fkvkz

Vijesti iz 2005. i još davno, davno prije toga...

2005.

2005.

17. 12. 2005.  

2. Animateka - International animation film festival 2005, održana je od 13. do 17. prosinca 2005. u Kinodvoru u Ljubljani, Slovenija. Na festivalu prikazana su četiri bloka natjecateljskog programa - animirani filmovi iz Srednje i Zapadne Europe, te brojni popratni programi. U posljednjem bloku natjecateljskog programa prikazan je film Da, draga Jadranka Lopatića, dok je u posebnom programu Animateka 2005 predstavlja kratke animirane filme za otroke prikazan film Hula-hula Helene Špinderk, Valentine Družinec i Ivane Benko.

11. 12. 2005.  

Camera Zizanio - Hula-hula, Kaos, Modelari, Ribolov, Stolac, Život je...kratak

 
27. 11. 2005.  

30. izdanje međunarodnog ekološkog festivala TÝKÁ SE TO TAKÉ TEBE (ili na engleskom IT’S UP TO YOU TOO, ili na hrvatskom TIČE SE TO I TEBE (neautorizirani, negooglovani prijevod, op.a.)) ima vrlo raznovrsni program kojeg je jedan dio i filmsko natjecanje amaterskih i profesionalnih filmova. A u tom, filmskom amaterskom dijelu natjecanja FKVKZ je imao čak pet filmova. Hlad i mir, Povratak, Amen, Evolucija te Od Strgara do Hlašća bili su u konkurenciji od 59 amaterskih filmova, dok je u profesionalnom dijelu bilo još 28 filmova koji su se mogli vidjeti od 21. do 27. studenog u Kulturnim klubovima Uherské Hradiště i Uherské Brodě, Republika Češka.

27. 11. 2005.  

U Đurđevcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kinoklub Drava, Đurđevac, održana je 37. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva. Svečano otvaranje revije u petak, 25. studenoga, dodjela nagrada i zatvaranje revije u nedjelju, 27. studenoga, ali i svih šest revijskih projekcija između toga održano je u dvorani Doma kulture u Đurđevcu. Sve izvan toga odvijalo se u Hotelu Picok, Vinariji Koren, Galeriji Stari grad i Ribičkoj hiži. Na reviju prijaviljeno je 64 filmova mladih autora i 75 filmova odraslih autora iz 38 filmskih klubova, udruga i samostalnih autora. FKVKZ je prijavio jedan film mladeži i šest filmova odraslih, a od toga uvršteno nam je u revijski program njih četiri, jedan mladeži, EPP Davora Klarića, i tri odraslih, Krava Dubravka Orlovića i Mladena Kovačića, Od Strgara do Hlašća Miroslava Klarića te Da, draga Jadranka Lopatića. Ukupno su prikazana 43 filmska ostvarenja, od čega je njih 20 uvršteno u uži izbor, kojima je pak ocjenjivački sud na javnom žiriranju po UNICA-im pravilima dodijelio nagrade i priznanja. Filmu Krava dodijeljena je diploma, a animaciji Da, draga druga nagrada.

26. 11. 2005.  

6. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, Maribor, Slovenija 26. 11. 2005.
Ove godine slavila se stota obljetnica filma u Sloveniji, a ujedno i trideset i peta obljetnica organizatora festivala Foto in video kluba Maribor, pa su nagrade bile malo zlaćanije nego prijašnjih godina: uz papirnate certifikate dobivala se i statua. Zanimljivost je festivala što se filmovi unaprijed žiriraju pa se na projekciji prikažu samo prvonagrađeni. Film Povratak dobio je diplomu za animirani film, Da, draga osvojio je treće mjesto u istoj kategoriji, a Stolac je pokupio drugo mjesto u kategoriji eksperimentalnoga filma. Ukupno na festivalu ove godine je sudjelovalo 112 filmova iz 12 država, a organizator festivala je Film in video klub Maribor.

25. 11. 2005.  

YOUKI 7 - Internationales Jugend Medien Festival 2005, Wels, Austrija
YOUKI je festival autora mlađih od dvadeset godina, o ove godine prikazana su četiri naša filma: Lutka, Hula-hula, Život je...kratak i Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić. Hula-hula je osvojio cijenjenu nagradu žirija (Würdigungspreise der Jury ).

19. 11. 2005.  

Schwenninger Kurzfilmfestival, Njemačka 18. i 19. 11. 2005.
U njemačkom gradu Schwenningen, u Kommunales Kino im Capitol održan je 18. i 19. studenog 2005. 20. Schwenninger Kurzfilmfestival, festival koji prikazuje, tako kažu, sve vrste filmova - od trasha do poluholivudske produkcije. Iz produkcije FKVK Zaprešić prikazani su filmovi Život je... kratak, Da, draga, Hula-hula i Povratak. E, sad, nisu nam rekli pod koju su kategoriju svrstali te naše filmove, ali mi pretpostavljamo u onu polu-holivudsku.

5. 11. 2005.  

2. revija jednominutnog filma - 60 sekundi hrvatskog filma održana je u subotu, 5. studenoga 2005, u dvorani MM Studentskoga centra u Zagrebu, u organizaciji Autorskog studija — FFV, Foto-kinosaveza grada Zagreba i MM centra Studentskog centra u Zagrebu, a okupila je 61 film domaćih autora. Život je..., Stolac, Da draga, Happy birthday, Pouka, Od Strgara do Hlašča (skr. verz.), Krava, Mjehurić

28. 10. 2005.  

3. dan hrvatske animacije - Povodom Međunarodnoga dana animiranog filma (28. listopada), Asifa Hrvatska, ogranak Međunarodne asocijacije animiranog filma, priredila je 3. Dan Hrvatske animacije. Prikazan je program amaterskih animiranih filmova djece i mladeži, između ostalih i naši filmovi Da, draga, Duhovna ljubav, Hula-hula, Sretni dječak i Život je...kratak. Nakon njega prikazan je i službeni program profesionalnih hrvatskih animiranih filmova proizvedenih 2004/05, u natjecanju za nagrade.

 
15. 10. 2005.  

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazan je film "Zaprešićki slikopis" sakupljeni i digitalizirani stari filmski zapisi Zaprešića i okolice.

18. 9. 2005.  

UNICA 2005 - svjetski festival neprofesijskog filma održan je ove godine u gradu Blankenberge, Belgija, od 10. do 18. rujna 2005. Unutar ovog festivala članica Union Internationale du Cinéma održava se i World Minute Movie Cup (WMMC) natjecanje jednominutnih filmova u kojem mogu sudjelovati i ne-članice UNICA-e. Film Da, draga bio je jedan od dva hrvatska predstavnika na WMMC-u.

3. 9. 2005.  

3. Luksuz festival poceni filma, Trška gora, Slovenija održao se 2. i 3. rujna 2005. godine. Dobili smo i nekoliko nagrada koje doslovno prenosimo:
NAJBOLJŠA ANIMACIJA: Moses (Jadranko Lopatič, Hrvaška)
NAJBOLJŠI FILM MLADIH AVTORJEV: Hula Hula (Špinderk, Družinec, Benko, Hrvaška)
NAJBOLJŠI DIALOG V FILMU: Yes darling (Jadranko Lopatič, Hrvaška)

15. 8. 2005.  

29. Open-air filmfest Weiterstadt svojevrsni je filmski Woodstock u Weiterstadtu, malom gradu u Njemačkoj smještenom tridesetak kilometara od Frankfurta koji se održao od 11. do 15. kolovoza 2005. Dijelom na otvorenom (Open-air) u parku Braunshardter Tännchen, dijelom u filmskom šatoru na BMX stazi ovogodišnji program brojao je 179 filmova u 9 različitih programa. Film Da, draga prikazao se 13. kolovoza u 16,07 sati u filmskom šatoru.

13. 7. 2005.  

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 6. do 13. srpnja 2005. održale su se Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici. Voditelji FKVKZ-a vodili su radionicu igranog i animiranog filma, a osim djece iz drugih krajeva Lijepe naše, sudjelovali su i naši članovi. Na radionici nastala su dva filma, igrani film naslova Željan mira, u trajanju od 3 minute i 41 sekundu koju su vodili Sanda Đanović i Miroslav Klarić, dok je glavnu odraslu ulogu odigrao Hrvoje Vrhovski. Polaznici su bili Dea Nuić, Katarina Ivić, Deni Kašić, Sandi Fatić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković i Helena Špinderk. Drugi film naziva Riba je animirani film trajanja 2 minute i 35 sekundi, a voditelji su bili Elizabeta Prelovac, Dragan Francuz i Jadranko Lopatić, a polaznici Ariana Slivka, Karlo Rasporić, Valentina Družinec, Lucija Papa, Josip Jukić, Vedran Medić, Ana Francuz i Ivana Drašković.
2005 2005

25. 6. 2005.  

33. Festival der Nationen, Ebensee, Austrija 19. - 25. 6. 2005.
Filmovi Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša i Paranoja Kristine Kajinić i Marijane Orlović, uvršteni su u posebni program Festivala nacija.

12. 6. 2005.  

Stolac, Hula-hula, Sretni dječak, Život je... kratak, Kiosk, Modelari, Kaos, Ribolov i Duhovna ljubav naslovi su naših filmova prikazanih na 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece održanog u Kutini od 10. do 12. lipnja 2005. godine. Od njih Hula-hula je osvojio 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, Život je... kratak 1. nagradu ocjenjivačkog suda djece, Kiosk 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, Modelari 1. nagradu ocjenjivačkog suda djece, te Duhovna ljubav 1. nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda. Primjećujete kako su sve nagrade prve nagrade, a to je zato što je ove godine dodijeljeno po deset prvih ravnopravnih nagrada stručnog i dječjeg žirija, neovisno o filmskom rodu. Inače, na reviju bilo je prijavljeno 134 filmskih ostvarenja iz 65 filmskih klubova i osnovnih škola, a u službeni program uvršteno ih je 82 u trajanju od 7 sati i 28 minuta. Sve to bilo je prikazano u šest revijskih projekcija u Kinu Kutina. Reviju su priredili Hrvatski filmski savez i OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine.
2005

3. 6. 2005.  

ESF 2005 - Extra Short Film Festival, Novosibirsk, Moskva, Rusija.
Festival prikazuje filmove u trajanju do 60 sekundi podijeljene u dvije kategorije: video i animirani film. U natjecateljski program koji je održan 2. i 3. lipnja 2005. godine uvršteni su filmovi Sasvim običan dan u dvorištu FKVKZ-a Davora Biruša u kategoriji video, Lutka Davora Klarića i Mojsije Jadranka Lopatića u kategoriji animacije. Mojsije osvojio nagradu za "modernizaciju mita".

27. 5. 2005.  

U sretnom izdanju 13. hrvatske revije jednominutnih filmova, u službenom programu od 60 filmova od doma i od svukud iz bijeloga svijeta našla se i animacija Da, draga. Ove godine pristiglo je 236 radova iz 31 zemlje svijeta. Cijeli program održan je 27. svibnja 2005. u 20,00 sati u dvorani Županijskog centra u Požegi. Organizatori festivala bili su GFR Film-video iz Požege i Hrvatski filmski savez.

17. 5. 2005.  

3. Međunarodni Festival Kratkometražnog Filma Tabor Film Festival održao se od 12. do 17. srpnja 2005. godine u Velikom Taboru, Desiniću i Termama Tuhelj. Glavni program je međunarodna konkurencija složena u deset projekcija, ali naravno bilo je i popratnih programa. Jedan od njih je i predstavljanje festivala, a među njima užim izborom najbolje prihvaćenih filmova predstavila se je Revija amaterskih filmova RAF 2005. A među njima su bila i naša dva filma Evolucija II - povratak evolucije te Šalabahteri. Još jedan popratni program bila je i T-portal konkurencija u njoj je prikazan film Da, draga. Eto, indirektno i mi smo i ove godine dio Tabor Film Festivala.

9. 4. 2005.  

14. Dani hrvatskog filma od 4. do 9. travnja 2005. Kao i trinaest puta prije toga Dani hrvatskog filma održali su se u Kinu SC, Studentski Centar u Zagrebu. Ove godine participirali smo u službenoj konkurenciji s jednim igranim filmom Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša, te tri animirana filma, Lutka Davora Klarića, Mojsije i Povratak Jadranka Lopatića. U nagradama žirija kao i nagradi Oktavijan filmskih kritičara, nismo participirali.

26. 3. 2005.  

4. RAF - Revija amaterskog filma, najveći festival neprofesijskog filma u ovom dijelu Europe održan je u Centru za kulturu Trešnjevka, Zagreb, od 20. do 26. ožujka 2005. RAF nema selekciju filmova već prikazuje sve filmove pristigle na festival. Isto tako nema nagrade, ali na kraju objave selekciju filmova "Best of RAF" po ocjeni publike.
U "Best of RAF 2005" našli su se i naši filmovi Evolucija II - povratak evolucije te Šalabahteri.

20. 3. 2005.  

1. Berliner film fenster -Grenzenlos 2005, Berlin, Njemačka
Prvi po redu festival naziva Berliner Film Fenster - Grenzenlos, ali ustvari nastavak festivala Ein fenster zum Osten koji je prošle godine obilježio deseto izdanje, je i dalje međunarodni festival amaterskog filma koji se asocijativno veže uz dvije lokacije, Kulturzentrum Wabe, gdje se održavaju projekcije i ABACUS Tierpark hotel, četiri-zvjezdice prenoćište u 3,5 milijunskom Berlinu. U službenoj konkurenciji bio je uvršten film Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić i Mojsije. Festival je trajao od 18. do 20. ožujka 2005.

 

 

2004.

2004.

11. 12. 2004.  

4. European Meeting of Young People's Audiovisual Creation - Camera Zizanio održao se od 27. studenog do 11. prosinca 2004. godine u gradu Pyrgos, na Peloponezu u Grčkoj. Camera Zizanio odvija se u sklopu 7. Olympia International Film Festivala. I dok Camera Zizanio prikazuje filmove mladih autora do 20 godina starosti, Olympia FF je profesionalni festival s filmovima za djecu i mlade. Dakle, ove godine na Camera Zizaniu prikazano je 203 filmova iz 27 zemalja. U europskoj sekciji filmova dobne skupine od 13 do 16 godina Hlad i mir dobio je posebno priznanje.

28. 11. 2004.  

Videoklub Mursa, Osijek, uz Hrvatski filmski savez, priredili su 36 reviju hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva čiji se program od 26. do 28. studenoga 2004. godine odvijao u Kinu Urania. U Osijeku. Program revije sastojao se od 55 filmskih radova prikazanih u šest revijskih projekcija koje je žiri u sastavu Simon Bogojević Narath, Ivan Faktor, Nikica Gilić, Zoran Tadić i Petar Krelja odabrao od 134 prijavljena rada. FKVK Zaprešić prijavio je deset filmova (3 igrana, 1 dokumentarni, 5 animirana i 1 žanr), a prikazano ih je 5: Mojsije, Lutka, Jogging, Povratak i Sasvim običan dan u dvorištu FKVKZ-a, dakle, 4 animirana i jedan igrani. Nakon svih šest revijskih projekcija 18 radova je izabrano u uži krug među kojima je zatim žiri na javnom žiriranju glasao za pojedine nagrade. Pa je tako film Mojsije nagrađen prvom nagradom, a Povratak trećom nagradom.

20. 11. 2004.  

35. kvarnerska revija amaterskog filma KRAF i 5. festival amaterskog filma MORE održava se u godini kada organizator ova dva festivala, a to je Kino video klub Liburnija-film iz Rijeke, slavi 45. rođendan. U trodnevnom slavlju, od 18. do 20. studenog 2004. godine, prikazana je projekcija 35. KRAF-a, projekcija 5. MORE-a, otvoren 2. salon fotografija, a sve je završilo u subotu dodjelom nagrada i domjenkom. Na KRAF bilo je prijavljeno 85 filmova iz okolnih država, prikazano ih je 12 i među njima Sasvim obično jutro u dvorištu FKVKZ-a Davora Biruša koji je osvojio brončanu plaketu za igrani film, te Hlad i mir Justine Kosir, Nikole Dubovića, Anđelka Krainovića, Maria Goričana i Daria Orsaga koji je osvojio zlatnu plaketa za animaciju. Na festival MORE prijavljeno je deset filmova iz Hrvatske, prikazano njih 6, među njima film Lutka Davora Klarića s osvojenom srebrnom plaketom.

7. 11. 2004.  

Na ALTER-NATIVE 12 International Short Film Festival prijavljeno je 444 filmova iz 34 zemalja, a za službeni program odabrano ih je 57 koji su prikazani od srijede, 3. studenog, do nedjelje, 7. studenog, kada je festival zatvoren. Od FKVKZ-ovih odabrani su Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić i Mojsije koji su na programu bili u subotu, 6. studenoga. Osim natjecateljskog programa kratkih filmova, program festivala činilo je i nekoliko cjelovečernjih filmova, predstavljanje festivala Mediawave, akademije FAMU, poznatih redatelja, izložbe filmskih plakata i nekoliko tribina i predavanja te neobavezno večernje-noćno druženje u pabu Tutun.

6. 11. 2004.  

1. revija jednominutnog filma - 60 sekundi hrvatskog filma, Zagreb, 6. 11. 2004. u 19,00 sati. Priređivači 60 sekundi hrvatskoga filma bili su Autorski studio – Fotografija, film, video, Hrvatski filmski savez te MM centar Studentskog centra. Ukupno 80 filmova prikazano je u dvije projekcije u Dvorani MM Studentskog centra. Iz FKVKZ-a prikazani su filmovi Amen Ivana Škoca, Apollo 11 i 1/2 Ane Maras, Marine Pavić, Nikoline Tompić i Katarine Vrgoč, Djevojčica sa šibicama, Jogging i Mojsije Jadranka Lopatića, Evolucija Kristiana Žeinskog i Daria Črepaka, Lutka Davora Klarića, Paranoja Kristine Kajnić, Marijane Orlović i Kristijana Župana, Ritam Darka Bejića, Marka Bejića, Gorana Petrekovića i Mišela Rašića, Ruke Miroslava Klarića i Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša. Treću nagradu 1. revije 60 sekundi hrvatskog filma dobio je film Ruke.

28. 10. 2004.  

2. Dan hrvatske animacije, Kino Tuškanac, Zagreb, 28. 10. 2004. - ASIFA (međunarodna udruga animiranog filma) Hrvatske, Animafest, Svjetski festival animiranog filma i Hrvatski filmski savez drugu godinu za redom, u povodu Međunarodnog dana animacije, organiziraju Dan hrvatske animacije, čiji su se programi 28. listopada ove godine odvijali u Kinu Tuškanac. U prvom dijelu programa Dana hrvatske animacije, na projekciji održanoj u 16 sati, prikazani su radovi djece i mladeži nastali u sezoni 2003/2004. Među šesnaest odabranih filmova u projekciji bili su Janko i kornjača, Hlad i mir, Evolucija II: Povratak evolucije te Lutka. Drugi je dio programa ovogodišnjega Dana hrvatske animacije bio u cijelosti posvećen radovima studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U trećem, večernjem dijelu programa, na projekciji održanoj u 19 sati, prikazano je sedamnaest filmova nastalih u profesionalnoj hrvatskoj animaciji tijekom 2003. i 2004. godine, među njima Povratak i Mojsije FKVK-a Zaprešić.

24. 10. 2004.  

Prenosimo sa stranica HFS-a: Na predstavljanju zagrebačke županije u francuskoj pokrajini Pikardiji, u gradiću Coucy le Chateau, od 15. do 24. listopada 2004. uz programe kulturno-umjetničkih društava, koncerte Lane Genc, izložbu i predstavljanje kulinarskih specijaliteta zagrebačke županije održane su dvije projekcije. Prvi je dan prikazan film Zaboravljeni Damira Čučića, a potom i filmovi FKVK Zaprešić i FAG Enthusia Planck iz Samobora. Uz filmove u Francuskoj su bili i Mario Papić, Fran Sokolić, Kristijan Jenko i Matko Burić, koji su se usprkos slabu odazivu na projekciju neprofesijskih filmova, zahvaljujući srdačnim domaćinima i francuskom vinu, vratili zadovoljni.

23. 10. 2004.  

5. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, održan je u mariboru, Slovenija, 23. listopada 2004. godine u organizaciji Film in video kluba Maribor. Ove godine na festival prijavljen je 141 film iz 14 država među kojima je međunarodni žiri odabrao naslove za jednu od nagrada ili diploma festivala. Iz Hrvatske je pristiglo 15 filmova, od kojih je šest iz FKVK-a Zaprešić, isto toliko iz KK-a Karlovac, a tri rada je prijavio i Kruno Heidler. Od prijavljenih naših filmova četiri su primila Diplomu s posebnim priznanjem. Lutka Davora Klarića, Hlad i mir Nikole Dubovića, Justine Kosir, Anđelka Krajinovića, Daria Orsaga i Maria Goričana te Mojsije Jadranka Lopatića diplomu za animirani film, a Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša diplomu za igrani film.

24. 9. 2004.  

7. Auburn International Film Festival For Children and Young Adults primio je ove godine preko 400 radova iz 33 zemlje od kojih je odabrano 137 naslova koji su se natjecali za Tadgell's Bluebell Award od 20. do 24. rujna 2004. godine. U gradu Auburn, Australija. U kategoriji filmova djece starosti od 6 do 14 godina uvršteno je pet filmova ŠAF Čakovec, dok je u kategoriji filmova mladeži starosti od 15 do 22 godine bilo sedam naših filmova: Lutka Davora Klarića, Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić Davora Biruša, Hlad i mir Nikole Dubovića, Justine Kosir, Anđelka Krajinovića, Daria Orsaga i Maria Goričana, Evolucija II - povratak evolucije Nikole Dubovića, Mirka Škoca i Kristiana Žeinskog, Janko i kornjača Lucije Papa, Helene Špinderk, Mihaele Tikvica, Ivane Benko, Sandre Ulrich i Monike Ključarić, Paranoja Kristine Kajinić, Marijane Orlović i Kristiana Župana te Negdje oko ničega Darka i Marka Bejića i Gorana Petrekovića.

19. 9. 2004.  

2. Festival kratkog filma Mostar, Bosna i Hercegovina, 16. - 19. rujan 2004. Organizator festivala je Mladi Most Film Klub. Festival se sastoji od 3 dijela: amaterskog kratkog filma regije te selekcije studentskog filma (natjecateljski dio Festivala), i revije profesionalnog europskog kratkog filma. Poseban dio namjenjen je vezi glazbe i filma u kojem se prikazao kino-koncert i DJ/VJ party večeri kao dio off programa festivala. Projekcije i popratni program su se održavali u OKC Abrašević. U natjecateljskom programu festivali bili su naši filmovi Hlad i mir, Lutka, Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić i Negdje oko ničega.

 
5. 9. 2004.  

66. Svjetski festival neprofesijskog filma UNICA 2004 održao se u gradu Veitshöchheim, Njemačka od 25. kolovoza do 5. rujna 2004. godine. Jedan od filmova uvrštenih u program hrvatske produkcije bio je jednominutni film Ruke Miroslava Klarića i Jadranka Lopatića.

1. 9. 2004.  

Škola medijske kulture namijenjena je nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina. 6. Škola medijske kulture održana je u Trakošćanu od 23. kolovoza do 1. rujna 2004. koju su pohađali Jadranko Lopatić i Miroslav Klarić u Radionici igranog filma, voditelj Zoran Tadić, filmski redatelj, Sandra Netahly Korunčev i Kristina Kajinić u Specijaliziranoj radionici kamere i snimanja, voditelj Silvestar Kolbas, filmski i TV-snimatelj, te Tomislav Krištofić u Specijaliziranoj radionici filmskog scenarija, voditelj Goran Tribuson, književnik. Filmove nastale na radionici možete vidjeti ovdje.

16. 8. 2004.  

28. Open Air Filmfest Weiterstadt 2004, Weiterstadt, Njemačka 12. - 16. kolovoza 2004.
Na festival je pristigao rekordan broj filmova iz čak 56 zemalja pa su festival prozvali "Olimpijadom kratkog filma" s motom Dabei sein ist alles . Osim kratkometražnih ostvarenja svih žanrova, na festivalu ima i žive glazbe, partija, koncerata, vj-ova, radionica itko zna čega sve ne do kasno u noć. U ipak pristojnija vremena na programu 28. Weiterstadta stavljeni su naši filmovi Život je kao san, Lutka, In flagranti i to u subotu, 14. 8. s početkom u 11 sati u filmskom šatoru kod Braunshardter Tännchen. Na istom mjestu ali u nedjelju oko 13 sati su filmovi Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić, Jedan i Prvi susret.

18. 7. 2004.  

"Ohne Kohle" Video und Filmfestival Wien 2004, Austrija Prikazuje kratke filmove svih žanrova, preporučeno do 15 minuta trajanja, ali koji su nastali "bez love", odnosno bez posebnih novčanih potpora. Ovdje su nam prikazali filmove In flagranti Dubravka Orlovića i Mladena Kovačića te Prvi susret Davora Biruša.
2004 2004

10. 7. 2004.  

5. Maremetraggio International Short Film and Debut Works Festival 2004 održao se od 3. do 10. srpnja 2004. u Trstu, Italija. Festival ima nekoliko sekcija, Maremetraggio, sekcija kratkih filmova koji su osvojili neku nagradu na europskim festivalima, Ippocampo, isto to samo dugometražni film, Corallino, nacionalni program, te sekcija INCE pod pokroviteljstvom CEI (Central European Initiative) u kojoj je 17 filmova, a među njima i Život je kao san. Isti taj film osvojio je terzo premio (iliti treću nagradu) u toj sekciji INCE.

1. 7. 2004.  

U Zapisu broj 46 iz 2004. godine objavljen je, pod rubrikom Mali filmski razgovori, tekst Duška Popovića "Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić: zaprešićki dvojac bez kormilara". Zapis je bilten Hrvatskog filmskog saveza koji izlazi četiri puta godišnje. Duško Popović bavi se od 1981. godine novinarstvom. Pisao je u raznim listovima, a radio i kao spiker, novinar i urednik na radiju, bio tajnik dva kinokluba, član priređivačkih odbora i tajnik žirija na petnaestak Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Stalni pratitelj svih revija, festivala i filmskih zbivanja. Tekst koji je napisao o zaprešićkom dvojcu, to jest nama, je vrlo lijep, onako lirski poetičan, ali jako dug pa nema potrebe da ga čitate. Ionako svi znaju koliko smo mi super.

26. 6. 2004.  

Drugi Tabor film festival održao se od 21. do 26. lipnja 2004. u, a gdje drugdje, dvorcu Veliki Tabor. Naravno, FKVKZ nije imao film u glavnom programu, naravno, čak niti u onom ne-glavnom nazvanim Neprilagođeni, ali TFF imao je i popratne programe. Jedan od njih bio je program s ovogodišnje Hrvatske revije jednominutnih filmova pa su tu prikazani jednominutni Ruke i Jogger. Drugi program je izbor s trećeg RAF-a i tu su bili filmovi Ruke (opet), Bariša, Apollo 11&1/2 te Hlad i mir. Naravno, ovi popratni programi nisu prikazivani na velikom platnu, već u popratnoj prostorijici, iza prašnjavih uskih prolaza, negdje u podrumu, u mraku. Ali nema veze, mi smo ionako gledali glavni program.

19. 6. 2004.  

16. svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST održan u Zagrebu od 14. do 19. lipnja 2004. Život je kao san je prikazan izvan konkurencije.

19. 6. 2004.  

32. Festival der Nationen s podnaslovom najbolji nekomercijalni kratki filmovi i videi iz cijelog svijeta održan je u mjestu Ebensee, Gornja Austrija od 13. do 19. lipnja 2004. godine. Ovo iz cijelog svijeta ove godine značilo je 650 prijavljenih filmova iz 37 zemalja, od čega je jedan dio bio odabran za prikazivanje bezuvjetno, a jedan dio za prikazivanje samo ako autor prisustvuje projekciji. Prikazani su svakako bili filmovi Hlad i mir Nikole Dubovića, Justine Kosir, Anđelka Krajinovića, Daria Orsaga i Maria Goričana, te Ritam Darka i Marka Bejića, Gorana Petrekovića i Mišela Rašića, i to 13. lipnja. Hlad i mir je osvojio 3. nagradu Bär im bronze.

6. 6. 2004.  

4. international film festival "The Unprecedented Cinema" po engleski ili Невиданное кино (Nevidannoe Kino) po ruski ili Ennenägematu film po estonski ili po hrvatski - Kino neviđeno (hm?) održao se 5. lipnja u Maardu, u Narodnom domu, te 6. lipnja u Talinu, u Kulturnom centru Lindakivi. U Estoniji. U konkurenciji je sudjelovalo 65 filmova i još 15 filmova u dva programa izvan konkurencije. U službenom programu su bili klupski filmovi Kontra koji je dobio nagradu "Best 1 minute film", Ritam, koji je dobio nagradu "Bronze frame", Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić koji je dobi nagradu "Silver frame" i Krešo koji je dobio glavnu nagradu "Golden frame". Od svega po malo.

6. 6. 2004.  

42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži priređena je u Zadru od 3. do 6. lipnja 2004. godine, a priredili su je Hrvatski filmski savez i OŠ Stanovi, Zadar. Na reviju je prijavljeno 123 filmova djece i 101 film mladeži iz 89 različitih filmskih klubova, družina i škola. Članovi Ocjenjivačkog suda (Maja Flego, Jasna Pandžić, Snježana Tribuson, Krešimir Mikić i Slaven Zečević) uvrstili su u službeni program 99 videoradova koji su prikazani u 8 revijskih projekcija u Hrvatskoj kazališnoj kući. I da ne duljimo, evo filmova na reviji u produkciji FKVKZ-a, CTK-a Zaprešić uz OŠ Antuna Augustinčića i Centra za mladež Zaprešić: Šalabahteri, Hlad i mir, Lift, Roboti, Nasilje u školi i Janko i kornjača u konkurenciji djece, te Sasvim običan dan u dvorištu FKVK-a Zaprešić, Državna cesta br. 225, Evolucija II: povratak evolucije, Film Hrvoja Horvata, Negdje oko ničega i Lutka u konkurenciji mladeži. Shodno tome, ekspedicija iz Zaprešića u Zadru bila je brojna i lako uočljiva sa slijedećim rezultatima: Hlad i mir - 1. nagrada za animirani film stručnog ocjenjivačkog suda, Nasilje u školi - 2. nagrada za tv reportažu stručnog ocjenjivačkog suda te 1. nagrada za tv reportažu ocjenjivačkog suda djece, Državna cesta br. 225 - 2. nagrada za dokumentarni film stručnog ocjenjivačkog suda te 2. nagrada za dokumentarni film ocjenjivačkog suda mladeži, Evolucija II: povratak evolucije - 3. nagrada za animirani film ocjenjivačkog suda mladeži, Film Hrvoja Horvata - 2. nagrada za igrani film stručnog ocjenjivačkog suda, Lutka - 3. nagrada za animirani film stručnog ocjenjivačkog suda te 1. nagrada za animirani film ocjenjivačkog suda mladeži. Dovoljno.
Posljednjeg dana revije, prije pdjele nagrada i zatvaranje revije, održana je projekcija jednominutnih filmova prijavljenih na "Malu minutu". Ovdje smo imali dva filma, Ritam i Paranoja. Paranoja je uvrštena u "Top 5" izbor "Male minute".
2004 2004

5. 6. 2004.  

4. Extra short film festival - ESF 2004, Novosibirsk, Rusija. Natjecateljski program - In flagranti i Ritam u sekciji video, Sizif, Kontra, Muha, Misija i Ljetne radosti u sekciji animacija. Nagrada za "najbolju mušku ulogu" filmu In flagranti.

30. 5. 2004.  

21. Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Dozwolone do 21" - " Up to 21", Varšava, Poljska, 2004.
Hlad i mir osvojio 3. nagradu

29. 5. 2004.  

12. hrvatska revija jednominutnih filmova održana je 28. i 29. svibnja 2004. godine u Požegi. Kao i jedanaest puta prije toga, projekcija 48 odabranih jednominutnih filmova prikazana je u petak u dvorani Gradskog kazališta u 20 sati, a isto tako reviju je organizirao GFR Film-video Požega u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Ove godine u projekciji sudjelovali smo s tri filma: Ruke Miroslava Klarića i Jadranka Lopatića, Jogger Jadranka Lopatića te Lutka Davora Klarića. Nakon odgledanih svih filmova međunarodni žiri dodijelio je filmu Ruke drugu nagradu revije.

16. 5. 2004.  

2. Taiwan International Animation Festival, Taipei, Tajvan 2004. 7. -16. svibanj 2004. Život je kao san

4. 4. 2004.  

International Animated Film Festival "BIMINI", održao se od 1.do 4. travnja 2004. u kinu Riga, u gradu Riga, u Latviji. Sve zajedno, u službenoj konkurenciji kao i izvan nje prikazano je 180 animiranih filmova. Među njima našli su se i Crvuljak, animirani film Nikole Dubovića, Justine Kosir i Anđelka Krajinovića, Hlad i mir, opet animacija Nikole Dubovića, Justine Kosir, Anđelka Krajinovića, Daria Orsaga i Maria Goričana, Jedan Davora Klarića i Život je kao san Jadranka Lopatića.

21. 3. 2004.  

10. Festival des nichtkommerziellen Films "Ein Fenster zum Osten" 2004, Berlin, Njemačka, 19. - 21. ožujak 2004. U programu su prikazani animirani film Hlad i mir te eksperimentalni film Ritam u službenoj konkurenciji koju je činilo 46 od ukupno 164 prijavljena ostvarenja. Oba filma osvojila su posebne nagrade sponzora Tierpark hotela Abacus.

 
13. 3. 2004.  

13. Dani hrvatskog filma, festival kratkog i srednjometražnog filma, održao se od 9. do 13. ožujka 2004. u Zagrebu, u Kinu SC-a, Studentski Centar Zagreb. Mi smo bili prisutni u konkurenciji festivala s dva animirana filma. Hlad i mir Justine Kosir, Nikole Dubovića, Anđelka Krainovića, Maria Goričana i Daria Orsaga, te Djevojčica sa šibicama Jadranka Lopatića.

6. 3. 2004.  

3. RAF - Revija amaterskog filma održala se u Zagrebu od 29. veljače do 6. ožujka 2004. u Centru za kulturu Trešnjevka i u klubovima Booksa, M.a.m.a., Funk i Pauk. RAF prikazuje sve filmove pristigle na festival ako zadovoljavaju neke osnovne kriterije: da je amaterski, traje kraće od 20 minuta i nije stariji od dvije godine. Tijekom ovih tjedan dana prikazano je oko 140 filmova u "glavnom" programu, te još dosta toga u off programu. Jedan od tih off programa bio je i predstavljanje filmova našeg kluba u knjižari Booksa. Što u tom off programu, što u in programu, prikazani su: Unreal, In flagranti, Ruke, Ritam, In memoriam, Bariša, Muha, Eco fantasy, Prvi susret, Apollo 11 i 1/2, Shit, Amen, Djevojčica sa šibicama, Evolucija, Život je kao san, Crvuljak, Jedan, Kontra, Hlad i mir i Relativity tour.
U uži izbor filmova "Best of RAF 2004" uvršteni su filmovi Apollo 11 & 1/2, Hlad i mir, Ruke i Bariša.

8. 2. 2004.  

30. Eulenspiegeleien - Internationales Filmfestival für Humor & Satire, Berlin 2004, Njemačka. 6. - 8. veljače 2004. Prikazani filmovi Jedan, Evolucija i Kontra

 

 

 

2003.

2003.

7. 12. 2003.  

3. European Meeting of Young People's Audiovisual Creation - Camera Zizanio 2003, Pyrgos, Grčka, 30. studeni - 7. prosinac 2003.
3. Camera Zizanio odvija se u sklopu 6. Olympia Inetrnational Film Festival for Children and Young People. I dok je Olympia IFF posvećena profesionalnom filmu za djecu i mlade, Camera Ziranio prikazuje filmove čiji su autori djeca i mladi. Program je podijeljen po dobnim skupinama: do 12 godina, od 13 do 16 i od 17 do 20 godina starosti i ove godine sadrži 109 filmova. Naši filmovi su u natjecateljskoj sekciji autora 13 do 16 godina starosti: Evolucija, Zimske radosti i Crvuljak te u informativnoj sekciji iste dobne skupine: Invazija, Krešo, Sizif, Izlaz, Slasni zalogaj, The cure, Bic i Što je Škocu milo. Filmova imamo i u natjecateljskoj sekciji autora od 17 do 20 godina starosti: Jedan, Kontra, Prvi susret, Shit, Amen te Z Novih Dvoroff, i još jedan u informativnoj sekciji: The mission. Od nagrada, posebno priznanje dodijeljeno je filmu Crvuljak.
pyrgos

30. 11. 2003.  

U Kinu Jadran u Zagrebu od 27. do 30. studenog 2003. održana je 35. revija htvatskog filmskog i videostvaralaštva. Priređivač revije, uz Hrvatski filmski savez, bio je Kinoklub Zagreb. 29 filmskih klubova, udruga i samostalnih autora prijavilo je 152 filmska ostvarenja od kojih je Ocjenjivački sud u sastavu Sanja Iveković, Nikica Gilić, Mihovil Pansini, Ante Peterlić i Zoran Tadić probrao 55 naslova koji su prikazani u šest revijskih projekcija. Među ovih 55 odabranih bili su i Djevojčica sa šibicama, Hlad i mir, Ruke, Evolucija, Ritam, Invazija i Bariša. Posljednjeg dana revije održano je javno žiriranje na kojem su članovi Ocjenjivačkog suda odlučili koje nagrade će dodijeliti užem izboru od 15 filmova. A u tom izboru bila su i naša tri filma pa evo: Djevojčica sa šibicama - druga nagrada, Hlad i mir - diploma, Bariša - treća nagrada. Na kraju moramo citirati iz kataloga revije osvrt gospodina Pansinija na film Hlad i mir. "Kad u ovom videu ne bi bilo drugog doli usta koja hrču zaslužio bi priznanje." I bi tako.

30. 11. 2003.  

Međunarodni festival animiranog filma I castelli animati po osmi puta održao se u talijanskom gradiću Genzano di Roma udaljenom 29 kilometara od Rima. Genzano di Roma, uzdignut na 435 metara nadmorske visine, poznat je po dvorcu naravno (castelli=dvorci) i od tuda i naziv festivala. A isti je započeo u srijedu popodne, 26. studenog, u kinu Cinema Modernissimo te završio u nedjelju ujutro, 30. studenog, u gledalištu muzeja Museo dell'Infiorata proglašenjem pobjednika festivala. U četvrtak na projekciji međunarodne konkurencije bio je film Život je kao san Jadranka Lopatića, dok je u petak u istoj konkurenciji prikazan film Prvi susret Davora Biruša.

25. 11. 2003.  

U utorak, 25. studenoga 2003. FKVK Zaprešić gostovao je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru u sklopu predstavljanja filmova filmskih i videoklubova Hrvatske pod naslovom Ususret 42. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži. Projekt je pripremljen s namjerom da se Zadrani upoznaju s dosadašnjim filmskim stvaralaštvom djece i mladeži diljem Hrvatske, a realizira se u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i OŠ Stanovi iz Zadra. Mjesec prije nas gostovao je ŠAF Čakovec, a u mjesecima koji slijede sve do 42. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva što će se održati u Zadru od 3. do 6. lipnja 2004. predstaviti će se još Videoklub Mursa iz Osijeka, GFR Film-video Požega, Kino klub Karlovac, Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik i OŠ Stanovi, Zadar.

23. 11. 2003.  

Kino video klub Liburnija-film ove godine organizirao je 34. Kvarnersku reviju amaterskog filma KRAF, 4. festival amaterskog filma MORE i 1. izložbu fotografija MORE. Za KRAF bilo je prijavljeno 55 filmova iz 9 zemalja, a selekcijska komisija odabrala je 21 film za projekciju koja se održala 22. studenog 2003. u dvorani Filodrammatike u Rijeci. Dan prije u istoj dvorani prikazano je 8 filmova na projekciji festivala MORE, od ukupno 9 prijavljenih. A na izložbu MORE pristiglo je 49 fotografija od kojih je odabrano 20. Od naših filmova na projekciji festivala KRAF bio je film Djevojčica sa šibicama koji je i osvojio prvu nagradu za animirani film.

15. 11. 2003.  

4. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, Maribor, Slovenija 15. studeni 2003.
Život je kao san osvojio je drugu nagradu za animirani film, dok su filmovi Djevojčica sa šibicama, Evolucija i Invazija dobili diplomu, također za animirani film.

12. 11. 2003.  

5. PISAF - Puchon International Student Animation Festival otvoren je 8. studenog u gradu Puchon City, Južna Koreja, i zatvoren 12. studenog 2003. završnom ceremonijom i podjelom nagrada. U službenoj konkurenciji sudjelovalo je 45 filmova odabranih od 299 prijava sa 75 fakulteta iz 21 zemlje, osim njih prikazano je i nekoliko retrospektivnih programa, animacija za djecu, te program nazvan World Amazing Shorts u sklopu kojeg je prikazan i animirani film Život je kao san, rame uz rame sa stvarima kao Fast film i Harvie Krumpet.

9. 11. 2003.  

7. "Up-And-Comming" Film Festival je glavno zbivanje za mnoge mlade filmske stvaratelje širom svijeta. Ove godine festival je bila prezentacija od 173 filmova koji su odabrani između više od 2000 prijava iz 43 zemlje. Jedan od tih filmova, predstavljenih u Hannoveru, Njemačka, od 5. do 9.studenoga 2003. godine bio je i Prvi susret Davora Biruša. Festival je podijeljen na Međunarodni natjecateljski program, Nacionalni natjecateljski program te poseban program "Wounds & Visions of a Megapolis" koji su prikazivani u dvije kino dvorane Cinemaxx kompleksa.

27. 10. 2003.  

Dan hrvatske animacije, 27. 10. 2003. - Proljetne radosti, Ljetne radosti, Zimske radosti, Sizif, Kontra, Prvi susret, Crvuljak, Shit, Jedan, Muha, Život je kao san, Amen, Evolucija, Invazija, Djevojčica sa šibicama, Hlad i mir

 
13. 10. 2003.  

Projekcijom izbora filmova FKVK-a Zaprešić pod nazivom "The best of 2003" i filmova gostiju "Film in video klub Maribor" iz Slovenije u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić obilježili smo Dan grada Zaprešića kao i osmi rođendan kluba.

 
26. 9. 2003.  

Za 6. Auburn International Film and Video Festival for Children and Young Adults pristiglo je više od 300 prijava, a odabrano je 148 naslova u različitim kategorijama iz 21 zemlje svijeta. Među njima je i Hrvatska koja je zastupljena s dva bloka filmova. Jedan je blok sastavljen od animacija Škole animiranog filma Čakovec, a drugi od naših animacija. Tako su u Australiji prikazani slijedeći filmovi: Amen Ivana Škoca, Evolucija Daria Črepaka i Kristijana Žeinskog, Prvi susret Davora Biruša, Jedan Davora Klarića, Invazija Igora Krainovića, Crvuljak Nikole Dubovića, Justine Kosir i Anđelka Krajinovića te Kontra Vedrana Vugeca. 6. Auburn International Film and Video Festival for Children and Young Adults održan je od 22. do 26. rujna 2003.

3. 9. 2003.  

5. Škola medijske kulture još jednom održana je u Trakošćanu od 25. kolovoza do 3. rujna 2003. I na ovoj školi imali smo učenika iz kluba, neki su bili prvaši, a neki su se osjećali već kao doma. Pa evo: Ivan Marčec u Radionici za dokumentarni film, voditelj Petar Krelja, filmski redatelj; Ivan Škoc u Radionici za igrani film, voditelj Zoran Tadić, filmski redatelj; Tomislav Josipović u naprednoj skupini Radionice za animirani film, voditelj (naravno) Edo Lukman, voditelj ŠAF Čakovec; Jadranko Lopatić i Miroslav Klarić u Specijaliziranoj videoradionici filmskog scenarija, voditelj Goran Tribuson, književnik. Filmove nastale na radionicama možete vidjeti ovdje. Realizator Škole medijske kulture je Hrvatski filmski savez, a namijenjena je nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina.
24. 8. 2003.  

Ove godine Svjetski festival neprofesijskog filma UNICA 2003 Union Internationale du Cinema održao se u glavnom gradu Poljske, Varšavi, od 15. do 24. kolovoza 2003. godine. Jedan od predstavnika Hrvatske u ovom "svjetskom prvenstvu" članica UNICA-e bio je i film Krešo autorica Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja.

15. 8. 2003.  

Kada smo ove godine u Berlinu bili na festivalu Ein Fenster zum Osten prišao nam je gospodin Rolf Birn i pozvao nas u Dresden na međunarodnu radionicu animiranog filma Crash-Kurs Trickfilm. Radionica koja djeluje u sklopu Jugendkunstschule Dresden do sada je ugostila mlade animatore iz Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Ukrajine i, sada prvi put, Hrvatske. Tako smo u prekrasnom dvorcu Albrechtsberg uz samu obalu rijeke Elbe ove godine nas četvero iz Foto-kino-videokluba Zaprešić, Ana Maras, Marina Pavić, Nikolina Tompić i njihov voditelj Jadranko Lopatić, uživali u gostoprimstvu voditelja radionice gosp. Rolfa Birna i Annemarie Schubert. U četiri dana, od 10. do 13. kolovoza, zahvaljujući radu i mnoštvu odgledanih animiranih filmova upoznali smo postupke animacije s pomoću crteža, plošnih likova i lutki. Nakon završetka radionice ostali smo još dva dana kao gosti Rolfa i Annemarie te smo imali priliku vidjeti i njihov tehnički muzej, razgledati Dresden, posjetiti izletište Raumstein… Iza nas ostala su tri animirana filma nastala u radionici, ali i, što je još važnije, novo poznanstvo i prijateljstvo u dalekom Dresdenu.

18. 7. 2003.  

1. Tabor film festival, Veliki Tabor, 14. - 18. 7. 2003. - Krešo, Crvuljak, Jedan, Kontra, Shit

 
29. 6. 2003.  

Svečanom projekcijom u subotu, 28. lipnja, završena je deveta po redu Internacionalna filmska radionica u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec, a koja je započela 22. lipnja 2003. Na projekciji prikazana su dva filma nastala tijekom radionice, kao i najnovija produkcija animiranih filmova ŠAF-a Čakovec. Radionicu su vodili Fernando Galrito iz Portugla i Krešimir Zimonić iz Zagreba koji je imao i izložbu crteža i stripova u izložbenom prostoru Centra za kulturu u Čakovcu. Sudionici radionice i ove godine imali su tradicionalni izlet i piknik u Sv. Martin na Muri na kojem je uživala i naša članica Lucija Papa kao polaznica radionice iz Zaprešića.

26. 6. 2003.  

U-Site: Fusion Film Festival 2003, 26. 6. Njemačka - Crvuljak

 
26. 6. 2003.  

Arcipelago 11. Festival Internazionale di Cortometraggi e Nuove Immagini održan je u multipleks kinu Intrastevere u Rimu, Italija, od 20. do 26. lipnja 2003. U programu nazvanom eMOVIE - Concorso Internazionale Nuove Immagini prikazan je i jedini film iz Hrvatske Život je kao san Jadranka Lopatića.

21. 6. 2003.  

31. Festival der Nationen međunarodni je festival nekomercijalnog kratkog filma i videa, autora amatera, studenata i umjetnika, kako oni kažu, "najbolje iz cijelog svijeta". Festival se održao u mjestu Ebensee, u Gornjoj Austriji, od 15. do 21. lipnja 2003. godine. Preko 500 filmova bilo je prijavljeno iz 37 zemalja, a među njima i nekoliko naših. Ono naših što je uvršteno u program prikazano je 15. lipnja, u prva dva bloka nakon otvorenja festivala, pa je publika imala prilike vidjeti slijedeće naslove: Život je kao san, Shit, Relativity Tour, Jedan, Prvi susret, Muha, Kontra i Crvuljak. Život je kao san osvojio je drugu nagradu publike.
ebensee

15. 6. 2003.  

1. Festival kratkog filma, Mostar 12. - 15. 6. 2003., Bosna i Hercegovina
Život je kao san

 
13. 6. 2003.  

U petak, 13. lipnja 2003. godine u predvorju Osnovne škole Antuna Augustinčića u Zaprešiću prikazali smo, prvenstveno osnovnoškolcima ali i svima zainteresiranima, filmove djece i mladeži nastale u 2003. godini u produkciji Foto kino video kluba Zaprešić, OŠ Antuna Augustinčića, CTK Zaprešić i OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića. Okupljeni gledatelji mogli su vidjeti animirane filmove Amen, Apollo 11 i 1/2, Evolucija, Invazija i Suton, igrane filmoveIn memoriam i Unreal, dokumentarne filmove Caritas i Motori, reportažu Berlin te eksperimentalne filmove Bariša, Contractions i Ritam.

9. 6. 2003.  

19. International Short Film Festival 2003 Hamburg prikazuje, naravno, kratke filmove u nekoliko natjecateljskih programa - International Competition, German Competition, Three Minute Quickie te Mo&Friese Children’s Short Film Festival kojima nudi sadržaje za različite dobne skupine. Izvan konkurencije postoje i posebni programi, poput Made in Germany, Made in Hamburg, Virtual Light, Japan, Dance, kao i No Budget u kojem je prikazan film Izlaz Davora Klarića. Kurz Film Festival Hamburg otvoren je u srijedu 4. lipnja 2003. i završio, nekih devedesetak projekcija kasnije na šest festivalskih lokacija, u ponedjeljak 9. lipnja.

8. 6. 2003.  

Na 41. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži prijavljeno je 98 filmskih uradaka u kategoriji djece, te 91 film u kategoriji djece iz ukupno 77 raznih udruga, klubova i škola. Od toga je odabran 51 film djece i 39 filmova mladeži koji su prikazani u 8 revijskih projekcija. Od naših radova eksperimentalni film Ritam prikazan je u prvoj projekciji, animirani Suton i Evolucija u drugoj, igrani film In memoriam i animirani Apollo 11 i 1/2 u sedmoj, dok su animirani Invazija i eksperimentalni Bariša, filmovi mladeži, prikazani u osmoj revijskoj projekciji. Sve projekcije održane su u Gimnastičkoj dvorani Srednje škole Sesvete dok je podjela nagrada i svečano zatvaranje Revije održano u Gradu mladih. Revija je održana od 5. do 8. lipnja 2003. a organizatori revije bili su Hrvatski filmski savez, I. OŠ Luka, Sesvete te Škola animiranog filma Lukas, Sesvete.
2003 foto

7. 6. 2003.  

International Animated Film Festival, Annecy 2003, Francuska

Život je kao san u kratkim filmovima izvan konkurencije.

25. 5. 2003.  

20. Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Dozwolone do 21" - " Up to 21", Warszaw 22. -25. 5. 2003, Poljska, - Crvuljak

17. 5. 2003.  

Međunarodni program 13. Internationales Bochumer Videofestival sadrži 46 filmova iz 14 zemalja, a među njima i Hrvatske s dva filma FKVKZ-a, Crvuljak Nikole Dubovića, Justine Kosir i Anđelka Krajinovića, te Muha Jadranka Lopatića. Festival se održao od 15. do 15. svibnja 2003. u Ruhr-Universität Bochum, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj s više od 40.000 studenata, a i sam festival organiziraju i vode studenti. Uz glavni program u velikoj dvorani, popratni program posvećem je video instalacijama, predavanjima i diskusijama o video umjetnosti. Nama je u posebnom sjećanju ostao nastup jednog VJ-a kojeg smo imali prilike iskusiti odmah po dolasku u Bochum. Zanimljivo iskustvo.

9. 5. 2003.  

Na Skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije uručena je godišnja nagrada "Rudolf Perešin" grupi autora Foto kino video kluba Zaprešić za 2002. godinu, a koju Zajednica dodjeljuje za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi. A grupa autora je u stvari grupa autorica Ana Blažić, Ana Trkulja, Ines Samaržija i Marijana Brekalo koje su svojim dokumentarnim filmom Krešo u prošloj godini ostvarile zapažene uspjehe na filmskim revijama i festivalima. Bravo.

4. 5. 2003.  

Program 32. International Student Film Festival "Sehsüchte" 2003 prikazan je u Thalia Kinos Potsdam-Babelsberg, u studentskom gradu Potsdam, Njemačka, od 29. travnja do 4. svibnja 2003. godine. "Sehsüchte" (hmmm, u prijevodu nešto kao želja, žudnja ili ovisnost za gledanjem, google prevoditelj nije baš jasan) je europski najveći studentski filmski festival i predstavlja filmove studenata i amatera kojeg svake godine vodi nova generacija studenta Die Filmuniversität Babelsberg KONRAD WOLF, najstarije njemačke filmske škole. Zamijenivši nas valjda za filmsku školu, uvrstili su nam i nekoliko filmova u različite projekcije. U srijedu, 30. travnja u 20,00 sati u projekciji nazvanoj ...hol schon mal den Wagen prikazan je The mission Ivana Marčeca. Istog dana ali u 17,00 sati u kinu br. 2 u projekciji naziva King Size One prikazan je Jedan Davora Klarića. U petak, 2. svibnja u 18,00 sati u projekciji Legebatterie prikazan je Crvuljak Justine Kosir, Nikole Dubovića i Anđelka Krajinovića, a u 22,00 sata Sizif Davora Biruša u projekciji Diagnose: Paranoia. I na kraju, u subotu, 3. svibnja u 19,00 sati, prikazan je Prvi susret Davora Biruša u projekciji naziva Weichzeichner. Naravno, osim projekcija filmova inspirativnih naziva, unutar festivala bilo je i radionica, pitchinga, razgovora s publikom, foruma, Dj-ova...

3. 5. 2003.  

Mediawave - Another connection 2003, Györ, Mađarska 26. 4. - 3. 5. 2003. In flagranti, The mission

24. 3. 2003.  

45 međunarodnih filmova nekomercijalne produkcije svrstanih u 8 filmskih blokova činilo je program 9. Festival des nichtkommerziellen Films "Ein Fenster zum Osten". Od naših filmova ove godine u Berlinu moglo se vidjeti čak šest naslova: Kontra Vedrana Vugeca, Crvuljak Justine Kosir, Nikole Dubovića i Anđelka Krajinovića, Život je kao san Jadranka Lopatića, Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, Prvi susret Davora Biruša te Shit Ivana Škoca. Projekcije su "odrađene" u petak i subotu, 21. i 22. ožujka, dok je Preisverleihung uz čašu pjenušca održan u nedjelju 24. ožujka. A na tom Preisverleihungu imali smo i razloga za čašu pjenušca, mi odrasli naravno. Film Crvuljak osvojio je nagradu hotela "Tierpark", Kontra je osvojio posebnu nagradu, dok je Krešo osvojio glavnu nagradu 1. mjesto za Istočnu Europu. Osim laskavih naslova, bilo je tu i šuškavih eura koji su kasnije vrlo veselo utrošeni. Na fotografiji se vide naša vesela lica zajedno s Želkom Balogom koji se našao na festivalu u svojstvu izaslanika UNICA-e. A priliku imate i pročitati izvješće s festivala iz prve ruke - Justine Kosir u 42. broju biltena Zapis.
2003

16. 3. 2003.  

Od 12. do 16. ožujka 2003. u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu odvijao se program 12. Dani hrvatskog filma. U konkurenciju ovog festivala kratkog i srednjometražnog filma selektirana su i tri naša filma. Dokumentarni film Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, još jedan dokumentarac S obzirom na situaciju Ivana Kristijana Majić, Ivane Karačonji, Une Radić i Iris Grujčić, te igrani film Shit Ivana Škoca.

 

 

 

2002.

2002.

29. 11. 2002.  

33. kvarnerska revija amaterskog filma KRAF ove godine imala je rekordan broj prijava. 118 filmova iz Hrvatske i inozemstva. Od 118 prijavljenih (samo iz FKVKZ-a ih je 16) žiri je odabrao 42 filma koji su prikazani u dvije projekcije, 27. i 29. studenoga 2002. godine u Dvorani Filodrammatice na riječkom Korzu. Od naših filmova u prvoj projekciji prikazan je eksperimentalni film Relativity tour Miroslava Klarića, te animirani filmovi Kontra Vedrana Vugeca i Muha Jadranka Lopatića. U drugoj projekciji prikazan je eksperimentalni film Izlaz Davora Klarića i tri animacije, Prvi susret Davora Biruša, Život je kao san Jadranka Lopatića i The mission Ivana Marčeca. Žiri je unaprijed odredio i nagrade pa je filmu Život je kao san dodijelio prvu nagradu za animirani film, filmu Prvi susret treću nagradu za animirani film, dok je FKVK Zaprešić dobio diplomu za kolekciju filmova. Osim KRAF-a Kino video klub Liburnija-film iz Rijeke organizira i 2. festival amaterskog filma MORE čija je projekcija određena za 6. prosinca 2002. u Kulturnom centru Kalvarija.

24. 11. 2002.  

34. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva održana je u Splitu, 22. do 24. studenog 2002. godine. Reviju su priredili Kinoklub Split te Hrvatski filmski savez. 124 filmska ostvarenja prijavljena su, a 67 ih je odabrano od strane Ocjenjivačkog suda u kojem su bili Petar Krelja, Dan Oki, Jurica pavičić, Ante Peterlić i Zoran Tadić. FKVKZ je sudjelovao na reviji sa slijedećim naslovima: Shit Ivana Škoca, Život je kao san i Muha Jadranka Lopatića, Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, Relativity Tour Miroslava Klarića, Prvi susret Davora Biruša, Kontra Vedrana Vugeca, In flagranti Dubravka Orlovića i Mladena Kovačića te Jedan Davora Klarića. Možemo odmah nabrojati i nagrade: Kontra - posebna diploma, Muha - posebna diploma, Shit - 3. nagrada, Život je kao san - 3. nagrada i Krešo - 1. nagrada. Sve projekcije održane su u Kinoteci Zlatna vrata, Split.
2002 2002

20. 10. 2002.  

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić održana je godišnja projekcija filmova Foto kino video kluba Zaprešić, a gosti su nam bili FAG "Enthusia Planck" iz Samobora koji su se predstavili svojim izborom filmova. Tom prigodom nazočnima su se obratili gradonačelnik mr. Vinko Morović i pročelnik Ureda društvenih djelatnosti zagrebačke županije gospodin Miroslav Burić, a osvrt na projekciju dao je režiser i filmski kritičar gospodin Petar Krelja.

 
5. 10. 2002.  

3. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, održan je 5. listopada 2002. godine u Mariboru, Slovenija, gdje je prikazana projekcija nagrađenih filmova i uručene nagrade autorima.
Prvi susret osvojio je treću nagradu za animirani film dok je film Izlaz dobio diplomu s pohvalom za igrani film. Prijavljeno je bilo 155 filmova iz 12 zemalja, ili kako kažu, 50 posto više filmova nego prošle godine. Samo iz FKVK-a Zaprešić poslano je 20 filmova. Organizator festivala je Film in video klub Maribor.

3. 9. 2002.  

4. Škola medijske kulture održana je ponovno u Trakošćanu od 26. kolovoza do 3. rujna 2002. Videoradionicu za dokumentarni i igrani film pohađala je Sandra Netahly. Voditelji radionice bili su Petar Krelja, filmski redatelj i stručni suradnik Karmelo Kursar, filmski snimatelj. Radionicu animiranog filma, u naprednoj skupini pod vodstvom Ede Lukmana i suradnice Jasminke Bijelić pohađao je Jadranko Lopatić. Specijaliziranu videoradionicu montaže pohađao je Miroslav Klarić, voditelji su bili Slaven Zečević, filmski montažer i stručni suradnik Davor Švaić. Filmove nastale na radionicama možete vidjeti ovdje. I ovu Školu medijske kulture organizirali su Hrvatski filmski savez i Ministarstvo prosvjete i športa. Škola je namijenjena nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina.

30. 6. 2002.  

Od 23. do 30. lipnja 2002. održana je 9. Internacionalna filmska radionica Čakovec u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec. Ovogodišnji voditelji bili su David Ehrlich iz SAD-a i Peter Szoboszlay iz Mađarske. Polaznici radionice iz Zagreba, Sesveta, Pazina, Karlovca, Zaprešića, Čakovca i mađarskog grada Kecskemeta, ukupno njih petnaest, a među njima i naša Ana Maras, napravili su dva animirana filma, u tehnici crteža na papiru i animacije pijeska, koji su prikazani su na završnoj projekciji u subotu, 29. lipnja, kao i novi filmovi ŠAF-a, te izbor nagrađenih filmova s ovogodišnjeg ANIMAFESTA u Zagrebu. Osim rada na animaciji sudionici radionice i šafovci imali su i zajednički piknik u Sv. Martinu na Muri.

22. 6. 2002.  

30. Festival der Nationen 2002, die besten Kurzfilme der Welt, održan je u mjestu Ebensee, u Gornjoj Austriji od 16. do 22. lipnja 2002. Od 500 prijavljenih filmova pristiglih iz 40 zemalja odabran je festivalski program prikazan u 14 filmskih blokova s razgovorom o filmovima nakon svakog od njih. U ponedjeljak, 17. lipnja u 14,30 sati, prikazan je i poseban blok filmova nazvan Schülerfilmprogramkino, u prijevodu, hmm, učenički filmski program kino nešto, u kojem je prikazan blok Kurzfilme der FKVK Zapresic kojih je Leitung Miroslav Kraric, Kroatien s filmovima The Mission, Samo mijena stalna jest, Nemir, Prijateljstvo, Proljetne radosti, Sizif i Ljetne radosti. Ovoj kolekciji filmova međunarodni žiri dodijelio je Ebenseer Bären in Bronze, odnosno Ebenseeskog brončanog medvjeda. Plišanog.

15. 6. 2002.  

40. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži organizirali su OŠ Jurja Dalmatinca Pag, Škola animiranog filma Pag te Hrvatski filmski savez. Na reviju bilo je prijavljeno 94 filmova djece iz 55 škola, klubova i družina, te 48 filmova mladeži s naslova 20 srednjih škola, klubova i družina. Članovi ocjenjivačkog suda Maja Flego, Snježana Tribuson, Mato Kukuljica, Joško Marušić i Josip Portada odabrali su 54 filmova djece i 29 filmova mladeži koji su prikazani u 7 revijskih projekcija odgledanih u dvorani Doma kulture u Pagu na otoku Pagu. Naših filmova na reviji bilo je osam: Crvuljak, Eco fantasy i Krešo u kategoriji djece, Jedan, Kontra, Prvi susret, Veliki prasak i Shit u kategoriji mladeži. A bilo je i nagrada stručnog Ocjenjivačkog suda. Prvi susret - druga nagrada za animirani film mladeži, Kontra - treća nagrada za animirani film mladeži, Krešo - prva nagrada za dokumentarni film djece, Crvuljak - druga nagrada za animirani film djece. I nagrada Ocjenjivačkog suda djece: Crvuljak - druga nagrada za animirani film djece, pa i Ocjenjivačkog suda mladeži: Shit - treća nagrada za igrani film, Prvi susret - treća nagrada za animirani film. Revija je započela 12. lipnja, a završila 15. lipnja ovako kako se vidi na slici.
2002

1. 6. 2002.  

Na poziv organizatora 42. Film festival for Children and Youth Zlin 2002 - Internacionalnog filmskog festivala za djecu i mlade, koji je održan u Zlinu, Češka Republika, od 26. svibnja do 1. lipnja 2002. godine, Hrvatski filmski savez predstavio se s programom video radova mladih autora. Prijavljeni su tri rada iz Kino kluba Karlovac, dva animirana filma iz ŠAF-a Čakovec te eksperimentalni film Samo mijena stalna jest iz Zaprešića. Autori filma su osnovnoškolci Darko Fratrić, Lana Leljak, Mario Dukić i Ivan Radoš koji su ga snimili prošle godine s voditeljima Sandrom Netahly i Miroslavom Klarićem u suradnji CTK-a Zaprešić i OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića.

25. 5. 2002.  

Hrvatska revija jednominutnih filmova održala se 24. i 25. svibnja u Požegi okruglo deseti put u već uhodanom rasporedu u organizaciji GFR Film-video Požega. Projekcija 48 odabranih filmova u trajanju od jedne minute (ili manje) odigrala se u petak u 20 sati u dvorani Gradskog kazališta. Nakon pauze proglašeni su nagrađeni, a nakon toga razgovor o filmskom stvaralaštvu nastavio se u Grginom dolu. U prilično žustroj raspravi uz glazbenu pratnju razmotrena su brojna tekuća i kruta pitanja. I to do kasno u noć ili do rano u jutro, kako se uzme. Subota je rezervirana za oporavak od rasprave i povratak kući. U onom prvom dijelu festivala, FKVK Zaprešić sudjelovao je s tri filma: Muha Jadranka Lopatića, In flagranti Mladena Kovačića i Dubravka Orlovića, te Relativity tour Miroslava Klarića.

24. 3. 2002.  

8. Festival des nichtkommerziellen Films "Ein Fenster zum Osten" 22. - 24. 3. 2002, Berlin, Njemačka, Kulturzentrum "Wabe". U službenom programu festivala prikazana su tri filma FKVK-a Zaprešić: The Cure grupe autora (Ana Horvat, Davor Škrbec, Davor Klarić, Goran Dujmović, Andrej Dubravac, Danijel Rivić, Marijana Petreković, Tina Bakmaz, Nadine Novosel i Marta Vlainić), Ljetne radosti Davora Klarića i Sizif Davora Biruša. Osim ova tri, iz Hrvatske je odabran i film Anomija Vjekoslava Živkovića u produkciji Videodružine Gimnazije Karlovac. The Cure je osvojio posebnu nagradu "Bester Jugendfilm", najbolji film mladih, dok je Anomija osvojila drugu nagradu. Organizator festivala je ars cinema e.V. iz Berlina kojima je ove godine pristiglo 160 prijava iz dvadesetak europskih zemalja, a u program je bilo uvršteno 56 filmova.
2002

7. 3. 2002.  

1. RAF - Revija amaterskog filma, Zagreb 3. - 7. ožujak 2002.
Zimske radosti Tomislava Josipovića, Sizif Davora Biruša, Nemir Bože Čolaka, Ljetne radosti Davora Klarića, The Mission Ivana Marčeca, Izlaz Davora Klarića, Što je Škocu milo Lane Marini, Mirka Škoca, Ivana Škoca, Tomislava Josipovića, Andrije Leto, Marka Poznika, Ivana Krasneca, Tihomira Drinovca i Luke Franješevića, te Slasan zalogaj
Best of RAF 2002: Što je Škocu milo, The mission, Proljetne radosti, Ljetne radosti

 

 

2001.

2001.

25. 11. 2001.  

U Daruvaru je održana 33. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva na kojoj su prikazani filmovi Bolji boljitak, Izlaz, Proljetne radosti, Samo mijena stalna jest, Sizif, Što je Škocu milo, The mission i Zimske radosti. 3. mjesta osvojili su animirani film The mission autora Ivana Marčeca te igrani film Što je Škocu milo grupe autora: Lana Marini, Mirko Škoc, Ivan Škoc, Tomislav Josipović, Andrija Leto, Marko Poznik, Ivan Krasnec, Tihomir Drinovac i Luka Franješević. FKVK-u Zaprešić dodijeljeno je Godišnje priznanje UNICA-e (plaketa), koja se po odluci Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza svake godine dodjeljuje najaktivnijoj udruzi, za promicanje i organizaciju autorskog stvaralaštva.
2001 2001

24. 6. 2001.  

Od 17. do 24. lipnja 2001. održana je 8. Internacionalna filmska radionica Čakovec u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec. Ovogodišnji voditelji bili su Fusako Yusaki iz Japana i Daniel Šuljić iz Hrvatske. Polaznici radionice, među njima i naša Justina kosir, napravili su dva animirana filma, u tehnici plastelina i crteža na staklu, koji su prikazani su na svečanoj projekciji, zadnjeg dana Radionice, zajedno s ovogodišnjim filmovima ŠAF-a.

10. 6. 2001.  

Održan je 2. Webmoviefest - prvi festival kratkog filma na internetu u sklopu kojeg se prikazuje šezdesetak filmova iz cijelog svijeta među kojima se ove godine našao i eksperimentalni film The cure grupe autora (Ana Horvat, Davor Škrbec, Davor Klarić, Goran Dujmović, Andrej Dubravac, Danijel Rivić, Marijana Petreković, Tina Bakmaz, Nadine Novosel, Marta Vlainić).

10. 6. 2001.  

39. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži održana je u Čakovcu od 8. do 10. lipnja 2001. godine u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Škole animiranog filma Čakovec. Za reviju bilo je prijavljeno 65 filmova u kategoriji djece nastalih u 37 klubova i osnovnih škola te 41 film u kategoriji mladeži iz 19 klubova i srednjih škola. U službenu selekciju uvršteno je 37 dječjih filmova i 15 filmova mladeži. Iz FKVK-a Zaprešić i CTK-a Zaprešić u suradnji s OŠ Antuna Augustinčića i Gornjogradskom gimnazijom bilo je prijavljeno 11 filmova dok ih je odabrano njih 6: eksperimantalni film Samo mijena stalna jest, dokumentarni Bolji boljitak, igrani Izlaz, te animirani Proljetne radosti, Sizif i Zimske radosti. Bolji boljitak osvojio je 2. mjesto za dokumentarni film mladeži stručnog ocjenjivačkog suda te 1. mjesto za dokumentarni film ocjenjivačkog suda mladeži, Samo mijena stalna jest 1. mjesto u otvorenoj kategoriji djece stručnog ocjenjivačkog suda te 2. mjesto u otvorenoj kategoriji ocjenjivačkog suda djece, film Izlaz 2. mjesto u otvorenoj kategoriji mladeži stručnog ocjenjivačkog suda i 1. mjesto u otvorenoj kategoriji ocjenjivačkog suda mladeži. Proljetne radosti dobile su specijalnu nagradu za korištenje novih medija dok je Sizif osvojio 3. mjesto za animirani film ocjenjivačkog suda mladeži.
cakovec

26. 5. 2001.  

Projekcija 9. hrvatske revije jednominutnih filmova održana je 25. svibnja 2001. godine u u dvorani Gradskog kazališta s početkom u 19 sati. Prikazano je četrdeset i devet jednominutnih (ili kraćih) ostvarenja u međunarodnoj konkurenciji. Od naših filmova tu su prikazani Sizif, Izlaz, Ljetne radosti, The mission i The cure (u skraćenoj verziji, naravno). Nakon projekcije dogodilo se već tradicionalno druženje do sitnih sati, a idući dan iskorišten je za edukativni izlet i slijeganje dojmova od prethodnog dana.
2001

 

 

2000.

2000.

11. 12. 2000.  

31. Kvarnerska revija amaterskog filma - KRAF u organizaciji Liburnija filma održana je u Rijeci. U službenoj projekciji revije prikazana je 3d animacija Ljetne radosti te film The cure kojem je dodijeljeno 2. mjesto za ekspreimentalni film.

1. 12. 2000.  

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić održana je projekcija nagrađenih filmova od 1996. do 2000. godine Foto kino video kluba Zaprešić kojom smo obilježili petu obljetnicu rada. Kritički osvrt o prikazanim filmovima dao je doktor Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza.
2000

 
26. 11. 2000.  

32. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održala se je u Zadru, od 24. do 26. studenoga 2000. godine. Prikazana su četiri naša filma. 3D animacija Ljetne radosti, autora Davora Klarića, eksperimentalni The cure grupe mladih autora, dokumentarni film Z Novih Dvoroff autora Tomislava Josipovića, Ivana Škoca i Ivana Marčeca, te Slasni zalogaj, igrani film grupe autora. Filmovi Ljetne radosti i Z Novih Dvoroff osvojili su posebne diplome, dok je film Slasni zalogaj osvojio 3. nagradu žirija.

28. 8. 2000.  

2. Škola medijske kulture održana je u Trakošćanu od 20. do 28. kolovoza 2000. Na školi je sudjelovala Sandra Netahly kao polaznica prvog stupnja Seminara medijske kulture. Kao ponavljač školu je pohađao i naš predsjednik Miroslav Klarić, ali ovoga puta u Specijaliziranoj radionici za kameru i snimanje pod vodstvom Silvestra Kolbasa i stručnog suradnika Borisa Poljaka. Filmove s radioničkih programa 2. Škole medijske kulture možete vidjeti ovdje. I drugu Školu medijske kulture organizirali su Hrvatski filmski savez i Ministarstvo prosvjete i športa.

2. 7. 2000.  

Na 7. Internacionalnoj filmskoj radionici u organizaciji ŠAF-a Čakovec sudjelovalo je ukupno 25 djece i mladih iz Hrvatske, Australije i Slovenije. Među njima ove godine u izradi dva animirana filma sudjelovali su i naši članovi Mirko Škoc, Ivan Marčec, Tomislav Josipović i Ivan Škoc. Radionicu su vodili František Jurišič iz Slovačke i David Ehrlich iz SAD-a. A o radionici evo što je između ostalog rekao Tomislav Josipović: "Gostoprimstvo domaćina i entuzijazam stručnog vodstva čini mi boravak u Čakovcu veoma ugodnim."

11. 6. 2000.  

U Šibeniku je, od 9. do 11. lipnja 2000. godine, održana 38. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži na kojoj smo sudjelovali sa čak šest filmova. Riječ je o igranom filmu Bic, dvije 3D računalne animacije Davor i Virtual, dva eksperimentalna filma Megamix i The cure, te dokumentarnom filmu Z Novih Dvoroff. Ovu reviju priredili su Hrvatski filmski savez i OŠ Fausta Vrančića, Šibenik, a na nju je bilo prijavljeno 53 filmova u kategoriji djece iz 32 filmske i video družine, te 32 filma u kategoriji mladeži iz 20 filmskih družina. U službenu selekciju uvršteno je 35 dječjih i 23 ostvarenja mladeži. Iz FKVKZ-a i CTK-a Zaprešić u suradnji s OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić, SŠC Ruđer Bošković, Zagreb i X. gimnazijom iz Zagreba prijavljeno je sedam filmova. Osvojena su čak tri prva mjesta: 1. mjesto u kategoriji djece za igrani film Bic, 1. mjesto u kategoriji djece za eksperimentalni film The cure, te 1. mjesto u kategoriji mladeži za dokumentarni film Z Novih Dvoroff.
2000 2000

 

 

Sa snimanja filma 'The Cure' u starom prostoru kluba.
2000

 

 

 

1999.

1999.

4. 9. 1999.  

1. Škola medijske kulture u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa i Hrvatskog filmskog saveza održana je u Šibeniku, Solaris, Hotel "Ivan", od 29. kolovoza do 4. rujna 1999. Na školi sudjelovao je i Miroslav Klarić u radionici za animirani film pod vodstvom Ede Lukmana iz ŠAF-a Čakovec.

13. 6. 1999.  

37. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži održana je u Pregradi od 11. do 13. lipnja 1999. godine. Uz Hrvatski filmski savez priređivač revije bila OŠ Janka Leskovara iz Pregrade. U tri revijske projekcije prikazano je 39 filmskih ostvarenja, 30 u kategoriji djece i 9 u kategoriji mladeži, dok je ukupno bilo prijavljeno 72 filma iz 37 filmskih i video družina. FKVK Zaprešić zajedno s CTK Zaprešić, OŠ Antuna Augustinčića i X. ginmazijom iz Zagreba prijavio je tri filma, a u službenu konkurenciju uvršteni su igrani film Slasni zalogaj, te animacija u tehnici piksilacije To bi bilo cool. Slasni zalogaj je osvojio prvo mjesto u kategoriji djece.

22. 5. 1999.  

21. i 22. svibnja 1999. godine u Požegi je po 7. put održana Hrvatska revija jednominutnih filmova u organizaciji GFR Film Video Požega i HFS-a. I ove godine jedan film iz FKVKZ-a našao se među četrdesetak prikazanih na reviji. Riječ je o filmu Slasni zalogaj grupe mladih autora.

21. 1. 1999.  

Iz zaprešićke Knjižnice Ante Kovačić izložba fotografija pod nazivom Z Novih Dvoroff preselila se u Gradsku knjižnicu Samobor. Podsjetimo, svoje fotografije izlagali su Marin Vajdić, Dubravko Orlović, Alen Vrbek, Krešimir Redenšek, Mladen Kovačić, Marko Škovrlj, Miron Sršen, Damir Kosir, Ivica Radović te Darko Antić.

 

 

1998.

1998.

1. 12. 1998.  

U Knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću otvorena je izložba fotografija pod nazivom Z Novih Dvoroff. Izlagali su Marin Vajdić, Dubravko Orlović, Alen Vrbek, Krešimir Redenšek, Mladen Kovačić, Marko Škovrlj, Miron Sršen, Damir Kosir, Ivica Radović te Darko Antić.

29. 11. 1998.  

U Zagrebu je od 27. do 29. studenoga održana 30. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, ponegdje još nazvana revija amaterskog filma, na kojoj je sudjelovao i igrani film Plavo I Mirona Sršena. Na javnom žiriranju filmu je dodijeljena posebna diploma.

14. 6. 1998.  

36. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži održana je u Sikirevcima od 12. do 14. lipnja 1998. godine u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kino video družine "OŠ Sikirevci" i Digital studia. Na reviju je bilo prijavljeno 57 filmskih ostvarenja iz 28 filmskih i video družina, od čega je u službenu projekciju odabrano 29 filmova. Među njima su i filmovi FKVKZ-a (odnosno Centra tehničke kulture Zaprešić) Nightmare i Što je Škocu milo. Nightmare je osvojio 1. mjesto u kategoriji djece, dok je Što je Škocu milo dodijeljena 1. nagrada dječjeg žirija.
1998
1998 1998

23. 5. 1998.  

22. i 23. svibnja 1998. u Požegi je održana 6. hrvatska revija jednominutnih filmova u organizaciji GFR Film Video Požega i HFS-a. Na reviji je prikazan i film iz FKVK-a Zaprešić, Cosmos autora Ognjena Brbarovića.

29. 4. 1998.  

U organizaciji kluba 29. travnja 1998. otvorena je izložba starih fotografija zaprešićkog kraja pod nazivom Tak je negdar bilo. Prilikom organiziranja izložbe prikupljeno je stotinjak fotografija koje su skenirane i pohranjene u računalu.

 
1998.  

Jedan film FKVK-a Zaprešić uvršten je u službenu selekciju BBC British Shor Film Festivala.

 

 

 

1997.

1997.

1. 12. 1997.  

Rat svjetova autora Miroslava Klarića prikazan na 28. Kvarnerskoj reviji amaterskog filma - KRAF u Rijeci na kojoj je osvojio drugo mjesto.

30. 10. 1997.  

Od 28. do 30. studenoga 1997. u Rijeci je održana 29. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva na kojoj je prikazan film ...I to je Hrvatska autora Marijana Josipa Lončara.

13. 11. 1997.  

Održan je drugi Dan kluba - obilježavanje godišnjice kluba uz druženje i filmske projekcije te otvorenje izložbe fotografija povodom Dana grada pa je i naziv izložbe prigodan - Zaprešiću - za Dan grada. Izložba je priređena u Knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću, a fotografije su snimili članovi kluba.

 
24. 8. 1997.  

UNICA je nezavisna međunarodna organizacija sa svrhom promicanja video i filmskog stvaralaštva kao sredstva međunarodne komunikacije. Kongresi UNICA-e održavaju se još od 1931. godine, odnosno od 1937. godine pod tim nazivom, a sklopu kongresa održava se od 1990. godine i World Minute Movie Cup. Naziv sve govori. Hrvatski predstavnik jednominutnog filma na ovogodišnjem WMMC-u bio je film Quo Vadis Miroslava Klarića. UNICA kongres 1997. godine održan je u Varšavi, Poljska, od 15. do 24. kolovoza.

15. 6. 1997.  

Na 35. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži u Osijeku prikazani su filmovi Nije sve u tenisicama i I to je to... te su oba filma osvojila prva mjesta. Revija je održana od 13. do 15. lipnja 1997. godine u Dječjem kazalištu u Osijeku, a organizatori revije bili su Hrvatski filmski savez, Video klub "Mursa" te OŠ "Mladost" iz Osijeka. Na reviju prijavljeno je 58 ostvarenja iz 27 filmskih i video družina, dok je u četiri revijske projekcije prikazano njih 46.
1997 1997

1. 6. 1997.  

Još litar jedan prikazan na 25. Festival der Nationen, Ebensee, Austrija.

24. 5. 1997.  

23. i 24. svibnja 1997. u Požegi je održana 5. hrvatska revija jednominutnih filmova u organizaciji GFR Film Video Požega i HFS-a. Na reviji su uvrštena i dva filma iz FKVK-a Zaprešić, Quo Vadis autora Miroslava Klarića, te Pljačka Mirona Sršena. Međunarodni žiri u sastavu Lieven Debrauwer iz Belgije, Ctirad Štipl iz Češke, te Dario Marković, Krešimir Mikić i Mile Beslić iz Hrvatske dodijelio je Medalju UNICA-e filmu Quo Vadis, dok je Pljačka dobila nagradu Galerije Hajdarhodžić iz Požege. Projekcija filmova održana je 23. svibnja u 19 sati u dvorani Gradskog kazališta u Požegi.

19. 3. 1997.  

Od 19. ožujka do 2. travnja još jednom u Knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću otvorena je izložba fotografija ovoga puta pod nazivom Zagreb zaprešićkom proljeću na kojoj su izlagali Branimir Jendrašić, Jasenka Odić Jendrašić, Erika Šmider, Slavka Pavić i Danijela Lušin.

23. 1. 1997.  

Održane su prve Filmske večeri četvrtkom - projekcije neprofesijskog filma i video arta. Na njima su predstavljeni autori svrstani u sam vrh neprofesijskog stvaralaštva Hrvatske, kao što su: Milan Bukovac, Miroslav Mikuljan, Vlado Zrnić i Marijan Hodak. U svibnju je predstavljena grupa mladih autora : Kožul, Raos, Šimičić, Bahorić i Šamanović. Osim predstavljanja navedenih autora održane su i dvije projekcije na kojima su predstavljeni najbolji filmovi sa 5. revije jednominutnih filmova u Požegi te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održane u Rijeci

 
   

Sa snimanja filma '...I to je to' 1997.
1997
1997

 

 

 

1996.

1996.

23. 11. 1996.  

U Knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću otvorena je izložba fotografija pod nazivom Gradu na poklon. Izlagali su Dragutin Balagović, Stjepan Katušić, Miroslav Klarić, Damir Kosir, Marijan Josip Lončar te Krešimir Redenšek.

30. 10. 1996.  

Održan je Dan kluba - obilježavanje godišnjice kluba uz druženje, filmske projekcije i razgovor o filmu.

fkvkz
25. 8. 1996.  

UNICA 1996, Union Internationale du Cinema održan je u nizozemskom gradu Almelo od 16. do 25. kolovoza. Film Rat svjetova Miroslava Klarića dobio je un diplome.

fkvkz
25. 5. 1996.  

24. i 25. svibnja 1996. u Požegi je održana 4. hrvatska revija jednominutnih filmova u organizaciji GFR Film Video Požega i HFS-a. U odabiru 40 filmova međunarodne konkurencije uvrštena su i dva iz FKVK-a Zaprešić autora Miroslava Klarića, Još litar jedan te Rat svjetova. Rat svjetova je osvojio drugu nagradu žirija u sastavu Vaclav Šimek iz Češke, Laszlo Papp iz Mađarske, te Ivan Ladislav Galeta, Dario Marković i Mile Beslić iz Hrvatske. Još litar jedan uvršten je u Top Ten.

 

 

1995.

1995.

1995

2. 11. 1995. - povijesna odluka o osnivanju FKVKZ-a.