fkvkz

Vijesti iz 2018.

prosinac 2018.

 

 

studeni 2018.

 

 

listopad 2018.

 

 

rujan 2018.

 

 

kolovoz 2018.

10. 8. 2018.  

Međunarodni festival REC-Filmfestival 2018 koji prikazuje filmove djece od 6 do 15 godina kao i filmove mladih od 16 do 27 godina uvrstio je film FKVKZ-a Glad u službenu projekciju. Ovaj naš film je jedan od 69 odabranih filmova iz 20 zemalja dok je ukupno bilo prijavljeno 700 filmova iz 35 zemalja. U svojoj 27 godišnjici postojanja REC-Filmfestival 2018 održava se od 19. do 23. rujna u ufaFabrik Berlin, Viktoriastraße 10-18 u Berlinu. Spomenimo još kako je film Glad nastao na filmskoj radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Čestitke autorima.

8. 8. 2018.  

"Izvješeni" su rezultati službene selekcije festivala 2018 Anim!Arte - 14th International Student Animation Festival of Brazil koji će se održati tijekom ovoga mjeseca u tri brazilska grada: São Luís, Rio de Janeiro i São Paulo. I ovdje su nam odabrana tri animirana filma - Putovanje, Dome, slatki dome te Djed Mraz, a uz njih će se u istoj kategoriji "Mini" ove godine prikazati još šest drugih animacija iz Hrvatske.
Spomenimo opet kako su filmovi Dome, slatki dome i Djed Mraz nastali su u sklopu filmske radionice Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, prvi u ZTK Križ, a drugi u OŠ Pavao Belas iz Brdovca.
Inače, u službenu selekciju festivala odabrano je ukupno vrtoglavih 550 filmova u šest različitih kategorija, dok ih je bilo prijavljeno više od 1400 iz 90 različitih zemalja. U kategoriju International Students Mini uvršteno je ukupno 64 animirana filma autora dobi do 18 godina. Čestitke autorima svih odabranih filmova.

8. 8. 2018.  

Filmašice i filmaši i oni koji će to tek postati! Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih videogrupa FKVKZ-a u školskoj godini 2018./19.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn, a grupe se održavaju jednom tjedno u dogovorenom terminu.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Trg žrtava fašizma 11, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas.

3. 8. 2018.  

Od 2013. godine u gradu Jagodini, Republika Srbija, održava se Animator Fest, festival animiranog filma dece i mladih koji je od prošle godine dobio međunarodni karakter te tako postao europski festival animiranog filma djece i mladih. Službena selekcija prijavljenih filmova objavljena je prije nekoliko dana te se može vidjeti kako će ove godine biti prikazano ukupno 90 filmova u tri kategorije. U prvu kategoriju, a to su filmovi djece do 15 godina starosti, uvršteno je 39 filmova među kojima su i naša tri: Svjetionik, Mica-tica i Glad. Posljednja dva nastala su na radionicama Moj film u organizaciji ZTKZŽ. U drugoj karegoriji u kojoj su animirani filmovi mladih od 15 do 18 godina starosti odabrano je 14 filmova, a među njima i jedan naš, Balada iz predgrađa. Treća kategorija je novost ovogodišnjeg izdanja i u njoj se nalaze probrani profesionalni filmovi za djecu i mlade, ukupno njih 37. Tijekom pet dana održavanja festivala, od 12. do 16. rujna 2018. godine, osim projekcija službene konkurencije odvijaju se i drugi programi, među ostalim likovne izložbe, predavanja te razne radionice. Čestitke autorima.

 

 

srpanj 2018.

9. 7. 2018.  

7. srpnja je u Kinu Tuškanac održan filmski Pozdrav ljetu, program Hrvatskog filmskog saveza kojim na samom početku najtoplijeg godišnjeg doba obilježavaju rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a. Središnji dio subotnje filmske svečanosti svakako je bio proglašenje filmova odabranih u natjecateljski program 56. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala. A nama najzanimljiviji dio tog središnjeg dijela je popis odabranih filmova FKVKZ-a u navedene revije. Pa, da ne duljimo, evo - 23. filmska revija mladeži: Kako si?, animirani film, autori Karla Anić, Lucija Petkoviček, Luka Bakonji, Filip Dučić; Upsss, animirani film, autorica Nika Božić; Desi se, igrani film, autor Max Kostelac. 56. revija djece: Papirko, igrani film, autori: Matej Tomić, Hana Tomić, Lara Filipović, Martina Pervan, Klara Šeatović, Antonija Mihalić, Nino Goran Tosenberger, Katarina Ivanković, Marta Crljen, Sara Marković; Svjetionik, animirani film, autori: Uma Fazlić, Josip Skledar, Filip Prša, Dora Radošević, Jurica Nikolić, Neo Božić, Nika Božić, Max Maruszki; The Waiting place, animirani film, autori: Josip Skledar, Jurica Nikolić; Vrt, animirani film, autori: Julija Jagodić, Gita Vujnovac, Petar Miklenić, David Ljubičić. Odabrana su i tri radionička filma koji su snimljeni na radionicama Moj film u organizaciji ZTK Zagrebačke županije i to Glad, snimljen u OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Mica-tica, snimljen u CTK Križ te Pravi kokot snimljen u OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec. Podsjetimo kako se revija djece održava u Bolu na Braču od 4. do 7. listopada, a revija mladeži od 11. do 15. rujna, naravno u Karlovcu. Čestitamo svim klubovima, družinama i autorima odabranih filmova.

5. 7. 2018.  

Open Air FilmFest Weiterstadt i ove godine se održava u isto vrijeme, oko blagdana Velike Gospe, i na njemu redovito sudjelujemo s našim filmovima još tamo od 2004. godine, što u glavnom programu na velikom platnu na otvorenom prostoru, a što u posebnim programima u velikom šatoru. U ovom, 42. izdanju festivala u program su uvrštena naša tri filma: Glad, nastao na radionici Moj film u Velikoj Gorici u organizaciji ZTKZŽ uvršten je u dječji program, Disbalans je uvršten u program za mlade, dok je Dr. Sveznalica uvršten u redovni program festivala. Inače, tijekom festivala nekoliko tisuća posjetitelja pohodi projekcije pod velikim šatorom, večernje projekcije na otvorenom, filmske radionice, koncerte, retrospektive, posebne programe za djecu... i to sve u malom gradiću Weiterstadtu pored Frankfurta.

 

 

lipanj 2018.

9. 6. 2018.  

The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film održao se po 18. puta u gradovima Maardu i Tallinnu u Estoniji, te je objavljena službena lista nagrađenih filmova. Mi smo na festivalu sudjelovali sa četii filma, a jedan od njih je i nagrađen. Naime, u kategoriji specijalnih nagrada film Dome, slatki dome proglašen je najboljim filmom autora do 14 godina. Još jednom spominjemo kako je taj film nastao na radionici Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, konkretno u ZTK Križ 2017. godine.
Čestitamo svim autorima.

7. 6. 2018.  

Evo nekoliko fotografija s otvorenja izložbe fotografija Tomislava Krištofića pod nazivom "Više je manje" koje se održalo u ponedjeljak, 4. lipnja. Podsjećamo vas da je izložba otvorena do 14. lipnja te da si možete, ako vam se svidi neka fotografija, istu skinuti sa zida i besplatno ponijeti kući. U trnutku dok ovo pišemo, na zidu ih ima još samo oko 240 (od 500 postavljenih na početku izložbe) pa požurite. Još malo pa nestalo! Sve to u Galeriji Razvid, Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić.

7. 6. 2018.  

U obiteljskom programu ovogodišnjeg ANIMAFEST-a u petak (8. lipnja) u Kinoteci Zagreb biti će prikazani najbolji animirani filmovi djece i mladih iz izbora 8. VAFI - internacionalnog festivala animirang filma djece i mladih koji je održan 2017. godine u Varaždinu. U projekciju dvanaest filmova uvršten je i film Mađioničar koji je osvojio drugu nagradu žirija u MIDI kategoriji. Čestitke.

4. 6. 2018.  

Još jednom Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u započinju u utorak, 26. lipnja i traju sve do subote 7. srpnja 2018. godine. 
Što sve možete raditi na radionici? Snimiti filmove, naravno! Igrane, animirane, dokumentarne, pa i one druge vrste. Možete glumiti, snimati, animirati, montirati, ali i još ponešto. Kao i uvijek do sada, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi i mladež - srednjoškolce, naše članove, kao i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Radionica započinje 26. 6. u 10,00 sati.

4. 6. 2018.  

U nedjelju, 3. lipnja, podjelom nagrada u Palači Herzer završio je 9. VAFI (i RAFI) na kojem su sudjelovala tri naša filma, Balada iz predgrađa, Odljev mozgova i Svjetionik, ali i prisustvovale tri naše članice, Martina, Sara i Lucija. Dojmovi s festivala su izvrsni, od lijepog smještaja u hotelu Park boutique (hvala Hrvoje), predivnog baroknog grada, preko zanimljivih radionica, pa do super filmova u službenim projekcijama. Dojmovi su još ljepši obzirom da se ekipa vratila iz Varaždina s dvije nagrade u ruci: drugom nagradom u kategoriji midi te drugom nagradom za Plavi VAFI. Obje nagrade su dodijeljene istom filmu, Svjetionik čijim autorima čestitamo.

 

 

svibanj 2018.

30. 5. 2018.  

Galerija Razvid i FKVK Zaprešić pozivaju vas na otvorenje izložbe fotografija Tomislava Krištofića pod nazivom "Više je manje" u ponedjeljak, 4. lipnja u 19 sati. Autor izložbe, Tomislav Krištofić rođen je 1986. godine, bavi se fotografiranjem vjenčanja, landscapae i eksperimentalnom fotografijom. Ovo mu je prva samostalna izložba sa 400-tinjak fotografija malog formata. Autor izložbom problematizira odnos medija fotografije u digitalnom formatu i njegove (zlo)upotrebe u suvremenom društvu stavljajući ga u kontekst mašinerije konzumerizma i distribucije proizvoda. Koliko vrijedi jedna „posudba“ fotografije na društvenim mrežama? (citat: Paula)
Ciklus "Više je manje" je na "akciji" do 14. 6. a izložene fotografije posjetitelji mogu besplatno ponijeti kući.
4. 6. 2018. u 19 sati, Galerija Razvid, Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić

21. 5. 2018.  

U Sankt Peterburgu, prije znanom kao Lenjingrad, a još prije kao Petrograd, najzapadnijem ruskom gradu i najsjevernijem gradu s više od milijun stanovnika (točnije 4,6 milijuna), nekima poznatijem po muzeju Ermitaž, djeluje i KinoOstrov, ruska dječja filmska akademija koji su su-organizatori istoimenog filmskog festivala. Festival je posvećen dječjem filmskom stvaralaštvu te prikazuje filmove autora do 18 godina starosti, filmove o djeci i mladima, filmove u kojima oni sudjeluju, ili su pak jednostavno zanimljivi tom uzrastu. Unutar festivala postoji i međunarodni program nazvan "CinemaLand" a unutar tog programa prikazati će se i film Krivi avion, negdje između 1. lipnja, kada je "grand opening ceremony" i 18. lipnja, kada je zatvaranje festivala i podjela nagrada. Pozdravlyayu avtorom i zdravstvuyte!

10. 5. 2018.  

Busan International Children's Youth Film Festival - BIKY ima, uz sekciju za odrasle autore, i sekciju nazvanu Ready-Action! za filmove djece i mladih od 6 do 18 godina. Ove godine zaprimljeno je 357 radova iz 44 zemlje, a selekcijska komisija odabrala je 40 filmova iz 15 zemalja. Sa zadovoljstvom možemo reći kako je u ovih 15 zemalja zastupljena i Hrvatska i to s dva filma, jedan je o+o OŠ Stjepana Kefelje, Kutina, a drugi je naš IQ (Inteligencija), radionički film snimljen u OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Festival je orjentiran na djecu i mlade pa se osim projekcija filmova tijekom šest dana odvijaju i radionice, izložbe plakata, razgovori s mladim autorima, igraonice, organizirane posjete muzeju filma, noćne zabave i drugo. I to sve od 11. do 17. srpnja 2018. u gradu Busan, Južna Koreja.

3. 5. 2018.  

Karlovačka poduzetna ekipa osnovala je još jedan festival pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment. Ovaj pak specifično cilja na populaciju filmskih autora starosti između 18 i 29 godina koji snimaju igrano-eksperimentalne filmove, ne duže od 15 minuta. U ovakvoj specifičnoj međunarodnoj selekciji na kraju je odabrano 22 naslova, a s veseljem možemo objaviti da je među njima i film P4RAN01A naše Stelle Hartman. Svi zajedno će među sobom pdijeliti nagrade za najboljeg redatelja, direktora fotografije te montažera, kao i nagradu publike i grand prix. Festival će se održati u Karlovcu, Maloj sceni Hrvatskog doma, i to 11. i 12. svibnja ove godine. Čestitke i podrška Stelli i hrabrim organizatorima festivala.

 

 

travanj 2018.

24. 4. 2018.  

Aurora Picture Show sa sjedištem u 2442 Bartlett Street, Houston, Texas, United States, priređivači su Extremely Shorts Film Festivala u sklopu kojeg je i sekcija Extremely Young Film Festival. Uglavnom, prikazuju ekstremno kratke filmove trajanja do 3 minute, dok u onoj Young sekciji dodatno ograničenje je dob autora do 17 godina. Odabrani filmovi iz cijelog svijeta, tako oni kažu, prikazati će se 18. i 19. svibnja i natjecati za dvije nagrade Audience Choice i Juror's Choice, a među njima i tri naša ekstremno kratka filma ekstremno mladih autora: Svjetionik, Lice i Mrak film. Ekstremne čestitke.

19. 4. 2018.  

Kao što je i najavljeno, The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film objavljuje "short" liste odabranih filmova podijeljene na rodnu pripadnost filma kao i dobnu skupinu. Obzirom da su nam na "long listu" primljeni samo animirani filmovi, nama je skraćena lista za taj rod i najzanimljivija. Tako smo na nedavno objavljenom popisu selekcije najboljih animiranih filmova djece pronašli i naše četiri animacije: Dome, slatki dome, Odljev mozgova, Journey of the legends i IQ (Inteligencija). Napomenimo kako su filmovi Dome, slatki dome i IQ (Inteligencija) nastali na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, dok je Journey of the legends nastao u sklopu projekta VEAC; Values, the Essence of an Active Citizen u organizaciji OŠ Oton Iveković. I na kraju ponovimo kako će se festival održati od 31. svibnja do 3. lipnja u gradovima Maardu i Tallinn u Estoniji.

18. 4. 2018.  

Javlja nam Vlasta Kovačević Herzog, voditeljica projekta VEAC; Values, the Essence of an Active Citizen u sklopu kojeg je prošle godine održana radionica animiranog filma u našem klubu, a kojeg je rezultat film Journey of the legends, kako će se film prikazati u Portugalu na festivalu Ação 04! Festival de Vídeo Escolar. Festival će se održati 2. svibnja u Viana do Castelo, Portugal, a prikazuje filmove kojih su autori djeca portugalskih osnovnih i srednjih škola. Film je na festival prijavila Ana Ribeiro iz Portugala, jedna od voditeljica čija su djeca sudjelovala u spomenutom projektu VEAC, a u kojem su, osim iz Portugala, sudjelovala i djeca iz Estonije, Italije, Norveške, Poljske, Turske i Hrvatske. Festival se održava u sklopu XVIII Viana Film Meetings. Eto, lijepa vijest iz Portugala. Čestitke.
17. 4. 2018.  

Na fb stranici Timeline Film Festivala objavljeno je kako je žiri u sastavu Fusako Yusaki, Elena Pasetti, Fabrizia Centola, Wolfgang Richter, Adriano Russo i Enzo Genesini od 2978 prijavljenih izabrao 200 filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Sudeći prema obavijesti s portala FilmFreeway, među ovih 200 odabranih su i četiri naša, i to Dr. Sveznalica, Dome, slatki dome, Djed Mraz i Lice. Istina, na službenim stranicama još uvijek je teško pronaći neku konkretniju obavijest o programu festivala, tek da sve počinje 8., a završava 12. svibnja u 9 sati svečanom dodjelom nagrada u gradu Carate Brianza u Italiji. No, svibanj je još daleko, senza fretta, pomalo.

11. 4. 2018.  

Prošle subote, 7. travnja održana je još jedna, treća u ovoj godini, radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u ZTK Križ. Tako smo se našli po treći puta u istom prostoru na istom zadatku, a izuzetno nam je drago što smo također po treći puta vidjeli i neka ista lica. I pri tome ne mislimo samo na lica voditelja, Ane i Borisa, već i mladih polaznika. Valjda je to znak da je raditi filmove zabavno.

6. 4. 2018.  

The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film objavio je "long list" filmova za 18. izdanje festivala koji će se održati od 31. svibnja do 3. lipnja u gradovima Maardu i Tallinn u Estoniji. E, sad. Ukupno je bilo prijavljeno 568 filmova, a u ovu "dugu listu" uvršteno ih je 218. Organizator festivala, Studio Meksvideo, će prvog svibnja objaviti i "short list" - popis filmova koji će stvarno biti prikazani na festivalu. Što znači da ovaj "long list" je neka vrsta predselekcije, ili polufinale selekcije, u kojoj se našlo i naših filmova: Dome, slatki dome, Odljev mozgova, Journey of the legends, IQ (Inteligencija) i Svjetionik. Uskoro ćemo dakle vidjeti što će od toga ostati u kratkom popisu. Vidimo.

5. 4. 2018.  

VAFI & RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka istaknuo je odabir filmova koji će se prikazivati od 28. svibnja do 3. lipnja u Varaždinu i Rijeci. U sekciji VAFI bilo je prijavljeno 298 filmova iz 28 zemalja, od čega je njih okruglo 111 uvršteno u tri dobne kategorije. Selekcijska komisija u sastavu Linda Golik Horvat i Zvonimir Haramija Hans odabrali su u kategoriji MINI, autora do 10 godina, 36 filma, u kategoriji MIDI, autora od 11 do 14 godina, 46 filma (među njima i jedan naš: Svjetionik), te u kategoriji MAXI, autora od 15 do 18 godina, 29 filmova. U ovoj kategoriji zastupljeni smo s dva filma: Balada iz predgrađa i Odljev mozgova. Svi filmovi biti će prikazani u šest projekcija i to, po deveti puta, u Varaždinu.
Sekcija RAFI održava se po prvi puta u Rijeci i namijenjena je odraslim autorima animiranih filmova za djecu. Tu je odabrano 77 filmova od 389 prijavljenih iz čak 59 zemalja. Čestitke svim autorima odabranih filmova, i velikima i malima.

 

 

ožujak 2018.

27. 3. 2018.  

Putovanje će biti prikazano na Rochester International Children's Film Festivalu u Rochesteru u američkoj državi New York. Ovaj festival, osnovan 2006. godine, priređuje besplatne projekcije filmova za djecu u urbanim okruženjima kao što su knjižnice, centri za skrb, škole i sakralna mjesta. Njihova glavna misija je donijeti filmove djeci, umjesto održavanja tradicionalnih projekcija u kino dvorani. Stoga će se od 1. do 30. travnja u petnaestak mjesta u Rochesteru prikazati oko 25 filmova kojima je zajednički artistički pristup filmu i sadržaj bez nasilja. Čast nam je biti dio jednog takvog filmskog sadržaja za mlade.

22. 3. 2018.  

Jučer je, 21. ožujka održana prva projekcija filmova na ZOOM festivalu - sveslovenskim festivalu osnovnoškolskih i srednjoškolskih filmova kojega organizira Pionirski dom - Center za kulturo mladih iz Ljubljane. Prošle godine je ovaj sveslovenski festival postao i međunarodni pa su se tako na jučerašnjoj projekciji zavrtila i dva naša filma - Ajmo nekud Marije Nikolić i Lucije Majnarić, te Lice Jurice Nikolića, Josipa Skledara i Nike Božić.
Danas je na programu u Pionirskom domu još nekoliko projekcija filmova, a sutra 23. ožujka 12. ZOOM festival završava svečanom dodjelom nagrada, zlatne, srebrne i brončane klape najboljim filmovima u kategorijama osnovnoškolskog i srednješkolskog filma. Ukoliko je netko zainteresiran nazočiti zbivanju adresa je: Pionirski dom Center za kulturo mladih, Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana.

19. 3. 2018.  

U subotu, 17. ožujka posjetili smo OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu. Povod je bila još jedna radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije koja je ovaj put održana "na domaćem terenu" i u domaćoj atmosferi s kruhom, lukom i čvarcima za gablec. Čvarci ipak nisu bili domaći.

19. 3. 2018.  

Objavljeni su rezultati selekcije 6. FIFES-a Junior, filmskog festivala smijeha - međunarodnog filmskog festivala amaterskih filmova komičnog (smiješnog) sadržaja. Odmah ćemo, da izbjegnemo razornu napetost, reći da su nama odabrana dva filma, oba su animirana i oba su nastala na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to su IQ (Inteligencija) te Djed Mraz. Onako usput, recimo da je ukupno za projekcije odabrano 11 fimova autora do 12 godina starosti, te 23 filma čiji su autori djeca od 13 do 17 godina starosti. Za entuzijaste napomenimo da je po rodnoj pripadnosti navedenih 15 igranih filmova, 13 animiranih filmova dok ih u "ostale vrste" pripada njih 6. Smiješih dokumentarnih filmova nema. Prema podrijetlu njih 20 je domaćih, a 14 je nastalo izvan Hrvatske. I na kraju, projekcija FIFES 6 Junior filmova je 11. svibnja u 11 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Čestitke svima.

1. 3. 2018.  

Čestitamo, Vaš film Odljev mozgova je odabran kao međunarodni finalist u 2018. godini. Od 1300 filmova Vaš film stvarno je dojmio naš tim zbog odlično izvedene i snažne originalne ideje. Uvrstili smo ga u međunarodni kratki program u petak, 23. ožujka.
Svidjeli su nam se i ostali Vaši filmovi i voljeli bi ih staviti u naš drugi natjecateljski program "You Judge It" - vršnjački odabir filmova putem škola kasnije tijekom godine. Još jednom čestitamo, The Fresh Team, Fresh Film Festival
Tako piše u e-mailu primljenom jučer na našu adresu. Hvala Vam. Zahvaljuje i autorica filma Sara Biljan na lijepim riječima.
Fresh Film Festival održava se od 20. do 25. ožujka 2018. u gradu Limericku, Irska.

 

 

veljača 2018.

24. 2. 2018.  

Prijavljujući neki dan filmove na brazilski festival Anim!Arte koji se prošle godine održao negdje u kolovozu, otkrili smo kako je jedan od naših filmova na tom prošlogodišnjem, trinaestom izdanju festivala, i osvojio nešto. Animiranom filmu Z Z Zmaj autorica Lucije Majnarić i Marije Nikolić dodijeljen je 'honorable mention' u kategoriji International Students Mini (under 18 years). Ali to nije sve. Isti film osvojio je i treće mjesto u kategoriji 'Best film from Europe - International Students Mini'. Iz objavljene vijesti nije baš posve jasno tko je dodijelio "časni spomen" i treće mjesto - profesionalni žiri, dječji žiri ili publika, ali tko god da je mi smo im zahvalni i bilježimo se sa štovanjem. Inače, u službenoj konkurenciji u kategoriji Mini imali smo čak osam filmova, te jedan film stavljen čak u kategoriju profesionalaca - ekološki film. Na ovogodišnji festival prijave su do 30. ožujka i besplatne tako da, ako imate film, stignete ga prijaviti.

19. 2. 2018.  

Ovu subotu, 17. veljače, proveli smo u školi Eugen Kumičić u Velikoj Gorici gdje se održala još jedna filmska radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. U samo šesti sati i na dvije scene jedanaest vrijednih polaznika snimilo je slikovne materijale za animirani film. Tematika je zimska, a glavni akteri priče su jedan zeko i jedan snjegović. Što su oni radili i kako je sve to završilo vidjeti ćete kad film bude gotov, a kako je bilo nama možete pogledati na fotografijama. Zahvaljujemo školi, prof. Goranki Dimoski i odličnim polaznicima radionice na gostoprimstvu i danu provedenom u ugodnom društvu.

9. 2. 2018.  

Javljaju nam iz Australije, točnije s festivala Little Big Shots: Australia's International Film Festival for Kids o uvrštenju filma Dome, slatki dome u program njihovog festivala. Kao što mu i naziv kaže, ovo je festival filmova za djecu, ali naravno u programu su i filmovi autora mlađih od 18 godina. Inače, Dome slatki dome je na ovaj festival došao na poziv ravnatelja Ben Ladena koji ga je vidio u Chicagu. Mi naše filmove baš ne prijavljujemo na LBS obzirom da prijavu naplaćuju 10 USD po filmu. Puno nam je to, imamo puno filmova.
Male velike snimke održavaju se od 7. do 11. lipnja 2018. godine u Australian Centre for the Moving Image u Melbourneu, te tijekom godine u još nekoliko gradova u Australiji i Novom Zelandu (Sydney, Adelaide, Brisbane, Penrith, Hobart, Auckland). I tako...

 

 

siječanj 2018.

16. 1. 2018.  

12. siječnja završile su 12. zimske filmske radionice u našem klubu. Kao što je to već i običaj, jedan film je napravila skupina srednjoškolaca, naziva Disbalans, a jedan skupina osnovnoškolaca pod imenom Divlje boje. Oba filma su animacije, s time da je onaj osnovnoškolski klasična stop animacija, dok su se srednjoškolci uhvatili zahtjevnije tehnike piksilacije, tj animiranja ljudskih likova. Naravno, kao što je to i običaj, filmovi nisu još sasvim gotovi, trenutno su u fazi montaže i završnog "poliranja", ali kada budu završeni moći ćete ih vidjeti u rubrici Filmovi 2018 i na vašem omiljenom Youtube kanalu. Za sada tek po sličica iz filmova te poneka snimljena tijekom održavanja radionice. Stay tuned.
1. 1. 2018.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2018. godinu.