fkvkz

Vijesti iz 2002.

29. 11. 2002.  

33. kvarnerska revija amaterskog filma KRAF ove godine imala je rekordan broj prijava. 118 filmova iz Hrvatske i inozemstva. Od 118 prijavljenih (samo iz FKVKZ-a ih je 16) žiri je odabrao 42 filma koji su prikazani u dvije projekcije, 27. i 29. studenoga 2002. godine u Dvorani Filodrammatice na riječkom Korzu. Od naših filmova u prvoj projekciji prikazan je eksperimentalni film Relativity tour Miroslava Klarića, te animirani filmovi Kontra Vedrana Vugeca i Muha Jadranka Lopatića. U drugoj projekciji prikazan je eksperimentalni film Izlaz Davora Klarića i tri animacije, Prvi susret Davora Biruša, Život je kao san Jadranka Lopatića i The mission Ivana Marčeca. Žiri je unaprijed odredio i nagrade pa je filmu Život je kao san dodijelio prvu nagradu za animirani film, filmu Prvi susret treću nagradu za animirani film, dok je FKVK Zaprešić dobio diplomu za kolekciju filmova. Osim KRAF-a Kino video klub Liburnija-film iz Rijeke organizira i 2. festival amaterskog filma MORE čija je projekcija određena za 6. prosinca 2002. u Kulturnom centru Kalvarija.

24. 11. 2002.  

34. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva održana je u Splitu, 22. do 24. studenog 2002. godine. Reviju su priredili Kinoklub Split te Hrvatski filmski savez. 124 filmska ostvarenja prijavljena su, a 67 ih je odabrano od strane Ocjenjivačkog suda u kojem su bili Petar Krelja, Dan Oki, Jurica pavičić, Ante Peterlić i Zoran Tadić. FKVKZ je sudjelovao na reviji sa slijedećim naslovima: Shit Ivana Škoca, Život je kao san i Muha Jadranka Lopatića, Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, Relativity Tour Miroslava Klarića, Prvi susret Davora Biruša, Kontra Vedrana Vugeca, In flagranti Dubravka Orlovića i Mladena Kovačića te Jedan Davora Klarića. Možemo odmah nabrojati i nagrade: Kontra - posebna diploma, Muha - posebna diploma, Shit - 3. nagrada, Život je kao san - 3. nagrada i Krešo - 1. nagrada. Sve projekcije održane su u Kinoteci Zlatna vrata, Split.
2002 2002

20. 10. 2002.  

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić održana je godišnja projekcija filmova Foto kino video kluba Zaprešić, a gosti su nam bili FAG "Enthusia Planck" iz Samobora koji su se predstavili svojim izborom filmova. Tom prigodom nazočnima su se obratili gradonačelnik mr. Vinko Morović i pročelnik Ureda društvenih djelatnosti zagrebačke županije gospodin Miroslav Burić, a osvrt na projekciju dao je režiser i filmski kritičar gospodin Petar Krelja.

 
5. 10. 2002.  

3. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, održan je 5. listopada 2002. godine u Mariboru, Slovenija, gdje je prikazana projekcija nagrađenih filmova i uručene nagrade autorima.
Prvi susret osvojio je treću nagradu za animirani film dok je film Izlaz dobio diplomu s pohvalom za igrani film. Prijavljeno je bilo 155 filmova iz 12 zemalja, ili kako kažu, 50 posto više filmova nego prošle godine. Samo iz FKVK-a Zaprešić poslano je 20 filmova. Organizator festivala je Film in video klub Maribor.

3. 9. 2002.  

4. Škola medijske kulture održana je ponovno u Trakošćanu od 26. kolovoza do 3. rujna 2002. Videoradionicu za dokumentarni i igrani film pohađala je Sandra Netahly. Voditelji radionice bili su Petar Krelja, filmski redatelj i stručni suradnik Karmelo Kursar, filmski snimatelj. Radionicu animiranog filma, u naprednoj skupini pod vodstvom Ede Lukmana i suradnice Jasminke Bijelić pohađao je Jadranko Lopatić. Specijaliziranu videoradionicu montaže pohađao je Miroslav Klarić, voditelji su bili Slaven Zečević, filmski montažer i stručni suradnik Davor Švaić. Filmove nastale na radionicama možete vidjeti ovdje. I ovu Školu medijske kulture organizirali su Hrvatski filmski savez i Ministarstvo prosvjete i športa. Škola je namijenjena nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina.

30. 6. 2002.  

Od 23. do 30. lipnja 2002. održana je 9. Internacionalna filmska radionica Čakovec u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec. Ovogodišnji voditelji bili su David Ehrlich iz SAD-a i Peter Szoboszlay iz Mađarske. Polaznici radionice iz Zagreba, Sesveta, Pazina, Karlovca, Zaprešića, Čakovca i mađarskog grada Kecskemeta, ukupno njih petnaest, a među njima i naša Ana Maras, napravili su dva animirana filma, u tehnici crteža na papiru i animacije pijeska, koji su prikazani su na završnoj projekciji u subotu, 29. lipnja, kao i novi filmovi ŠAF-a, te izbor nagrađenih filmova s ovogodišnjeg ANIMAFESTA u Zagrebu. Osim rada na animaciji sudionici radionice i šafovci imali su i zajednički piknik u Sv. Martinu na Muri.

22. 6. 2002.  

30. Festival der Nationen 2002, die besten Kurzfilme der Welt, održan je u mjestu Ebensee, u Gornjoj Austriji od 16. do 22. lipnja 2002. Od 500 prijavljenih filmova pristiglih iz 40 zemalja odabran je festivalski program prikazan u 14 filmskih blokova s razgovorom o filmovima nakon svakog od njih. U ponedjeljak, 17. lipnja u 14,30 sati, prikazan je i poseban blok filmova nazvan Schülerfilmprogramkino, u prijevodu, hmm, učenički filmski program kino nešto, u kojem je prikazan blok Kurzfilme der FKVK Zapresic kojih je Leitung Miroslav Kraric, Kroatien s filmovima The Mission, Samo mijena stalna jest, Nemir, Prijateljstvo, Proljetne radosti, Sizif i Ljetne radosti. Ovoj kolekciji filmova međunarodni žiri dodijelio je Ebenseer Bären in Bronze, odnosno Ebenseeskog brončanog medvjeda. Plišanog.

15. 6. 2002.  

40. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži organizirali su OŠ Jurja Dalmatinca Pag, Škola animiranog filma Pag te Hrvatski filmski savez. Na reviju bilo je prijavljeno 94 filmova djece iz 55 škola, klubova i družina, te 48 filmova mladeži s naslova 20 srednjih škola, klubova i družina. Članovi ocjenjivačkog suda Maja Flego, Snježana Tribuson, Mato Kukuljica, Joško Marušić i Josip Portada odabrali su 54 filmova djece i 29 filmova mladeži koji su prikazani u 7 revijskih projekcija odgledanih u dvorani Doma kulture u Pagu na otoku Pagu. Naših filmova na reviji bilo je osam: Crvuljak, Eco fantasy i Krešo u kategoriji djece, Jedan, Kontra, Prvi susret, Veliki prasak i Shit u kategoriji mladeži. A bilo je i nagrada stručnog Ocjenjivačkog suda. Prvi susret - druga nagrada za animirani film mladeži, Kontra - treća nagrada za animirani film mladeži, Krešo - prva nagrada za dokumentarni film djece, Crvuljak - druga nagrada za animirani film djece. I nagrada Ocjenjivačkog suda djece: Crvuljak - druga nagrada za animirani film djece, pa i Ocjenjivačkog suda mladeži: Shit - treća nagrada za igrani film, Prvi susret - treća nagrada za animirani film. Revija je započela 12. lipnja, a završila 15. lipnja ovako kako se vidi na slici.
2002

1. 6. 2002.  

Na poziv organizatora 42. Film festival for Children and Youth Zlin 2002 - Internacionalnog filmskog festivala za djecu i mlade, koji je održan u Zlinu, Češka Republika, od 26. svibnja do 1. lipnja 2002. godine, Hrvatski filmski savez predstavio se s programom video radova mladih autora. Prijavljeni su tri rada iz Kino kluba Karlovac, dva animirana filma iz ŠAF-a Čakovec te eksperimentalni film Samo mijena stalna jest iz Zaprešića. Autori filma su osnovnoškolci Darko Fratrić, Lana Leljak, Mario Dukić i Ivan Radoš koji su ga snimili prošle godine s voditeljima Sandrom Netahly i Miroslavom Klarićem u suradnji CTK-a Zaprešić i OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića.

25. 5. 2002.  

Hrvatska revija jednominutnih filmova održala se 24. i 25. svibnja u Požegi okruglo deseti put u već uhodanom rasporedu u organizaciji GFR Film-video Požega. Projekcija 48 odabranih filmova u trajanju od jedne minute (ili manje) odigrala se u petak u 20 sati u dvorani Gradskog kazališta. Nakon pauze proglašeni su nagrađeni, a nakon toga razgovor o filmskom stvaralaštvu nastavio se u Grginom dolu. U prilično žustroj raspravi uz glazbenu pratnju razmotrena su brojna tekuća i kruta pitanja. I to do kasno u noć ili do rano u jutro, kako se uzme. Subota je rezervirana za oporavak od rasprave i povratak kući. U onom prvom dijelu festivala, FKVK Zaprešić sudjelovao je s tri filma: Muha Jadranka Lopatića, In flagranti Mladena Kovačića i Dubravka Orlovića, te Relativity tour Miroslava Klarića.

24. 3. 2002.  

8. Festival des nichtkommerziellen Films "Ein Fenster zum Osten" 22. - 24. 3. 2002, Berlin, Njemačka, Kulturzentrum "Wabe". U službenom programu festivala prikazana su tri filma FKVK-a Zaprešić: The Cure grupe autora (Ana Horvat, Davor Škrbec, Davor Klarić, Goran Dujmović, Andrej Dubravac, Danijel Rivić, Marijana Petreković, Tina Bakmaz, Nadine Novosel i Marta Vlainić), Ljetne radosti Davora Klarića i Sizif Davora Biruša. Osim ova tri, iz Hrvatske je odabran i film Anomija Vjekoslava Živkovića u produkciji Videodružine Gimnazije Karlovac. The Cure je osvojio posebnu nagradu "Bester Jugendfilm", najbolji film mladih, dok je Anomija osvojila drugu nagradu. Organizator festivala je ars cinema e.V. iz Berlina kojima je ove godine pristiglo 160 prijava iz dvadesetak europskih zemalja, a u program je bilo uvršteno 56 filmova.
2002

7. 3. 2002.  

1. RAF - Revija amaterskog filma, Zagreb 3. - 7. ožujak 2002.
Zimske radosti Tomislava Josipovića, Sizif Davora Biruša, Nemir Bože Čolaka, Ljetne radosti Davora Klarića, The Mission Ivana Marčeca, Izlaz Davora Klarića, Što je Škocu milo Lane Marini, Mirka Škoca, Ivana Škoca, Tomislava Josipovića, Andrije Leto, Marka Poznika, Ivana Krasneca, Tihomira Drinovca i Luke Franješevića, te Slasan zalogaj
Best of RAF 2002: Što je Škocu milo, The mission, Proljetne radosti, Ljetne radosti