fkvkz

Vijesti iz 2018.

prosinac 2018.

25. 12. 2018.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2019. godinu.
20. 12. 2018.  

Jučer smo okitili našu božićnu jelku, a usput smo prije toga održali i redovitu godišnju Skupštinu pa koristimo prigodu zahvaliti se svim našim članovima i prijateljima koji su nazočili na jednom, drugom ili oba zbivanja. Vjerujemo kako su svi proveli ugodnu večer uz finu papicu i piće, nešto prigodnih filmova, ali prije svega u druženju s dragim ljudima, bilo da ih viđamo svaki dan ili koje nismo već (pre)dugo vidjeli.


14. 12. 2018.  

"Kraf kao Kvarnerska revija amaterskog filma započeo je svoj put daleke 1969. godine i do sada je održan 47 puta. Ove godine vidimo se 49. put." - piše na stranicama 49. KRAF-a. A danas smo dobili i radosnu vijest na naš e-mail: "Congratulations, Your film is officially screening (shown) at the 49th KRAF Film Festival in Rijeka." Riječ je ili o eksperimentalnom filmu Stelle Hartman P4RAN01A ili o animaciji Glad s filmske radionice "Moj film" u organizaciji ZTK Zagrebačke županije održanoj u OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica. Dakle, jedan ili drugi, ili oba, su vjerojatno prikazani u projekciji "Najbolji hrvatski filmovi 49. KRAF-A". Cijeli festival održavao se 12. i 13. prosinca 2018. godine u Art-Kino Croatia u Rijeci u organizaciji Kino video kluba Liburnija-film. Saznali smo još i da je ove godine prijavljeno impresivnih 3.000 filmova iz 100 zemalja, pa je imati jedan ili čak dva filma u projekciji sasvim impozantna činjenica. Čestitke autorici ili autorima.

03. 12. 2018.  

Pozivamo sve članove i prijatelje kluba na već tradicionalno kićenje božićnog drvca u FKVKZ-u.
Htjeli bi iskoristiti ovu veselu priliku za druženje i velikih i malih, zabavu i uvod u blagdansko ozračje uz piće i grickalice te projekciju kratkih prigodnih filmova.
Kićenje drvca započinje u 19,00 sati, u srijedu, 19. prosinca 2018. i bilo bi nam izuzetno drago da i vi budete dio ovog našeg uvoda u blagdansko raspoloženje. Dođite.

03. 12. 2018.  

O ovome će se pričati: bila jednom u Zaprešiću zimska radionica FKVKZ-a! Dakle, i ove zime vaš najomiljeniji filmski klub u Zaprešiću (to smo mi) za vrijeme zimskih školskih praznika održava filmske radionice za osnovnoškolce i za srednjoškolce.
Radionice započinju 27. 12. 2018. godine u 10,00 sati, što znači da se stignete odmoriti od nastave i naspavati prije početka. Završetak radionica je u idućoj, novoj 2019. godini, točnije 12. 1., dva dana prije povratka u školske klupe. Tijekom tih desetak dana planiramo snimiti i završiti film: animirani, igrani, dokumentarni ili kakav već vi poželite na temu koju vi predložite. Ako ne znate kako se snima film, ne brinite. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova.
Prijaviti se besplatno ili potražiti dodatne informacije možete telefonom na broj 01/4001565, mailom na fkvkz(at)fkvkz.hr ili osobno u klubu na adresi Trg žrtava fašizma 11 svakog radnog dana od 8,30 do 15,30 sati.

 

 

studeni 2018.

28. 11. 2018.  

Autorski studio - fotografija, film, video i Zagrebački fotokino savez pozivaju vas na 14. Reviju filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma. Revija je to filmova trajanja do 240 sekundi, isključivo autora iz Hrvatske i natjecateljskog je karaktera gdje je jedini žiri prisutna publika u kino dvorani. Mali prilog programu Revije dali smo i mi poslavši naše filmove Bijeli šum, Disbalans, Divlje boje, Domaća zadaća, Glad, Mica-tica, P4RAN01A, Pravi kokot, The waiting place, Vrt i Svjetionik. Sve to, i još i više, odvija se u kino dvorani na adresi Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu, gdje možete doći ovaj petak, 30. studenoga u 20 sati, kada započinje program Revije. Odnosno, bilo bi lijepo da dođete pola sata ranije, u galeriju Vladimira Horvata (na istoj adresi) na zatvaranje izložbe fotografija Ines Negro i Dražena Pleška. Dođite.

27. 11. 2018.  

Društvo zaveznikov mehkega pristanka ili kraće DZMP Krško objavio je program 16. Luksuz festivala poceni filma koji će se održati 1. prosinca ove godine. Program festivala započinje točno u podne projekcijom mladinskih filmi, među kojima je i Balada iz predgrađa Martine Anić i Marijane Barišić, dok je predviđen završetak oko 3 sata iza ponoći s glazbom i klepetom o filmih. Poznavajući ekipu iz DZMP-a u Mladinskem centru Krško će biti veselo i malo duže od toga. Na festivalu predstavljaju kratkometražnu i niskobuđetnu produkciju društveno angažiranih filmova mladih autora do 30 godina iz srednje, zapadne i južne Europe. Ovogodišnji program nastao je u suradnji s Društvom Kraken, Filmskom školom Restart iz Zagreba i festivalom DOKUDOC. Čestitke autoricama!

20. 11. 2018.  

Stručni žiri četvrtog chiyoko-a dodijelio je našem filmu Kako si? posebno priznanje u kategoriji autora 15 do 20 godina starosti. chiyoko - International Children & Youth Animation Film Festival je prvi međunarodni festival animiranih filmova djece i mladeži u Švicarskoj i održava se u Zürichu. Spomenimo kako je u projekciji osim nagrađenog bio i film Glad nastao na radionici Moj film u organizaciji ZTKZŽ. Čestitke autorima filma Kako si? Filipu, Luki, Karli i Luciji.

13. 11. 2018.  

Okruglo 50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kolokvijalno zvana i Revija odraslih, najstarija manifestacija neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, ove godine održava se u Zagrebu u suorganizaciji Kinokluba Zagreb i Hrvatskog filmskog saveza. Kinoklub Zagreb slavi 90 godina postojanja pa će tim povodom biti domaćin ovogodišnje Revije i mi im čestitamo respektabilnu obljetnicu. A nama je Revija upravo postala još draža jer napokon i FKVKZ, nakon dužeg niza godina ima film u selekciji. Film P4RAN01A Stelle Hartman uvršten je u službeni program i biti će prikazan u jednoj od pet revijskih projekcija između 23. i 25. studenog u Kinu Tuškanac. Inače, bilo je prijavljeno 129 filmova dok je odabrano njih 32. Čestitke Stella!

7. 11. 2018.  

U Mariboru se od 27. studenoga do 1. prosinca održava festival ENIMATION, međunarodni festival animiranih filmova djece i mladeži do 19 godina starosti. Nekoć je festival bio poznatiji pod nazivom Mali slon, pa iako je naziv malo-pomalo promijenjen koncept festivala je ostao isti. Natjecateljski program podijeljen je u tri dobne skupine, MINI, MIDI i MAXI iz kojih međunarodni žiri bira po jedan najbolji film te jednog ukupnog pobjednika. Festival prikazuje preko stotinu filmova iz dvadesetak zemalja i trenutno je najveći festival filmova djece i mladeži u Sloveniji. Naravno, cijeli ovaj uvod je tu zbog naših filmova koji su uvršteni u natjecateljski program pa evo ih redom. Glad se prikazuje 27. 11. u 18,00 sati u projekciji na otvorenju festivala, Svjetionik je 28. 11. u 17,00 sati u projekciji MIDI 1, Djevojčica sa šibicama 29. 11. u 19,00 sati u projekciji MAXI 2, Balada iz predgrađa i Dr. Sveznalica je u projekciji MAXI 3 30. 11. u 19,00 sati, te filmovi Lice i Mica-tica su na programu 1. 12. u 11,00 sati u projekciji za djecu. Projekcije, radionice i priredbe održavaju se u Lutkovnem gledališču Maribor, Vetrinjskem dvoru i GT22, a organizator je Društvo za razvoj filmske kulture. Čestitke svim autorima odabranih filmova!

7. 11. 2018.  

I dok je 2018 Anim!Arte - 14th International Student Animation Festival of Brazil u pripremi za skoro održavanje u gradovima Rio de Janeiro, São Paulo i São Luís, prije desetak dana, odnosno 29. listopada završio je
Anim!Arte Grand Prix. To je, kako kažu organizatori, putujuća i sažeta verzija prošlogodišnjeg festivala Anim!Arte s projekcijama, radionicama i drugim događanjima u više od 30 gradova diljem Brazila. U svakom gradu gdje se prikazuje odabranih 294 filmova (!) iz 41 zemlje svijeta biraju se najbolji filmovi, a na kraju se proglašavaju ukupni pobjednici Anim!Arte Grand Prix festivala u pojedinim kategorijama. I gle, u međunarodnoj kategoriji mini (do 18 godina) najbolji je film Z Z Zmaj Lucije Majnarić i Marije Nikolić. Bravo!

6. 11. 2018.  

U Zürichu, 18. studenoga od 12 do 18 sati u ulici Pfingstweidstrasse 96 u Cinema Toni Zurich University of the Arts održati će se četvrti chiyoko - International Children & Youth Animation Film Festival. chiyoko je prvi međunarodni festival animiranih filmova djece i mladeži u Švicarskoj. Program je podijeljen u tri dobne skupine: chi (4 - 8 godina starosti), yo (9 -14) i ko (15 - 20), a među filmovima u službenoj selekciji, njih 31, uvrštena su i dva naša - Glad i Kako si? Osim toga, znamo da će tamo biti i radionice animacije za posjetitelje, posebnih programa i obilje hrane i pića. Tako kažu oni. Jupiii.

 

 

listopad 2018.

30. 10. 2018.  

U zadnje vrijeme zaredalo se nešto pojavljivanja FKVKZ-a po medijima, nešto vezano uz 23. rođendan kluba, a nešto nevezano uz to. Zahvaljujemo svima na ukazanom prostoru i lijepim riječima: Z fm radiu, Televiziji Zapad, Dušku Popoviću koji nas vjerno bilježi u novostima HFS-a, našoj Marti Bregeš na članku u gradskom mjesečniku Zaprešić i gđi Ružici Žarko na preporuci za Večernji list.

24. 10. 2018.  

Iako to u ovom trenutku još nije službeno objavljeno na stranici festivala, mi smo ipak saznali drugim kanalima i iz pouzdanih izvora (da ne dramatiziramo, organizatori su nam poslali email) kako će na 18. izdanju festivala audiovizualnih kreacija mladih ljudi - Camera Zizanio biti i četiri naša filma. Bijeli šum, Domaća zadaća, Pravi kokot i Journey of the legends će se prikazati u Pyrgosu od 1. do 8. prosinca 2018. godine, zajedno s još oko 270 drugih filmova iz cijelog svijeta odabranih u tri kategorije - grčkoj, europskoj i međunarodnoj konkurenciji.
Za one koji ne znaju, a htjeli bi znati više, Pyrgos je grad u Grčkoj, na poluotoku Peloponez, pokrajini Ilias, dok se festival Camera Zizanio održava u sklopu 21. Olympia International Film Festivala za djecu i mlade. Čestitke autorima!

23. 10. 2018.  

Sedmi Dubrovnik film festival - DUFF je iza nas i sad znamo da je ljetu stvarno kraj. Nakon četiri (ajde, tri i pol) prekrasna, gotovo pa ljetna dana, ispunjena suncem, morem i dubrovačkim kamenom, i filmovima naravno, vraćamo se u našu jesenju svakodnevnicu. Koja će ipak biti bar malo toplija u našim sjećanjima na festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana. Hvala svima na svemu. I domaćinima, i kolegicama i kolegama, i djeci, i svima na ugodnom druženju, smijehu i veselju. Iskreno čestitamo autorima nagrađenih filmova i unaprijed se veselimo nekim budućim susretima.
P.S. - Gomilu fotografija s festivala možete vidjeti tu, tu, tu i tu. ;)



10. 10. 2018.  

Hvala dogradonačelniku, doktoru Alanu Labusu na upućenim lijepim riječima, Tomislavu i Domagoju na izradi promotivnog videa, voditeljicama Antoniji i Emi, djeci i učiteljima iz osnovnih škola Ivana Perkovca iz Šenkovca i Pavla Belasa iz Brdovca. Hvala svima nazočnima, našim članovima, roditeljima, prijateljima, našim vjernim posjetiteljima, i skoro slučajnim namjernicima. Hvala vam svima koji ste uljepšali naš 23. rođendan i omogućili da se osjećamo posebno.

10. 10. 2018.  

I tako, vratili se mi iz Bola na otoku Braču, sa 56. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Da podsjetimo, sudjelovali smo sa sedam filmova; tri radionička u organizaciji ZTKZŽ: Glad, Mica-tica i Pravi kokot, tri animirana: Vrt, Svjetionik i The waiting place, i jednim igranim: Papirko. Tamo nas je bilo, kad se sve zbroji, osamnaestoro autora i voditelja. I svih osamnaestoro je jednoglasno - bilo je super! Četiri dana prekrasnog Bola, koji je čak i po kiši lijep, odličnog all inclusive smještaja, fantastične atmosfere. Ah, da. Bilo je i filmova. I to dobrih. A bilo je i nešto nagrada. Treća nagrada malog žirija za radionički film Glad, druga nagrada stručnog žirija za animirani film Svjetionik i prva nagrada stručnog žirija za radionički film Pravi kokot. Ali, bilo je super. Ako ne vjerujete, pogledajte fotografije na fb stranici HFS-a s koje prenosimo njih nekoliko i uvjerite se sami.

1. 10. 2018.  

S početkom jeseni, u tjednima kada naš grad obilježava Dane Jelačića i Dane grada Zaprešića i mi slavimo 23. rođendan FKVKZ-a. Naše slavlje traje doduše samo jedan dan, i to je ove godine u utorak, 9. listopada u 19,00 sati. Program započinjemo u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić projekcijom naših filmova, a onda se spuštamo u prostor kluba i nastavljamo druženje uz hranu i piće. Tim povodom pozivamo sve naše članove, poštovane suradnike, drage prijatelje i sve zainteresirane da nam se pridruže na projekciji i, kasnije, na druženju. Filmski program u ovom trenutku još nije definiran, ali za hranu znamo da će biti pilećih ražnjića, pohanih pilećih prsa, prženih lignji, pomes fritesa, grah salate i tartar umaka. A filmovi će isto biti dobri. Dobrodošli!

 

 

rujan 2018.

28. 9. 2018.  

Festival prava djece organizira besplatne filmske projekcije za osnovne i srednje škole u 20 hrvatskih gradova, u: Čakovcu, Dubrovniku, Koprivnici, Krapini, Novskoj, Osijeku, Pazinu, Poreču, Puli, Rijeci, Rovinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.
U sklopu matineja za OŠ prikazuju izbor dječjeg stvaralaštva filmskih družina i klubova iz cijele Hrvatske, a filmove je selektirala Maja Flego, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, koja je u program uvrstila i naš film Svjetionik
U sklopu matineja za srednje škole prikazuju stvaralaštvo mladih iz Hrvatske i svijeta, dok je filmove selektirao Boško Picula, filmski kritičar, a on je u taj program uvrstio i animirani film Kako si?. Projekcije se održavaju u Cinestaru Novi Zagreb, točno u podne, i to 10. listopada za osnovne škole te 11. listopada za srednje škole. Ulaz na sve sadržaje Festivala je slobodan!

17. 9. 2018.  

Istoga dana kao i Filmska revija mladeži u Karlovcu završen je i 6. Animator fest - evropski festival animiranog filma dece i mladih u Jagodini, Republika Srbija, dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova. Lijepe vijesti za nas javili su nam e-mailom čak i prije proglašenja, iako smo, na žalost, mi ih saznali tek u ponedjeljak. A vijesti su: prva nagrada dodijeljena je filmu Mica-tica (radionica Moj film u organizaciji ZTKZŽ) u kategoriji djece do 15 godina starosti; Grand-Prix osvojio je film Balada iz predgrađa u kategoriji filmova mladih od 15 do 18 godina starosti. I tako, dok su ovaj vikend mnogi iskoristili za berbu grožđa, mi smo pobrali neke druge plodove. Čestitke autorima nagrađenih filmova i veliki pozdrav Jagodini.

17. 9. 2018.  

23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival priveden je završetku u subotu, 15. rujna, dodjelom nagrada u Aquatici. Nagrade su dodjelili Žiri mladih, tzv. Mali žiri kojih je bilo jako puno, te Veliki žiri, odnosno Stručni žiri, kojih je bilo samo troje. Obzirom da ovdje hvalimo sebe, istaknuti ćemo samo nagradu Velikog žirija za najbolji igrani film 23. Filmske revije mladeži, a koja je dodijeljena filmu Desi se. Iako, ako ćemo biti pošteni, hvalu i slavu je zaslužio prvenstveno Max Kostelac kojemu je ovo autorski rad i gdje je klub imao vrlo malo utjecaja. Čestitke Maxu, a sve ostale nagrađene možete pogledati na stranici Revije.

14. 9. 2018.  

YOUKI se nekoć, davne 1999. godine, zvao Young KINOVA i bio dio Wels KINOVA Film Festivala koji se održavao u austrijskom gradu Wels. Danas je to samostalan međunarodni festival s prijavljenih petstotinjak filmova pristiglih sa svih kontinenata autora od 10 do 26 godina starosti. U projekcijama se prikazuje sedamdesetak probranih kratkih filmskih ostvarenja do 20 minuta trajanja, a tu su i različiti drugi sadržaji poput radionica teorije i prakse u filmu, tiskanih medija, radija i interneta, specijalni programi i paneli, umjetnički projekti, dnevni koncerti i druženja . Zbog svega toga ovaj festival zovu "austrijskim najvećim 'up-and-coming' medijskim festivalom". I unutar svega toga ove godine je i film Glad nastao na radionici Moj film u organizaciji ZTKZŽ, a koji će biti prikazan u srijedu, 21. studenog 2018. godine kao dio programa YOUKI-LOVE u međunarodnoj selekciji 20. izdanja ovog festivala.

14. 9. 2018.  

Za mlade i sve koji se tako osjećaju, a da nisu mlađi od 18 ili stariji od 35: prijavi se na Natječaj za mlade filmaše i snimi film uz mentorstvo vrhunskih europskih redatelja!
Europska komisija otvorila je nagradni natječaj mladim redateljima iz Europske unije te im nudi priliku da snime svoj kratkometražni film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura. Na Natječaj za mlade filmaše, koji je otvoren do 31. listopada 2018., mogu se prijaviti zainteresirani u dobi od 18 do 35 godina.
U svojoj prijavi sudionik natječaja treba opisati ideju za svoj kratki film na jednu od pet ponuđenih tema - mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao – koji bi istaknuo i na zanimljiv način prikazao neke od brojnih mogućnosti i pogodnosti koje Europska unija pruža svojim građanima kako bi ostvarili svoj potencijal i ispunili svoje ambicije.
Deset finalista, odnosno dva najbolja filmska koncepta za svaku od pet tema, odabrat će stručni žiri kojeg čine Dalibor Matanić te njegovi jednako uspješni kolege redatelji Matthias Hoene (Njemačka), Tomasz Konecki (Poljska), Yorgos Zois (Grčka) i Zaida Bergroth (Finska).
Pet pobjednika natječaja koji će snimiti svoje filmove odabrat će građani EU-a glasovanjem putem posebne online platforme.
Svaki od pet pobjednika bit će nagrađen bespovratnim novčanim iznosom od 7500 eura u svrhu produkcije, snimanja i montaže vlastitog filma, a u radu će ih mentorirati jedan od petoro članova žirija. Svoje filmove pobjednici natječaja će prikazati na posebnom događanju u lipnju 2019.
Više informacija i pravila natječaja, kao i online prijavnica, dostupni su na internetskoj stranici https:europa.eu/euandme/hr/yfc/.
Zainteresirani prijavitelji inspiraciju mogu potražiti i u filmovima koje je spomenutih pet redatelja već snimilo na zadane teme, a oni su dostupni na https://europa.eu/euandme/hr.

4. 9. 2018.  

Vijesti iz Toronta: kanadski FOCUS Children's International Film Festival koji se održao 1. rujna priopčio je i odluke međunarodnog žirija o dodjeli nagrada u dvije dobne kategorije, prve, do deset godina starosti i druge, od 11 do 15 godina starosti. U svakoj kategoriji dodijeljena je prva nagrada, nagrada publike te posebno priznanje žirija. Sa zadovoljstvom čitamo kako je film Svjetionik nagrađen ovom posljednjom nagradom, posebnim priznanjem (Honourable Mention). Čestitke autorima.

 

 

kolovoz 2018.

30. 8. 2018.  

Evo, već sedmu godinu za redom na samom kraju ljeta dolaze nam rezultati selekcije prijavljenih filmova za Festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana poznat kao Dubrovnik film festival ili još kraće i prepoznatljivije - DUFF. Iza ove kratice i cijelog festivala stoje organizatori Udruga za promicanje medijske kulture - LUŽA, Kinematografi Dubrovnik i Škola filma Šipan. Selekcijski žiri je, od opet rekordnog broja prijava, odabrao 35 filmova autora do 15 godina starosti, 29 filmova autora do 20 godina starosti te 12 filmova u otvorenoj kategoriji, ukupno 76 naslova koje će odabrani sretni autori i voditelji moći vidjeti od 18. do 21. listopada ove godine. A sretnici su i autori (i voditelji, ooo, da) filmova Papirko, Glad, Kako si? i Bijeli šum u produkciji FKVKZ-a. Čestitke autorima i voditeljima odabranih filmova, vidimo se u Dubrovniku.

29. 8. 2018.  

Po šesti puta u Travnom održava se otvoreni filmski festival zvan OFF Travno. Na otvorenom prostoru zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno koji se nalazi na adresi B. Magovca 17 u Zagrebu, prošlu srijedu, 22. 8. bila je projekcija filmova Škole animiranog filma Čakovec, dok se ove srijede (danas u 19,30 sati) prikazuje izbor ovogodišnjih filmova djece i mladih FKVK-a Zaprešić. A filmovi su: Kupid, Divlje boje, Domaća zadaća, Glad, Mica-tica, Nasilje, Papirko, Pravi kokot, The waiting place, Vrt, Zaljubljen, Čekaonica, Bijeli šum, Bračne vode, Disbalans, Kako si? i Upsss. Dakle, friški, premijerni filmovi pod pomalo friškim nebom u Travnom.

29. 8. 2018.  

28. kolovoza 2018. u 9,30 sati u prepunom varaždinskom kinu Gaj svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2018. Igrom slučaja, točnije zbog spriječenosti dugogodišnjeg voditelja Ede Lukmana, ove godine Radionicu za animirani film vodili su FKVKZ-ovci Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić. Kako to obično bude, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. I tako se ovaj dvojac nakon dugo godina, u stvari od 2004., ponovno pojavio na Školi medijske kulture. Osim njih u radu škole sudjelovala je i Rebeka Čuljak, u Radionici igranog filma i . Filmove nastale na ovim radionicma, ali i sve ostale možete pogledati ovdje.

18. 8. 2018.  

Kanadski FOCUS Children's International Film Festival prikazuje samo animirane filmove kojih su autori djeca i mladi i to u dvije kategorije. Prve, autora do 10 godina starosti i trajanja filmova do 3 minute, i druge autora od 11 do 15 godina starosti i filmova dužine do 5 minuta. Za obje skupine zajednička nit vodilja je pitanje, a to je i moto festivala: "Što svijet čini boljim mjestom?" Ponešto o tom pitanju ove godine će reći i dvije naše animacije Svjetionik i Mica-tica koje su uvrštene u službeni program. Opet ističemo kako je film Mica-tica nastao na filmskoj radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u ZTK Križ. Ovo nije veliki festival, održava se u York Woods Library Theatre u Torontu, Ontario, Canada, a u program je uvršteno tek 20 filmova, ali, eto, i ovo je lijepa prilika da se 1. rujna uz filmove iz Kanade, Njemačke, Indije, Kine, Grčke, Srbije, Švedske, Australije, SAD-a i Španjolske "zavrti" i poneki iz Lijepe naše. Čestitke autorima.

10. 8. 2018.  

Međunarodni festival REC-Filmfestival 2018 koji prikazuje filmove djece od 6 do 15 godina kao i filmove mladih od 16 do 27 godina uvrstio je film FKVKZ-a Glad u službenu projekciju. Ovaj naš film je jedan od 69 odabranih filmova iz 20 zemalja dok je ukupno bilo prijavljeno 700 filmova iz 35 zemalja. U svojoj 27 godišnjici postojanja REC-Filmfestival 2018 održava se od 19. do 23. rujna u ufaFabrik Berlin, Viktoriastraße 10-18 u Berlinu. Spomenimo još kako je film Glad nastao na filmskoj radionici "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici. Čestitke autorima.

8. 8. 2018.  

"Izvješeni" su rezultati službene selekcije festivala 2018 Anim!Arte - 14th International Student Animation Festival of Brazil koji će se održati tijekom ovoga mjeseca u tri brazilska grada: São Luís, Rio de Janeiro i São Paulo. I ovdje su nam odabrana tri animirana filma - Putovanje, Dome, slatki dome te Djed Mraz, a uz njih će se u istoj kategoriji "Mini" ove godine prikazati još šest drugih animacija iz Hrvatske.
Spomenimo opet kako su filmovi Dome, slatki dome i Djed Mraz nastali su u sklopu filmske radionice Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, prvi u ZTK Križ, a drugi u OŠ Pavao Belas iz Brdovca.
Inače, u službenu selekciju festivala odabrano je ukupno vrtoglavih 550 filmova u šest različitih kategorija, dok ih je bilo prijavljeno više od 1400 iz 90 različitih zemalja. U kategoriju International Students Mini uvršteno je ukupno 64 animirana filma autora dobi do 18 godina. Čestitke autorima svih odabranih filmova.

8. 8. 2018.  

Filmašice i filmaši i oni koji će to tek postati! Tijekom rujna, možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih videogrupa FKVKZ-a u školskoj godini 2018./19.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 100 kn, a grupe se održavaju jednom tjedno u dogovorenom terminu.
Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Trg žrtava fašizma 11, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas.

3. 8. 2018.  

Od 2013. godine u gradu Jagodini, Republika Srbija, održava se Animator Fest, festival animiranog filma dece i mladih koji je od prošle godine dobio međunarodni karakter te tako postao europski festival animiranog filma djece i mladih. Službena selekcija prijavljenih filmova objavljena je prije nekoliko dana te se može vidjeti kako će ove godine biti prikazano ukupno 90 filmova u tri kategorije. U prvu kategoriju, a to su filmovi djece do 15 godina starosti, uvršteno je 39 filmova među kojima su i naša tri: Svjetionik, Mica-tica i Glad. Posljednja dva nastala su na radionicama Moj film u organizaciji ZTKZŽ. U drugoj karegoriji u kojoj su animirani filmovi mladih od 15 do 18 godina starosti odabrano je 14 filmova, a među njima i jedan naš, Balada iz predgrađa. Treća kategorija je novost ovogodišnjeg izdanja i u njoj se nalaze probrani profesionalni filmovi za djecu i mlade, ukupno njih 37. Tijekom pet dana održavanja festivala, od 12. do 16. rujna 2018. godine, osim projekcija službene konkurencije odvijaju se i drugi programi, među ostalim likovne izložbe, predavanja te razne radionice. Čestitke autorima.

 

 

srpanj 2018.

9. 7. 2018.  

7. srpnja je u Kinu Tuškanac održan filmski Pozdrav ljetu, program Hrvatskog filmskog saveza kojim na samom početku najtoplijeg godišnjeg doba obilježavaju rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a. Središnji dio subotnje filmske svečanosti svakako je bio proglašenje filmova odabranih u natjecateljski program 56. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala. A nama najzanimljiviji dio tog središnjeg dijela je popis odabranih filmova FKVKZ-a u navedene revije. Pa, da ne duljimo, evo - 23. filmska revija mladeži: Kako si?, animirani film, autori Karla Anić, Lucija Petkoviček, Luka Bakonji, Filip Dučić; Upsss, animirani film, autorica Nika Božić; Desi se, igrani film, autor Max Kostelac. 56. revija djece: Papirko, igrani film, autori: Matej Tomić, Hana Tomić, Lara Filipović, Martina Pervan, Klara Šeatović, Antonija Mihalić, Nino Goran Tosenberger, Katarina Ivanković, Marta Crljen, Sara Marković; Svjetionik, animirani film, autori: Uma Fazlić, Josip Skledar, Filip Prša, Dora Radošević, Jurica Nikolić, Neo Božić, Nika Božić, Max Maruszki; The Waiting place, animirani film, autori: Josip Skledar, Jurica Nikolić; Vrt, animirani film, autori: Julija Jagodić, Gita Vujnovac, Petar Miklenić, David Ljubičić. Odabrana su i tri radionička filma koji su snimljeni na radionicama Moj film u organizaciji ZTK Zagrebačke županije i to Glad, snimljen u OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Mica-tica, snimljen u CTK Križ te Pravi kokot snimljen u OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec. Podsjetimo kako se revija djece održava u Bolu na Braču od 4. do 7. listopada, a revija mladeži od 11. do 15. rujna, naravno u Karlovcu. Čestitamo svim klubovima, družinama i autorima odabranih filmova.

5. 7. 2018.  

Open Air FilmFest Weiterstadt i ove godine se održava u isto vrijeme, oko blagdana Velike Gospe, i na njemu redovito sudjelujemo s našim filmovima još tamo od 2004. godine, što u glavnom programu na velikom platnu na otvorenom prostoru, a što u posebnim programima u velikom šatoru. U ovom, 42. izdanju festivala u program su uvrštena naša tri filma: Glad, nastao na radionici Moj film u Velikoj Gorici u organizaciji ZTKZŽ uvršten je u dječji program, Disbalans je uvršten u program za mlade, dok je Dr. Sveznalica uvršten u redovni program festivala. Inače, tijekom festivala nekoliko tisuća posjetitelja pohodi projekcije pod velikim šatorom, večernje projekcije na otvorenom, filmske radionice, koncerte, retrospektive, posebne programe za djecu... i to sve u malom gradiću Weiterstadtu pored Frankfurta.

 

 

lipanj 2018.

9. 6. 2018.  

The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film održao se po 18. puta u gradovima Maardu i Tallinnu u Estoniji, te je objavljena službena lista nagrađenih filmova. Mi smo na festivalu sudjelovali sa četii filma, a jedan od njih je i nagrađen. Naime, u kategoriji specijalnih nagrada film Dome, slatki dome proglašen je najboljim filmom autora do 14 godina. Još jednom spominjemo kako je taj film nastao na radionici Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, konkretno u ZTK Križ 2017. godine.
Čestitamo svim autorima.

7. 6. 2018.  

Evo nekoliko fotografija s otvorenja izložbe fotografija Tomislava Krištofića pod nazivom "Više je manje" koje se održalo u ponedjeljak, 4. lipnja. Podsjećamo vas da je izložba otvorena do 14. lipnja te da si možete, ako vam se svidi neka fotografija, istu skinuti sa zida i besplatno ponijeti kući. U trnutku dok ovo pišemo, na zidu ih ima još samo oko 240 (od 500 postavljenih na početku izložbe) pa požurite. Još malo pa nestalo! Sve to u Galeriji Razvid, Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić.

7. 6. 2018.  

U obiteljskom programu ovogodišnjeg ANIMAFEST-a u petak (8. lipnja) u Kinoteci Zagreb biti će prikazani najbolji animirani filmovi djece i mladih iz izbora 8. VAFI - internacionalnog festivala animirang filma djece i mladih koji je održan 2017. godine u Varaždinu. U projekciju dvanaest filmova uvršten je i film Mađioničar koji je osvojio drugu nagradu žirija u MIDI kategoriji. Čestitke.

4. 6. 2018.  

Još jednom Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u započinju u utorak, 26. lipnja i traju sve do subote 7. srpnja 2018. godine. 
Što sve možete raditi na radionici? Snimiti filmove, naravno! Igrane, animirane, dokumentarne, pa i one druge vrste. Možete glumiti, snimati, animirati, montirati, ali i još ponešto. Kao i uvijek do sada, ove radionice održavamo za djecu osnovnoškolske dobi i mladež - srednjoškolce, naše članove, kao i one koji bi željeli postati dio FKVKZ-a.
Prijaviti se možete telefonom, 4001565, na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili doći osobno ovdje u klub.
Radionica započinje 26. 6. u 10,00 sati.

4. 6. 2018.  

U nedjelju, 3. lipnja, podjelom nagrada u Palači Herzer završio je 9. VAFI (i RAFI) na kojem su sudjelovala tri naša filma, Balada iz predgrađa, Odljev mozgova i Svjetionik, ali i prisustvovale tri naše članice, Martina, Sara i Lucija. Dojmovi s festivala su izvrsni, od lijepog smještaja u hotelu Park boutique (hvala Hrvoje), predivnog baroknog grada, preko zanimljivih radionica, pa do super filmova u službenim projekcijama. Dojmovi su još ljepši obzirom da se ekipa vratila iz Varaždina s dvije nagrade u ruci: drugom nagradom u kategoriji midi te drugom nagradom za Plavi VAFI. Obje nagrade su dodijeljene istom filmu, Svjetionik čijim autorima čestitamo.

 

 

svibanj 2018.

30. 5. 2018.  

Galerija Razvid i FKVK Zaprešić pozivaju vas na otvorenje izložbe fotografija Tomislava Krištofića pod nazivom "Više je manje" u ponedjeljak, 4. lipnja u 19 sati. Autor izložbe, Tomislav Krištofić rođen je 1986. godine, bavi se fotografiranjem vjenčanja, landscapae i eksperimentalnom fotografijom. Ovo mu je prva samostalna izložba sa 400-tinjak fotografija malog formata. Autor izložbom problematizira odnos medija fotografije u digitalnom formatu i njegove (zlo)upotrebe u suvremenom društvu stavljajući ga u kontekst mašinerije konzumerizma i distribucije proizvoda. Koliko vrijedi jedna „posudba“ fotografije na društvenim mrežama? (citat: Paula)
Ciklus "Više je manje" je na "akciji" do 14. 6. a izložene fotografije posjetitelji mogu besplatno ponijeti kući.
4. 6. 2018. u 19 sati, Galerija Razvid, Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić

21. 5. 2018.  

U Sankt Peterburgu, prije znanom kao Lenjingrad, a još prije kao Petrograd, najzapadnijem ruskom gradu i najsjevernijem gradu s više od milijun stanovnika (točnije 4,6 milijuna), nekima poznatijem po muzeju Ermitaž, djeluje i KinoOstrov, ruska dječja filmska akademija koji su su-organizatori istoimenog filmskog festivala. Festival je posvećen dječjem filmskom stvaralaštvu te prikazuje filmove autora do 18 godina starosti, filmove o djeci i mladima, filmove u kojima oni sudjeluju, ili su pak jednostavno zanimljivi tom uzrastu. Unutar festivala postoji i međunarodni program nazvan "CinemaLand" a unutar tog programa prikazati će se i film Krivi avion, negdje između 1. lipnja, kada je "grand opening ceremony" i 18. lipnja, kada je zatvaranje festivala i podjela nagrada. Pozdravlyayu avtorom i zdravstvuyte!

10. 5. 2018.  

Busan International Children's Youth Film Festival - BIKY ima, uz sekciju za odrasle autore, i sekciju nazvanu Ready-Action! za filmove djece i mladih od 6 do 18 godina. Ove godine zaprimljeno je 357 radova iz 44 zemlje, a selekcijska komisija odabrala je 40 filmova iz 15 zemalja. Sa zadovoljstvom možemo reći kako je u ovih 15 zemalja zastupljena i Hrvatska i to s dva filma, jedan je o+o OŠ Stjepana Kefelje, Kutina, a drugi je naš IQ (Inteligencija), radionički film snimljen u OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Festival je orjentiran na djecu i mlade pa se osim projekcija filmova tijekom šest dana odvijaju i radionice, izložbe plakata, razgovori s mladim autorima, igraonice, organizirane posjete muzeju filma, noćne zabave i drugo. I to sve od 11. do 17. srpnja 2018. u gradu Busan, Južna Koreja.

3. 5. 2018.  

Karlovačka poduzetna ekipa osnovala je još jedan festival pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment. Ovaj pak specifično cilja na populaciju filmskih autora starosti između 18 i 29 godina koji snimaju igrano-eksperimentalne filmove, ne duže od 15 minuta. U ovakvoj specifičnoj međunarodnoj selekciji na kraju je odabrano 22 naslova, a s veseljem možemo objaviti da je među njima i film P4RAN01A naše Stelle Hartman. Svi zajedno će među sobom pdijeliti nagrade za najboljeg redatelja, direktora fotografije te montažera, kao i nagradu publike i grand prix. Festival će se održati u Karlovcu, Maloj sceni Hrvatskog doma, i to 11. i 12. svibnja ove godine. Čestitke i podrška Stelli i hrabrim organizatorima festivala.

 

 

travanj 2018.

24. 4. 2018.  

Aurora Picture Show sa sjedištem u 2442 Bartlett Street, Houston, Texas, United States, priređivači su Extremely Shorts Film Festivala u sklopu kojeg je i sekcija Extremely Young Film Festival. Uglavnom, prikazuju ekstremno kratke filmove trajanja do 3 minute, dok u onoj Young sekciji dodatno ograničenje je dob autora do 17 godina. Odabrani filmovi iz cijelog svijeta, tako oni kažu, prikazati će se 18. i 19. svibnja i natjecati za dvije nagrade Audience Choice i Juror's Choice, a među njima i tri naša ekstremno kratka filma ekstremno mladih autora: Svjetionik, Lice i Mrak film. Ekstremne čestitke.

19. 4. 2018.  

Kao što je i najavljeno, The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film objavljuje "short" liste odabranih filmova podijeljene na rodnu pripadnost filma kao i dobnu skupinu. Obzirom da su nam na "long listu" primljeni samo animirani filmovi, nama je skraćena lista za taj rod i najzanimljivija. Tako smo na nedavno objavljenom popisu selekcije najboljih animiranih filmova djece pronašli i naše četiri animacije: Dome, slatki dome, Odljev mozgova, Journey of the legends i IQ (Inteligencija). Napomenimo kako su filmovi Dome, slatki dome i IQ (Inteligencija) nastali na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, dok je Journey of the legends nastao u sklopu projekta VEAC; Values, the Essence of an Active Citizen u organizaciji OŠ Oton Iveković. I na kraju ponovimo kako će se festival održati od 31. svibnja do 3. lipnja u gradovima Maardu i Tallinn u Estoniji.

18. 4. 2018.  

Javlja nam Vlasta Kovačević Herzog, voditeljica projekta VEAC; Values, the Essence of an Active Citizen u sklopu kojeg je prošle godine održana radionica animiranog filma u našem klubu, a kojeg je rezultat film Journey of the legends, kako će se film prikazati u Portugalu na festivalu Ação 04! Festival de Vídeo Escolar. Festival će se održati 2. svibnja u Viana do Castelo, Portugal, a prikazuje filmove kojih su autori djeca portugalskih osnovnih i srednjih škola. Film je na festival prijavila Ana Ribeiro iz Portugala, jedna od voditeljica čija su djeca sudjelovala u spomenutom projektu VEAC, a u kojem su, osim iz Portugala, sudjelovala i djeca iz Estonije, Italije, Norveške, Poljske, Turske i Hrvatske. Festival se održava u sklopu XVIII Viana Film Meetings. Eto, lijepa vijest iz Portugala. Čestitke.
17. 4. 2018.  

Na fb stranici Timeline Film Festivala objavljeno je kako je žiri u sastavu Fusako Yusaki, Elena Pasetti, Fabrizia Centola, Wolfgang Richter, Adriano Russo i Enzo Genesini od 2978 prijavljenih izabrao 200 filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Sudeći prema obavijesti s portala FilmFreeway, među ovih 200 odabranih su i četiri naša, i to Dr. Sveznalica, Dome, slatki dome, Djed Mraz i Lice. Istina, na službenim stranicama još uvijek je teško pronaći neku konkretniju obavijest o programu festivala, tek da sve počinje 8., a završava 12. svibnja u 9 sati svečanom dodjelom nagrada u gradu Carate Brianza u Italiji. No, svibanj je još daleko, senza fretta, pomalo.

11. 4. 2018.  

Prošle subote, 7. travnja održana je još jedna, treća u ovoj godini, radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to u ZTK Križ. Tako smo se našli po treći puta u istom prostoru na istom zadatku, a izuzetno nam je drago što smo također po treći puta vidjeli i neka ista lica. I pri tome ne mislimo samo na lica voditelja, Ane i Borisa, već i mladih polaznika. Valjda je to znak da je raditi filmove zabavno.

6. 4. 2018.  

The Unprecedented Cinema - International Festival of Short Film objavio je "long list" filmova za 18. izdanje festivala koji će se održati od 31. svibnja do 3. lipnja u gradovima Maardu i Tallinn u Estoniji. E, sad. Ukupno je bilo prijavljeno 568 filmova, a u ovu "dugu listu" uvršteno ih je 218. Organizator festivala, Studio Meksvideo, će prvog svibnja objaviti i "short list" - popis filmova koji će stvarno biti prikazani na festivalu. Što znači da ovaj "long list" je neka vrsta predselekcije, ili polufinale selekcije, u kojoj se našlo i naših filmova: Dome, slatki dome, Odljev mozgova, Journey of the legends, IQ (Inteligencija) i Svjetionik. Uskoro ćemo dakle vidjeti što će od toga ostati u kratkom popisu. Vidimo.

5. 4. 2018.  

VAFI & RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka istaknuo je odabir filmova koji će se prikazivati od 28. svibnja do 3. lipnja u Varaždinu i Rijeci. U sekciji VAFI bilo je prijavljeno 298 filmova iz 28 zemalja, od čega je njih okruglo 111 uvršteno u tri dobne kategorije. Selekcijska komisija u sastavu Linda Golik Horvat i Zvonimir Haramija Hans odabrali su u kategoriji MINI, autora do 10 godina, 36 filma, u kategoriji MIDI, autora od 11 do 14 godina, 46 filma (među njima i jedan naš: Svjetionik), te u kategoriji MAXI, autora od 15 do 18 godina, 29 filmova. U ovoj kategoriji zastupljeni smo s dva filma: Balada iz predgrađa i Odljev mozgova. Svi filmovi biti će prikazani u šest projekcija i to, po deveti puta, u Varaždinu.
Sekcija RAFI održava se po prvi puta u Rijeci i namijenjena je odraslim autorima animiranih filmova za djecu. Tu je odabrano 77 filmova od 389 prijavljenih iz čak 59 zemalja. Čestitke svim autorima odabranih filmova, i velikima i malima.

 

 

ožujak 2018.

27. 3. 2018.  

Putovanje će biti prikazano na Rochester International Children's Film Festivalu u Rochesteru u američkoj državi New York. Ovaj festival, osnovan 2006. godine, priređuje besplatne projekcije filmova za djecu u urbanim okruženjima kao što su knjižnice, centri za skrb, škole i sakralna mjesta. Njihova glavna misija je donijeti filmove djeci, umjesto održavanja tradicionalnih projekcija u kino dvorani. Stoga će se od 1. do 30. travnja u petnaestak mjesta u Rochesteru prikazati oko 25 filmova kojima je zajednički artistički pristup filmu i sadržaj bez nasilja. Čast nam je biti dio jednog takvog filmskog sadržaja za mlade.

22. 3. 2018.  

Jučer je, 21. ožujka održana prva projekcija filmova na ZOOM festivalu - sveslovenskim festivalu osnovnoškolskih i srednjoškolskih filmova kojega organizira Pionirski dom - Center za kulturo mladih iz Ljubljane. Prošle godine je ovaj sveslovenski festival postao i međunarodni pa su se tako na jučerašnjoj projekciji zavrtila i dva naša filma - Ajmo nekud Marije Nikolić i Lucije Majnarić, te Lice Jurice Nikolića, Josipa Skledara i Nike Božić.
Danas je na programu u Pionirskom domu još nekoliko projekcija filmova, a sutra 23. ožujka 12. ZOOM festival završava svečanom dodjelom nagrada, zlatne, srebrne i brončane klape najboljim filmovima u kategorijama osnovnoškolskog i srednješkolskog filma. Ukoliko je netko zainteresiran nazočiti zbivanju adresa je: Pionirski dom Center za kulturo mladih, Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana.

19. 3. 2018.  

U subotu, 17. ožujka posjetili smo OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu. Povod je bila još jedna radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije koja je ovaj put održana "na domaćem terenu" i u domaćoj atmosferi s kruhom, lukom i čvarcima za gablec. Čvarci ipak nisu bili domaći.

19. 3. 2018.  

Objavljeni su rezultati selekcije 6. FIFES-a Junior, filmskog festivala smijeha - međunarodnog filmskog festivala amaterskih filmova komičnog (smiješnog) sadržaja. Odmah ćemo, da izbjegnemo razornu napetost, reći da su nama odabrana dva filma, oba su animirana i oba su nastala na radionicama Moj film u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i to su IQ (Inteligencija) te Djed Mraz. Onako usput, recimo da je ukupno za projekcije odabrano 11 fimova autora do 12 godina starosti, te 23 filma čiji su autori djeca od 13 do 17 godina starosti. Za entuzijaste napomenimo da je po rodnoj pripadnosti navedenih 15 igranih filmova, 13 animiranih filmova dok ih u "ostale vrste" pripada njih 6. Smiješih dokumentarnih filmova nema. Prema podrijetlu njih 20 je domaćih, a 14 je nastalo izvan Hrvatske. I na kraju, projekcija FIFES 6 Junior filmova je 11. svibnja u 11 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Čestitke svima.

1. 3. 2018.  

Čestitamo, Vaš film Odljev mozgova je odabran kao međunarodni finalist u 2018. godini. Od 1300 filmova Vaš film stvarno je dojmio naš tim zbog odlično izvedene i snažne originalne ideje. Uvrstili smo ga u međunarodni kratki program u petak, 23. ožujka.
Svidjeli su nam se i ostali Vaši filmovi i voljeli bi ih staviti u naš drugi natjecateljski program "You Judge It" - vršnjački odabir filmova putem škola kasnije tijekom godine. Još jednom čestitamo, The Fresh Team, Fresh Film Festival
Tako piše u e-mailu primljenom jučer na našu adresu. Hvala Vam. Zahvaljuje i autorica filma Sara Biljan na lijepim riječima.
Fresh Film Festival održava se od 20. do 25. ožujka 2018. u gradu Limericku, Irska.

 

 

veljača 2018.

24. 2. 2018.  

Prijavljujući neki dan filmove na brazilski festival Anim!Arte koji se prošle godine održao negdje u kolovozu, otkrili smo kako je jedan od naših filmova na tom prošlogodišnjem, trinaestom izdanju festivala, i osvojio nešto. Animiranom filmu Z Z Zmaj autorica Lucije Majnarić i Marije Nikolić dodijeljen je 'honorable mention' u kategoriji International Students Mini (under 18 years). Ali to nije sve. Isti film osvojio je i treće mjesto u kategoriji 'Best film from Europe - International Students Mini'. Iz objavljene vijesti nije baš posve jasno tko je dodijelio "časni spomen" i treće mjesto - profesionalni žiri, dječji žiri ili publika, ali tko god da je mi smo im zahvalni i bilježimo se sa štovanjem. Inače, u službenoj konkurenciji u kategoriji Mini imali smo čak osam filmova, te jedan film stavljen čak u kategoriju profesionalaca - ekološki film. Na ovogodišnji festival prijave su do 30. ožujka i besplatne tako da, ako imate film, stignete ga prijaviti.

19. 2. 2018.  

Ovu subotu, 17. veljače, proveli smo u školi Eugen Kumičić u Velikoj Gorici gdje se održala još jedna filmska radionica "Moj film" u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. U samo šesti sati i na dvije scene jedanaest vrijednih polaznika snimilo je slikovne materijale za animirani film. Tematika je zimska, a glavni akteri priče su jedan zeko i jedan snjegović. Što su oni radili i kako je sve to završilo vidjeti ćete kad film bude gotov, a kako je bilo nama možete pogledati na fotografijama. Zahvaljujemo školi, prof. Goranki Dimoski i odličnim polaznicima radionice na gostoprimstvu i danu provedenom u ugodnom društvu.

9. 2. 2018.  

Javljaju nam iz Australije, točnije s festivala Little Big Shots: Australia's International Film Festival for Kids o uvrštenju filma Dome, slatki dome u program njihovog festivala. Kao što mu i naziv kaže, ovo je festival filmova za djecu, ali naravno u programu su i filmovi autora mlađih od 18 godina. Inače, Dome slatki dome je na ovaj festival došao na poziv ravnatelja Ben Ladena koji ga je vidio u Chicagu. Mi naše filmove baš ne prijavljujemo na LBS obzirom da prijavu naplaćuju 10 USD po filmu. Puno nam je to, imamo puno filmova.
Male velike snimke održavaju se od 7. do 11. lipnja 2018. godine u Australian Centre for the Moving Image u Melbourneu, te tijekom godine u još nekoliko gradova u Australiji i Novom Zelandu (Sydney, Adelaide, Brisbane, Penrith, Hobart, Auckland). I tako...

 

 

siječanj 2018.

16. 1. 2018.  

12. siječnja završile su 12. zimske filmske radionice u našem klubu. Kao što je to već i običaj, jedan film je napravila skupina srednjoškolaca, naziva Disbalans, a jedan skupina osnovnoškolaca pod imenom Divlje boje. Oba filma su animacije, s time da je onaj osnovnoškolski klasična stop animacija, dok su se srednjoškolci uhvatili zahtjevnije tehnike piksilacije, tj animiranja ljudskih likova. Naravno, kao što je to i običaj, filmovi nisu još sasvim gotovi, trenutno su u fazi montaže i završnog "poliranja", ali kada budu završeni moći ćete ih vidjeti u rubrici Filmovi 2018 i na vašem omiljenom Youtube kanalu. Za sada tek po sličica iz filmova te poneka snimljena tijekom održavanja radionice. Stay tuned.




1. 1. 2018.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2018. godinu.