fkvkz

Vijesti iz 2010.

prosinac 2010.

31. 12. 2010.  

Svim članovima kluba, prijateljima i poznanicima, poslovnim suradnicima i ljubiteljima filmskog stvaralaštva, ljudima dobre volje...
SRETNA I USPJEŠNA NOVA 2011. GODINA!

21. 12. 2010.  

I za sam kraj godine jedna lijepa vijest iz već spomenutog festivala Camera Zizanio u Grčkoj. Film Unesi malo boje autorica Ivane Benko, Valentine Družinec i Katarine Jurine osvojio je 2. nagradu u kategoriji mladeži od 17 do 20 godina.
Čestitke autoricama!

z
13. 12. 2010.  

15 stupnjeva C, lagana naoblaka dolazi sa zapada preko Jonskog mora, grad se priprema za nadolazeće blagdane vješajući lampice i ukrase preko stabala bremenite od zrelih naranči, dvorane prepune gledatelja uživaju u festivalskom programu... Tako to izgleda otprilike u Pyrgosu u Grčkoj od 11. do 18. prosinca 2010. za trajanja 10. festivala Camera Zizanio na kojem će biti prikazano 330 filmova djece i mladeži iz 26 zemalja.
Sudionici festivala sigurno uživaju, a među njima NEĆE biti autora filmova Ježeki, Noćni život, Ljeto na plaži, Poglavica Šareno pero i veseli vlak, Unesi malo boje i Ljučibasta priča koji su uvršteni u natjecateljsku selekciju festivala, kao niti autora filmova Brza hrana, Drvo, Dokumentarni film o animiranom filmu, Yummie, yummie i Žablji zbor koji će biti prikazani u Informativnoj selekciji.
Tamo neće biti, na žalost, niti voditelji ovih filmskih grupa. Recesija.
A da jesu tamo, kao što nisu, mogli bi, osim naših filmova, iz Hrvatske vidjeti još i po tri filma iz ŠAF-a Čakovec i VANIME iz Varaždina, te film Utrka za znanjem filmske skupine "Gajevci".
Baš šteta što nismo tamo...

logo
8. 12. 2010.  

FKVKZ u suradnji sa Centrom za mladež Zaprešić i ove zime održava radionicu za djecu. Predviđeno trajanje radinice je od 27. 12. 2010. do 7. 1. 2011., a planira se izrada animiranog filma.
Sva zainteresirana djeca i mladež za ovu vrstu aktivnosti preko zimskih praznika trebaju se prijaviti u Centru za mladež Zaprešić na broj telefona 3311711 ili osobno na adresi Matije Gupca 4.
Radionica je besplatna, ali broj polaznika je ograničen...

c
6. 12. 2010.  

7. revija jednominutnog filma koja se zove 60 sekundi hrvatskog filma, a koju organizira Autorski studio ffv u suradnji sa Zagrebačkim foto kino savezom i Hrvatskim filmskim savezom održava se u nedjelju, 12. 12. 2010. u 19,30 sati u Kinu Tuškanac.
Svi filmovi u projekciji, a ima ih točno 50, konkuriraju za jednu od tri prestižne nagrade revije.
Mi sudjelujemo s dva uratka, filmom Blesave žirafe i premijernim prikazivanjem animacije Slažem se.

poziv
6. 12. 2010.  

Neustrašiva zaprešićka ekipa, vremenskim nepogodama usprkos, ipak je nazočila 41. KRAF-u. Nakon projekcije nagrađenih filmova autorice filmova Drvo i Noćni život preuzele su svoje nagrade, dok je predsjednik kluba, gospodin Miroslav Klarić, obratio se okupljenoj publici i ukratko predstavio klub. Nakon kraćeg domjenka i druženja, ista ekipa uputila se natrag domu svome.
a) foto b) foto c) foto d) foto e) foto
a) dolove i brijeg zabijelio je snijeg...; b) okićen i plah naš vranac juri svud'...; c) sa saona kroz noć, naš se čuje vrisak...; d) u Rijeci nema snijega ali možemo se klizati (ako nam je gušt); e) obraćanje nazočnima

diploma
2. 12. 2010.  

Usprkos recesiji i kroničnoj besparici i ove godine pozivamo sve članove kluba na druženje povodom nadolazećih blagdana.
Na programu je kićenje jelke, turnir u pikadu, ležerno druženje, prigodna glazba, nešto pića i zanimacije za zube.

Ponedjeljak, 13. 12. 2010. u 18 sati

bor

 

 

studeni 2010.

29. 11. 2010.  

Ovogodišnji KRAF-Kvarnerska revija amaterskog filma, koji je pomalo samozatajno poskočio u svoje 41. izdanje, prikazuje se u petak i subotu, 3. i 4. prosinca, u Art kinu Croatia u Rijeci. Obje projekcije sastavljene su od nagrađenih filmova, a među njima posjetitelji festivala moći će vidjeti Noćni život Stelle Hartman i Drvo Daniele Živković i Mihaele Gradečak. Autoricama ovih filmova biti će uručene Posebne nagrade za animaciju dodijeljene od strane Stručnog žirija u sastavu: Krešimir Mikić (predsjednik žirija), Aldo Paquola i Ervin Debeuc. Na KRAF je pristiglo 112 filmova u međunarodnoj konkurenciji, a u konkurenciju ih je odabrano 25.
Čestitke mladim autoricama i svim nagrađenima.

kraf
29. 11. 2010.  

U četvrtak, 9. 12. 2010. Planinarsko društvo Zaprešić u našem prostoru ponovno ima putopisno predavanje uz projekciju putopisnog filma. Ovoga četvrtka riječ je o dva putopisa: "Od Adama i Svetog zuba" iz Šri Lanke, te "Java, riža, vulkani" iz Indonezije. U oba filma snimatelj i tekstopisac bioje Mario Saletto, a producentica Jasna Ferluga.
Osim filmova moći ćete vidjeti i neke ekskluzivne fotografije uz komentare s tih pohoda.
Ako se odlučite posjetiti ovo stvarno zanimljivo druženje s planinarima, riječju, slikom i filmom, znajte da ono započinje u 19 sati i da je besplatno.

logo
29. 11. 2010.  

Mada već tradicionalno "tanki" filmovima na Državnoj reviji, ove godine ipak smo dobili nagradu. Doduše, ne za film, već za "dugogodišnji predani rad", a nagrada je medalja UNICA-e (Union Internacionale du Cinema) koju nam je uručio Željko Balog, savjetnik i član Komiteta UNICA-e.
I dok su u kinodvorani podijeljene nagrade autorima nagrađenih filmova, nad Samobor se spustio još jedan nalet snijega. Valjda će iduće godine u Puli, na 43. državnoj reviji, biti ipak malo ljepše vrijeme.
a) foto b) foto c) foto d) foto e) foto
a) Željko govori..., b) El Presidente odgovara..., c) medalja d) atestiranje kvalitete, e) dio nagrađenih autora

logo
16. 11. 2010.  
film

Ovog četvrtka u suradnji s Planinarskim društvom Zaprešić prikazujemo putopisnu poslasticu o najvišoj planini Afrike "Kilimanjaro" koju je snimio Mario Saletto, a producirala Jasna Ferluga.
Ovim jednosatnim putovanjem po Africi najavljujemo seriju putopisnih druženja koja će se održavati jednom mjesečno četvrtkom, a u kojima ćemo imati zadovoljstvo gledati neke od ponajboljih emisija Maria Saletta.
Mario Saletto (1935. - 2006.) bio je novinar, urednik, snimatelj, aktivni praktičar pustolovnih sportova i iskonski zaljubljenik u otkrivanje svijeta, a program nacionalne televizije obilježio je dokumentarnim serijalima kojima je obuhvatio gotovo cijeli svijet. Zaposlen od 1956. na Televiziji Zagreb, najpoznatiji je po više od 140 putopisnih emisija. Od osamdesetih, posvečen putopisu, stvorio je neke od najpopularnijih domaćih dokumentarnih serija poput "Tajne Jadrana", "Na tri oceana", "5000 kilometara kroz Meksiko", "Nacionalni parkovi SAD-a" i "Pustolovina u Hrvatskoj", dok su njegovi putopisni serijali "Beskrajem svijeta" i "Jedrima oko svijeta" poznati i cijenjeni i u svijetu. Za svoj rad ovjenčan je Nagradom za životno djelo "Ivan Šibl".
Projekcija počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

foto
15. 11. 2010.  

Nekoliko slikica iz Maribora...
a) foto b) foto c) foto d) foto
a) Ekipa iz FKVKZ-a, b) Ekipa iz FFVAL-a, c) Nagrajenci na bini, d) nagrade u ruci, hrana u trbuhu

11. 11. 2010.  

2. Festival o pravima djece u četiri dana trajanja, od 18. do 21. studenoga u kinima multiplexa Blitz Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Šibeniku, prikazat će niz filmova djece i mladih iz Hrvatske i svijeta. Jedinstveni izbor filmova mladih autora predstavit će gledateljima suvremeno stvaralaštvo djece.
Posjetitelji festivala moći će, između ostalih, vidjeti i filmove djece nastale u FKVKZ-u, i to redom: Yummie, yummie, Foto-safari, Dva grada, Crvenkapica, Noćni život, Košarka, Anin svijet, Žablji zbor, Klik i Malo nas je... al' nas ima!.
Ovogodišnji, drugi po redu Festival o pravima djece organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Muzejom suvremene umjetnosti i kinoprikazivačem Blitz Cinestar.

festival
1. 11. 2010.  

Selekcijska komisija odabrala je filmove koji ulaze u konkurenciju ovogodišnje Revije.
U 32 filma koji će se prikazati od 26. do 28. studenog u Samoboru, u šest revijskih projekcija, ušao je i film Ruke od kamena Luke Klapana. Čestitke Luki. Na ovogodišnju 42. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva bilo je prijavljeno ukupno 117 filmova iz 32 kluba, udruga i akademija te 15 samostalnih autora.
Priređivač revije je HFS i Filmska autorska grupa "Enthusia Planck" iz Samobora.

logo

 

 

listopad 2010.

25. 10. 2010.  

13. 11. 2010. po 11. put u dvorani Union u Mariboru održava se Međunarodni festival nekomercijalnog filma TOTI. Razlog što spominjemo ovaj festival je vrlo prozaičan - osvojili smo nešto nagrada! Konkretno, riječ je osvojenom trećem mjestu u kategoriji mladeži s filmom Žablji zbor, dok su diplome s pohvalom osvojili filmovi Noćni život, Yummie, yummie i Poglavica Šareno pero i veseli vlak.
Još jednu diplomu s pohvalom osvojio je i film Utrka za znanjem filmske skupine "Gajevci" iz OŠ Ljudevita Gaja.
Već navedenog datuma u dvorani Union (ulaz iz Prešernove ulice) u 17 sati je svečana projekcija nagrađenih filmova te podjela nagrada, a ulaz je slobodan.

logo
19. 10. 2010.  

Na trećem po redu International Thermaikos Film Festivalu primljena su naša tri filma: Noćni život, Yummie, yummie i Iz Berlina. Ovaj festival sa sjedištem u gradiću Thermaikosu u grčkoj pokrajini Thessaloniki prikazuje filmove trajanja najviše do 2 minute.
Spomenimo da su, uz ove naše filmove, u program uvršteni i filmovi Utrka za znanjem filmske družine Gajevci iz OŠ Ljudevita Gaja, te Pauza filmske skupine SŠ Ban Josip Jelačić.
Festival se održava 30. listopada 2010. u 20,30 sati pa ako se nađete u to vrijeme na tom mjestu ulaz je besplatan...

logo
8. 10. 2010.  

Još jedan rođendan je iza nas, još jednu godinu smo stariji... bilo je lijepo i glasno i slasno. Hvala svima koji su došli.
Evo i prilog o tome na TV Zaprešić
1) 5 2) 6 3) 1 4) 2 5) 3
6) 4 7) 7 8) 8 9) 9
1) početak; 2) Rebeka voditeljica; 3) Vera Robić Škarica, tajnica HFS-a puše u puhalicu; 4) Damir Benčević, zamjenik gradonačelnika; 5) Marija Čučus, tajnica FFVAL-a; 6) FFVAL, HFS, FKVKZ na hrpi; 7) govor el presidentea; 8) Modelari uručuju poklon; 9) gužva.

1. 10. 2010.  

7. 10. 2010. u 19 sati u Kino dvorani POUZ-a projekcijom izbora najnovijih filmova proslavljamo 15. obljetnicu kluba. Na programu će se naći 20 filmova u trajanju od preko sat vremena, a uz naše filmove posjetitelji će imati priliku vidjeti i filmove novoosnovanog kluba FFVAL iz Luke. Ulaz je slobodan, a nakon projekcije nastavljamo druženje u klubu uz domjenak.
PUHALICA

program

 

 

rujan 2010.

27. 9. 2010.  

Na prvom izdanju (D)FEFV-a, međunarodnom festivalu eksperimentalnog filma i videa, biti će prikazana tri filma Luke Klapana. Riječ je o filmovima Alternativa (2008.), Buđenja (2009.) i San (2008.) koji će se posjetiteljima festivala prikazati između šezdeset uradaka u selekciji.
Festival se održava 2. i 3. 10. 2010. u Galeriji DECUMANUS, Krk.

dfefv
27. 9. 2010.  

3 + 3 za 3, to su ukratko rezultati sa 48. revije djece.
Opširnije rečeno, osvojili smo tri nagrade dječjeg ocjenjivačkog suda i tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda za tri filma:
- Klik (Magdalena Balažević, Zrinka Kovačević),
- Mito i korupcija (Domagoj Kudek, Karlo Pavlović, Matej Štetić, Ivan Petrek, Marko Hrsto)
- Žablji zbor (Matea Bačan-Peškir, Magdalena Balažević, Luka Bilić, Sara Biljan, Nika Božić, Juraj Crneković, Karlo Jandrić, Adriano Kokot, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Tibor Kruljac, Lucija Majnarić, Tara Mikić, Jana Patafta, Eda Emanuela Šimić, Jana Rafaela Šimić, Lena Šuša).
Čestitke autorima!!!
foto foto foto

foto
15. 9. 2010.  

48. revija filmskog i videostvaralaštva djece, Zagreb, 23. - 26. 9. 2010.
Na programu Revije iz FKVKZ-a su (odabrali Maja Flego, Krešimir Mikić, Neven Hitrec, Milan Trenc i Slaven Zečević):
1. projekcija, četvrtak u 18,15 - Mito i korupcija, Žablji zbor
2. projekcija, petak u 10,00 - Noćni život
3. projekcija, petak u 16,00 - Moja prabaka
4. projekcija, petak u 17,30 - Super-man
5. projekcija, petak u 19,00 - Ljubimci
6. projekcija, subota u 10,00 - Klik
8. projekcija, subota u 15,00 - Ribe pod utjecajem alkohola, Yummie, yummie, Poglavica Šareno pero i veseli vlak, Ježeki, Blesave

Sve to, pa još i više, možete pogledati u kinu Europa, Varšavska 3, Zagreb

plakat
15. 9. 2010.  

Ljetni praznici su gotovi. FKVKZ opet je u pogonu.
Tko želi, može doći snimati filmove. Igrane. Animirane. Dokumentarne. Eksperimentalne. Dugometražne. Kratkometražne. Komedije. Tragedije.
I sve ostale.
Može, ali ne mora.
Ali ako želi, može doći i prijaviti se, besplatno.
Mislim, ono, ako mu je gušt.

logo
13. 9. 2010.  

15. filmska revija mladeži i 3. four river film festival su završili jučer u Karlovcu proglašenjem najboljih filmova i završnom feštom. Iako su nagrade izostale (ove godine), u Karlovcu je kao i uvijek bilo fantastično. Vidimo se iduće godine!

logo

 

 

kolovoz 2010.

30. 8. 2010.  

U sklopu manifestacije "Tjedan dana festivala" koju organizira Savez građana za promicanje kršćanskih vrijednosti, u prostoru FKVKZ-a 1. 9. biti će održane dvije projekcije. Prva je na rasporedu od 11 do 12,30 sati: Crtići s porukom - Veggie Tales, koja je namijenjena prvenstveno djeci i svima koji se tako osjećaju. Druga se održava u 20 sati i namijenjena je odraslima (i onima koji misle da to jesu) a biti će prikazan film Dead man walking sa Susan Sarandon i Sean Pennom u glavnim ulogama. Film je 1995. godine režirao Tim Robbins. Nakon filma održati će se i diskusija na temu Je li moguć oprost i za najteže zločine?
Eto, ulaz je besplatan i dobro nam došli!

d
17. 8. 2010.  

U Weiterstadtu i ove godine ništa novog: dobar festival, dobri domaćini, dobra ekipa, dobro vrijeme... Kao i uvijek, predstavili smo svoje filmove, klub i Zaprešić (obratite pažnju kako Andreas nosi zaprešićko srce oko vrata). Uz to, evo tek nekoliko slikica kao prilog.
foto foto foto foto

foto
7. 8. 2010.  

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 28. srpnja do 6. kolovoza 2010. održale su se Filmske videoradionice za djecu i mladež u Kraljevici.

 

 

srpanj 2010.

20. 7. 2010.  

I ove godine, pod sretnim brojem 13, u gradiću Lenola u središnjoj Italiji održava se festival Inventa un film Lenola. U programu, koji je podijeljen na nekoliko sekcija, našao se i film Foto-safari autorice Stelle Hartman koji je uvršten u sekciju Animacija. Film će biti prikazan prvoga dana festivala, 28. srpnja, dok sam festival se zatvara 1. kolovoza 2010. godine.

logo
9. 7. 2010.  
logo

Još jedno ljeto i još jedan Open Air Filmfest Weiterstadt pred nama. Ove godine, kako nam javlja Andreas, jedan od organizatora festivala, u program su uvrštena dva filma iz kluba: Oglasna ploča i Foto-safari. Oglasna ploča se prikazuje u filmskom šatoru u jutarnjem programu za djecu, dok je Foto-safari u kasnijem programu kratkih filmova, pod istim šatorom. Naravno, glavni filmski program odvija se pod vedrim nebom (nadajmo se) uz popratni program live glazbe, radionica, nastupa DJ-ova i VJ-ova, i još koječega. Spomenimo kako se u programu za djecu našla i Utrka za znanjem, film školske skupine Gajevci iz OŠ Ljudevita Gaja.
Festival se održava od 12. do 16. kolovoza u njemačkom gradiću Weiterstadtu, a sva ova tri filma su na programu u subotu, 14. kolovoza 2010.

5. 7. 2010.  

Na stranicama Hrvatskog filmskog saveza objavljene su selekcije za 15. reviju mladeži i 48. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Pa, krenimo redom:

Na 15. reviju mladeži u Karlovcu primljene su dvije animacije, Drvo i Unesi malo boje. Spomenimo i dva filma uvrštena u program revije iz naše srednje škole BJJ - Homer naš svagdašnji i Pauza.

U 48. reviju djece uvršteno je 12 klupskih filmova: Žablji zbor, Yummie, yummie, Blesave žirafe, Ježeki, Poglavica Šareno pero i veseli vlak, Ribe pod utjecajem alkohola, Super-man, Noćni život, Klik, Moja prabaka, Mito i korupcija te Ljubimci.
Na žalost, tajničkim propustom, nije prijavljen film Oglasna ploča kojeg ćemo onda prijaviti na reviju djece iduće godine. No, ne brinite, i ovaj film možete pogledati na našim stranicama kao i većinu ostalih filmova nastalih u produkciji FKVKZ-a od samih početaka povijesti. Tu pogodnost omogućio nam je Tomislav Krištofić koji je našao vremena i živaca da skoro sve filmove uploada na YouTube.
Napomenimo na kraju kako se Revija mladeži održava od 9. do 12. rujna u Karlovcu, a Revija djece od 23. do 26. rujna u Zagrebu.
Čestitamo svim autorima filmova i svima skupa želimo ugodne i vesele ljetne praznike, dobru kob i mirno more!

plakat
plakat

 

   

lipanj 2010.

29. 6. 2010.  

7. međunarodni etno film festival Srce Slavonije održavao se u Đakovu od 23. do 25. 6. 2010. u organizaciji Foto kino kluba Đakovo. Među 18 filmova iz desetak zemalja podijeljenih u četiri bloka, našao se i film Luke Klapana Dok je njene noge nose. To je bio i povod da se mala ekipa članova zaputi put Đakova. Evo kako je to izgledalo... i kako je završilo.
foto foto foto foto foto

plakat
21. 6. 2010.  

Od 13. do 19. 6. ove godine u austrijskom gradiću Ebensee kraj jezera Traunsee u gornjoj Austriji, održao se 38. Festival der Nationen - festival nekomercijalnog filma. Ove godine specijalan program bio je posvećen hrvatskoj pa smo i mi, na poziv organizatora, pohodili festival. Na žalost, zbog drugih obveza samo na dva dana.
U petak je upriličena posebna projekcija hrvatskih filmova kojom smo se predstavili publici u Kinu Ebensee, a nakon toga, s nekoliko riječi na tečnom hrvatskom, opisali smo i neprofesijsko stvaralaštvo u nas. Jedan od članova međunarodnog žirija bio je i redatelj i producent Dario Juričan.
Od naših filmova prikazani su Ruke od kamena i Dok je njene noge nose Luke Klapana, Foto-safari Stelle Hartman te Zamak grupe autora koji je ušao u Top Ten Shorties te osvojio malog brončanog medvjedića.
foto foto foto foto foto

fest
16. 6. 2010.  

15. 6. 2010. od 18,00 do 22,00 sata u našem klubu održana je poludnevna radionica o Osnovama financija za organizacije civilnoga društva. Radionicu je, na inicijativu art scene zaprešić, a u sklopu programa E-misija Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva vodio Mladen Đurkinjak iz Centra za civilne inicijative Zagreb s glavnom temom o osnovama vođenja financija za neprofitni sektor, odnosno udrugama građana.
foto foto foto

logo
14. 6. 2010.  

Radionica animacije za djecu i mladež u FKVKZ-u ove godine započinje 1. 7. i traje do 10. 7.
Svi zainteresirani mogu se javiti na telefon kluba
(01) 4001565
ili osobno u klubu. Broj mjesta je ograničen pa požurite.

radionica
11. 6. 2010.  

I ove godine poslali smo filmove na festival Nevidannoje kino (The unprecedented cinema) koji se održava u Estonskom gradu Maardu. I ove godine naši filmovi osvojili su nešto nagrada. Film Oglasna ploča dobio je nagradu Bronze frame, Foto-safari nagradu za najbolji film autora do 18 godina, Zamak je osvojio nagradu za najbolji zvuk, a Crvenkapica je osvojila nagradu "WOW" žirija mladeži. Čestitke autorima filmova.

logo
3. 6. 2010.  

Radionica je održana i evo nekoliko slika s nje kao i "sirovi" materijal koji su izradile četiri grupe animacije. Tehnika je izrezani crtež i kolaž papir.
Sarah i David izrazili su zadovoljstvo radionicom i polaznicima, polaznici su izrazili zadovoljstvo mentorima i organizatorima, organizatori su izrazili zadovoljstvo svima, pa će valjda ovakovih prigoda biti još.
foto foto foto foto


foto

 

 

svibanj 2010.

19. 5. 2010.  

Krajem svibnja i početkom lipnja mjeseca u Hrvatskoj gostuje američka animatorica i kustosica Sarah Klein sa svojim programom Stop & Go animacije.
U Zagrebu, ovaj program izabranih animiranih filmova u trajanju oko 75 minuta možete pogledati u subotu, 29. 5. u Kinu Tuškanac s početkom u 19 sati.
Isti program može se vidjeti i u Rijeci u Art kinu Croatia 28. 5., u Bjelovarskom Domu kulture 4. 6. te u Kino klubu Split 9. 6.
U sklopu ove turneje Stop & Go Sarah Klein održava i radionice animiranog filma.
Tako će se i u našem klubu jedna radionica za manji broj voditelja i animatora održati od 30. 5. do 2. 6.

slika
3. 5. 2010.  

Udruga ekoturistiko - udruga za promicanje ekologije i turizma sutra, 4. 5. 2010. u 18 sati predstavlja naš klub. Ovo predstavljanje odvija se u sklopu programa Kap kulture, u Staroj hiži Glogović koja se nalazi u Prigorju Brdovečkom, Vinogradski put 43.
S nekoliko riječi i nekoliko filmova predstaviti ćemo se svima zainteresiranim namjernicima, pa ako ništa drugo, vjerujemo da će ovo predstavljanje biti barem zabavno.
Ulaz je slobodan.

logo
2. 5. 2010.  

Nekoliko fotografija s netom održanog West-Östliches FilmFestivala u Berlinu.

foto foto foto

foto

 

 

travanj 2010.

27. 4. 2010.  
film

Obavijest svim filmofilima, redovitim posjetiteljima filmskih večeri četvrtkom u FKVKZ-u, povremenim namjernicima, kao i onima koji nisu nikad bili, ali su baš ovoga četvrtka naumili početi dolaziti: 29. 4. 2010. u 19 sati NEĆE biti filmske projekcije zbog drugih, neodgodivih obveza. Eto, sve sam uspio reći u jednoj rečenici. Fala na razumijevanju i vidimo se idućeg četvrtka.

 
24. 4. 2010.  

Od 12. do 17. lipnja održava se francuski festival Plein La Bobine, festival za djecu i mladež, u sklopu kojeg će se prikazati i poseban program animiranih filmova za djecu nastalih u produkciji Zagreb filma. Između ostalih prikazati će se i film Dvije vile nastao u FKVKZ-u autora Miroslava Klarića i Jadranka Lopatića, u društvu još dvanaest filmova nešto ipak poznatijih autora animacije, Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića - Borda, Dragutina Vunaka, Norberta Neugebauera, Dušana Vukotića, da nabrojimo samo neke. Što je, naravno, velika čast za gore spomenute autore iz FKVKZ-a. Projekcije se odvijaju u mjestima La Bourboule i Le Mont-Dore, poznatim toplicama i skijalištu u središnjoj Francuskoj. Merci beaucoup, nous sommes honorés.

logo
21. 4. 2010.  
film

Ovoga četvrtka na filmskom programu je znanstveno fantastični film Jean-Luc Godarda Alphaville (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution).
Detektiv Lemmy Caution je stigao na planet Alphaville. Grad i cijeli planet kontrolira kompjuter Alpha 60 koji je zabranio ljudima da osjećaju bilo kakve emocije, a logika je jedini način života. Caution je dobio tajni zadatak pronaći profesora Von Brauna, tvorca Alpha 60.
Film je snimljen 1965. godine, osvojio je Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu (za najbolji film), a traje 99 minuta.
Četvrtak, 22. 4. u 19 sati. Ulaz slobodan.

plakat
16. 4. 2010.  

Primili smo obavijest kako će na festivalu KAN - Amateur and Independent Film Festival (Festiwal Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN - Festiwal filmowy) biti prikazan film Zamak.
Festival se održava od 21. do 25. 4. u Varšavi u Poljskoj a prikazuje, kao što mu i ime govori, filmove amaterske i nezavisne produkcije.

logo
13. 4. 2010.  
film

Film Françoisa Truffauta 400 udaraca (LES QUATRE CENTS COUPS) jedno je od njegovih remek-djela i veže se uz začetke francuskog novog vala. Radi se o 91 minuta dugačkoj crno-bijeloj drami iz 1959. godine, a govori o školaracu Antoineu Doinelu koji nema sreće ni kod kuće ni u školi. U školi ga budno motri učitelj francuskog koji dječaka smatra propalicom, dok u kući ne nailazi na razumijevanje majke i očuha. Kada nakon niza nestašluka s prijateljem ukrade pisaći stroj, završit će u policijskoj postaji što će biti tek početak Antoineovog sukoba sa zakonom..
Film je na programu 15. 4. 2010. u 19 sati, za vas ga je izabrala Gabrijela Rukelj, ulaz je slobodan, dolazak obvezan...

plakat
12. 4. 2010.  

Prvi VAFI je završen i mi se vratili iz Varaždina bogatiji za nekoliko nagrada i puno lijepih uspomena. I dok su nagrade dobili samo neki, vlasnici lijepih uspomena postali su svi koji su imali čast biti u Varaždinu od 9. do 11. travnja.
Sve dobitnike nagrada možete vidjeti na stranicama festivala ili na fejsbuku a mi ćemo ovdje navesti naše uspješnice. U kategoriji MIDI 1. nagradu osvojio je film Foto-safari, Zamak je u kategoriji MAXI dobio 2. nagradu, a Oglasna ploča je zaslužila i posebno priznanje žirija.
Zahvaljujemo još jednom organizatorima i roditeljima domaćinima na svemu. Na kraju evo i par slikica...
foto foto foto

7. 4. 2010.  

Jučer su svečano otvoreni 19. dani hrvatskog filma u Kinu SC u Zagrebu. Na ovogodišnje Dane prijavljeno je rekordnih 371 filmova, dok će se u glavnoj konkurenciji kroz šest dana festivala moći vidjeti 170 igranih, dokumentarnih, eksperimantalnih, animiranih i namjenskih filmova te glazbenih spotova. U tom programu, u subotu 10. travnja u 21 sat prikazuje se i film Ruke od kamena Luke Klapana.

logo
7. 4. 2010.  

I ove godine u Berlinu, ali pod novim nazivom i u nešto kasnijem terminu, održava se festival neprofesijskih i studentskih filmova. I ove godine, evo i nas u Berlinu!
Filmovi Zamak, Oglasna ploča i Foto-safari uvršteni su u konkurenciju West-Östliches FilmFestivala koji se odžava od 30. 4. do 1. 5. 2010., a koji organizira, još tamo od 1995., filmski klub ars cinema berlin e.V.
Ove godine prijavljeno je 182 filma iz 22 zemlje, a u program ih je uvršteno 54 koji će se prikazati u devet filmskih blokova u Kino Toni e.V. Osim naša tri filma Hrvatsku će predstavljati još i Rasim Karalić.
Sehen sie in Berlin!

logo
6. 4. 2010.  
film

Ukoliko ste zaboravili (ili ste premladi da bi se sjećali, a to je, čini mi se, većina vjerne publike) evo prilike - Sjećaš li se Dolly Bell? Film Emila Kusturice iz 1981. godine, dobitnik Zlatnog lava, sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi i jednim od legendarnih citata: Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem...
8. 4. 2010. u 19 sati.

d

 

 

ožujak 2010.

30. 3. 2010.  
film

Film The wall. Glazba Pink Floyd. 1982 godina, 95 minuta, redatelj Alan Parker, četvrtak, prvi april, 19 sati, ulaz slobodan...

plakat
29. 3. 2010.  

Ispravak netočnog navoda - večeras, 29. 3. 2010. godine u 19 sati NEĆE se održati Godišnja skupština FKVKZ-a. Zbog radi tehničkih razloga Godišnja skupština premještena je na srijedu, 31. 3. 2010. godine u 19 sati (nakon projekcije niže navedenog filma).
Naravno, zajedno sa Skupštinom premješteno je i sveopće narodno veselje koje će uslijediti nakon skupštine. Karaoke će se održati ovisno o broju prijava (prijave kod članova Odbora za fešte), a za vatromet se još vode pregovori...

foto
29. 3. 2010.  

U srijedu, 31. 3. 2010. u 17 sati Kristian Župan predstavlja svoj film Bajka o Jasni.
Kristian je mladi pjesnik poznat zaprešićkoj javnosti i po svojoj zbirci pjesama Svetkovina slutnje. Ovdje ćete imati priliku upoznati ga i kao filmskog autora 75 minuta dugačkog djela o Jasni.

 
25. 3. 2010.  

Jučer smo (dva voditelja i sedmero autora-ica) bili na RAF-u, bloku kids gdje je bila hrpa naših filmova. Na žalost, zaboravili smo ponijeti fotić tako da ćemo fotografije "posuditi" sa stranica RAF-a.
slika slika

raf
25. 3. 2010.  
film

Po Sonjinom izboru večeras je na programu Gorki mjesec Romana Polanskog. 138 minuta dugačka erotska drama, snimljena je 1992 godine, a glazbu za film napisao je Vangelis.
Radnja filma: Na krstarenju prema Istanbulu povodom sedme obljetnice braka, ukočeni britanski par Nigel (Hugh Grant) i Fiona (Kristin Scott Thomas) upoznaju Amerikanca koji je napustio domovinu, Oscara (Peter Coyote) i njegovu mladu suprugu, Francuskinju Mimi (Emmanuelle Seigner). Nigelu se seksipilna, ali hladna Mimi odmah dopadne, a Oscar, osjećajući njegovu fascinaciju, povlači ga u stranu i započinje detaljnu priču o njihovoj vezi.
Projekcija počinje u 19 sati, ulaz slobodan...

plakat
22. 3. 2010.  

Ovoga tjedna u Zagrebu gradu traje deveto izdanje RAF-a. Sveukupan program možete naći na službenim stranicama revije, a ovdje izdvajamo raspored projekcija s našim filmovima.
Jučer, 21. 3. u 20,00 sati u projekciji best of 2009 prikazani su filmovi Krugovi i Silovanje.
U srijedu, 24. 3. 2010. u 13,00 sati ide blok kids u kojem će biti prikazani: Foto-safari, Kako nastaje Animacija, Još jedna animacija medijske kulture, Lunapark, Misterij nestale mrkve, Ljučibasta priča, Oglasna ploča, Park, Škola sklizanja, Tajanstvena sjena, Taxi jabuka, ..ups.., Vijesti, Zamak, Superbakica i Žablji zbor.
Istoga dana u bloku dox kratkiši u 16,00 sati je film Ruke od kamena.
U četvrtak, 25. 3. u 13,00 sati u bloku teens su filmovi Drvo, Ich will, Nema koncepcije i Jako vrući pas.
Na kraju, 27. 3., zadnjega dana RAF-a, u bloku kratkiša u 16,00 sati ide film Iz Berlina.
Čestitamo i bratskoj udruzi FFVAL-u prvu festivalsku/revijsku projekciju njihovog filma - Eksplozija, utorak, 23. 3.
Eto, toliko.

22. 3. 2010.  

Svim članovima FKVKZ-a!
29. 3. 2010., ponedjeljak u 19 sati, održati će se redovna Godišnja skupština FKVKZ-a.
Nakon skupštine narodno veselje - piće, jelo i glazba do sitnih sati! Dolazak obvezan!

logo
19. 3. 2010.  

Iz Varaždina primili smo obavijest o selekciji filmova za prvi VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. Ukratko, u natjecateljski program primljeno nam je osam filmova: Misterij nestale mrkve u MINI selekciji, Oglasna ploča, Crvenkapica, Foto-safari, Povuci-potegni i Dva grada u MIDI selekciji, te Zamak i Fuki u akciji u MAXI selekciji.
Festival se održava od 9. do 11. 4. 2010.

logo
15. 3. 2010.  
film

Po izboru Maje Rašić ovoga četvrtka u 19 sati možemo gledati višestruko nagrađivani film Djeca raja iranskog redatelja Majid Majidija.
Priča započinje s Alijem koji je po povratku od postolara izgubio cipele mlađe sestre Zahre. Bojeći se kazne i istodobno znajući da roditelji nemaju novca za nove cipele, djeca prešute nesretan događaj. Našavši se tako u nezavidnoj situaciji odluče da će dijeliti Alijeve cipele dok ne skupe novac za nove. Plan je da Zahra nosi cipele ujutro u školu, a po povratku ih preda Aliju u popodnevnoj smjeni...
Film je snimljen 1997. godine u Teheranu i traje 89 minuta.
Ako ga niste vidjeli do sada, svakako ne propustite ovu priliku

plakat
10. 3. 2010.  
film

11. 3. 2010. u 19 sati - Stanar, Roman Polanski, 1976., 125 min.
Film o poljskom imigrantu koji živi u Parizu, te se useljava u upražnjeni stan. Prije njega tu je živjela mlada žena koja je počinila samoubojstvo skočivši kroz prozor...
Odabir za ovaj filmski četvrtak napravila je Sonja, ulaz je besplatan.

plakat
5. 3. 2010.  

Sinoćnju izložbu fotografija X-posure vol.2 otvorio je zamjenik gradonačelnika grada Zaprešića, gosp. Damir Benčević, a s nekoliko riječi prije njega nazočnima su se obratili i Miroslav Klarić, predsjednik FKVKZ-a, Višnja Goljački, ravnateljica POUZ-a, te Sandra Sabol Valenčak, predstojnica Ureda za društvene djelatnosti grada Zaprešića.
Na kraju evo i nekoliko fotografija s otvorenja te napomena kako izložbu možete pogledati do 24. ovoga mjeseca u Galeriji razvid.
foto foto foto

plakat
2. 3. 2010.  
film

Pariz, Texsas, FKVK Zaprešić...
Filmski gost urednik Sivio Balija ovog četvrtka predstavlja film Wima Wendersa Pariz, Texsas. O ovome glasovitom filmu nećemo puno govoriti, osim podsjetiti kako datira iz 1984. godine, da traje 147 minuta i da je kultni soundtrack za film napravio Ry Cooder.
Ipak, treba napomenuti kako je vrijeme projekcije pomaknuto na 19,30 sati zbog otvorenja dolje navedene izložbe...
Slobodno nazočite...

plakat

 

 

veljača 2010.

25. 2. 2010.  

FKVKZ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić organizira izložbu fotografija pod nazivom X-POSURE vol.2.
Svoj odabir fotografija slobodne teme predstaviti će autori Nevena Ilić, Gordana Sermek, Marin Vajdić, Tomislav Krištofić, Davor Klarić, Matej Keser i Ivan Klarić.
Otvorenje izložbe je u galeriji Razvid, u četvrtak, 4. 3. 2010. u 19 sati.

poziv
23. 2. 2010.  
film

Filmska projekcija četvrtkom
ovog četvrtka predstavlja animirani film Marjane Satrapi Persepolis.
Film je proizveden 2007. godine, redatelji su Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud, trajanje 95 minuta, ulaz je slobodan...

film
23. 2. 2010.  

Foto-safari, animirani film mlade autorice Stelle Hartman i voditeljice Lucije Papa, osvojio je prvu nagradu na Festivalu hrvatskog animiranog filma u kategoriji djece i mladeži. Ovaj festival je po prvi puta odžan ove godine u Kinu Europa, 20. i 21. veljače u Zagrebu.
U konkurenciji filmova djece i mladeži natjecalo se je devet filmova, dva iz FKVKZ-a - nagrađeni Foto-safari i Misterij nestale mrkve. Izvan natjecateljskog programa prikazano je još 37 animiranih filmova djece i mladeži, 6 iz FKVKZ-a.
logo

stella
16. 2. 2010.  
film

Filmska projekcija četvrtkom
Četiri mlade djevojke, Jacqueline, Ginette, Rita i Jane, rade zajedno na istom radnom mjestu sa šefom koji propovijeda moral, no u praksi ga se ne drži. One pak, svaka na svoj način, traže ljubav i sreću. Jane ima dečka u vojsci, no povremeno se nalazi i s drugim muškarcima, Rita ima zaručnika čijoj je obitelji stalo do društvenog ugleda, Ginette svake noći misteriozno nestaje, a Jacqueline stalno prati neki mladić na motoru...
Ovo je kratak sadržaj crno-bijelog filma Les Bonnes Femmes - Naivne djevojke, francuskog redatelja Claudea Chabrola iz 1960. godine i trajanja od 100 minuta.
Gošća - domaćica - selektorica ovog filmskog četvrtka je Gabrijela Rukelj...
Početak projekcije je u 19 sati, ulaz slobodan.

slika
9. 2. 2010.  
film

Filmska projekcija četvrtkom.
Ovog četvrtka prikazuje se već najavljivani film Zaljubljene žene britanskog kontroverznog redatelja Kena Russella. Film je snimljen 1969. godine, traje 131 minutu, nominiran je za Oskara za scenarij i režiju, a osvojila ga je Glenda Jackson za glavnu žensku ulogu. Osim Glende Jackson u filmu glume i Alan Bates, Oliver Reed, Jennie Linden...
Spomenimo podatak kako je to prvi mainstream film u kojem su prikazane muške genitalije.
Projekcija započinje standardno u 19 sati, ulaz je slobodan, pozdravlja vas sve selektorica Sonja.

slika
5. 2. 2010.  

Nepune dvije godine nakon prvog predavanja o 1. ženskoj hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji, HPD Zaprešić organizirao je i drugo predavanje o 2. ženskoj hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji. Ovoga puta predavač je bio vođa ekspedicije na 8850 metara visok krov svijeta Mt. Everest, gospodin Darko Beljak.
Predavanje je održano 3. 2. 2010. u 19,30 sati u prostoru FKVKZ-a.
slika slika

slika
3. 2. 2010.  
film

Filmska projekcija četvrtkom.
Ispravak netočnog navoda. Ovaj četvrtak gledamo 122 minute dugačak film Control redatelja Antona Corbijna iz 2007. godine. Film govori o životu i smrti Iana Curtisa (1956–1980), pjevača grupe Joy Division.
V.d. filmske selektorice Sonje ovog četvrtka je Silvio Balija. Sonja je odsutna po službenoj dužnosti, iako je poručila kako će doći prije kraja projekcije i napraviti prozivku. Zato...
Najavljeni film Zaljubljene žene biti će na programu idučeg četvrtka, 11. 2.
Kao i uvijek, projekcija počinje u 19 sati i, kao i uvijek, besplatna je.

slika
2. 2. 2010.  

Nekoliko slikica s jučerašnje projekcije u FKVKZ-u animiranog filma Žablji zbor:
foto foto foto foto
Sa samom radionicom i projektom upoznala nas je Kristina Kulaš, voditeljica Centra za mladež Zaprešić, a prije projekcije nazočnima se obratila i Sandra Sabol Valenčak, pročelnica odjela za društvene djelatnosti grada Zaprešića.
Nakon projekcije, mladim autoricama i autorima animacije podijeljena su priznanja i DVD-ovi s filmom, pa je uz sokove i grickalice nastavljeno druženje.

foto

 

 

siječanj 2010.

27. 1. 2010.  

U ponedjeljak, 1. veljače 2010. godine, u 19,30 sati imamo svečanu premijeru animiranog filma Žablji zbor koji je nastao tijekom zimskih praznika u sklopu Zime u Zaprešiću.
Animaciju je realiziralo sedamnaestero djece, u dobi od 7 do 12 godina.
U ponedjeljak ćemo, nakon projekcije, autorima filma podijeliti priznanja za sudjelovanje i DVD-e, te uz druženje razmijeniti mišljenja i razmišljanja o cijelom projektu.
Film je trajanja 3 minute i 15 sekundi, a producenti su Centar za mladež Zaprešić i Foto kino video klub Zaprešić.

z
25. 1. 2010.  
film

Četvrtak.
Filmska projekcija.
19,00 sati.
Charlie Chaplin, Moderna vremena.
Ulaz slobodan.

Eto, može li biti šturija i jasnija obavijest od ove?
Može?
Ili ne?

m
19. 1. 2010.  
film

Još jedan četvrtak je ispred nas i još jedna filmska večer četvrtkom (koja možda i neće biti uvijek četvrtkom, nego srijedom).
Ovaj četvrtak, 21. 1. 2010. u 19 sati, i opet po izboru filmske selektorice Sonje Šulc, prikazuje se film Šećerna vodica.
Glavna junakinja filma (koju glumi preminula Sonja Savić) mlada je studentica tehničkoga fakulteta koju kolege zbog izgleda i ponašanja zovu Dečka. Ona sve svoje probleme i nemogućnost da se izrazi kao djevojka pravda groznim izgledom: navodno velikim nosom i lošim nogama pa odlučuje sve probleme riješiti plastičnom operacijom.
Film je snimljen 1983. godine u Jugoslaviji, redatelj je Svetislav Prelić, trajanje filma je 105 minuta.
Projekcije su besplatne za sve članove kluba i slu(o)čajne namjernike.

plakat
14. 1. 2010.  
film

Danas, u 19,30 sati prikazujemo film Wima Wendersa Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin) u kojem se anđeo zaljubi u smrtnicu, akrobatkinju na trapezu i odluči vječnost zamijeniti neizvjesnim ali sigurnim krajem i postati jednim od nas... Riječ je o kultnom filmu iz 1987. godine, nagrađivanom na brojnim festivalima.
Tako, nakon poduže pauze, opet započinju filmske projekcije četvrtkom, koje možda i neće uvijek biti četvrtkom, nego srijedom. Selektorica filmskih večeri je Sonja Šulc. Projekcije su besplatne.

slika