fkvkz

Vijesti iz 2008.

prosinac 2008.

29. 12. 2008.  

Danas su započele Zimske radionice videa i animiranog filma u FKVKZ-u!
Radionicu organizira Centar za mladež Zaprešić i FKVKZ. Petnaestero djece sudjeluju na izradi dva filma: animiranom filmu Dva grada u tehnici kolaža i dokumentarnom filmu o radionici animacije.
slika slika slika

22. 12. 2008.  

28. 11. 2008. u Torontu je blokom naših filmova otvoren mali festival Giggle shorts (International Comedy Short Film Festival). U projekciji posvećenoj našem klubu prikazano je 10 filmova: Sveti Pero zaštitnik životinja, Bungee, Čara-bira, Suvremena tehnologija, Kustos, Test, Venera, Košarka, Plavuša i Silovanje.

slika
19. 12. 2008.  

Nekoliko slikica od ponedjeljka s predstavljanja Autorskog studija i kićenja jelke...
1)slika1 2) slika2 3) slika3
1) ...početak... 2) ...sredina... 3) ...intermezzo (Milan Bunčić predstavlja Autorski studio)... 4) ...kraj...

slika4
15. 12. 2008.  

Svim članovima kluba, prijateljima i poznanicima, poslovnim suradnicima i ljubiteljima filmskog stvaralaštva, ljudima dobre volje želimo

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU 2009. GODINU!

2009
14. 12. 2008.  

U Ljubljani se od 8. do 14. prosinca po peti put održala Animateka, međunarodni festival animiranog filma. Film Dvije vile prikazan je u petak 12. prosinca u sklopu programa Slon - konkurencije kratkih animiranih filmova za djecu od 14 godina. Film je već tradicionalno lijepo primljen kod publike, a nagradu u izuzetno kvalitetnoj konkurenciji dobio je film Malenkaya Vasilisa redateljice Darine Schmidt iz Rusije.
slika slika

slika
9. 12. 2008.  

ESF - Extra Short Film Festival, još jedan festival jednominutnih filmova, održava se 20. 12. 2008. u Moskvi.
U natjecateljskom programu od 13 animiranih filmova i 28 videa, iz našega nejakog kluba se nalaze tri animacije i 5 ostalih filmova.
Evo ih redom: Venera (Jelena Golub, Marija Horvat), Suvremena tehnologija (Lucija Papa), Bungee (Jadranko Lopatić), Anin svijet (Daniel Kuhar), Kustos (Miroslav Klarić), Potkova (Dubravko Orlović), Košarka i Silovanje (Karmen Adžamić, Ivan Baković, Leonardo Čančarević, Toni Kuna, Ivan Jović, Antonio Orsag).

festival
9. 12. 2008.  

U ponedjeljak, 15. prosinca u goste nam dolazi još jedan filmski klub iz Zagreba: Autorski studio ffv (Ovo ffv stoji za fotografija, film, video).
Oni će nam se predstaviti, kako to i dolikuje, izborom filmova iz svoje produkcije, a kasnije, tko to želi, može uz druženje pitati predstavnike kluba o svemu što ga zanima.
Početak ovog događanja je u 19 sati, ulaz je slobodan, zabava zagarantirana!

slika
8. 12. 2008.  

15. prosinca 2008. u 18 sati ćemo se družiti uz sokove i sokove, okititi jelku, pogledati filmove...

Molimo članove kluba da se odazovu u što većem broju.

(P.S. - Skupština je odgođena za siječanj.)

8. 12. 2008.  

Peta po redu revija jednominutnog filma 60 sekundi hrvatskog filma koju organizira Autorski studio ffv, Foto kino savez Grada Zagreba i Hrvatski filmski savez, održana je 5. prosinca u Kinu Tuškanac.
Između 51 filma prikazana su i četiri naša: Moja baka Semideponentne skupine, Silovanje ekipe Adžamić-Baković-Čančarević-Kuna-Orsag, Sjena Jadranka Lopatića i Venera Marije Horvat i Jelene Golub.
Prvu nagradu osvojio je Filip Zubak iz Šenkovca filmom Ante, drugu nagradu Ivana Rupić filmom Sjećanja, a treću Krunoslav Heidler filmom Slikaj me!

3. 12. 2008.  

U Muzeju Brdovec jučer je predstavljen Zbornik dječjih literarnih i likovnih radova Općine Brdovec. Tom prilikom načelnik Općine Mladen Debeljak uručio je diplome i nagrade autorima nagrađenog filma Malo nas je... al' nas ima! iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko.
Okupljenom građanstvu predstavili su se autori filma Marta Babić, Viktorija Begić, Deni Ključarić i Tea Sladović (Petar Hrvol je bio bolestan) i njihov voditelj Miro Klarić, a nakon toga prikazan je i film.
slika slika

slika
2. 12. 2008.  

art scena zaprešić i FKVKZ pripremili su jučer, 1. 12. 2008. na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a tribinu naziva "Živi i pusti živjeti" o, naravno, problematici AIDS-a.
Na javnoj tribini govorili su dr. sc. Branko Kolarić, voditelj Odsjeka za HIV, prof. Sanja Belak Kovačević, psiholog u Centru za psihosocijalnu podršku osobama koje žive s HIV-om, te Tomislav Vurušić, koordinator Centra za psihosocijalnu podršku osobama koje žive s HIV-om.
Nakon tribine prikazan je film Dalibora matanića Volim te koji se bavi istom tematikom. U klubu Totem kasnije iste večeri održan je rock koncert na kojem su nastupale grupe Pankreas, Segmenta, Legino i Sedam.

slika
1. 12. 2008.  

I ove godine Camera Zizanio - European Meeting of Young People's Audiovisual Creation održava se u grčkom gradu Pyrgosu kraj Olimpije od 29. 11. do 6. 12. 2008.
Festival prikazuje filmove djece i mladeži svih žanrova podijeljeno u tri starosne kategorije: filmovi djece do 12 godina, 13 - 16 godina i 17 - 20 godina starosti.
Na ovogodišnjem, 8. izdanju ovog festivala Hrvatska je zastupljena s 10 filmova - 6 filmova iz našega Kluba i 4 filma iz 1. OŠ Bartola Kašića iz Zagreba.
Od naših filmova grčka publika će 4. prosinca imati priliku vidjeti filmove Domaća zadaća, Fajt, Fuki u akciji, Kesten, vjetar i prijatelji, Silovanje i Venera...

slika
1. 12. 2008.  

Pozdrav iz Siene!
Film Dvije vile koji je izrađen u FKVKZ-u, a producent mu je Zagreb film, bio je u službenoj međunarodnoj konkurenciji 13. Siena International Short Film Festival koji se održao od 24. do 29. studenoga u, pogađate, italijanskom gradiću Sieni.
Film je prikazan na tri projekcije u dvije projekcijske dvorane u konkurenciji 62 filma iz 35 zemalja.
Evo i nekoliko sličica sa i oko festivala.
slika slika slika

slika

 

 

studeni 2008.

25. 11. 2008.  

22. 11. u Unionskoj dvorani u Mariboru na 9. međunarodnom festivalu nekomercijalnog filma - TOTI, hrvatska mladež osvojila je sve što se osvojiti dalo!
Tako je u kategoriji filmova mladeži prvo mjesto osvojio film Lutke, a treće Pas i buha, oba filma iz ŠAF-a Čakovec. Drugo mjesto dobilo je naše Silovanje, a film Fuki u akciji diplomu s pohvalom. Još jednu dilomu s pohvalom kao i posebnu nagradu žirija dobio je karlovački film Pismo i 4 godišnja doba.
I na kraju nekoliko slikica...
slika slika

slika
18. 11. 2008.  

Na jučerašnjoj tribini o fotografiji Mio Vesović govorio je pomalo o svojim fotografijama, fotografskim iskustvima, društvenim i političkim zbivanjima vezano uz fotografiju, svojem načinu rada, današnjem stanju u fotografiji, trendovima... Uglavnom, jedno ugodno druženje uz razgovor za ljubitelje fotografije...
slika slika

slika
17. 11. 2008.  

HFS i Kinoklub Zagreb, priređivači 40. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, objavili su listu filmova koji će se prikazati u konkurenciji. Iz produkcije našega kluba odabrano je 5 filmova: Begovo Razdolje Tomislava Brčića, Betonska džungla Tomislava Brčića i Marka Škovrlja, Krugovi Jadranka Lopatića te dva filma Luke Klapana - Naš kruh i San. Na reviju ukupno je bilo prijavljeno 126 filmova iz 24 kluba i 22 samostalna autora, a na šest filmskih projekcija biti će prikazano njih 58 koje je odabrala selekcijska komisija u sastavu: Ana Hušman, Miroslav Mikuljan, Darko Kreč, Vjeran Pavlinić i Dražen Žarković.
Revija se održava od 28. do 30. 11. u kinu Tuškanac u Zagrebu.

revija
11. 11. 2008.  

Objavljeni su rezultati 9. TOTI međunarodnog festivala nekomercijalnog filma koji će se održati 22. 11. 2008. u Mariboru.
Film Silovanje (Karmen Adžamić, Leonardo Čančarević, Ivan Baković, Toni Kuna, Antonio Orsag) osvojio je drugo mjestou kategoriji filma mladeži, dok je filmu Fuki u akciji (Ivana Benko, Valentina Družinec, Katarina Jurina, Petra Ostreš) stručni žiri dodijelio diplomu s pohvalom. Na festival je pristiglo 164 filma iz 15 zemalja pa su ove godine uveli i posebne nagrade za slovenske autore. Čestitamo nagrađenim autorima :)

11. 11. 2008.  

Jučer su nas posjetili mladi članovi Centra tehničke kulture Črnomerec.
U demonstraciji izrade animacije tehnikom pikselizacije (tj. stop animacije) sudjelovala su djeca ali i njihovi roditelji i voditelji iz gledališta. Na kraju smo i pogledali što je nastalo tijekom našeg druženja.
snimanje glumci publika

link
10. 11. 2008.  

U subotu smo "prošetali" do Rijeke i festivala KRAF. Evo nekoliko slikica.
foto izložba a) hemingway b)
a) s otvorenja... b) kavica u Hemingwayu... c) na Korzu...

korzo

 

 

listopad 2008.

31. 10. 2008.  

U dvije subote, 8. 11. i 15. 11. 2008. u Rijeci održava se 39. festival KRAF i 9. More u organizaciji Kino video kluba Liburnija film iz Rijeke.
Od naših filmova na programu 8. studenoga će biti Venera (Jelena Golub, Marija Horvat), Kesten, vjetar i prijatelji (Leda Globan), Moja obitelj (Barbara Brdovčak) i San (Luka Klapan), dok će film Crvenkapica (Nikolina Lovrić, Sara Mihalinec, Marija Petreković, Matea Pupavac, Tina Studak) nazočna publika imati priliku vidjeti 15. studenoga. Inače, na KRAF bilo je prijavljeno 40 radova, a na MORE tek 6 filmova. Odabrano je 17 filmova koji će biti prikazani u tri projekcije - po jedna festivala MORE (2 filma) i KRAF (10 filmova) u subotu, 8. studenog, te iduću subotu, 15. studenog jedna projekcija s pet nagrađenih filmova. Filmu Crvenkapica dodijeljena je posebna nagrada žirija (braaavooooo).
Obje projekcije se održavaju u velikoj dvorani Filodrammaticae u Rijeci.

link
31. 10. 2008.  

Na jučerašnjem Danu hrvatske animacije Ocjenjivački sud dodijelio je tri diplome filmovima djece i mladeži te tri diplome družinama, organizacijama i udrugama za rad u protekloj godini.
Barbara Brdovčak, dobila je tako diplomu za svoj film Moja obitelj , a i naš klub dobio je jednu diplomu za ukupni rad.
Čestike Barbari, a naravno i nama (heh).
slika slika

diploma
27. 10. 2008.  

17. 11. 2008. pripremamo tribinu na temu fotografije.
Gost i voditelj tribine je Mio Vesović.. Milislav "Mio" Vesović (rođen 1953.) je hrvatski novinski fotograf. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, počeo je raditi u Poletu i Studentskom listu, a danas surađuje s brojnim novinama, umjetničkim listovima i časopisima. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.
Tribina započinje u 19 sati i ulaz je besplatan.

poziv
27. 10. 2008.  

U četvrtak, 30. 10. 2008. u kinu Tuškanac u Zagrebu održava se Dan hrvatske animacije povodom Međunarodnog dana animacije 28. listopada. Svjetski dan animacije ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Obilježava se različitim filmskim manifestacijama u pedesetak zemalja na svim kontinentima. Kod nas ga organizira međunarodna udruga za animirani film (ASIFA) Hrvatske i Hrvatski filmski savez.
Program je slijedeći:
- 17,00 sati - natjecateljski program animiranih filmova djece i mladeži 2007./2008.,
- 18,30 sati - Hrvatski animirani film 2007./ 2008. - natjecateljski program,
- 20:30 sati - Prigodni program i prezentacija dugometražnog projekta "Salvatore" Milana Blažekovića,
- 21,00 sati - svečana dodjela nagrada.
Od naših filmova ovdje će biti prikazane animacije djece i mladeži nastale u proteklih godinu dana. Poimenice to su: Crvenkapica, Fajt, Fuki u akciji, Kesten, vjetar i prijatelji, Medijska kultura - animirani film, Moja obitelj i Venera.

 
20. 10. 2008.  

Evo nekoliko slikica s projekcije i program...
a)okupljanje b)pročelnica c) voditeljica d)party e)program
a) okupljanje; b) pročelnica Sandra otvara projekciju; c) voditeljica Marta; d) "after party" e) program projekcije

13. 10. 2008.  

U petak, 17. 10. priređujemo tradicionalnu projekciju izbora filmova, a povodom Dana grada Zaprešića i 13. obljetnice našega kluba.
I ovaj put imamo goste, ove godine to su naši dragi prijatelji iz "Studija kreativnih ideja Gunja" koji će se također predstaviti izborom svojih filmova.
Projekcija će se održati kao i svake godine, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić i to u 19 sati.
Ulaz je, naravno, besplatan, a kao i uvijek, dobrodošli ste svi.

pozivnica

 

 

rujan 2008.

29. 9. 2008.  

U srijedu, 1. 10. 2008. godine u 12 sati otvara se izložba fotografija "Percepcija". Gordana Sermek, Nevena Ilić, Ivan Klarić i Davor Klarić predstavit će se sa 16 fotografija na temu Zaprešića.
Izložba je postavljena u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije (oliti TZZŽ) koja se nalazi na adresi Preradovićeva 64 u Zagrebu. Priređuju je TZ Zaprešića i, naravno, FKVK Zaprešić.
Svi ste dobrodošli!

novi dvori
29. 9. 2008.  

S 46. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu! U osam revijskih projekcija prikazano je 93 filmova od kojih je deset bilo iz našeg kluba.
Dvije od deset jednakovrijednih prvih nagrada stručnog Ocjenjivačkog suda osvojili su dva naša filma: Malo nas je... al' nas ima! autora Tee Sladović, Marte Babić, Petre Hrvol, Viktorije Fegić i Denija Ključarića te Crvenkapica autorica Matee Pupavac, Tine Studak, Marije Petreković, Nikoline Lovrić i Sare Mihalinec. Crvenkapica je osvojila i nagradu Ocjenjivačkog suda djece.
Više o tome možete pročitati na stranicama HFS-a, a mi čestitamo svim autorima nagrađenih filmova.
Nešto od atmosfere s dodjele možete vidjeti u video prilogu...
slika

slika
8. 9. 2008.  
S Luksuz Festivala ob Trškoj Gori pak nije izostalo slavlje. Film Silovanje osvojio je prestižnu nagradu for the most funny film :) Prema izvještaju prisutnih i ove godine bilo je otkačeno i veselo...  
8. 9. 2008.  

Vratili se s Revije iz Karlovca, grada filmova mladih i zamotanih palaca. Prošlogodišnja pobjednica revije Justina s filmom Čovjek koji je smrskao kip otvorila je festival. Sve u svemu, bilo je super, vrijeme savršeno, organizacija (kao i uvijek) besprijekorna, još da nam je i koja nagrada...
slika slika

slika

 

 

kolovoz 2008.

28. 8. 2008.  

Luksuz Festival (po ceni filma), nama dragi festival na visokom nivou na Trškoj Gori pri Krškom u susjednoj Sloveniji objavio je ovogodišnji program projekcija filmova. Naši filmovi će se prikazati u subotu, 6. 9. i to redom: Crvenkapica, 2:1, Domaća zadaća, Fajt, Fuki u akciji, Furanje, Kesten, vjetar i prijatelji, Malo nas je..., Moja obitelj, Rođendan, Silovanje i Venera.

luksuz
21. 8. 2008.  

Naše stranice su malo ofrižane... Vizualno...

 
19. 8. 2008.  

Ekipa mala ali odabrana vratila se iz Weiterstadta s Open Air Filmfesta - "Woodstocka kratkih filmova"... I ove godine, po 32. put, atmosfera u ovom gradiću pored Frankfurta je bila odlična, kako u "Filmtentu" tako i na otvorenom. Čak i kiša nije padala prejako...
slika1 slika2

12. 8. 2008.  

U Švicarskom gradu Aarau od 22. do 24. 8. 2008. po peti put održava se festival jednominutnih filmova One Minute Festival. U selekciji četiri glavne kategorije: igranog i dokumentarnog filma, eksperimentalnog filma, animacije te U20 (autori ispod 20 godina) prikazati će se 12 naših filmova. Evo ih redom: In flagranti, Kustos, Potkova, Lutka, Ruke, Bungee, Anin svijet, Košarka, Stolac, Suvremena tehnologija i Život je kratak!

11. 8. 2008.  

Film Bungee je na Frech-Frivoles Festivalu posvećenom erotizmu i erotskim fantazijama osvojio sonderpreis iliti specijalnu nagradu. Festival je održan 21. 6. 2008. u Berlinu.

10. 8. 2008.  

U radionici DZMP-a Krško the one minutes Jr. koja se održala od 24. do 30. 7. 2008. godine sudjelovala su naša dva člana Nevena Ilić i Tomislav Krištofić. Tih tjedan dana na Trškoj gori ovaj dvojac družio se s mladima iz Slovenije, Austrije i Srbije te snimio jednominutni film Ego.

ego
7. 8. 2008.  

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici održana je od 29. srpnja do 7. kolovoza 2008. godine dokumentarna videoradionica na kojoj su sudjelovali i naši članovi Karmen Adžamić, Ivan Baković, Daniel Kuhar i Antonio Orsag. Pod vodstvom mentora Melite Horvatek Forjan, prof., Mirjane Jukić, prof., Josipa Krunića, prof. i Suzane Phillips, prof. sa stručnim suradnikom Tomislavom Stojanovićem, trinaestero polaznika videoradionice snimilo je dokumentarni film čija je tema bila upravo Nacionalni centar tehničke kulture, njegovi brojni sadržaji i raznolike aktivnosti.

ego

 

 

srpanj 2008.

30. 7. 2008.  

Damir Ključarić osvojio je Zlatnu arenu u Puli!
Ocjenjivački sud 55. festivala igranog filma u Puli dodijelio je filmu Ničiji sin Arsena Antona Ostojića čak šest Zlatnih arena i Oktavijana, između ostalog i za ton koji su snimili Damir Ključarić i Blaž Andračić, a pri poslu im je pomagao i Deni Ključarić, još jedan član FKVKZ-a.
Bravoooo!

22. 7. 2008.  

Na stranici HFS-a objavljena je konkurencija filmova za 46. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece koja se održava u Čakovcu od 25. do 28. 9. 2008. Organizatori revije su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski filmski savez i Škola animiranog filma Čakovec. Na reviju prijavljeno je 193 filma iz 78 škola, klubova i pojedinaca, od čega je selekcijska komisija (Maja Flego, Snježana Tribuson, Slaven Zečević, Krešimir Mikić i Joško Marušić) odabrala 93 rada koji će biti prikazani u osam projekcija u Centru za kulturu Čakovec.
Popis filmova s naše strane u toj konkurenciji je abecednim redom: Crvenkapica, Domaća zadaća, Fight, Furanje, Kesten vjetar i prijatelji, Malo nas je... al' nas ima!, Medijska kultura-animirani film, Moja obitelj, Ročkas i Venera.
Čestitamo svim autorima.

9. 7. 2008.  

I ove godine u Weiterstadtu, Open Air Festivalu vrtit će se naši filmovi. U programu su se našli filmovi Silovanje i Košarka iste ekipe (Adžamić, Baković, Čančarević, Kuna, Orsag), te Anin svijet Daniela Kuhara. U programu je i film Dvije vile autora Klarić i Lopatić, a u produkciji Zagreb filma. Inače, na festivalu će biti prikazano 195 filmova s pet kontinenta, od visoke dugometražne profi produkcije pa do evo, ovih naših kratkih uradaka. Program se sastoji i od koncerata, performansa, VJ nastupa i raznih drugih stvari.

9. 7. 2008.  

U Tunisu je od 28. 6. do 6. 7. održana UNICA - Svjetski festival neprofesijskog filma. Od filmova koja su predstavljala Hrvatsku dva su iz našeg kluba: Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir i Sveti Pero zaštitnik životinja autorica Ines Samaržije, Ane Blažić, Marijane Brekalo i Marije Sedak-Benčić. Oba ova filma osvojila su brončane medalje.
Spomenimo i kako je zlatnu medalju osvojio dokumentarac Stonoga Rasima Karalića, dok je hrvatska selekcija nagrađena kao najbolja nacionalna selekcija... Wow!

9. 7. 2008.  

Objavljen je službeni program 13. revije mladeži koja se održava od 4. - 7. 9. 2008. u Karlovcu. U taj program uvrštena su tri naša filma mladeži: igrani film KRC-TV Semideponentne skupine (Babić, Hrenović, Lajoš, Mušinović, Šarić), još jedan igrani film Silovanje (Adžamić, Baković, Čančarević, Kuna, Orsag) te animirani film Fuki u akciji (Benko, Družinec, Jurina, Ostreš).

 

 

lipanj 2008.

26. 6. 2008.  

U subotu, 21. lipnja u Čakovcu završila je 15. internacionalna radionica animiranog filma u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec. Voditeljice ovogodišnje radionice bile su Sarah Klein iz Amerike i Ekaterina Mikhaylova iz Rusije. Na radionici je sudjelovalo osamnaestero djece iz Hrvatske i Mađarske, a među njima i Ana Kerovac i Petra Karaula iz našeg kluba. Zadnjeg dana na završnoj projekciji u dvorani Centra za lulturu, prikazani su filmovi nastali na radionici, kao i filmovi voditeljica radionice i godišnja produkcija ŠAF-a.

cakovec
24. 6. 2008.  

U četvrtak, 26. 6. 2008. u 19 sati priređujemo tribinu pod nazivom "Filmsko i video stvaralaštvo djece i mladeži u Zaprešiću i okolici". Nakon projekcije filmova djece i mladeži nastalih u protekloj školskoj godini 2007./2008. očekujemo diskusiju o navedenoj temi. Stoga pozivamo sve zainteresirane, a naročito mlade filmaše, da nazoče tribini i podijele s drugima svoje mišljenje o stanju u filmskom stvaralaštvu, iznesu prijedloge ili pak postave pitanja.
tribina1 tribina2

23. 6. 2008.  

Na festivalu Nevidannoe kino (The Unprecedented Cinema) koji se održao u Estoniji od 6. do 8. lipnja 2008. dva naša filma osvojila su posebne nagrade. Tako je film Plavuša osvojio nagradu Najbolji film autora do 18 godina, a film Košarka nagradu Najbolji jednominutni film. Festival Nevidannoe kino prikazuje nekomercijalne filmove svih žanrova, a održao se po osmi put u gradu Maardu (15 km udaljenom od Tallinna).

23. 6. 2008.  

Danas u 19 sati u goste nam dolazi Kino klub Zagreb. KKZ je jedan od najstarijih filmskih klubova u zemlji i ove godine slave 75. rođendan. Svoj klub gosti će predstaviti i 40-minutnim izborom iz bogate klupske produkcije pa niti ne sumnjamo kako će ovo biti vrlo zanimljiva večer... Dođite!

2. 6. 2008.  

U središnjoj Italiji, u malom brdskom gradiću pod imenom Lenola održava se festival Inventa un film Lenola. U sekciji "Inventa un cartoon" odnosno animiranog filma, odabran je film Plavuša Marije Horvat i Jelene Golub. Ukupno je na festival bilo prijavljeno čak 708 filmova. Od toga 250 prijavljenih je u međunarodnoj konkurenciji, Lenolafilmfestival, od čega su 22 filma odabrana za festival. U konkurenciji Inventa un Cartoon prijavljeno je bilo 11 filmova, a odabrano 24. Festival se održava od 24. do 27. srpnja 2008.

2. 6. 2008.  
29. svibnja otvorena je izložba fotografija "X-posure" u Galeriji RAZVID. Izložba je otvorena do sredine lipnja, a otvorenje je izgledalo ovako...
xposure xposure xposure
2. 6. 2008.  

Od 31. 5. traje Animafest, jedan od najvećih svjetskih festivala animiranog filma. Festival se događa u Zagrebu, a jedan od natjecateljskih programa "Filmova za djecu" ocjenjuju sama djeca. U žiriju je i naš član Patrik Horvat koji će tijekom šest dana pogledati 45 animiranih filmova za djecu. Prva iskustva su više nego odlična pa ako ste u mogućnosti skoknite do Zagreba i pogledajte neku od projekcija.

 

 

svibanj 2008.

24. 5. 2008.  

poziv

29. svibnja u 19 sati u Galeriji RAZVID Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić je otvorenje izložbe fotografija u organizaciji našeg kluba. Na izložbi će svoje radove predstaviti šest autora našega kraja: Nevena Ilić, Gordana Sermek, Mario Gazić, Ivan Klarić, Marin Vajdić i Davor Klarić. Pozvani ste, naravno, svi...

20. 5. 2008.  

Već drugu školsku godinu u FKVKZ se održava nastava medijske kulture.
Učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda dio programa hrvatskog jezika slušaju (i gledaju) u našem prostoru gdje uz filmske primjere obrađuju pojedine teme medijske kulture. Petaši mogu naučiti sve o filmskim vrstama, a šestaši o filmskim izražajnim sredstvima. Sedmašima je ponuđena tema animirani film, dok se osmaši upoznaju s računalnom videomontažom.
Ove godine u nastavu medijske kulture, uz dvije zaprešićke osnovne škole, Antuna Augustinčića i Ljudevita Gaja, uključene su i škole Ivana Perkovca iz Šenkovca te Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog.
medijska medijska

19. 5. 2008.  

Sechsunddreißig Festival der Nationen priređuje se u mjestu Ebensee, u Gornjoj Austriji, odmah uz obale jezera Traunsee, podno planina Salzkammergut. Svakoga dana od 15. do 21. lipnja u Kinu Ebensee, u čak 22 filmska bloka, prikazivati će se nekomercijalni filmovi umjetnika, studenata i neprofesijskih autora. U programu će biti i filmovi Kustos Miroslava Klarića, Sveti Pero zaštitnik životinja autorica Ane Blažić, Ivane Brekalo, Ines Samaržija i Marije Sedak-Benčić te film Doel Belang Semideponentne skupine.

19. 5. 2008.  

Film Bungee će se prikazati i na opskurnom Frech-Frivoles-Festivalu posvećenom erotizmu i erotskim fantazijama, a održava se 21. 6. 2008. u Berlinu. Direktor festivala uzvikuje "Evo konačno mjesta za razvrat i erotiku". Ali samo za one kojima to nije profesija (!) već autore nadahnute erotikom kao vidom umjetnosti. Hm.

19. 5. 2008.  

Open Eyes film festival se održava od 24. do 27. srpnja u njemačkom gradu Marburgu, a u programu su filmovi Anin svijet Daniela Kuhara, Košarka autora Adžamić, Baković, Čančarević, Jović i Kuna, (opet) Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir, Sveti Pero zaštitnik životinja autorica Blažić, Brekalo, Samaržija i Sedak-Benčić, te Bungee Jadranka Lopatića. Sve projekcije odvijaju se, ako su u poslijepodnevnim satima u kinu Traumakino im g-werk, ili navečer u Botaničkom vrtu Marburg.

19. 5. 2008.  

6. festival kratkog filma održava se od 17. do 21. lipnja 2008. u Mostaru, Bosna i Hercegovina. U program festivala uvršten je film Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir koji je na programu 19. 6. u 12,00 sati. Projekcije i popratni program odvijaju se u Omladinskom kulturnom centru Abrašević. Festival prikazuje selekciju filmova nezavisnih autora i studenata iz zemalja regije.

9. 5. 2008.  

Ovogodišnja UNICA 2008, Svjetski festival neprofesijskog filma održava se u Tuniskom gradu Hammametu od 28. 6. do 6. 7. 2008. Za one koji ne znaju, UNICA je nezavisna međunarodna organizacija, članica UNESCO vijeća, sa svrhom promicanja video i filmskog stvaralaštva kao sredstva međunarodne komunikacije. Svake godine održava se susret u drugoj državi na kojem svaka članica predstavlja svoju nacionalnu selekciju filmova.
A u popisu filmova koji će predstavljati Hrvatsku ove godine našla su se i dva naša filma:
Sveti Pero zaštitnik životinja autorica Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Marije Sedak-Benčić, te Čovjek koji je smrskao kip već više puta dolje spominjane Justine Kosir.

 

 

travanj 2008.

21. 4. 2008.  

Kad te ide, onda te ide! A Justinu je krenulo... Film Čovjek koji je smrskao kip je ušao u CEI (Central European Initiative) konkurenciju festivala Maremetraggio. Ovaj međunarodni festival kratkog filma i prvih radova održava se od 27. 6. - 5. 7. 2008. u Trstu. Iz svake zemlje od 18 članica CEI-a prima se samo po jedan film u trajanju do 15 minuta. Opet čestitke Justini!
(Srećom, od prošli puta ostalo nam je ponešto talijanskog: "Grrrrande birrrra! Grrracie!")

mare
16. 4. 2008.  

17. travnja 2008. (sutra) naša članica Justina Kosir prima godišnju nagradu "Rudolf Perešin".
Nagradu dodjeljuje Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi za 2007. godinu. Konkretno, Justina je prošle godine filmom Čovjek koji je smrskao kip osvojila "Grand prix" 12. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži u Karlovcu uz još druge vrijedne nagrade i sudjelovanja na festivalima u inozemstvu.
Čestitamo Justini, a za vas koji je ne poznajete, evo i njezina slikica kako bi joj mogli čestitati ako je sretnete na ulici. Obzirom da je nagrada i novčana...

justina
15. 4. 2008.  

Filmske projekcije četvrtkom opet u punom zamahu.
Program za iduća četiri termina je slijedeći:
17. 4. - Fritz Lang: "M" (1931. - 113 min.),
24. 4. - Ingmar Bergman: "Divlje jagode" (1957. - 92 min.),
1. 5. - Aki Kaurismaki: "Boemski život" (1992. - 70 min.),
8. 5. - Mike Nichols: "Tko se boji Virginije Woolf?" (1966. - 120 min.)
Projekcije počinju u 19 sati i ulaz je slobodan - to je staro, a novo je plakat koji možete vidjeti s desne strane.
Vidimo se!

plakat
14. 4. 2008.  

FKVKZ je dobio forum! Jeeeeee! Koji za sad zjapi prazan i nikakav.... A što se čeka?! Forum vam je ovdje.

 
4. 4. 2008.  

Bunch of us - na RAF!
49-ero osnovnoškolaca i srednješkolaca iz Zaprešića u jednom busu u pohodu na RAF kids blok. I opet - hvala Mariji za organizaciju i srdačan doček. Nama je bilo super! Nekoliko slikica je ovdje, a preporučamo da si i pogledate najgenijalniju najavu vlastitog filma koju smo imali prilike vidjeti u posljednje vrijeme :-)
slika slika slika

slika

 

 

ožujak 2008.

31. 3. 2008.  

RAF je krenuo! Od 30. ožujka do 5. travnja, u zagrebačkom kinu 'Grič', prijavljeno je više od 200 filmova u glavnom programu. Filmski uratci prikazuju se bez selekcije, a upravo je neselektiranje filmova posebnost festivala, budući da je jedini mjerodavni žiri sama publika. RAF time ostaje, kako napominje organizator - udruga 'Far', jedinstveno mjesto koje neafirmiranim filmašima pruža priliku da se njihovi radovi javno vide. Po drugi put prikazuje se i program Kids&Teens u kojemu mogućnost da im se film nađe na velikom platnu imaju djeca do 14 i mladež do 17 godina.
I to vam je to, a evo i našeg dijela u njemu...
-- Nedjelja, 30. 3. (ups, to je bilo jučer) - prilika za još jedno gledanje Doktora Horvata i 7 savjeta za praktičan život Tomislava Krištofića te Raspjevanog čovjeka grupe autora. Sve to naravno u programu Best of 2007.
--Ponedjeljak, 31. 3. (ups, to je danas) - odmah nakon otvorenja RAF-a u Kratkišima Bungee.
--Srijeda, 2. 4. - Potkova Dubravka Orlovića
--Četvrtak, 3. 4. - Vremeplov, Plavuša, Ročkas, Pazi tko te prati i Psine u bloku RAF kids
Dobar dan zagorskom šinovozu i Horny hairdresser ekipe iz Doers company kasnije u bloku Kratkiši
-- Petak, 4. 4. - Anin svijet i Košarka u bloku RAF teens, a kasnije u Kratkišima Sveti Pero zaštitnik životinja autorica Blažić, Brekalo, Samaržija i Sedak-Benčić.
--Subota, 5. 4. - U srednjem metru prikazuje se Doel Belang Semideponentne skupine, a kasnije u Kratkišima redom Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir, Kustos Miroslava Klarića i Golubovi na trgu Ane Flac.

slika
17. 3. 2008.  

Objavljen je raspored projekcija 17. Dana hrvatskog filma. U petak, 28. 3. u 19,30 sati prikazuje se konkurencija animiranog filma na kojoj će biti prikazani Čovjek koji je smrskao kip Justine Kosir u produkciji FKVKZ-a i Dvije vile autora srdačno vaših u produkciji Zagreb filma. U natjecateljskom programu biti će prikazana 123 filma – koji konkuriraju u igranom, dokumentarnom, animiranom, eksperimentalnom te programu glazbenih spotova i nenamjenskih filmova. Projekcije se održavaju od 25. do 30. ožujka u dvorani Studentskog centra, a ulaz je besplatan.

11. 3. 2008.  

10. 3. 2008. HPD Zaprešić održao je predavanje uz video projekciju o 1. ženskoj hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji na vrh Cho Oyu visok 8201 metar. Predavanje je održala voditeljica ekspedicije Anamarija Bojko.
slika slika

10. 3. 2008.  

Sinoć smo se vratili s puta iz Berlina gdje smo prisustvovali 4. Berliner Film Fensteru - Grenzenlos, festivalu amaterskih, niskobuđetnih nekomercijalnih i studentskih filmova.
Film Kustos je osvojio "Anerkennung" iliti priznanje i "Sachpreis" tj. materijalnu nagradu Abacus Tierpark hotela.
Rasim Karalić iz Video kluba Delnice sa filmom "Vodeni čekić" osvojio je posebnu nagradu žirija.
slika slika
Nekoliko slikica imate ovdje, a u video arhivi možete vidjeti i dva zapisa. Prvi prikazuje malo festivalske atmosfere dok drugi nećemo komentirati. Ovom prilikom Klub se ograđuje od bilo kakve materijalne i moralne odgovornosti u svezi izjava dotične članice koja iznosi samo svoja osobna stajališta a koja ne odražavaju politiku kluba.

slika

 

 

veljača 2008.

23. 2. 2008.  

Izvješće sa skupštine:
-Financijsko izvješće za 2007. prihvaćeno jednoglasno.
-Izvješće o radu FKVKZ u 2007. prihvaćeno jednoglasno.
-Izabran predsjednik Miroslav Klarić jednoglasno.
-Izvršni odbor: Tomislav Krištofić, Filip Šarić, Dubravko Orlović, Jadranko Lopatić - tri suzdržana.
-Nadzorni odbor: Mladen Božić, Mladen Kovačić, Marijana Brekalo - jednoglasno.
-Sud časti: Tomislav Brčić, Ines Samaržija, Marko Hrenović - jedan suzdržan.
-Predložen Program za 2008. godinu uz dva prijedloga - filmske projekcije na otvorenom i organizacija filmskog festivala u Zaprešiću prihvaćen jednoglasno.
-Pitanja i prijedlozi: predložena organizacija povremenih druženja članova kluba - prihvaćeno jednoglasno.

(slika desno: povijesni trenutak jednoglasnog izbora predsjednika)
Na kraju nije bilo nit' tamburaša, nit' vatrometa, nit' hrane ali to je ionako bilo predizborno obećanje. Glavno da se narod veseli!

izbor
11. 2. 2008.  

Godišnja i izborna skupština FKVK Zaprešić!
18. veljače 2008. godine (PONEDJELJAK) u 19 sati održava se IZBORNI skup!
Da, dobro ste pročitali! Izbori su opet u vašem klubu! Saznajte tko su kandidati za najistaknutija mjesta u izvršnim, nadzornim i drugim stranim tijelima!
Dođite svi koliko vas ima jer nakon izbora novoizabrani predsjednik časti ićem i pićem uz narodno veselje, vatromet i i tamburaški sastav!

 
11. 2. 2008.  

Filmske večeri četvrtkom.
Ovog četvrtka nešto posebno! Brojna publika moći će uživati u izboru kratkih filmova. Izbornik je Tomislav. U 19 sati! Ulaz besplatan!

11. 2. 2008.  

I godine ove eto nas u Berlinu!
Na programu festivala 14. Europaisches Kurzfilmfestival unabhangiger Autoren - 4. BerlinerFilmFenster - grenzenlos našlo se opet nešto filmova s naše strane. Izrijekom radi se o filmovima: Sv. Pero zaštitnik životinja, Kustos i Bungee.
Festival se održava od 7. do 9. 3. 2008.

arslogo

5. 2. 2008.  

Filmske večeri četvrtkom se nastavljaju. 7. 2. prikazuje se film "Strogo kontrolirani vlakovi". Film je snimljen 1966. a redatelj je Jiri Menzel.
Kako filmski program biraju Tomislav Brčić i Ivan čačić ukoliko imate prijedloge i primjedbe u svezi istog, možete im se obratiti putem klubskog e-maila ili pak sve to im skresati u brk osobno nakon projekcije.
Dakle, filmovi četvrtkom u 19 sati, ulaz besplatan.
P.S. - Plakati slijede naknadno.
P.P.S. - Autor plakata je Silvio Balja.

5. 2. 2008.  

U prostoru Gradske knjižnice Ante Kovačića u Zaprešiću, TŽF 6, postavljena je izložba medalja, pehara, nagrada, diploma i priznanja Modelarskog kluba Zaprešić i FKVK Zaprešić osvojenih tijekom 2007. godine..
Riječ je o impresivnim brojkama od 26 prvih, 26 drugih i 18 trećih mjesta kod modelara uz Županijsku nagradu "Rudolf Perešin", "Oskara" Agencije za odgoj i obrazovanje i "Orla" Hrvatskog zrakoplovnog saveza.
FKVKZ je pak uz 32 snimljena filma u trajanju od 111 minuta i 16 sekundi osvojio 9 diploma i priznanja, 5 trećih nagrada, 4 druge i 13 prvih nagrada. Evo kako to izgleda ovako na hrpi.

slika

4. 2. 2008.  

Na 34. festivalu Eulenspiegeleien - međunarodnom festivalu humora i satire koji se održavao od 1. do 3. veljače 2008. godine u gradiću Berlinu u Njemačkoj (uzimanje zraka), prikazano je pet naših filmova Čara-bira, Suvremena tehnologija, Test, Svi kao ja i Bungee.
Nadamo se da smo barem malo nasmijali publiku.

1. 2. 2008.  

I ove godine dio nastave hrvatskog jezika, točnije medijske kulture u osnovnim školama održava se u prostoru našeg kluba. U jednom blok-satu učenici od 5 do 8 razreda na primjerima i u praksi prolaze teme i pojmove vezane uz filmsku umjetnost. Reakcije i učenika i učiteljica su neloše.
slika slika

 

 

 

siječanj 2008.

15. 1. 2008.  

Filmske večeri četvrtkom opet u Vašem (našem) gradu!
Za nekolicinu onih koji još ne znaju o čemu se to ovdje radi ponovimo:
Svaki četvrtak u 19 sati imate priliku vidjeti neke od najuzbudljivijih, najotkačenijih, najzanimljivijih i drugih naj filmova koje ste oduvijek htjeli vidjeti, a niste imali priliku!
I to sve besplatno u ugodnom, zagrijanom i ventiliranom prostoru Vašeg (našeg) kluba!
Program za siječanj možete vidjeti na plakatu desno.
Rezervacije nisu potrebne, u slučaju prevelikog posjeta možete sjediti i na stepenicama.
Prijedlozi i sugestije su dobrodošle...

plakat
15. 1. 2008.  

13. siječnja završila je zimska radionica animacije u FKVKZ-u. Šestero polaznika snimila su igrano-animirani film Domaća zadaća, a onda su još povrh toga, onako iz zabave snimili igrani film Večernje vijesti. Filmovi su još u montaži pa za sada evo samo dvije-tri slikice s radionice...
radionica radionica

slika