fkvkz

Vijesti iz 2024.

prosinac 2024.

 

 

studeni 2024.

 

 

listopad 2024.

21. 10. 2024.  

I da započnemo vijest o DUFF-u riječima kojima smo završili najavu istog, prije gotovo dva mjeseca: "I kako je bilo tamo? Ma, super. Kao na filmu. Samo bolje!"
To naravno nije moja doskočica već slogan 13. dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade zemalja Mediterana - Dubrovnik Film Festivala, tj. DUFF-a. Ovaj moto odrazio se i na vremenske prilike, pa je slabašna kiša ubrzo ustupila mjesto suncu i jedan od najljepših gradova Mediterana zasjao je u punoj slavi. Jedan dio vremena proveli smo, istina, i u mraku kino dvorane, ali to nije bio problem jer se imalo i tu što vidjeti. Ovo poetsko izvješće završimo osvojenom nagradom za najbolji animirani film u kategoriji do 15 godina za film Ljeto iz svemira kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi. Čestitke!
Na ovoj nagradi zahvaljujemo žiriju, a na onoj još većoj - gostoprimstvu i privilegiji da budemo dio svega ovog zahvaljujemo najboljoj ekipi Dubrovnika: Đivi Galov, Dubi Mikulić, Ružici Dodig, Miru Bronziću, Igoru Miošiću, Marti Skorin, Andrei Bagarić i svim volonterima. Hvala od srca!

16. 10. 2024.  

Međunarodni festival filma djece i mladeži ENIMATION organizira Društvo za razvoj filmske kulture u Mariboru, Republika Slovenija. Počeci ENIMATION festivala (ispočetka znanog pod nazivom Mali slon pa je do danas nagrada ostala u obliku simpatičnog malog slona) sežu u ljeto 2011. kada je bio dio ljubljanskog festivala Animateka. 2014. dobiva sadašnje ime i od onda prikazuju najbolje filmove djece i mladih iz cijeloga svijeta u tri starosne kategorije: MINI, do 10 godina, MIDI od 11 do 14 godina, i MAXI, od 15 do 19 godina.
Festival prikazuje animirane, igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove u međunarodnoj i slovenskoj selekciji, a tročlani međunarodni žiri bira jedan najbolji film iz svake kategorije, te ukupnog pobjednika kojem uručuje glavnu nagradu.
Osim takmičarskog dijela festivala, od 12. do 16. studenog 2024. u Vertinjskom dvoru, Vetrinjska ulica 30, Maribor, održati će se različite radionice i drugi odgojno-obrazovni sadržaji prilagođeni posebno školskim skupinama. A da nismo sve ovo pisali u vjetar pobrinula se selekcijska komisija koja je odabrala i četiri naša filma u program ovogodišnjeg ENIMATION festivala. A to su: Crno-bijeli svijet (Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić), Vacuum (Lara Jakovina), Janov put do škole (Lovro Miljenović i Jan Filko) te Djevojka koja je hranila ptice (Dora Bosnić).
Svima njima čestitamo na selekciji.

15. 10. 2024.  

I tako je završio prvi FAF - Festival amaterskog filma u sklopu kojeg su 12. listopada u Klubu Močvarapodijeljene i nagrade. Po jedna za najbolji eksperimentalni, dokumentarni i animirani film, od milja nazvane fafači. I još jedna nagrada, faforit, nagrada publike koju je ista odabrala gromoglasnim pljeskom. Mjereno decibel-metrom, prosim fino, ipak je tu riječ o studentima elektrotehnike.
Na žalost, naši filmovi (a bilo ih je pet u selekciji) nisu dobili fafača, ali je zato animirani film Lare Jakovina Vacuum osvojio srca i dlanove publike pa mu je uručeni drveni faforit za uspomenu. Čestitke Lari.
Osim faforita treba istaknuti i panelicu o domaćem amaterskom filmu održanu dan prije, u petak, na temu 'Kako ne živjeti od filma?'. A treba je istaknuti jer je naš član Josip Skledar na njoj sudjelovao ispred FKVKZ-a i, prema riječima očevidaca, bio je vrlo rječit i pametan. Kad je naš. Čestitke i Josipu, i do idućeg fafa.

11. 10. 2024.  

FIFES, odnosno Foto Film Video Amateri Luke - FFVAL, obilježio je 11. listopada 12 i 15 godina. 12 za FIFES, 15 za FFVAL. I dok je prijepodne u prostoru FFVAL-a (stara škola u Luki) bilo rezervirano za "red projekcije, red odmora", u 17 sati (i koju minuticu kasnije, jer su neki uzvanici zaglavili u zagrebačkom prometu) održana je dodjela nagrada i priznanja.
Našu nagradu, 2. mjesto Stručnog žirija u kategoriji do 13 godina za film Kaja i mačka Mica, autori kojeg su Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula, preuzele su Nola i Eva. A nakon nagrada FIFES-a svi nazočni (a bilo nas je, i to iz raznih krajeva) čuli su što se sve radilo i osvojilo u FFVAL-u u protekloj godini pa su i podijeljena priznanja članovima za sve te zasluge.
Na kraju, sve je završilo uz tradicionalnu 'čašicu i čačkalicu'. A bilo je i kokica.
Na odlasku primjetili smo, iako ne u organizaciji FFVAL-a (osim ako nemaju debelu vezu tamo gore), vatromet na nebu iznad Luke. Eto, čestitke autorima nagrađenog filma i zahvale organizatorima na gostoprimstvu. I vatrometu.

11. 10. 2024.  

Još jednom dobili smo obavijest, bez previše detalja, iz Sjeverne Makedonije, odnosno Giffoni Macedonia Youth Film Festivala kako je film Novine osvojio nagradu 'Najbolji kratki film osnovnoškolskih autora'.
Kao što smo već napomenuli, žiri čine svi sudionici festivala podijeljeni u dobne skupine, pa gledaju i ocjenjuju filmove namijenjene baš svojoj dobi. Popis svih nagrađenih filmova možete vidjeti ovdje. Festival je završio 8. listopada u Skopju i ovo mu je bilo 12. izdanje.
Eto, samo toliko smo saznali, pa spomenimo još autore filma Novine: Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, kojima upućujemo čestitke.

10. 10. 2024.  

Filmska ekipa iz OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec, prije tri godine započela je filmski projekt o arheološkim istraživanjima na lokalitetima Gračec i Sveti Križ. Iz te priče nastala su dva dokumentarna filma. Prvi je Tko to tamo kopa koji je prikazan na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju te Smotri hrvatskog školskog filma u Zagrebu. A drugi ima naziv Metalci u kolažu i koji će večeras biti premijerno prikazan u Kinu Brdovec u 19,30 sati.
Još jedna projekcija, za učenike OŠ Ivana Perkovca, će se održati 14. listopada 2024., također u Kinu Brdovec.
I dok prvi govori o istraživanjima prapovijesne i antičke arheološke baštine, 'Metalci' donose rekonstrukciju života u metalno doba u brdovečkom kraju, a na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja.
"Cilj ovog projekta je promocija i dugoročno očuvanje iznimno vrijedne arheološke baštine brdovečkog kraja, a budućnost te baštine ovisi najviše o nama koji ovdje danas živimo, učimo i radimo. Unaprjeđenjem medijske pismenosti kod naših učenika i poučavanjem kreativnom korištenju tehnologije pripremamo ih za izazove sadašnjosti i budućnosti." - stoji još u opisu filma.
Film je nastajao tijekom tri godine i u njega je ugrađeno jako puno rada i truda svih sudionika kojima treba čestitati na uspjehu i upornosti, a oni su Pavla Buinac, Ivano Bilandžija, Leo Mršić, Josip Buinac, Kaja Avdić, Sara Kovačić, Oliver Klepac, Borna Novak, Nika Šoštarić, Petra Filipović, Leonarda Bučar i Matija Gagulić pod vodstvom Jelice Kauf, prof. geografije i povijesti. Bravo.

7. 10. 2024.  

Film Crno-bijeli svijet uvršten je u program šesnaestog The International Festival of Animated Films "TOFUZI". Otprilike to je sve što možemo trenutno izvijestiti o tome jer web stranica festivala je 'under construction' i upućuju nas na facebook stranicu na kojoj je još uvijek tek najava ovogodišnjeg festivala. Ali, obzirom da festival započinje tek 11. studenog, ima još puno vremena za organizaciju.
Možemo, umjesto svježih informacija, ponoviti neke već poznate iz prijašnjih godina. Dakle, međunarodni dio festivala Tofuzi se održava u gardu Batumi, glavnom gradu autnomne pokrajine Adžarije, država Gruzija, od 11. do 16. studenoga, dok će se regionalni dio održavati tijekom cijele godine nakon toga u dvadesetak regija širom Gruzije. Međunarodni program kratkih animiranih filmova podijeljen je u sedam kategorija: Film za odrasle, Film za djecu, Debi, Eksperimentalni film, TV serije, Studentski film te Film djece. O nagradama će odlučivati tri žirija: Glavni žiri, Žiri mladih i Žiri djece. Organizatori festivala su tri organizacije: N.(N).L.E. Animation Development Fund, N.(N).L.E. Personage i N.(N).L.E. Projection, a jedan od ciljeva festivala je 'približiti animaciju kao atraktivnu vrstu kulture djeci onih regija Gruzije gdje su kulturni događaji vrlo rijetki'.
Eto, to je sve narode! Uz, naravno, čestitke autorima.

6. 10. 2024.  

Nakon odgledanih 81-og filma u tri dana u sedam projekcija 62. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotre hrvatskog školskog filma (nismo gledali samo 5. projekciju namijenjenu srednjoškolskom filmu Smotre), u nedjelju, 6. listopada, prisustvovali smo i dodjeli nagrada 62. Revije. Pa su tako Ocjenjivački sud djece (učenici II. osnovne škole Varaždin), te Stručni žiri (magistra mediologije i kulturologije Maja Ogrizović, glumica Barbara Rocco te redateljica Čejen Černić Čanak) dodijelili 1., 2. i 3. nagradu po kategorijama. I da ne duljimo, evo naših nagrada: drugo mjesto za animirani film Ocjenjivački sud djece dodijelio je filmu Dore Bosnić Djevojka koja je hranila ptice, Stručni ocjenjivački sud u kategoriji animiranog filma posebno priznanje dodijelio je filmu Nole Škrbec, Simone Sermazi i Mihaela Šoštarića Šumarak direkt, dok je prvo mjesto osvojio Ljeto iz svemira kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi. Čestitamo prije svega nagrađenim autorima, (skoro) cjelovit popis nagrađenih filmova možete vidjeti na poveznici https://bit.ly/62RDnagrade, ali čestitamo i našim autorima koji su (skoro) bez pogovora odgledali sve te filmove.
I kad smo kod toga, spomenimo kako smo na Reviji imali jedanaest filmova, dok je u Varaždinu boravilo šesnaest autora i dva voditelja iz FKVKZ-a, plus Magdalena koja je bila samo jedan dan i želimo joj brzo ozdravljenje, plus Ines, Eva i Hana koje su navratile s roditeljima na projekciju i/ili dodjelu.
Puno super fotki s revije i smotre možete vidjeti u facebook albumima HFS-a ovdje, a tek nekoliko usputnih prilažemo ispod teksta.
I na kraju, zahvaljujemo organizatorima i suorganizatorima Revije, Hrvatskom filmskom savezu, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, II. osnovnoj školi Varaždin, a naročito našoj Marti, Evi, Jozi, Luciji Katarini i cijelom organizacijskom timu koji su svojim trudom i vedrinom uspjeli postići da se svi osjećamo dobrodošlo u Varaždinu.
I veselimo se idućoj Reviji. Iduće godine vlakom prema jugu?

1. 10. 2024.  

Ove godine s Festivalom Animánie ćemo letjeti! Sve što vidite na festivalu lebdjet će s nezemaljskom lakoćom u duhu teme festivala Poletimo! Pa će tako od 14. do 17. studenog na nebu češkog grada Plzeň, ili barem ispod stropa bivšeg kolodvora Moving Station, letjeti Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić s filmom Crno-bijeli svijet. S njima mahati će krilima Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi s filmom Ljeto iz svemira. Letjet će i Lara Jakovina sa svojom animacijom Vacuum, kao i Petar Kovačićek, Lovro Sabljak i još malo Lara Jakovina filmom Bajka o hidroelektrani.
No, da se malo spustimo na zemlju, treba reći kako je međunarodni Festival Animánie u Češkoj Republici najveće i najstarije natjecanje audiovizualnih djela kojih su autori djeca i mladi do 26 godina starosti. Tradicionalno, na festival se svake godine prijavi nekoliko stotina kratkih animiranih filmova i selekcijska komisija je odabrala 127 najboljih za ovo izdanje festivala. Ovi odabrani filmovi se natječu u tri dobne skupine MINI (do 13 godina), MIDI (14-19) i MAXI (20-26) u nacionalnoj i međunarodnoj sekciji. O najboljima pak odlučuje međunarodni žiri koji dodjeljuje festivalsku nagradu Animánička Award u svakoj kategoriji.
Dakle, čestitke autorima i vedro nebo u Plzeňu.
Maši Pero, maši!
(Ne pitajte o tome, to je jedna zasebna priča.)

 

 

rujan 2024.

26. 9. 2024.  

I ove godine pod sloganom 'Mali festival za velike teme' održava se Festival prava djece koji je pokrenut 2009., povodom 20. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta, pa je tako ovo njegovo 16. izdanje.
I ove godine ponovno donose raznovrsne aktivnosti za djecu i mlade diljem Hrvatske – od radionica, projekcija filmova do edukacija i inspirativnih događaja koji su besplatni, a filmski programi u potpunosti su inkluzivni, prilagođeni gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim osobama, što čini ovaj festival jedinstvenim u Hrvatskoj.
I ove godine dio filmskih projekcija čine filmovi djece i mladih koje su odabrali selektori Maja Flego i Boško Picula iz programa 62. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te 29. Filmske revije mladeži i 17. Four River Film Festivala.
I ove godine u program festivala uvršteni su i naši filmovi, i to animirani film Crno-bijeli svijet, autori kojeg su Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić, dokumentarni film Čuda svemira autora Brune i Ivora Benčića, te animirani film Marte Bosnić Djevojčica Remi i strašan zmaj. Čestitke!
I ove godine, osim na projekcijama festivala koji traje od 16. listopda pa sve do 21. studenog 2024. godine u više gradova, filmovi biti će dostupni i online i prikazani u školama diljem Hrvatske.

23. 9. 2024.  

KSET (zagrebački klub studenata elektrotehnike, za one koji nisu iz Zagreba i okolice) organizira dvodnevni Festival amaterskog filma, za prijatelje - FAF, koji će se održati 11. i 12. listopada u Klubu Močvara. Ako se pitate što je to, evo pojašnjenja: "Festival Amaterskog Filma - za prijatelje FAF, festival je u organizaciji studenata koji svoju ljubav prema amaterskom filmu žele proširiti po cijelom svijetu."
A naša studentarija prijavila je svoje dokumentarne, eksperimentalne ili animirane filmove pa su neki i 'prošli selekcijski postupak i prihvaćeni za prikazivanje' na premijernom izdanju festivala. Evo redom koji:
Horror Vacui te Vacuum Lare Jakovine, Bajka o hidroelektrani autora Lare Jakovina, Petra Kovačićeka i Lovre Sabljaka, Neno i šuma Josipa Skledara, te Djevojčica Remi i strašan zmaj Marte Bosnić.
Čestitke našim studentima, čestitke i studentima organizatorima.
Ne znam zašto mi se po glavi vrti melodija ...bilo mi je prvi put, samo jednom prva zora sviće...

23. 9. 2024.  

U subotu, 21. rujna u 20,00 sati, samoorganizirana mladež FKVKZ-a upriličila je premijerno prikazivanje svojeg kratkometražnog igranog filma E moj Saša u zaprešićkoj Vršilnici.
Stotinjak (i još malo više) uzvanika, suradnika, roditelja, autora i prijatelja imalo je prilike vidjeti pažljivo obrađenu, dorađenu, najnoviju verziju filma, a usput i čuti i vidjeti tko je radio što, kako i zašto, uz kratki uvid u atmosferu i (ne)zgode sa snimanja. Bila je to prilika da se filmska ekipa Lovro Sabljak (redatelj, direktor fotografije, montažer), Hana Tomić (scenarist, kostimografija, scenografija, šminka, drugi asistent kamere), Filip Prša (scenarist, tonski snimatelj), Matija Gagulić (scenarist, producent, drugi asistent režije, scenografija), Lara Jakovina (producent, prvi asistent režije, scenografija, šminka, skripter), Petar Kovačićek (producent), Katarina Ivanković (montažer, drugi asistent režije), Martina Pervan (drugi asistent režije, gaffer, skripter), Leonardo Vulić (šarfer), Josip Skledar (tonski snimatelj), Matej Tomić (tonski snimatelj, gaffer), Nino Goran Tosenberger (tonski snimatelj, prvi asistent kamere), Jurica Nikolić (montaža, dizajn i miks zvuka) i voditeljice Lucija Majnarić i Lucija Petkoviček zahvale glumcima Luki Fabeku, Bruni Ćališ Katarinčić, Paoli Jagatić i Noi Joziću iz Max Teatra, obitelji Jakovina i Petkoviček, Vršilnici na ustupljenom prostoru i svima koji su doprinijeli nastanku ovog filma.
Svakako je lijepo vidjeti, na ponos i diku kluba, inicijativu i predanost mladih ljudi koji su se okupili i udružili oko ovog filmskog projekta.

21. 9. 2024.  

Eto, danas smo bili na 5. Sajmu izvanškolskih aktivnosti na Trgu Ivana Pavla II u Zaprešiću. Prekrasan dan mamio je na sunce i bilo je živo i veselo i šareno pa nam nije žao vremena provedenog među voditeljima i članovima četrdeset i nešto udruga, organizacija i klubova koji su prezentirali svoje aktivnosti velikim i malim školarcima Zaprešića. Zahvaljujemo našoj dežurnoj hostesi Giti na strpljivom dežuranju na štandu uz posebnu zahvalu Magdaleni koja se družila s nama većinu vremena. Hvala, naravno, i ostalim našim članovima, suradnicima i voditeljima koji su navratili, makar na kavu i razgovor i podršku.
Spomenimo na kraju kako je Sajam organizirao Grad Zaprešić u suradnji sa Zajednicom športskih udruga grada Zaprešića. Do iduće godine!

20. 9. 2024.  

Stigle su nam obavijesti iz Sjeverne Makedonije, odnosno Giffoni Macedonia Youth Film Festivala kako su nam tri filma odabrana u festivalski program. Odmah uz čestitku na selekciji stoji i pojašnjenje kako "...svi sudionici našeg festivala su članovi žirija koji gledaju sve filmove i zatim glasuju za najbolje filmove u svakoj sekciji. To je nešto kao nagrada publike, ali ovdje publika je ista sve dane festivala i to je razlog zašto je žiri podijeljen u tri grupe sukladno uzrastu, 10+, 13+ i 16+."
Eto, nešto malo drugačije žiriranje od većine festivala pa će biti zanimljivo vidjeti kako će vršnjački žiri ocijeniti filmove Novine kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, Horror Vacui Lare Jakovina i Djevojka koja je hranila ptice Dore Bosnić. A žiri, tj. publika se sastoji od oko 600 mladih iz desetak zemalja koji će gledati tri natjecateljske sekcije dugometražnih filmova, dvije sekcije kratkometražnih filmova, te filmove mladih do 18 godina starosti.
Giffoni Macedonia Youth Film Festival pokrenut je 2013. godine i ovo 12. izdanje održava se od 3. do 8. listopada u Skopju.
Čestitke autorima i sretno!

15. 9. 2024.  

29. Filmska revija mladeži i 17. Four River Film Festival završili su u subotu dodjelom nagrada u karlovačkom Kinu Edison i sa zadovoljstvom obznanjujemo kako još jedna filmska boca čeka svoje mjesto u vitrini kluba. Na sebi nosi naziv Najbolji animirani film, a osvojila ju je Lara Jakovina s filmom Vacuum.
Tako se ovogodišnja Revija mladeži potvrdila kao jedna od uspješnijih, barem što se tiče nas, obzirom da smo imali čak šest naslova u službenoj selekciji (pet od njih bili su animirani filmovi) pa je i ova nagrada lijepi završetak cijele priče oko filmske produkcije starijih mladih članova FKVKZ-a u protekloj školskoj godini. Iskoristiti ćemo priliku pa se potapšati po leđima i čestitati na tome, prije svega našoj mladeži, a onda i njihovim voditeljima, uz jednu čestitku više Lari i njezinoj voditeljici Luciji Petkoviček.
Naravno, treba se zahvaliti i organizatorima revije, Kinoklubu Karlovac, Hrvatskom filmskom savezu i Kinu Edison, u ime kluba, a posebno u ime naših autora i voditelja koji su bili dijelom cijele fešte, na još jednoj fantastičnom slavlju srednjoškolskog filma.
Iduće godine revija obilježava tridesetu obljetnicu. Gle, slučajnosti, baš kao i vaš omiljeni foto kino video klub!

13. 9. 2024.  

U utorak, 10. rujna 2024. prikazana je posljednja projekcija službenog dijela Seoul International Children's Film Festivala (SICFF), a jučer su objavljene i nagrade u Eunpyeong Culture & Art Center, u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje. Osim nagrada glavnih natjecateljskih programa SICFF-a - dugometražnog i kratkometražnog filma, te animiranog filma, proglašeni su i nagrađeni filmovi u kategoriji Children's Competition u kojem su bila i dva naša naslova - Praizlet (autorica Petra Kolanović) te Ljeto iz svemira (autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi).
Glavnu nagradu osvojila su dva korejska filma: "Love Letter" i "I am a Nodel Student", dok su naša dva filma (isto kao i ostali u kategoriji) osvojila Participation prize (doslovno prevedeno: nagrada za sudjelovanje). U kontekstu jednog od ciljeva festivala u poticanju mladih talenata treba sagledati i ove nagrade upravo kao to - poticaj u daljnjem radu mladih autora gdje su svi - pobjednici. Čestitamo.


9. 9. 2024.  

I tjedan dana kasnije, evo još jedne vijesti iz četvrti Noe Valley, San Francisco, SAD. Prekjučer je tamo završio Noe Valley Girls Film Festival (da se ne ponavljamo, sve o festivalu možete pročitati u prošloj vijesti, odmah tu dolje ispod), a danas je stigla obavijest kako je animirani film Dore Bosnić Djevojka koja je hranila ptice osvojio treću nagradu i $50 u kategoriji "starijih" djevojaka 11 do 15 godina.
Na žalost, nemamo detalja, još, koliko je bilo filmova, animiranih, igranih, koliko prijavljenih, koliko odabranih, otkud su stigli i sve druge nevažne sitnice. Za sada je i ovo dovoljno. Čestitke, bravo Dora!

2. 9. 2024.  

Ovo nije prvi put da film neke od naših mladih autorica bude selektiran u program ovog festivala koji ima vrlo određen kriterij koji filmovi mogu sudjelovati. Naime, Noe Valley Girls Film Festival, a to djelomično možete zaključiti iz naslova festivala, prikazuje samo filmove djevojaka do 15 godina starosti.
"Misija Noe Valley Girls Film Festivala je potaknuti mlade djevojke na snimanje filmova s ciljem stvaranja nove generacije filmaša, promocije Noe Valleya, i zabaviti se pri tome. S današnjom tehnologijom, svatko može naučiti kako snimiti film." - kaže grupa mladih djevojaka iz Noe Valleya koje su osnovale festival 2016. godine dok su još pohađale peti razred osnovne škole.
I tako će se ovu subotu, 7. rujna u 16,00 sati, u Noe Valley Ministry, u zabavnoj večeri ispunjenoj odličnim filmovima i zajedništvu održati po deveti puta ovaj festival na kojem će biti prikazan i film Dore Bosnić Djevojka koja je hranila ptice. Dora je sudjelovala na istom festivalu i prošle godine sa svojim prošlim filmom Čaj za dvoje.
Ovaj mali, neprenticiozan festival dio je događanja u toj zajednici koja je, prema Googleu, "...ljupka i popularna četvrt za stanovanje u središnjem dijelu grada San Francisca, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države, namijenjena uglavnom mladim obiteljima. Četvrt obuhvaća uredno nanizane viktorijanske i edvardijanske kuće, a zahvaljujući okolnim brdima, jedna je od najsunčanijih gradskih četvrti."
Eto, bravo za djevojke, organizatorice festivala, i bravo za Doru!

 

 

kolovoz 2024.

30. 8. 2024.  

Dubrovački filmski festival za djecu i mlade zemalja Mediterana, ili Dubrovnik Film Festival, ili kako ga svi zovu od milja, DUFF (bilo da ga izgovaraju kao duf ili dufffff ili duefef) objavio je rezultate selekcije ovogodišnjeg festivalskog filmskog programa. Selekcijski žiri kojeg su činili glumica Gracija Filipović, animator Domagoj Bogdan i redateljica i producentica Sunčica Fadelić, odabrali su ukupno 52 filmska naslova u službeni program DUFF 2024. U kategoriji autora do 15 godina odabrano je 19 filmova, u kategoriji starijih autora do 20 godina je 21 film, te u otvorenoj i tematskoj kategoriji je još 12 naslova. Prema filmskoj vrsti, odabrano je ukupno 13 animiranih filmova, 11 dokumentarnih, 16 igranih te 5 tematskih filmova i 7 filmova ostalih vrsta.
Ovogodišnji DUFF, usput budi rečeno, trinaesti po redu, održava se od 17. do 20. listopada, a broj 13 ispao je sretan i našim autorima filmova Ljeto iz svemira (Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi), Čuda svemira (Bruna Benčić, Ivor Benčić), Čudnovata smrt Marka Živkovića (Niko Vrabec) i Vacuum (Lara Jakovina) koji su se našli u toj službenoj selekciji. Čestitke!
Nismo ništa rekli o samom festivalu, za one koji još nisu čuli za DUFF (c-c-c). Organiziraju ga Kinematografi Dubrovnik i Škola filma Šipan, poimenice dobro poznata ekipa Đive Galov, Dube Mikulić, Ružica Dodig, Miro Bronzić, Igor Miošić, Marta Skorin i Andrea Bagarić, s projekcijama u kinu Luža u starom Dubrovniku.
A kako je tamo. Ma, super. Sve je kao na filmu. Samo bolje.

21. 8. 2024.  

FIFES je međunarodni Filmski festival smijeha, a obzirom da je festivalski program sastavljen od filmova autora starosti do 18 godina, poznat je i kao FIFES Junior. Po dvanaesti puta organizira ga udruga Foto Film Video Amateri Luke - FFVAL sa svrhom poticanja i promicanja ljudske vedrine, radosti i smijeha kao važnih čimbenika stanja ljudskog duha. Drugim riječima, prikazuju smiješne filmove u kategoriji autora do 13 godina te od 13 do 18 godina. Tu je i otvorena kategorija autora do 18 godina.
Projekcije filmova održati će se 11. listopada u prostoru FFVAL-a u Luki gdje će posjetitelji imati prilike vidjeti 20 naslova u mlađoj, isto toliko u starijoj kategoriji, te još osam filmova u otvorenoj kategoriji. I ove godine "stiglo je mnoštvo filmova od kojih je trebalo odabrati one koji će se naći pred našim stručnim žirijem", kažu, a među njima su, u kategoriji do 13 godina, Kaja i mačka Mica, autori kojeg su Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula, Šumarak direkt, autori su Nola Škrbec, Simona Sermazi i Mihael Šoštarić, te u kategoriji 13 do 18 godina, Vacuum Lare Jakovina.
Čestitamo našim mladim autorima.

15. 8. 2024.  

Festival BAB, tj. Biennial of Animation Bratislava (Bienále animácie Bratislava - BAB) ostao nam je u lijepom sjećanju iz prošlog izdanja od prije dvije godine. Tada je film Kopači zlata Roka Damiania osvojio nagradu za animirani film u kategoriji Junior koja je bila Wacom Cintiq grafički tablet. Opet se moramo zahvaliti festivalu BAB, slovačkoj banci 365.bank i veleposlaniku Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici, gospodinu Aleksandru Heini, na dodjeli i dostavi nagrade. Na tom tabletu nacrtano je u protekle dvije godine, djelomično ili u potpunosti, petnaestak crtanih filmova, a jedan od njih je i Čaj za dvoje, prva samostalna autorska animacija Dore Bosnić. A upravo je taj film odabran u ovogodišnji program festivala koji se održava od 7. do 11. listopada 2024. godine.
Festival BAB nije samo još jedno zbivanje, to je proslava mašte i most koji spaja djecu iz svih kutaka svijeta. - kaže gospodin Michal Mlcousek, izvršni direktor festivala, i dodaje u svojoj izjavi kako je ove godine prijavljeno 1764 filmova iz 91 zemlje na Biennial of Animation Bratislava. U natjecateljskom dijelu festival je programski podijeljen na kratke filmove za djecu prema dobnoj skupini, dugometražne filmove za djecu, te filmove djece starosti do 15 godina- kategoriju Junior. BAB se navodi kao najstariji festival u Slovačkoj Republici - osnovan je 1985. godine, dok međunarodni karakter dobiva 1991. godine. Povezan je s UNICEF-om od svojeg osnutka, a od 2018. dio je ECFA (European Children’s Film Association). Glavni program održava se u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke Republike, s dodatnim programima u još devet slovačkih gradova, u organizaciji BIBIANA, the International House of Art for Children, i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Slovačke.
Eto, sve smo rekli. Čestitke Dori.

12. 8. 2024.  

Na dva kata povijesne zgrade imena U Zlatého hroznu (Kod zlatnog grožđa) na adresi Karmelitská 33, u dijelu Praga znanog kao Malá Strana, održava se multimedijska izložba One-Minute Film Museum. Posvećena je i organizirana u suradnji s Hrvatskim festivalom jednominutnog filma, najdugovječnijim međunarodnim festivalom jednominutnih filmova koji je održan i ove godine u organizaciji GFR FILM-VIDEO po 32. puta u Požegi.
Ukupno 35 nagrađenih filmova s festivala, od 1993. do danas, "izloženo" je na ovoj pop-up izložbi, a svaki film je predstavljen instalacijom koju su izradili umjetnici, street artisti i kreativni izvođači na temu filma. Nama je posebno zadovoljstvo što je jedan od tih 35 filmova u ovom izboru i klupski film Ruke, autora Miroslava Klarića i Jadranka Lopatića, koji je sudjelovao na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova davne 2004. godine te osvojio 2. nagradu žirija. Zahvaljujemo festivalu na odabiru i čestitamo im na ovom kulturno-umjetničkom projektu i, prije svega, na dugovječnosti.
Izložba odražava ne samo razvoj filmske tehnologije, već i transformaciju filmske estetike od 1993. do danas, te se može vidjeti kako su se mijenjali pristupi filmskom pripovijedanju i koje su teme bile relevantne u različitim desetljećima. Jedna od zanimljivosti ovog projekta je kreativni filmski studio smješten na najvišem katu gdje posjetitelji imaju priliku snimiti vlastiti jednominutni film ili dizajnirati filmski plakat te se prijaviti na 33. izdanje jednominutnog festivala u Požegi.
Multimedijska izložba otvorena je 15. lipnja i ostaje otvorena do 31. kolovoza ove godine, pa ako vas put navede u češku prijestolnicu tijekom ovog mjeseca toplo preporučamo.

7. 8. 2024.  

I dok su dani još užareni i ljetu se ne nazire kraj, mi mislimo na vas. Pa tako i ove godine, nakon ljetnih praznika, možete se učlaniti i prijaviti tijekom rujna u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih filmskih grupa FKVKZ-a u školskoj godini 2024./25.
Manje-više sve je isto: kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome - od razrade ideje, korištenja filmske opreme, filmsko-izražajnih sredstava, pa sve do montaže slike i zvuka, naravno uz pomoć stručnih voditelja. Ono što je novo, a to možete zaključiti po motivu s plakata, je da se nakon dvije godine vraćamo u naš stari, sada opet novi prostor u podrumu zgrade Pučkog otvorenog učilišta na adresi Trg žrtava fašizma 11.
U takvom novom okruženju gotovo je sigurno da će vaši i naši filmovi biti vrhunski. A jednom kad ih završite, filmove prijavljujemo na filmske festivale i revije u Hrvatskoj i širom svijeta, na nekima od njih sudjeluju i autori, pa se hvalimo - samozatajno (što možete vidjeti u izvješćima tijekom godine na našoj web stranici).
Same filmske grupe sastavljene su od manjeg broja polaznika, a termini su prilagođeni slobodnom vremenu članova grupe i održavaju se jednom tjedno tijekom školske godine u trajanju od dva školska sata. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 13,27 €. Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas!

3. 8. 2024.  

Seoul International Children's Film Festival (SICFF) pokrenut je 2013. godine, dakle i njima je ovo 12. izdanje koje će se održati od 5. do 12. rujna 2024. u Eunpyeong Culture & Art Center, u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje. Natjecateljski program SICFF-a ima kategorije dugometražnog i kratkometražnog filma, animiranog filma te filmova djece do 15 godina, a osim toga tu su i nenatjecateljski programi. Svima je zajednički motiv posvećen 'različitim i nužnim temama' koja su vezana uz djecu.
U natjecateljski program dječjih filmova uvrštena su dva naša filma - Praizlet (autorica Petra Kolanović) te Ljeto iz svemira (autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi) koji će se, uz ostalih osam filmova u konkurenciji, natjecati za nagradu Velikog žirija te 'nagradu za izvrsnost'.
Bez obzira na nagradu, obzirom da su uopće uvršteni u vrlo probranu konkurenciju međunarodnih filmova, mi ne sumnjamo u izvrsnost ovih, kao i ostalih naših uradaka, i ostaje nam samo da im čestitamo na selekciji.

1. 8. 2024.  

I evo, ove godine naslagalo se tucet "Animator Festa". Hm, koristi li još netko ovu riječ 'tucet'? Prema enciklopediji riječ tucet dolazi iz duodecimalnog sustava (lat. duodecim: dvanaest) koji potječe od babilonske podjele vremena, pa se to održalo i u današnjoj diobi godine (12 mjeseci) i dana, a i nazivu za dvanaest komada nečega.
Europski festival animiranog filma djece i mladih "Animator Fest" održava se dakle po 12. puta. Pa iako na stranicama festivala trenutno nema nikakve obavijesti (uskoro, sigurno) mi smo obaviješteni putem Filmfreewaya što je uvršteno od naših filmova u ovogodišnji program.
Tako znamo da će se četiri animirana filma - Bezgovorna zbrka (autorice Sara Biškup, Tara Jović i Magdalena Raković), Crno-bijeli svijet (autori Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić), Ljeto iz svemira (autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi) te Praizlet (autorica Petra Kolanović) prikazati u sklopu kategorije stvaralaštva djece i mladih. Djevojčica Remi i strašan zmaj (autorice Marte Bosnić) uvršten je pak u kategoriju filmova za djecu profesionalnih autora i studenata. Čestitamo našim autorima na selekciji.
Festival traje od 4. do 8. rujna, s projekcijama u Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini, Republika Srbija. Kako kažu oni, 'po dvanaesti put, dovedimo iskru animacije u Jagodinu i zajedno uživajmo u filmovima, umjetničkim programima, radionicama, glazbi, prirodi i mmm... hrani!'

 

 

srpanj 2024.

29. 7. 2024.  

Prije točno 20 godina, daleke 2004., po prvi puta naši filmovi pojavili su se na Open Air Filmfest Weiterstadtu koji je tada bio u svojem 28. izdanju. I od onda, s izuzetkom 2021. (kada je tajnik zaboravio prijaviti filmove, ali nećemo sad o tome) u programu se pojavljuje FKVK Zaprešić s ponekim filmom, najčešće u Filmzeltu (filmskom šatoru) gdje se prikazuju programi namijenjeni djeci i mladima te kratki programi, ali ponekad i na glavnom platnu na otvorenom, u kasnije noćne sate. U ovih dvadeset i jednu godinu (uključujući i ovu) čak 60 naših filmova izvrtilo se u Weiterstadtu.
Nama je tamo bilo uvijek lijepo. Desetak godina oko blagdana Velike Gospe petero autora i voditelja (koliko stane u auto) proputovali bi 900 i sitno kilometara do Weiterstadta (to je tamo gore, tridesetak kilometara od Frankfurta) kako bi pozdravili Andreasa Heidenreicha, direktora festivala, odigrali poneku partiju mini golfa, pogledali filmove i predstavili se publici. A onda su nas valjda sustigle godine, jer smo posljednji put u Weiterstadtu bili 2015. Nekako je taj put postajao sve duži i duži, a razdaljine između kave i wc-a sve kraće.
Ove godine Open Air Filmfest Weiterstadt je u svojem 48. izdanju u kojem će se i dva naša animirana filma prikazati u Filmzeltu. Prvi je Novine (Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić, Mihael Dučak) koji je na programu u petak, 16. kolovoza u 13 sati, a drugi je T-Rex Glistix (Bruna Benčić, Ivor Benčić) koji će biti prikazan u nedjelju, 18. kolovoza u 13:28 sati. Eto, čestitke ekipo.
Festival traje od 15. do 19. kolovoza. Ostaje još samo za vidjeti hoćemo li i mi biti tamo. Što vi mislite?

23. 7. 2024.  

OK. 29. Filmska revija mladeži i 17. Four River Film Festival, valjda ne treba više nikome objašnjavati što je to. Treba? Ne. Ili da. No dobro, za svaki slučaj.
Filmska revija mladeži, ili FRAME, nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Od 2007. godine održava se u Karlovcu u organizaciji Kinokluba Karlovac te Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i Four River Film Festival, ili FRFF, međunarodni festival srednjoškolskog filma.
Dobro. A sad, tko, što, kada.
29. FRAME & 17. FRFF se održava od 10. do 14. rujna 2024. u Kinu Edison gdje će biti prikazana 62 filmska ostvarenja. Od toga 34 ih je hrvatskih srednjoškolskih autora, a 28 filmova dolazi iz 19 zemalja. Njih su odabrali, između 1569 prijava iz 103 zemlje, članovi selekcijske komisije dr. sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar dr. sc. Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić.
I ostaje još samo reći koji od odabranih naslova dolazi ispod FKVKZ-ovih skuta, a ima ih šest, i tko su im autori. Evo, abecednim redom.
Bajka o hidroelektrani - Lara Jakovina, Petar Kovačićek, Lovro Sabljak; Čudnovata smrt Marka Živkovića - Niko Vrabec; Djevojčica Remi i strašan zmaj - Marta Bosnić; DUHovito - Gita Vujnovac, Julija Jagodić, Petar Miklenić; Vacuum - Lara Jakovina; Vrijeme ne čeka - Hana Tomić, Matej Tomić, Martina Pervan, Petar Kovačićek, Filip Prša, Katarina Ivanković.
Čestitke, čestitke, čestitke, čestitke, čestitke, čestitke!

23. 7. 2024.  

"Od 1998. godine, International Youth Media Festival je mjesto gdje se susreću mladi, filmovi, glazba i mediji." - kažu o sebi, pa nastavljaju: "Svake godine tražimo filmaše između 13 i 27 godina iz cijelog svijeta. Od tisuća prijavljenih filmova pripremamo jedinstveni program koji je u potpunosti usredotočen na misli, priče i ideje mladeži."
Ove godine je bilo prijavljeno 968 filmova od kojih je odabran program u kojeg su uvrštena i naša dva animirana filma. Riječ je o filmovima Eastwood Filipa Prše, te Horror Vacui Lare Jakovina. Festival YOUKI održava se od 19. do 23. studenoga 2024. godine na tri lokacije u austrijskom gradu Welsu.
Kad smo već kod Welsa, zanimljivo je da se wels naziva i vrsta soma (wels catfish, Silurus glanis) što nema nikakve veze s gradom Welsom ili ovim festivalom. Ono što je ipak zanimljivo za festival YOUKI je kako dodjeljuju i pet glavnih izdašnih novčanih nagrada, dok su sve nagrade popraćene unikatnim trofejima koje dizajnira neki od lokalnih umjetnika izabranih na javnom natječaju.
Čestitke Lari i Filipu i njihovim voditeljicama, Luciji & Luciji.

21. 7. 2024.  

18. srpnja navečer završile su projekcije MARS Kids Cinema programa u sklopu MARS Festivala o kojem smo pisali nekoliko dana i nekoliko zapisa niže. Istu večer, prema broju glasova dječjeg gledateljstva, film Lare Jakovina Vacuum osvojio je nagradu publike.
Češtitamo Lari i zahvaljujemo MARS-u kao i publici na nagradi s nadom da su uživali u ovom ali i drugim filmovima. Nagrada MARS Kids Cinema, a to je pretpostavljam ono što drže djeca na fotografiji, će doći do nas nakon ljeta, prema obećanju Dore, direktorice festivala, nakon završetka Marsovanja na Mljetu. Živili!

15. 7. 2024.  

Objavljeni su rezultati selekcije za natjecateljski program 62. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotre hrvatskog školskog filma koji će se održati u Varaždinu od 3. do 6. listopada 2024.
Za program ovogodišnje Revije prijavljeno je 260 filmova osnovnoškolskog uzrasta. Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmski redatelj Marko Bičanić i animatorica Mateja Štefinšćak, koji su u konkurenciju odabrali 67 radova u šest kategorija, točnije 19 animiranih, 10 dokumentarnih, 13 igranih filmova, 11 radioničkih, 8 filmova slobodnog stila te 6 TV reportaža.
Iz FKVKZ-a u selekciju se smjestilo 11 filmova, jedan više nego prošle godine, a osim osam animiranih filmova imamo čak i po jedan film u kategoriji dokumentarnog, igranog i slobodnog stila. Čestitke upućujemo svim autorima odabranih filmova, ali naročito autorima naših FKVKZovih jedanaest:
Crno-bijeli svijet (Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak, Gabriel Mileusnić), Čuda svemira (Bruna Benčić, Ivor Benčić), Djevojka koja je hranila ptice (Dora Bosnić), Duškova tragedija (Lana Leljak, Laura Kekez), Janov put do škole (Lovro Miljenović, Jan Filko), Kaja i mačka Mica (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj, Roko Karaula), Ljeto iz svemira (Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi), Opasna mašta (Hana Švigir, Lili Klarić, Jakov Klarić, Ivor Benčić, Eva Boras, Dora Klarić, Bruna Benčić), Šumarak direkt (Nola Škrbec, Simona Sermazi , Mihael Šoštarić), Zločesta mačka (Karmen Bijelić, Sara Biškup, Leona Marku, Magdalena Raković) i Zmije (Roko Karaula, Juraj Škovrlj, Klara Šalamon).
Organizatori Revije su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz suorganizaciju Filmsko-kreativnog studija VANIMA te II. Osnovne škole Varaždin.

15. 7. 2024.  

Danas je okupljanjem sudionika i nezaobilaznim upoznavanjem započelo još jedno filmsko ljeto u Fužinama! U Filmskom kampu okupilo se više od 50 mladih zaljubljenika u film gdje će u petodnevnoj filmsko-obrazovnoj avanturi proći razna filmska područja. Troje od tih 50 zaljubljenika su i naši članovi Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić, koje će voditi redatelj David Gašo, snimatelj Tin Ostrošić, animatorica Sara Bernat, producentica i redateljica Sara Horvatić te snimatelj Stjepan Petković. Filmski kamp Fužine, odnosno Filmske radionice za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza završavaju 20. srpnja, a ove godine se po drugi puta održavaju u Fužinama. Kako su Fužine smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, vjerujemo kako će im ove ljetne vrućine biti podnošljivije nego u Zaprešiću. I kudikamo zabavnije. Uživajte.

15. 7. 2024.  

Osim što se u FKVKZ-u radi i po cijele noći, još se stigne i ujutro na televiziju. Tako su naše dvije dame, Lucija 1 i Lucija 2 (odnosno Lucija Majnarić i Lucija Petkoviček, a koja je koja nisu se baš dogovorile) gostovale u emisiji Jutro na ZAPADU naše lokalne TV Zapad. U sedamnaestominutnom prilogu pričale su o tome kako je to voditi filmske grupe i filmske radionice, koliko to znači djeci i mladima koji su uključeni u ovu vrstu aktivnosti, te koliko je FKVKZ, a što će drugo, dobar u tome. Ako ste propustili ovu emisiju u četvrtak, 11. srpnja, nije problem. Imate je na Youtube kanalu TV Zapad pa je možete pogledati. Više puta.
Hvala Lucija 1 i Lucija 2, bile ste odlične. Lucije na kvadrat.

15. 7. 2024.  

Po tko zna koji put, u srpnju i kolovozu na otoku Mljetu održava se festival naziva MARS Festival koji, uz koncerte, kazališne predstave, partyje i svašta još nešto, u programu ima i filmske projekcije nazvane MARS Cinema te MARS Kids Cinema. Inače, MARS je kratica za udrugu Mljetski Avanturističko Robinzonski Savez "koja se između ostalog bavi i promicanjem i istraživanjem kreativnih aktivnosti mladih i za mlade, koristeći umjetnički i humanistički jezik."
I po tko zna koji put (ali nešto manji broj puta) u borovoj šumi Babinog Polja na Mljetu FKVKZ sudjeluje u kino programu festivala svojim filmovima. Danas na programu MARS Cinema je prastari film Da, draga Jadranka Lopatića, dok su već sutra u MARS Kids Cinema na projekciji jedan jako stari film iz 2010., Žablji zbor (Matea Bačan Peškir, Magdalena Balažević, Luka Bilić, Sara Biljan, Nika Božić, Juraj Crneković, Karlo Jandrić, Adriano Kokot, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Tibor Kruljac, Lucija Majnarić, Tara Mikić, Jana Patafta, Eda Emanuela Šimić, Jana Rafaela Šimić, Lena Šuša) te jedan jako friški, jedva mjesec dana star, Vacuum Lare Jakovina. Uz njih je i film Šime i Mate (Petra Ramljak, Anđela Klisović, Eva Šutalo, Zrinka Kovačević, Kristina Vasović, Magdalena Balažević, Nika Božić i Lovro Škarica) nastao 2011. godine na Videoradionici u Kraljevici, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, na kojem su sudjelovali naši članovi i voditelji. Eto.

8. 7. 2024.  

I ove godine u Valenciji, Madridu i gradovima autonomne zajednice Valencije održava se MiCe - Mostra Internacional Cinema Educatiu, festival namijenjen djeci i mladima kojeg organizira Associació Cultural Jordi el Mussol, Španjolska. 12. MiCe (International Educational Film Festival) je središnji događaj svih MiCe aktivnosti kojima se teži prikazati na velikom platnu audiovizualne uratke učenika i studenata raznih obrazovnih centara, škola, udruga i radioničkih projekata tijekom godine, kao i filmove profesionalaca namijenjenih mladima. U takvom okruženju, u više gradova, ispred oko 65.000 gledatelja, promovirati će se čak tri naša filma u tri različite kategorije: Pas i dućan Nole Škrbec uvršten je u kategoriju autora do 12 godina; Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić je u kategoriji autora do 18 godina, a film Djevojčica Remi i strašan zmaj Marte Bosnić je u kategoriji autora do 24 godina. Ovi filmovi odabrani su službeni program sastavljen od 133 kratkih i 11 dugometražnih filmova u konkurenciji više od 700 pristiglih filmova iz 76 zemalja, koji će se odvijati od 13. do 26. listopada ove godine. Popis filmova u službenom programu koji konkuriraju za jednu od nagrada festivala biti će uskoro objavljen na njihovoj stranici, a u međuvremenu čestitamo našim autoricama na selekciji.

 

 

lipanj 2024.

10. 6. 2024.  

Dio autora i voditeljica filma Bajka o hidroelektrani prisustvovali su 32. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se održao od 5. do 9. lipnja u Požegi. Tako su Lara Jakovina i Petar Kovačićek, zajedno s voditeljicom Lucijom Majnarić imali prilike nazočiti i svjedočiti požeškoj gostoljubljivosti kao i filmskoj atmosferi u posljednja tri dana festivala. Vrijeme je izgleda poslužilo, bez iznenadnih olujnih ispada, a za sve ostalo pobrinuo se organizator, GFR FILM-VIDEO iz Požege. I to dobro, sudeći prema fotografijama.
Međutim, naša ekipa nije bila tamo tek iz turističkih pobuda jer je film uvršten u Top 10, listu najboljih deset filmova festivala, po mišljenju stručnog žirija kojeg su činili bugarski redatelj i producent Stanimir Trifonov, bosanskohercegovački filmski redatelj i scenarist Nedžad Begović, zagrebački redatelj, scenarist i producent Ivan Salaj, ravnatelj festivala Dani hrvatskog filma Zvonimir Rumboldt, te predsjednik GFR-a Film-Video Zvonimir Karakatić.
Čestitke na uspjehu.

3. 6. 2024.  

Sudjelovali smo na 15. izdanju festivala VAFI & RAFI - internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih u Varaždinu, i to 31. svibnja i 1. lipnja, uključujući i jedan "prespavanac" u hotelu Varaždin. Kao i uvijek, u Varaždinu ne može biti lošeg vremena, čak i kad je nevrijeme, pa se vrijeme pod nevremenom može iskoristiti za "kaladonta", "pokvarenog telefona", "riječ na riječ" ili "vrućeg krumpira". A kad nije nevrijeme, onda je sve udaljeno desetak minuta. Grad po mjeri (lijenog) čovjeka. Još i bolje, po mjeri djeteta.
Dva zabavna dana bila su okrunjena s dvije nagrade, jednom drugom i jednom prvom, ali prije toga podsjetimo se kako smo u projekcijama MINI, MIDI i MAXI kategorija imali osam filmova, od ukupno prikazanih 90. Članice žirija za Plavi VAFI Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, Marina Knežević Barišić, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica dodijelili su jednu drugu nagradu u sekciji PLAVI VAFI, za film koji najviše promiče dječja prava, animaciji Od svađe do prijateljstva, kojeg su autori Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić i Kaja Klarić. A na čelu VAFI žirija bili su: animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske Kata Gugić, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala. Prvu nagradu u kategoriji MIDI dodijelili su filmu Ljeto iz svemira, autori kojeg su Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi. Tako je još jedan kipić završio (privremeno) na prozorskoj dasci trenutnog prostora u kojem boravimo. Obzirom da je pretežno crne boje (Belgija!), odmah je dobio i prigodno ime - Darko.
Čestitamo na selekciji svim autorima, čestitamo i svim nagrađenim filmovima i zahvaljujemo se organizatoru Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, kao i Hrvoju, Dubravki, Dunji i svima koji su se potrudili da sve bude ok. (Osim vremena pod nevremenom:)


 

 

svibanj 2024.

21. 5. 2024.  

Kao što znate (vijest o tome stoji dva zapisa niže), jučer je u Kinu Edison u Karlovcu, u organizaciji Kinokluba Karlovac održano 5. izdanje festivala Stop Motion Scena.
I mi smo bili tamo i pobrinuli smo se da budemo zapaženi, ako ništa drugo, a ono barem brojem. Pa nas je došlo dvadesetak, što autora, što mentora, što roditelja. Nakon odgledanih 49 filmova podijeljenih u dva bloka, s jednom rundom Kahoot kviza između, podijeljene su nagrade, zgrabili smo zahvalnice i majice, i dok veliš kaladont (nekoliko puta), već smo bili doma. Kratko i slatko. Eto. Zahvaljujemo organizatorima, cijelom KK Karlovac, na gostoprimstvu i nagradama, i naravno, dođemo i iduće godine.
Više o festivalu i nagrađenim filmovima možete pročitati na poveznici, i ovom prilikom čestitamo svim nagrađenim autorima, ali ipak ćemo istaknuti one naše:
Horror Vacui, autorica Lara Jakovina, posebno priznanje u kategoriji Srednjoškolski uzrast, Ljeto iz svemira, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi, posebno priznanje u kategoriji Viši razredi osnovne škole, Crno-bijeli svijet, autori Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić, nagrada za najbolji film, također u kategoriji Viši razredi osnovne škole, te Kaja i mačka Mica, autori Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula, nagrada za najbolji film u kategoriji Niži razredi osnovne škole.
Čestitke još jednom.

17. 5. 2024.  

Iako svi željno očekuju 21. lipanj, zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini, to iščekivanje nije svima iz istih razloga. Neki još isti dan sele prema jugu, neki planiraju odlazak na livadu i puštanje mozga na pašu, a neki se vesele drugim stvarima. Mi vam dajemo još jedan razlog za iščekivanje, jer odmah nakon završetka školske godine FKVKZ organizira Ljetne filmske radionice. Već u ponedjeljak, 24. 6. u 10 sati započinje radni dogovor po grupama, posebno osnovnoškolska grupa, a posebno srednjoškolska, s dogovorom o terminu dolazaka. Ljetne filmske radionice namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice završavaju 6. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

17. 5. 2024.  

Kinoklub Karlovac organizira jubilarno 5. izdanje festivala Stop Motion Scena, koji će ove godine biti održan u Kinu Edison u Karlovcu u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u 17:00 sati.
Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna (uslijed početka pandemije virusa COVID-19), s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video uradaka tehnikom stop animacije.
U okviru poziva na natječaj ove godine u natjecateljski program prijavljeno je 49 radova iz svih krajeva Hrvatske, a mi smo ih prijavili 12 snimljenih tehnikom stop animacije. Riječ je o filmovima Eastwood (Filip Prša), Horror Vacui (Lara Jakovina), Ivica i Barica (Borna Škovrlj, Helena Bukvić, Roko Karaula), Ljeto iz svemira (Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi), Od svađe do prijateljstva (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Kaja Klarić), Pad Gingergrada (Lana Leljak, Laura Kekez), Skijanje (Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Roko Karaula), T-Rex glistix (Bruna Benčić, Ivor Benčić), Zagađenje svemira (Tonka Krnić, Frane Krnić), Bajka o hidroelektrani (Lara Jakovina, Petar Kovačićek, Lovro Sabljak), Crno-bijeli svijet (Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak, Gabriel Mileusnić), te Kaja i mačka Mica (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj, Roko Karaula). Pretpostavljamo kako će svi prijavljeni filmovi biti prikazani, a o najboljim filmovima u 5 kategorija odlučit će ispred Kinokluba Karlovac festivalski žiri.

17. 5. 2024.  

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. godine u 19,00 sati u Kino-dvorani Brdovec (Ul. Ilije Gregorića 76) održati će se premijera dokumentarnog filma iz ciklusa dokumentarnih zapisa o likovnom stvaralaštvu i baštini Zagrebačke županije. Ovo je treći takav film iz ciklusa, a u ovome o svojem stvaralaštvu i djelovanju govore kulturni djelatnici koji su svojim dugogodišnjim radom doprinijeli kulturi Zagrebačke županije: Željka Skledar, Vedran Bukovina i Marija Lindić.
Film je nastao u suradnji Udruge likovnih i književnih stvaralaca "Vladimir Maleković", Muzeja Brdovec i FKVK-a Zaprešić, a potpomognut je sredstvima Zagrebačke županije. Ulaz je naravno besplatan i pozvani ste.

9. 5. 2024.  

Po 32. put, od 5. do 9. lipnja 2024., održava se HFJF - Hrvatski festival jednominutnih filmova ili, u prijevodu, COMFF - Croatian One-Minute Film Festival. Tako će se i ove godine u Požegi naći ljubitelji i autori jednominutnih filmova iz Hrvatske i inozemstva koji će moći uživati u selekciji filmova. Filmovi su podijeljeni u tri kategorije: otvorena kategorija, putopisni i turistički filmovi te filmovi nastali korištenjem umjetne inteligencije, a svima je zajedničko samo to da ne traju duže od 60 sekundi.
Ove godine i mi imamo film među odabranima zahvaljujući tek nedavno završenom animiranom filmu Bajka o hidroelektrani (odnosno, njegovoj jednominutnoj verziji), autorskog trojca Lara Jakovina, Petar Kovačićek i Lovro Sabljak, pod umjetničkim ravnanjem Lucije Majnarić.
Festival je poznat po svojoj gostoljubljivosti, jedinstvenoj filmskoj atmosferi i hedonističkom programu, koji uvijek uključuje i izlet u neki kutak pitoresknog požeškog kraja, a priređuje ga, kao i 31 puta prije toga, GFR FILM-VIDEO iz Požege. Pa eto, čestitamo našim autorima i želimo im lijepo vrijeme u Požegi.

 

 

travanj 2024.

24. 4. 2024.  

U Busanu, inače drugom po veličini gradu Južne Koreje, ove godine održava se 19. BIKY - Busan International Kids and Youth Film Festival, jedini takav festival mladih u Koreji, a ujedno i najveći u Aziji. BIKY ima samo jednu natjecateljsku sekciju nazvanu 'Ready~Action!' koja je rezervirana za mlade autore starosti do 18 godina, te jednu nenatjecateljsku za profesionalne autore.
U sekciju 'Ready~Action!' uvršten je i jedan naš film, animacija Horror Vacui mlade autorice Lare Jakovina kao jedan od 20 odabranih internacionalnih filmova te jedini film iz Hrvatske u konkurenciji. Projekcije svih odabranih filmova u konkurenciji, kao i izvan konkurencije, održavaju se u Busan Cinema Centru gdje će se natjecati za jednu od desetak nagrada koju dodjeljuje žiri sastavljen od korejskih autora nagrađenih na prošlogodišnjem festivalu.
Festival traje od 10. do 14. srpnja 2024. godine i nama ostaje jedino čestitati Lari na selekciji i poželjeti joj puno uspjeha.

2. 4. 2024.  

Travanj započinje dobrom vijesti: dva fkvkz-ova animirana filma naših dviju autorica, poimenice Čaj za dvoje Dore Bosnić i Horror Vacui Lare Jakovina, odabrana su u program Take One, filmova djece i mladeži, međunarodnog festivala SIFFCY 2024.
Kratica SIFFCY dolazi od Smile International film festival for children and youth, a organizator mu je Smile Foundation filmska organizacija sa sjedištem u New Delhiju. U New Delhiju se održava i festival, njegov glavni dio, ali simultano i u još više od 100 drugih mjesta širom Indije, dok se dio programa odvija i online u takozvanom hibridnom obliku. Sve to započinje već 9. travnja, za tjedan dana, i traje do 15. travnja kada će čak sedam različitih žirija proglasiti nagrađene filmove u šest natjecateljskih kategorija.
Na kraju spomenimo kako su u kategoriji autora djece i mladeži uvrštena 42 filma te čestitamo na selekciji našim mladim autoricama.

 

 

ožujak 2024.

29. 3. 2024.  

Nekoliko dana prije predviđenog roka za objavu (i taman na vrijeme za prvi i jedini zapis u ovom događanjima mršavom mjesecu) organizatori festivala VAFI & RAFI, Filmsko-kreativni studio VANIMA, objavili su rezultate selekcije animiranih filmova za 15. izdanje ovog festivala. Ovogodišnje članice selekcijske komisije su Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanja i smotre pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ana Sever, dugogodišnja voditeljica mnogobrojnih radionica animiranog filma. Od 289 prijavljenih animiranih filmova navedena selekcijska komisija odabrala je njih 90.
Kao i uvijek, selekcija je podijeljena u tri dobne skupine: MINI, MIDI i MAXI, prema starosti autora, onih do 10 godina, od 11 do 14 te od 15 do 18 godina.
Svaka selekcijska skupina podijeljena je u dvije projekcije koje će biti održane 31. svibnja i 1. lipnja 2024. godine u Varaždinu u Kinu Gaj. Svi odabrani filmovi konkuriraju za jednu prvu nagradu ili četiri ravnopravne druge nagrade kao i nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava. I na kraju, spomenimo kako je Belgija, zemlja poznata, između ostalog, po belgijskoj čokoladi, belgijskom pivu, pomfritu, Štrumpfovima i Herculeu Poirotu, ovogodišnja zemlja partner festivala.
Eto, sad kad znamo sve o tome, ostaje nam još samo nabrojati koji će se filmovi iz FKVKZ-a gledati u ovogodišnjem VAFI-ju. Pa krenimo redom:
U MINI kategoriji je film Od svađe do prijateljstva, autori kojeg su Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić i Kaja Klarić. U MIDI kategoriji su filmovi Lovro i Bobi autora Lovre Miljenovića, Ljeto iz svemira, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi, film Pad Gingergrada autorica Laure Kekez i Lane Leljak, zatim Novine autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, te T-Rex glistix Brune i Ivora Benčića. U kategoriji MAXI filmove imaju i Filip Prša, naslova Eastwood, te Lara Jakovina stop animaciju Horror Vacui.
Čestitamo na selekciji svim autorima i veselimo se ponovnoj posjeti najljepšem barkonom gradu Lijepe naše.

 

 

veljača 2024.

24. 2. 2024.  

I tako, završio je i drugi dio zimskih školskih praznika u prilično proljetnom okruženju, a s njima završio je i drugi dio naših Zimskih filmskih radionica. Tijekom tih ukupno zbrojenih četrnaestak dana u FKVKZ-u osamnaestero djece i mladeži, u dobi od sedam do osamnaest godina, napravili su čak tri animirana filma.
Iako još trenutno nemamo stvarne filmove za pokazati, prvi će biti gotov za nekoliko dana, a ostali malo kasnije - potrebna su još sitna kozmetička dotjerivanja, već sada ih možemo predstaviti s nekoliko sličica iz filmova.
Film najmlađe skupine naziva je Kaja i mačka Mica i snimljen je po, navodno, istinitom događaju. Priča je to o bezobraznoj mački Mici koja je jela miševe pa je završila u školi za mačke, a snimili su ga Dora Klarić, Lili Klarić, Jakov Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula po ideji Kaje Klarić.
Starija skupina osnovnoškolaca snimila je film u tehnici stop animacije lutki od papira naziva Crno-bijeli svijet. Tematski film se dotiče problema netrepeljivosti između različitosti, ali i nosi poruku o činjenici kako svijet nikad nije samo crn ili samo bijel. Autori filma su Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić.
Srednjoškolci Lara Jakovina, Lovro Sabljak i Petar Kovačićek primili su se tehnike animacije u pijesku čija priča, trenutno još nepoznata naslova, je pripovijest o ljudskoj pohlepi, očuvanju okoliša i izgradnji hidroelektrane.
Eto, filmove ćete vrlo skoro moći vidjeti ovdje na našim stranicama i na Youtube kanalu kluba. I naravno, vidimo se na ljetnim radionicama.

 

 

siječanj 2024.

9. 1. 2024.  

BAMkids Film Festival - Young Filmmakers Showcase treću godinu prikazuje kratke filmove (kraće od 4 minute) iz cijeloga svijeta. Ova nenatjecateljska projekcija filmova mladih autora, djece starosti do 14 godina, održava se u sklopu 26. BAMkids Film Festivala kojeg organizira Brooklyn Academy of Music, a koja je, usprkos nazivu, ne samo glazbena akademija već multi-umjetnički centar smješten u Brooklynu. New York. SAD.
Program i onog glavnog festivala, koji prikazuje filmove odraslih, i ovaj "izlog" mladih filmaša prikazuje filmove prilagođene djeci uzrasta od 3 do 11 godina, te koji pozitivno govore djeci različitog podrijetla i kulture. U tom kontekstu na Young Filmmakers Showcase uvršteno je naših pet animacija mladih autora. Tri najbolja prijatelja grupe autora: Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, Skijanje , autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Roko Karaula, 4 puža, grupa autora: Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić, Zagađenje svemira, autori Tonka i Frane Krnić, te Čaj za dvoje Dore Bosnić kojima čestitamo na selekciji.
BAMkids se odvija od 3. do 11. veljače 2024. u hibridnom formatu, tj. malo online, malo uživo, pa ćemo vjerojatno imati prilike i mi ovdje vidjeti barem dio programa ovog festivala.

1. 1. 2024.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2024. godinu.