fkvkz

Vijesti iz 2024.

prosinac 2024.

 

 

studeni 2024.

 

 

listopad 2024.

 

 

rujan 2024.

 

 

kolovoz 2024.

 

 

srpanj 2024.

23. 7. 2024.  

OK. 29. Filmska revija mladeži i 17. Four River Film Festival, valjda ne treba više nikome objašnjavati što je to. Treba? Ne. Ili da. No dobro, za svaki slučaj.
Filmska revija mladeži, ili FRAME, nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Od 2007. godine održava se u Karlovcu u organizaciji Kinokluba Karlovac te Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i Four River Film Festival, ili FRFF, međunarodni festival srednjoškolskog filma.
Dobro. A sad, tko, što, kada.
29. FRAME & 17. FRFF se održava od 10. do 14. rujna 2024. u Kinu Edison gdje će biti prikazana 62 filmska ostvarenja. Od toga 34 ih je hrvatskih srednjoškolskih autora, a 28 filmova dolazi iz 19 zemalja. Njih su odabrali, između 1569 prijava iz 103 zemlje, članovi selekcijske komisije dr. sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar dr. sc. Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić.
I ostaje još samo reći koji od odabranih naslova dolazi ispod FKVKZ-ovih skuta, a ima ih šest, i tko su im autori. Evo, abecednim redom.
Bajka o hidroelektrani - Lara Jakovina, Petar Kovačićek, Lovro Sabljak; Čudnovata smrt Marka Živkovića - Niko Vrabec; Djevojčica Remi i strašan zmaj - Marta Bosnić; DUHovito - Gita Vujnovac, Julija Jagodić, Petar Miklenić; Vacuum - Lara Jakovina; Vrijeme ne čeka - Hana Tomić, Matej Tomić, Martina Pervan, Petar Kovačićek, Filip Prša, Katarina Ivanković.
Čestitke, čestitke, čestitke, čestitke, čestitke, čestitke!

23. 7. 2024.  

"Od 1998. godine, International Youth Media Festival je mjesto gdje se susreću mladi, filmovi, glazba i mediji." - kažu o sebi, pa nastavljaju: "Svake godine tražimo filmaše između 13 i 27 godina iz cijelog svijeta. Od tisuća prijavljenih filmova pripremamo jedinstveni program koji je u potpunosti usredotočen na misli, priče i ideje mladeži."
Ove godine je bilo prijavljeno 968 filmova od kojih je odabran program u kojeg su uvrštena i naša dva animirana filma. Riječ je o filmovima Eastwood Filipa Prše, te Horror Vacui Lare Jakovina. Festival YOUKI održava se od 19. do 23. studenoga 2024. godine na tri lokacije u austrijskom gradu Welsu.
Kad smo već kod Welsa, zanimljivo je da se wels naziva i vrsta soma (wels catfish, Silurus glanis) što nema nikakve veze s gradom Welsom ili ovim festivalom. Ono što je ipak zanimljivo za festival YOUKI je kako dodjeljuju i pet glavnih izdašnih novčanih nagrada, dok su sve nagrade popraćene unikatnim trofejima koje dizajnira neki od lokalnih umjetnika izabranih na javnom natječaju.
Čestitke Lari i Filipu i njihovim voditeljicama, Luciji & Luciji.

21. 7. 2024.  

18. srpnja navečer završile su projekcije MARS Kids Cinema programa u sklopu MARS Festivala o kojem smo pisali nekoliko dana i nekoliko zapisa niže. Istu večer, prema broju glasova dječjeg gledateljstva, film Lare Jakovina Vacuum osvojio je nagradu publike.
Češtitamo Lari i zahvaljujemo MARS-u kao i publici na nagradi s nadom da su uživali u ovom ali i drugim filmovima. Nagrada MARS Kids Cinema, a to je pretpostavljam ono što drže djeca na fotografiji, će doći do nas nakon ljeta, prema obećanju Dore, direktorice festivala, nakon završetka Marsovanja na Mljetu. Živili!

15. 7. 2024.  

Objavljeni su rezultati selekcije za natjecateljski program 62. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotre hrvatskog školskog filma koji će se održati u Varaždinu od 5. do 8. listopada 2024.
Za program ovogodišnje Revije prijavljeno je 260 filmova osnovnoškolskog uzrasta. Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmski redatelj Marko Bičanić i animatorica Mateja Štefinšćak, koji su u konkurenciju odabrali 67 radova u šest kategorija, točnije 19 animiranih, 10 dokumentarnih, 13 igranih filmova, 11 radioničkih, 8 filmova slobodnog stila te 6 TV reportaža.
Iz FKVKZ-a u selekciju se smjestilo 11 filmova, jedan više nego prošle godine, a osim osam animiranih filmova imamo čak i po jedan film u kategoriji dokumentarnog, igranog i slobodnog stila. Čestitke upućujemo svim autorima odabranih filmova, ali naročito autorima naših FKVKZovih jedanaest:
Crno-bijeli svijet (Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak, Gabriel Mileusnić), Čuda svemira (Bruna Benčić, Ivor Benčić), Djevojka koja je hranila ptice (Dora Bosnić), Duškova tragedija (Lana Leljak, Laura Kekez), Janov put do škole (Lovro Miljenović, Jan Filko), Kaja i mačka Mica (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj, Roko Karaula), Ljeto iz svemira (Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi), Opasna mašta (Hana Švigir, Lili Klarić, Jakov Klarić, Ivor Benčić, Eva Boras, Dora Klarić, Bruna Benčić), Šumarak direkt (Nola Škrbec, Simona Sermazi , Mihael Šoštarić), Zločesta mačka (Karmen Bijelić, Sara Biškup, Leona Marku, Magdalena Raković) i Zmije (Roko Karaula, Juraj Škovrlj, Klara Šalamon).
Organizatori Revije su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz suorganizaciju Filmsko-kreativnog studija VANIMA te II. Osnovne škole Varaždin.

15. 7. 2024.  

Danas je okupljanjem sudionika i nezaobilaznim upoznavanjem započelo još jedno filmsko ljeto u Fužinama! U Filmskom kampu okupilo se više od 50 mladih zaljubljenika u film gdje će u petodnevnoj filmsko-obrazovnoj avanturi proći razna filmska područja. Troje od tih 50 zaljubljenika su i naši članovi Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić, koje će voditi redatelj David Gašo, snimatelj Tin Ostrošić, animatorica Sara Bernat, producentica i redateljica Sara Horvatić te snimatelj Stjepan Petković. Filmski kamp Fužine, odnosno Filmske radionice za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza završavaju 20. srpnja, a ove godine se po drugi puta održavaju u Fužinama. Kako su Fužine smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, vjerujemo kako će im ove ljetne vrućine biti podnošljivije nego u Zaprešiću. I kudikamo zabavnije. Uživajte.

15. 7. 2024.  

Osim što se u FKVKZ-u radi i po cijele noći, još se stigne i ujutro na televiziju. Tako su naše dvije dame, Lucija 1 i Lucija 2 (odnosno Lucija Majnarić i Lucija Petkoviček, a koja je koja nisu se baš dogovorile) gostovale u emisiji Jutro na ZAPADU naše lokalne TV Zapad. U sedamnaestominutnom prilogu pričale su o tome kako je to voditi filmske grupe i filmske radionice, koliko to znači djeci i mladima koji su uključeni u ovu vrstu aktivnosti, te koliko je FKVKZ, a što će drugo, dobar u tome. Ako ste propustili ovu emisiju u četvrtak, 11. srpnja, nije problem. Imate je na Youtube kanalu TV Zapad pa je možete pogledati. Više puta.
Hvala Lucija 1 i Lucija 2, bile ste odlične. Lucije na kvadrat.

15. 7. 2024.  

Po tko zna koji put, u srpnju i kolovozu na otoku Mljetu održava se festival naziva MARS Festival koji, uz koncerte, kazališne predstave, partyje i svašta još nešto, u programu ima i filmske projekcije nazvane MARS Cinema te MARS Kids Cinema. Inače, MARS je kratica za udrugu Mljetski Avanturističko Robinzonski Savez "koja se između ostalog bavi i promicanjem i istraživanjem kreativnih aktivnosti mladih i za mlade, koristeći umjetnički i humanistički jezik."
I po tko zna koji put (ali nešto manji broj puta) u borovoj šumi Babinog Polja na Mljetu FKVKZ sudjeluje u kino programu festivala svojim filmovima. Danas na programu MARS Cinema je prastari film Da, draga Jadranka Lopatića, dok su već sutra u MARS Kids Cinema na projekciji jedan jako stari film iz 2010., Žablji zbor (Matea Bačan Peškir, Magdalena Balažević, Luka Bilić, Sara Biljan, Nika Božić, Juraj Crneković, Karlo Jandrić, Adriano Kokot, Dorotea Košutić, Ivan Košutić, Tibor Kruljac, Lucija Majnarić, Tara Mikić, Jana Patafta, Eda Emanuela Šimić, Jana Rafaela Šimić, Lena Šuša) te jedan jako friški, jedva mjesec dana star, Vacuum Lare Jakovina. Uz njih je i film Šime i Mate (Petra Ramljak, Anđela Klisović, Eva Šutalo, Zrinka Kovačević, Kristina Vasović, Magdalena Balažević, Nika Božić i Lovro Škarica) nastao 2011. godine na Videoradionici u Kraljevici, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, na kojem su sudjelovali naši članovi i voditelji. Eto.

8. 7. 2024.  

I ove godine u Valenciji, Madridu i gradovima autonomne zajednice Valencije održava se MiCe - Mostra Internacional Cinema Educatiu, festival namijenjen djeci i mladima kojeg organizira Associació Cultural Jordi el Mussol, Španjolska. 12. MiCe (International Educational Film Festival) je središnji događaj svih MiCe aktivnosti kojima se teži prikazati na velikom platnu audiovizualne uratke učenika i studenata raznih obrazovnih centara, škola, udruga i radioničkih projekata tijekom godine, kao i filmove profesionalaca namijenjenih mladima. U takvom okruženju, u više gradova, ispred oko 65.000 gledatelja, promovirati će se čak tri naša filma u tri različite kategorije: Pas i dućan Nole Škrbec uvršten je u kategoriju autora do 12 godina; Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić je u kategoriji autora do 18 godina, a film Djevojčica Remi i strašan zmaj Marte Bosnić je u kategoriji autora do 24 godina. Ovi filmovi odabrani su službeni program sastavljen od 133 kratkih i 11 dugometražnih filmova u konkurenciji više od 700 pristiglih filmova iz 76 zemalja, koji će se odvijati od 13. do 26. listopada ove godine. Popis filmova u službenom programu koji konkuriraju za jednu od nagrada festivala biti će uskoro objavljen na njihovoj stranici, a u međuvremenu čestitamo našim autoricama na selekciji.

 

 

lipanj 2024.

10. 6. 2024.  

Dio autora i voditeljica filma Bajka o hidroelektrani prisustvovali su 32. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se održao od 5. do 9. lipnja u Požegi. Tako su Lara Jakovina i Petar Kovačićek, zajedno s voditeljicom Lucijom Majnarić imali prilike nazočiti i svjedočiti požeškoj gostoljubljivosti kao i filmskoj atmosferi u posljednja tri dana festivala. Vrijeme je izgleda poslužilo, bez iznenadnih olujnih ispada, a za sve ostalo pobrinuo se organizator, GFR FILM-VIDEO iz Požege. I to dobro, sudeći prema fotografijama.
Međutim, naša ekipa nije bila tamo tek iz turističkih pobuda jer je film uvršten u Top 10, listu najboljih deset filmova festivala, po mišljenju stručnog žirija kojeg su činili bugarski redatelj i producent Stanimir Trifonov, bosanskohercegovački filmski redatelj i scenarist Nedžad Begović, zagrebački redatelj, scenarist i producent Ivan Salaj, ravnatelj festivala Dani hrvatskog filma Zvonimir Rumboldt, te predsjednik GFR-a Film-Video Zvonimir Karakatić.
Čestitke na uspjehu.

3. 6. 2024.  

Sudjelovali smo na 15. izdanju festivala VAFI & RAFI - internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih u Varaždinu, i to 31. svibnja i 1. lipnja, uključujući i jedan "prespavanac" u hotelu Varaždin. Kao i uvijek, u Varaždinu ne može biti lošeg vremena, čak i kad je nevrijeme, pa se vrijeme pod nevremenom može iskoristiti za "kaladonta", "pokvarenog telefona", "riječ na riječ" ili "vrućeg krumpira". A kad nije nevrijeme, onda je sve udaljeno desetak minuta. Grad po mjeri (lijenog) čovjeka. Još i bolje, po mjeri djeteta.
Dva zabavna dana bila su okrunjena s dvije nagrade, jednom drugom i jednom prvom, ali prije toga podsjetimo se kako smo u projekcijama MINI, MIDI i MAXI kategorija imali osam filmova, od ukupno prikazanih 90. Članice žirija za Plavi VAFI Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, Marina Knežević Barišić, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica dodijelili su jednu drugu nagradu u sekciji PLAVI VAFI, za film koji najviše promiče dječja prava, animaciji Od svađe do prijateljstva, kojeg su autori Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić i Kaja Klarić. A na čelu VAFI žirija bili su: animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske Kata Gugić, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala. Prvu nagradu u kategoriji MIDI dodijelili su filmu Ljeto iz svemira, autori kojeg su Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi. Tako je još jedan kipić završio (privremeno) na prozorskoj dasci trenutnog prostora u kojem boravimo. Obzirom da je pretežno crne boje (Belgija!), odmah je dobio i prigodno ime - Darko.
Čestitamo na selekciji svim autorima, čestitamo i svim nagrađenim filmovima i zahvaljujemo se organizatoru Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, kao i Hrvoju, Dubravki, Dunji i svima koji su se potrudili da sve bude ok. (Osim vremena pod nevremenom:)


 

 

svibanj 2024.

21. 5. 2024.  

Kao što znate (vijest o tome stoji dva zapisa niže), jučer je u Kinu Edison u Karlovcu, u organizaciji Kinokluba Karlovac održano 5. izdanje festivala Stop Motion Scena.
I mi smo bili tamo i pobrinuli smo se da budemo zapaženi, ako ništa drugo, a ono barem brojem. Pa nas je došlo dvadesetak, što autora, što mentora, što roditelja. Nakon odgledanih 49 filmova podijeljenih u dva bloka, s jednom rundom Kahoot kviza između, podijeljene su nagrade, zgrabili smo zahvalnice i majice, i dok veliš kaladont (nekoliko puta), već smo bili doma. Kratko i slatko. Eto. Zahvaljujemo organizatorima, cijelom KK Karlovac, na gostoprimstvu i nagradama, i naravno, dođemo i iduće godine.
Više o festivalu i nagrađenim filmovima možete pročitati na poveznici, i ovom prilikom čestitamo svim nagrađenim autorima, ali ipak ćemo istaknuti one naše:
Horror Vacui, autorica Lara Jakovina, posebno priznanje u kategoriji Srednjoškolski uzrast, Ljeto iz svemira, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi, posebno priznanje u kategoriji Viši razredi osnovne škole, Crno-bijeli svijet, autori Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić, nagrada za najbolji film, također u kategoriji Viši razredi osnovne škole, te Kaja i mačka Mica, autori Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula, nagrada za najbolji film u kategoriji Niži razredi osnovne škole.
Čestitke još jednom.

17. 5. 2024.  

Iako svi željno očekuju 21. lipanj, zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini, to iščekivanje nije svima iz istih razloga. Neki još isti dan sele prema jugu, neki planiraju odlazak na livadu i puštanje mozga na pašu, a neki se vesele drugim stvarima. Mi vam dajemo još jedan razlog za iščekivanje, jer odmah nakon završetka školske godine FKVKZ organizira Ljetne filmske radionice. Već u ponedjeljak, 24. 6. u 10 sati započinje radni dogovor po grupama, posebno osnovnoškolska grupa, a posebno srednjoškolska, s dogovorom o terminu dolazaka. Ljetne filmske radionice namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice završavaju 6. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

17. 5. 2024.  

Kinoklub Karlovac organizira jubilarno 5. izdanje festivala Stop Motion Scena, koji će ove godine biti održan u Kinu Edison u Karlovcu u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u 17:00 sati.
Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna (uslijed početka pandemije virusa COVID-19), s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video uradaka tehnikom stop animacije.
U okviru poziva na natječaj ove godine u natjecateljski program prijavljeno je 49 radova iz svih krajeva Hrvatske, a mi smo ih prijavili 12 snimljenih tehnikom stop animacije. Riječ je o filmovima Eastwood (Filip Prša), Horror Vacui (Lara Jakovina), Ivica i Barica (Borna Škovrlj, Helena Bukvić, Roko Karaula), Ljeto iz svemira (Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi), Od svađe do prijateljstva (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Kaja Klarić), Pad Gingergrada (Lana Leljak, Laura Kekez), Skijanje (Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Roko Karaula), T-Rex glistix (Bruna Benčić, Ivor Benčić), Zagađenje svemira (Tonka Krnić, Frane Krnić), Bajka o hidroelektrani (Lara Jakovina, Petar Kovačićek, Lovro Sabljak), Crno-bijeli svijet (Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak, Gabriel Mileusnić), te Kaja i mačka Mica (Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj, Roko Karaula). Pretpostavljamo kako će svi prijavljeni filmovi biti prikazani, a o najboljim filmovima u 5 kategorija odlučit će ispred Kinokluba Karlovac festivalski žiri.

17. 5. 2024.  

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. godine u 19,00 sati u Kino-dvorani Brdovec (Ul. Ilije Gregorića 76) održati će se premijera dokumentarnog filma iz ciklusa dokumentarnih zapisa o likovnom stvaralaštvu i baštini Zagrebačke županije. Ovo je treći takav film iz ciklusa, a u ovome o svojem stvaralaštvu i djelovanju govore kulturni djelatnici koji su svojim dugogodišnjim radom doprinijeli kulturi Zagrebačke županije: Željka Skledar, Vedran Bukovina i Marija Lindić.
Film je nastao u suradnji Udruge likovnih i književnih stvaralaca "Vladimir Maleković", Muzeja Brdovec i FKVK-a Zaprešić, a potpomognut je sredstvima Zagrebačke županije. Ulaz je naravno besplatan i pozvani ste.

9. 5. 2024.  

Po 32. put, od 5. do 9. lipnja 2024., održava se HFJF - Hrvatski festival jednominutnih filmova ili, u prijevodu, COMFF - Croatian One-Minute Film Festival. Tako će se i ove godine u Požegi naći ljubitelji i autori jednominutnih filmova iz Hrvatske i inozemstva koji će moći uživati u selekciji filmova. Filmovi su podijeljeni u tri kategorije: otvorena kategorija, putopisni i turistički filmovi te filmovi nastali korištenjem umjetne inteligencije, a svima je zajedničko samo to da ne traju duže od 60 sekundi.
Ove godine i mi imamo film među odabranima zahvaljujući tek nedavno završenom animiranom filmu Bajka o hidroelektrani (odnosno, njegovoj jednominutnoj verziji), autorskog trojca Lara Jakovina, Petar Kovačićek i Lovro Sabljak, pod umjetničkim ravnanjem Lucije Majnarić.
Festival je poznat po svojoj gostoljubljivosti, jedinstvenoj filmskoj atmosferi i hedonističkom programu, koji uvijek uključuje i izlet u neki kutak pitoresknog požeškog kraja, a priređuje ga, kao i 31 puta prije toga, GFR FILM-VIDEO iz Požege. Pa eto, čestitamo našim autorima i želimo im lijepo vrijeme u Požegi.

 

 

travanj 2024.

24. 4. 2024.  

U Busanu, inače drugom po veličini gradu Južne Koreje, ove godine održava se 19. BIKY - Busan International Kids and Youth Film Festival, jedini takav festival mladih u Koreji, a ujedno i najveći u Aziji. BIKY ima samo jednu natjecateljsku sekciju nazvanu 'Ready~Action!' koja je rezervirana za mlade autore starosti do 18 godina, te jednu nenatjecateljsku za profesionalne autore.
U sekciju 'Ready~Action!' uvršten je i jedan naš film, animacija Horror Vacui mlade autorice Lare Jakovina kao jedan od 20 odabranih internacionalnih filmova te jedini film iz Hrvatske u konkurenciji. Projekcije svih odabranih filmova u konkurenciji, kao i izvan konkurencije, održavaju se u Busan Cinema Centru gdje će se natjecati za jednu od desetak nagrada koju dodjeljuje žiri sastavljen od korejskih autora nagrađenih na prošlogodišnjem festivalu.
Festival traje od 10. do 14. srpnja 2024. godine i nama ostaje jedino čestitati Lari na selekciji i poželjeti joj puno uspjeha.

2. 4. 2024.  

Travanj započinje dobrom vijesti: dva fkvkz-ova animirana filma naših dviju autorica, poimenice Čaj za dvoje Dore Bosnić i Horror Vacui Lare Jakovina, odabrana su u program Take One, filmova djece i mladeži, međunarodnog festivala SIFFCY 2024.
Kratica SIFFCY dolazi od Smile International film festival for children and youth, a organizator mu je Smile Foundation filmska organizacija sa sjedištem u New Delhiju. U New Delhiju se održava i festival, njegov glavni dio, ali simultano i u još više od 100 drugih mjesta širom Indije, dok se dio programa odvija i online u takozvanom hibridnom obliku. Sve to započinje već 9. travnja, za tjedan dana, i traje do 15. travnja kada će čak sedam različitih žirija proglasiti nagrađene filmove u šest natjecateljskih kategorija.
Na kraju spomenimo kako su u kategoriji autora djece i mladeži uvrštena 42 filma te čestitamo na selekciji našim mladim autoricama.

 

 

ožujak 2024.

29. 3. 2024.  

Nekoliko dana prije predviđenog roka za objavu (i taman na vrijeme za prvi i jedini zapis u ovom događanjima mršavom mjesecu) organizatori festivala VAFI & RAFI, Filmsko-kreativni studio VANIMA, objavili su rezultate selekcije animiranih filmova za 15. izdanje ovog festivala. Ovogodišnje članice selekcijske komisije su Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanja i smotre pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ana Sever, dugogodišnja voditeljica mnogobrojnih radionica animiranog filma. Od 289 prijavljenih animiranih filmova navedena selekcijska komisija odabrala je njih 90.
Kao i uvijek, selekcija je podijeljena u tri dobne skupine: MINI, MIDI i MAXI, prema starosti autora, onih do 10 godina, od 11 do 14 te od 15 do 18 godina.
Svaka selekcijska skupina podijeljena je u dvije projekcije koje će biti održane 31. svibnja i 1. lipnja 2024. godine u Varaždinu u Kinu Gaj. Svi odabrani filmovi konkuriraju za jednu prvu nagradu ili četiri ravnopravne druge nagrade kao i nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava. I na kraju, spomenimo kako je Belgija, zemlja poznata, između ostalog, po belgijskoj čokoladi, belgijskom pivu, pomfritu, Štrumpfovima i Herculeu Poirotu, ovogodišnja zemlja partner festivala.
Eto, sad kad znamo sve o tome, ostaje nam još samo nabrojati koji će se filmovi iz FKVKZ-a gledati u ovogodišnjem VAFI-ju. Pa krenimo redom:
U MINI kategoriji je film Od svađe do prijateljstva, autori kojeg su Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić i Kaja Klarić. U MIDI kategoriji su filmovi Lovro i Bobi autora Lovre Miljenovića, Ljeto iz svemira, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi, film Pad Gingergrada autorica Laure Kekez i Lane Leljak, zatim Novine autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, te T-Rex glistix Brune i Ivora Benčića. U kategoriji MAXI filmove imaju i Filip Prša, naslova Eastwood, te Lara Jakovina stop animaciju Horror Vacui.
Čestitamo na selekciji svim autorima i veselimo se ponovnoj posjeti najljepšem barkonom gradu Lijepe naše.

 

 

veljača 2024.

24. 2. 2024.  

I tako, završio je i drugi dio zimskih školskih praznika u prilično proljetnom okruženju, a s njima završio je i drugi dio naših Zimskih filmskih radionica. Tijekom tih ukupno zbrojenih četrnaestak dana u FKVKZ-u osamnaestero djece i mladeži, u dobi od sedam do osamnaest godina, napravili su čak tri animirana filma.
Iako još trenutno nemamo stvarne filmove za pokazati, prvi će biti gotov za nekoliko dana, a ostali malo kasnije - potrebna su još sitna kozmetička dotjerivanja, već sada ih možemo predstaviti s nekoliko sličica iz filmova.
Film najmlađe skupine naziva je Kaja i mačka Mica i snimljen je po, navodno, istinitom događaju. Priča je to o bezobraznoj mački Mici koja je jela miševe pa je završila u školi za mačke, a snimili su ga Dora Klarić, Lili Klarić, Jakov Klarić, Hana Švigir, Eva Boras, Ines Himmelreich, Borna Škovrlj i Roko Karaula po ideji Kaje Klarić.
Starija skupina osnovnoškolaca snimila je film u tehnici stop animacije lutki od papira naziva Crno-bijeli svijet. Tematski film se dotiče problema netrepeljivosti između različitosti, ali i nosi poruku o činjenici kako svijet nikad nije samo crn ili samo bijel. Autori filma su Tonka Krnić, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec, Juraj Škovrlj, Frane Krnić, Mihael Dučak i Gabriel Mileusnić.
Srednjoškolci Lara Jakovina, Lovro Sabljak i Petar Kovačićek primili su se tehnike animacije u pijesku čija priča, trenutno još nepoznata naslova, je pripovijest o ljudskoj pohlepi, očuvanju okoliša i izgradnji hidroelektrane.
Eto, filmove ćete vrlo skoro moći vidjeti ovdje na našim stranicama i na Youtube kanalu kluba. I naravno, vidimo se na ljetnim radionicama.

 

 

siječanj 2024.

9. 1. 2024.  

BAMkids Film Festival - Young Filmmakers Showcase treću godinu prikazuje kratke filmove (kraće od 4 minute) iz cijeloga svijeta. Ova nenatjecateljska projekcija filmova mladih autora, djece starosti do 14 godina, održava se u sklopu 26. BAMkids Film Festivala kojeg organizira Brooklyn Academy of Music, a koja je, usprkos nazivu, ne samo glazbena akademija već multi-umjetnički centar smješten u Brooklynu. New York. SAD.
Program i onog glavnog festivala, koji prikazuje filmove odraslih, i ovaj "izlog" mladih filmaša prikazuje filmove prilagođene djeci uzrasta od 3 do 11 godina, te koji pozitivno govore djeci različitog podrijetla i kulture. U tom kontekstu na Young Filmmakers Showcase uvršteno je naših pet animacija mladih autora. Tri najbolja prijatelja grupe autora: Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, Skijanje , autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Roko Karaula, 4 puža, grupa autora: Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić, Zagađenje svemira, autori Tonka i Frane Krnić, te Čaj za dvoje Dore Bosnić kojima čestitamo na selekciji.
BAMkids se odvija od 3. do 11. veljače 2024. u hibridnom formatu, tj. malo online, malo uživo, pa ćemo vjerojatno imati prilike i mi ovdje vidjeti barem dio programa ovog festivala.

1. 1. 2024.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2024. godinu.