fkvkz

Vijesti iz 2003.

prosinac 2003.

7. 12. 2003.  

3. European Meeting of Young People's Audiovisual Creation - Camera Zizanio 2003, Pyrgos, Grčka, 30. studeni - 7. prosinac 2003.
3. Camera Zizanio odvija se u sklopu 6. Olympia Inetrnational Film Festival for Children and Young People. I dok je Olympia IFF posvećena profesionalnom filmu za djecu i mlade, Camera Ziranio prikazuje filmove čiji su autori djeca i mladi. Program je podijeljen po dobnim skupinama: do 12 godina, od 13 do 16 i od 17 do 20 godina starosti i ove godine sadrži 109 filmova. Naši filmovi su u natjecateljskoj sekciji autora 13 do 16 godina starosti: Evolucija, Zimske radosti i Crvuljak te u informativnoj sekciji iste dobne skupine: Invazija, Krešo, Sizif, Izlaz, Slasni zalogaj, The cure, Bic i Što je Škocu milo. Filmova imamo i u natjecateljskoj sekciji autora od 17 do 20 godina starosti: Jedan, Kontra, Prvi susret, Shit, Amen te Z Novih Dvoroff, i još jedan u informativnoj sekciji: The mission. Od nagrada, posebno priznanje dodijeljeno je filmu Crvuljak.
pyrgos

 

 

studeni 2003.

30. 11. 2003.  

U Kinu Jadran u Zagrebu od 27. do 30. studenog 2003. održana je 35. revija htvatskog filmskog i videostvaralaštva. Priređivač revije, uz Hrvatski filmski savez, bio je Kinoklub Zagreb. 29 filmskih klubova, udruga i samostalnih autora prijavilo je 152 filmska ostvarenja od kojih je Ocjenjivački sud u sastavu Sanja Iveković, Nikica Gilić, Mihovil Pansini, Ante Peterlić i Zoran Tadić probrao 55 naslova koji su prikazani u šest revijskih projekcija. Među ovih 55 odabranih bili su i Djevojčica sa šibicama, Hlad i mir, Ruke, Evolucija, Ritam, Invazija i Bariša. Posljednjeg dana revije održano je javno žiriranje na kojem su članovi Ocjenjivačkog suda odlučili koje nagrade će dodijeliti užem izboru od 15 filmova. A u tom izboru bila su i naša tri filma pa evo: Djevojčica sa šibicama - druga nagrada, Hlad i mir - diploma, Bariša - treća nagrada. Na kraju moramo citirati iz kataloga revije osvrt gospodina Pansinija na film Hlad i mir. "Kad u ovom videu ne bi bilo drugog doli usta koja hrču zaslužio bi priznanje." I bi tako.

30. 11. 2003.  

Festival I castelli animati po osmi puta održao se u talijanskom gradiću Genzano di Roma udaljenom 29 kilometara od Rima. Genzano di Roma, uzdignut na 435 metara nadmorske visine, poznat je po dvorcu naravno (castelli=dvorci) i od tuda i naziv festivala. A isti je započeo u srijedu popodne, 26. studenog, u kinu Cinema Modernissimo te završio u nedjelju ujutro, 30. studenog, u gledalištu muzeja Museo dell'Infiorata proglašenjem pobjednika festivala. U četvrtak na projekciji međunarodne konkurencije bio je film Život je kao san Jadranka Lopatića, dok je u petak u istoj konkurenciji prikazan film Prvi susret Davora Biruša.

25. 11. 2003.  

U utorak, 25. studenoga 2003. FKVK Zaprešić gostovao je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru u sklopu predstavljanja filmova filmskih i videoklubova Hrvatske pod naslovom Ususret 42. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži. Projekt je pripremljen s namjerom da se Zadrani upoznaju s dosadašnjim filmskim stvaralaštvom djece i mladeži diljem Hrvatske, a realizira se u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i OŠ Stanovi iz Zadra. Mjesec prije nas gostovao je ŠAF Čakovec, a u mjesecima koji slijede sve do 42. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva što će se održati u Zadru od 3. do 6. lipnja 2004. predstaviti će se još Videoklub Mursa iz Osijeka, GFR Film-video Požega, Kino klub Karlovac, Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik i OŠ Stanovi, Zadar.

23. 11. 2003.  

Kino video klub Liburnija-film ove godine organizirao je 34. Kvarnersku reviju amaterskog filma KRAF, 4. festival amaterskog filma MORE i 1. izložbu fotografija MORE. Za KRAF bilo je prijavljeno 55 filmova iz 9 zemalja, a selekcijska komisija odabrala je 21 film za projekciju koja se održala 22. studenog 2003. u dvorani Filodrammatike u Rijeci. Dan prije u istoj dvorani prikazano je 8 filmova na projekciji festivala MORE, od ukupno 9 prijavljenih. A na izložbu MORE pristiglo je 49 fotografija od kojih je odabrano 20. Od naših filmova na projekciji festivala KRAF bio je film Djevojčica sa šibicama koji je i osvojio prvu nagradu za animirani film.

15. 11. 2003.  

4. Mednarodni festival nekomercialnega filma - TOTI, Maribor, Slovenija 15. studeni 2003.
Život je kao san osvojio je drugu nagradu za animirani film, dok su filmovi Djevojčica sa šibicama, Evolucija i Invazija dobili diplomu, također za animirani film.

12. 11. 2003.  

5. PISAF - Puchon International Student Animation Festival otvoren je 8. studenog u gradu Puchon City, Južna Koreja, i zatvoren 12. studenog 2003. završnom ceremonijom i podjelom nagrada. U službenoj konkurenciji sudjelovalo je 45 filmova odabranih od 299 prijava sa 75 fakulteta iz 21 zemlje, osim njih prikazano je i nekoliko retrospektivnih programa, animacija za djecu, te program nazvan World Amazing Shorts u sklopu kojeg je prikazan i animirani film Život je kao san, rame uz rame sa stvarima kao Fast film i Harvie Krumpet.

9. 11. 2003.  

7. "Up-And-Comming" Film Festival je glavno zbivanje za mnoge mlade filmske stvaratelje širom svijeta. Ove godine festival je bila prezentacija od 173 filmova koji su odabrani između više od 2000 prijava iz 43 zemlje. Jedan od tih filmova, predstavljenih u Hannoveru, Njemačka, od 5. do 9.studenoga 2003. godine bio je i Prvi susret Davora Biruša. Festival je podijeljen na Međunarodni natjecateljski program, Nacionalni natjecateljski program te poseban program "Wounds & Visions of a Megapolis" koji su prikazivani u dvije kino dvorane Cinemaxx kompleksa.

 

 

listopad 2003.

27. 10. 2003.  

Dan hrvatske animacije, 27. 10. 2003. - Proljetne radosti, Ljetne radosti, Zimske radosti, Sizif, Kontra, Prvi susret, Crvuljak, Shit, Jedan, Muha, Život je kao san, Amen, Evolucija, Invazija, Djevojčica sa šibicama, Hlad i mir

 
13. 10. 2003.  

13. listopada projekcijom izbora filmova FKVK-a Zaprešić i CTK-a Zaprešić pod nazivom "The best of 2003" i filmova gostiju "Film in video klub Maribor" iz Slovenije u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić obilježili smo Dan grada Zaprešića kao i osmi rođendan kluba. Posjetiteljima i uzvanicima predstavili smo se sa jedanaest filmova nastalih ove godine od kojih jednom je ovo bilo premijerno prikazivanje i još nema naziva. Tako je publika mogla svojim prijedlozima na listićima odabrati ime filma. Dragi gosti iz Maribora, Film in video klub Maribor, predstavili su se sa šest svojih filmova.

 

 

rujan 2003.

26. 9. 2003.  

Za 6. Auburn International Film and Video Festival for Children and Young Adults pristiglo je više od 300 prijava, a odabrano je 148 naslova u različitim kategorijama iz 21 zemlje svijeta. Među njima je i Hrvatska koja je zastupljena s dva bloka filmova. Jedan je blok sastavljen od animacija Škole animiranog filma Čakovec, a drugi od naših animacija. Tako su u Australiji prikazani slijedeći filmovi: Amen Ivana Škoca, Evolucija Daria Črepaka i Kristijana Žeinskog, Prvi susret Davora Biruša, Jedan Davora Klarića, Invazija Igora Krainovića, Crvuljak Nikole Dubovića, Justine Kosir i Anđelka Krajinovića te Kontra Vedrana Vugeca. 6. Auburn International Film and Video Festival for Children and Young Adults održan je od 22. do 26. rujna 2003.

3. 9. 2003.  

5. Škola medijske kulture još jednom održana je u Trakošćanu od 25. kolovoza do 3. rujna 2003. I na ovoj školi imali smo učenika iz kluba, neki su bili prvaši, a neki su se osjećali već kao doma. Pa evo: Ivan Marčec u Radionici za dokumentarni film, voditelj Petar Krelja, filmski redatelj; Ivan Škoc u Radionici za igrani film, voditelj Zoran Tadić, filmski redatelj; Tomislav Josipović u naprednoj skupini Radionice za animirani film, voditelj (naravno) Edo Lukman, voditelj ŠAF Čakovec; Jadranko Lopatić i Miroslav Klarić u Specijaliziranoj videoradionici filmskog scenarija, voditelj Goran Tribuson, književnik. Filmove nastale na radionicama možete vidjeti ovdje. Realizator Škole medijske kulture je Hrvatski filmski savez, a namijenjena je nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, kao i voditeljima filmskih i videodružina.

 

 

kolovoz 2003.

24. 8. 2003.  

Ove godine Svjetski festival neprofesijskog filma UNICA 2003 Union Internationale du Cinema održao se u glavnom gradu Poljske, Varšavi, od 15. do 24. kolovoza 2003. godine. Jedan od predstavnika Hrvatske u ovom "svjetskom prvenstvu" članica UNICA-e bio je i film Krešo autorica Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja.

15. 8. 2003.  

Kada smo ove godine u Berlinu bili na festivalu Ein Fenster zum Osten prišao nam je gospodin Rolf Birn i pozvao nas u Dresden na međunarodnu radionicu animiranog filma Crash-Kurs Trickfilm. Radionica koja djeluje u sklopu Jugendkunstschule Dresden do sada je ugostila mlade animatore iz Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Ukrajine i, sada prvi put, Hrvatske. Tako smo u prekrasnom dvorcu Albrechtsberg uz samu obalu rijeke Elbe ove godine nas četvero iz Foto-kino-video kluba Zaprešić, Ana Maras, Marina Pavić, Nikolina Tompić i njihov voditelj Jadranko Lopatić, uživali u gostoprimstvu voditelja radionice gosp. Rolfa Birna i Annemarie Schubert. U četiri dana, od 10. do 13. kolovoza, zahvaljujući radu i mnoštvu odgledanih animiranih filmova upoznali smo postupke animacije s pomoću crteža, plošnih likova i lutki. Nakon završetka radionice ostali smo još dva dana kao gosti Rolfa i Annemarie te smo imali priliku vidjeti i njihov tehnički muzej, razgledati Dresden, posjetiti izletište Raumstein… Iza nas ostala su tri animirana filma nastala u radionici, ali i, što je još važnije, novo poznanstvo i prijateljstvo u dalekom Dresdenu.

 

 

srpanj 2003.

18. 7. 2003.  

1. Tabor film festival, Veliki Tabor, 14. - 18. 7. 2003. - Krešo, Crvuljak, Jedan, Kontra, Shit

 

 

 

lipanj 2003.

29. 6. 2003.  

Svečanom projekcijom u subotu, 28. lipnja, završena je deveta po redu Internacionalna filmska radionica u organizaciji Škole animiranog filma Čakovec, a koja je započela 22. lipnja 2003. Na projekciji prikazana su dva filma nastala tijekom radionice, kao i najnovija produkcija animiranih filmova ŠAF-a Čakovec. Radionicu su vodili Fernando Galrito iz Portugla i Krešimir Zimonić iz Zagreba koji je imao i izložbu crteža i stripova u izložbenom prostoru Centra za kulturu u Čakovcu. Sudionici radionice i ove godine imali su tradicionalni izlet i piknik u Sv. Martin na Muri na kojem je uživala i naša članica Lucija Papa kao polaznica radionice iz Zaprešića.

26. 6. 2003.  

U-Site: Fusion Film Festival 2003, 26. 6. Njemačka - Crvuljak

 
26. 6. 2003.  

Arcipelago 11. Festival Internazionale di Cortometraggi e Nuove Immagini održan je u multipleks kinu Intrastevere u Rimu, Italija, od 20. do 26. lipnja 2003. U programu nazvanom eMOVIE - Concorso Internazionale Nuove Immagini prikazan je i jedini film iz Hrvatske Život je kao san Jadranka Lopatića.

21. 6. 2003.  

31. Festival der Nationen međunarodni je festival nekomercijalnog kratkog filma i videa, autora amatera, studenata i umjetnika, kako oni kažu, "najbolje iz cijelog svijeta". Festival se održao u mjestu Ebensee, u Gornjoj Austriji, od 15. do 21. lipnja 2003. godine. Preko 500 filmova bilo je prijavljeno iz 37 zemalja, a među njima i nekoliko naših. Ono naših što je uvršteno u program prikazano je 15. lipnja, u prva dva bloka nakon otvorenja festivala, pa je publika imala prilike vidjeti slijedeće naslove: Život je kao san, Shit, Relativity Tour, Jedan, Prvi susret, Muha, Kontra i Crvuljak. Život je kao san osvojio je drugu nagradu publike.
ebensee

15. 6. 2003.  

1. Festival kratkog filma održan je u Mostaru, Bosna i Hercegovina, od 12. do 15. lipnja 2003. godine. Program je započeo otvorenjem festivala u Omladinskom kulturnom centru Abrašević kombinacijom filma i koncerta. U petak je prikazan natjecateljski program eksperimentalnog filma, u subotu igranog filma, a u nedjelju dokumentarnog i animiranog filma. Tijekom festivala priređene su prezentacije nekoliko festivala, održano nekoliko koncerata i otvorena izložba filmskih plakata. FKVKZ imao je u natjecateljskom programu animirani film Život je kao san. Festival je organizirao Mladi most film klub iz Mostara.

13. 6. 2003.  

U petak, 13. lipnja 2003. godine u predvorju Osnovne škole Antuna Augustinčića u Zaprešiću prikazali smo, prvenstveno osnovnoškolcima ali i svima zainteresiranima, filmove djece i mladeži nastale u 2003. godini u produkciji Foto kino video kluba Zaprešić, OŠ Antuna Augustinčića, CTK Zaprešić i OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića. Okupljeni gledatelji mogli su vidjeti animirane filmove Amen, Apollo 11 i 1/2, Evolucija, Invazija i Suton, igrane filmoveIn memoriam i Unreal, dokumentarne filmove Caritas i Motori, reportažu Berlin te eksperimentalne filmove Bariša, Contractions i Ritam.

9. 6. 2003.  

19. International Short Film Festival 2003 Hamburg prikazuje, naravno, kratke filmove u nekoliko natjecateljskih programa - International Competition, German Competition, Three Minute Quickie te Mo&Friese Children’s Short Film Festival kojima nudi sadržaje za različite dobne skupine. Izvan konkurencije postoje i posebni programi, poput Made in Germany, Made in Hamburg, Virtual Light, Japan, Dance, kao i No Budget u kojem je prikazan film Izlaz Davora Klarića. Kurz Film Festival Hamburg otvoren je u srijedu 4. lipnja 2003. i završio, nekih devedesetak projekcija kasnije na šest festivalskih lokacija, u ponedjeljak 9. lipnja.

8. 6. 2003.  

Na 41. reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži prijavljeno je 98 filmskih uradaka u kategoriji djece, te 91 film u kategoriji djece iz ukupno 77 raznih udruga, klubova i škola. Od toga je odabran 51 film djece i 39 filmova mladeži koji su prikazani u 8 revijskih projekcija. Od naših radova eksperimentalni film Ritam prikazan je u prvoj projekciji, animirani Suton i Evolucija u drugoj, igrani film In memoriam i animirani Apollo 11 i 1/2 u sedmoj, dok su animirani Invazija i eksperimentalni Bariša, filmovi mladeži, prikazani u osmoj revijskoj projekciji. Sve projekcije održane su u Gimnastičkoj dvorani Srednje škole Sesvete dok je podjela nagrada i svečano zatvaranje Revije održano u Gradu mladih. Ocjenjivački sud djece nagradio je film Evolucija 2. nagradom za animirani film u dječjoj konkurenciji dok je Stručni ocjenjivački sud (u sastavu: Zlatna Belavić, Maja Flego, Stjepko Težak, Snježana Tribuson i Slaven Zečević) nagradio slijedeće naše filmove: Ritam - 2. nagrada u otvorenoj kategoriji djece, In memoriam - 1. nagrada za igrani film mladeži i Bariša - 1. nagrada u otvorenoj kategoriji mladeži.
Revija je održana od 5. do 8. lipnja 2003. a organizatori revije bili su Hrvatski filmski savez, I. OŠ Luka, Sesvete te Škola animiranog filma Lukas, Sesvete.
2003 foto

7. 6. 2003.  

International Animated Film Festival, Annecy 2003, Francuska

Život je kao san prikazan je u kratkim filmovima izvan konkurencije.

 

 

svibanj 2003.

25. 5. 2003.  

20. Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Dozwolone do 21" - " Up to 21", Warszaw 22. -25. 5. 2003, Poljska, - Crvuljak

17. 5. 2003.  

Međunarodni program 13. Internationales Bochumer Videofestival sadrži 46 filmova iz 14 zemalja, a među njima i Hrvatske s dva filma FKVKZ-a, Crvuljak Nikole Dubovića, Justine Kosir i Anđelka Krajinovića, te Muha Jadranka Lopatića. Festival se održao od 15. do 15. svibnja 2003. u Ruhr-Universität Bochum, jednom od najvećih univerziteta u Njemačkoj s više od 40.000 studenata, a i sam festival organiziraju i vode studenti. Uz glavni program u velikoj dvorani, popratni program posvećem je video instalacijama, predavanjima i diskusijama o video umjetnosti. Nama je u posebnom sjećanju ostao nastup jednog VJ-a kojeg smo imali prilike iskusiti odmah po dolasku u Bochum. Zanimljivo iskustvo.

9. 5. 2003.  

Na Skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije uručena je godišnja nagrada "Rudolf Perešin" grupi autora Foto kino video kluba Zaprešić za 2002. godinu, a koju Zajednica dodjeljuje za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi. A grupa autora je u stvari grupa autorica Ana Blažić, Ana Trkulja, Ines Samaržija i Marijana Brekalo koje su svojim dokumentarnim filmom Krešo u prošloj godini ostvarile zapažene uspjehe na filmskim revijama i festivalima. Bravo.

4. 5. 2003.  

Program 32. International Student Film Festival "Sehsüchte" 2003 prikazan je u Thalia Kinos Potsdam-Babelsberg, u studentskom gradu Potsdam, Njemačka, od 29. travnja do 4. svibnja 2003. godine. "Sehsüchte" (hmmm, u prijevodu nešto kao želja, žudnja ili ovisnost za gledanjem, google prevoditelj nije baš jasan) je europski najveći studentski filmski festival i predstavlja filmove studenata i amatera kojeg svake godine vodi nova generacija studenta Die Filmuniversität Babelsberg KONRAD WOLF, najstarije njemačke filmske škole. Zamijenivši nas valjda za filmsku školu, uvrstili su nam i nekoliko filmova u različite projekcije. U srijedu, 30. travnja u 20,00 sati u projekciji nazvanoj ...hol schon mal den Wagen prikazan je The mission Ivana Marčeca. Istog dana ali u 17,00 sati u kinu br. 2 u projekciji naziva King Size One prikazan je Jedan Davora Klarića. U petak, 2. svibnja u 18,00 sati u projekciji Legebatterie prikazan je Crvuljak Justine Kosir, Nikole Dubovića i Anđelka Krajinovića, a u 22,00 sata Sizif Davora Biruša u projekciji Diagnose: Paranoia. I na kraju, u subotu, 3. svibnja u 19,00 sati, prikazan je Prvi susret Davora Biruša u projekciji naziva Weichzeichner. Naravno, osim projekcija filmova inspirativnih naziva, unutar festivala bilo je i radionica, pitchinga, razgovora s publikom, foruma, Dj-ova...

3. 5. 2003.  

Mediawave - Another connection 2003, Györ, Mađarska 26. 4. - 3. 5. 2003. In flagranti, The mission

 

 

travanj 2003.

2003.  

 

 

ožujak 2003.

24. 3. 2003.  

45 međunarodnih filmova nekomercijalne produkcije svrstanih u 8 filmskih blokova činilo je program 9. Festival des nichtkommerziellen Films "Ein Fenster zum Osten". Od naših filmova ove godine u Berlinu moglo se vidjeti čak šest naslova: Kontra Vedrana Vugeca, Crvuljak Justine Kosir, Nikole Dubovića i Anđelka Krajinovića, Život je kao san Jadranka Lopatića, Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, Prvi susret Davora Biruša te Shit Ivana Škoca. Projekcije su "odrađene" u petak i subotu, 21. i 22. ožujka, dok je Preisverleihung uz čašu pjenušca održan u nedjelju 24. ožujka. A na tom Preisverleihungu imali smo i razloga za čašu pjenušca, mi odrasli naravno. Film Crvuljak osvojio je nagradu hotela "Tierpark", Kontra je osvojio posebnu nagradu, dok je Krešo osvojio glavnu nagradu 1. mjesto za Istočnu Europu. Osim laskavih naslova, bilo je tu i šuškavih eura koji su kasnije vrlo veselo utrošeni. Na fotografiji se vide naša vesela lica zajedno s Želkom Balogom koji se našao na festivalu u svojstvu izaslanika UNICA-e. A priliku imate i pročitati izvješće s festivala iz prve ruke - Justine Kosir u 42. broju biltena Zapis.
2003

16. 3. 2003.  

Od 12. do 16. ožujka 2003. u Kinu SC Studentskog centra u Zagrebu odvijao se program 12. Dani hrvatskog filma. U konkurenciju ovog festivala kratkog i srednjometražnog filma selektirana su i tri naša filma. Dokumentarni film Krešo Ane Blažić, Marijane Brekalo, Ines Samaržija i Ane Trkulja, još jedan dokumentarac S obzirom na situaciju Ivana Kristijana Majić, Ivane Karačonji, Une Radić i Iris Grujčić, te igrani film Shit Ivana Škoca.

 

 

 

veljača 2003.

2003.  

 

 

siječanj 2003.

2003.