fkvkz

Vijesti iz 2023.

prosinac 2023.

 

 

studeni 2023.

 

 

listopad 2023.

 

 

rujan 2023.

 

 

kolovoz 2023.

 

 

srpanj 2023.

 

 

lipanj 2023.

2. 6. 2023.  

Osim ako niste u Kanzasu ovog ljeta, odmah nakon završetla školske godine FKVKZ organizira Ljetne filmske radionice. LjFR namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice započinju u ponedjeljak, 26. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 8. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

 

 

svibanj 2023.

31. 5. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte prije neki dan službeno je objavio i popis nagrađenih filmova onog "Grande" kao i "Piccolo" dijela festivala. Jasno je, "Piccolo" se odnosi na selekciju filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti i mi smo tu sudjelovali s animiranim filmom Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt. Žiri mladih pod nazivom THE BOX, a sastavljen je od djece koji su gledali program u prostoru zajednice općine Ponte San Nicolò, dodijelio je glistama nagradu istoimenog nazva - THE BOX. Obrazloženje žirija u slobodnom prijevodu glasilo bi: Rasprava je bila opsežna: mnogo je važnih pitanja kojima se bave žiriji. Naravno, kako su gostoprimstvo, suradnja, mir i očuvanje okoliša poruke koje mi djeca smatramo bitnima, žiri The Boxa odlučio je nagraditi, pod motom "smijeh će te pokopati", crni humor Života glista. Festival je trajao od 7. do 20. svibnja u Ponte San Nicolò, i još nekoliko drugih mjesta u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto u organizaciji "Corti a Ponte" Association APS. Zahvaljujemo na nagradi i čestitamo našim autorima.

17. 5. 2023.  

Četrnaesti VAFI & RAFI objavio je rezultate selekcije za VAFI sekciju Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, odnosno onaj dio festivala koji prikazuje filmove djece i mladih i odvija se u Varaždinu. U toj sekciji bilo je ispravno prijavljeno 282 animirana filma, a selekcijska komisija odabrala je njih 99 koji će se natjecati u službenoj konkurenciji i prikazati u Varaždinu od 1. do 4. lipnja u Kinu Gaj. Odabrani animirani filmovi podijeljeni su u tri kategorije prema starosti autora: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - djeca od 11 do 14 godina i MAXI - mladi od 15 do 18 godina. Među ovih 99 filmova iz gotovo cijelog svijeta uvršteno je i pet naslova autora iz FKVKZ-a, pa evo i koji su to. U kategoriji MINI nalaze se 22 animacije, među njima su filmovi Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te Različitost spašava, autori Ivor i Bruna Benčić. Zatim, u kategoriji MIDI je čak 41 film, a jedan od njih je Jedna je mačka mnogo jela, autorice Katarina Jakus, Lana Leljak i Laura Kekez. I u kategoriji MAXI je 36 naslova uključujući Sjene, autori Petar Miklenić, Gita Vujnovac i Julija Jagodić, te Orfej i Euridika, autori Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan i Matej Tomić.
Eto, čestitamo našim autorima kao i autorima svih odabranih filmova koje možete vidjeti ovdje, i spomenimo na kraju kako su organizatori festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke, dok je ovogodišnji partner festivala ANIMAFEST Zagreb, svjetski festival animiranog filma.

 

 

travanj 2023.

25. 4. 2023.  

Još jednom primili smo obavijest putem Filmfreeway-a kako nam je film primljen na festival iako (još) nemamo službene potvrde od samog festivala. Riječ je o Timeline Film Festivalu koji se održava u gradu Carate Brianza u Italiji i o našem filmu naziva Sjene kojeg su autori Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić. Festival bi se trebao održati od 4. do 6. svibnja s programom koji objedinjuje kratke filmove autora dobi 11-13 godina (secondary school), 14-18 godina (high school), te autora do 27 godina sa univerzitea, filmskih škola i općenito filmskih stvaralaca.
Više od toga ne znamo obzirom da su podaci na web stranici, Facebooku, Twitteru i Instagramu još uvijek iz prošlih vremena. To nas ipak neće spriječiti da čestitamo Juliji, Giti i Petru, makar i neslužbeno, na ulasku na festival.

24. 4. 2023.  

22. travnja u Staroj školi u Prigorju Brdovečkom održana je u organizaciji Udruge solidarnosti mladih - SOMA radionica medijske pismenosti "Mediji i društvo". Osim vrlo zanimljivog predavanja na temu što su dezinformacije, što su osobni podaci i autorska prava te kako ih zaštititi, predstavljen je i film Tko to tamo kopa filmske družine OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca nastao u suradnji s FKVKZ-om. Autori filma ispričali su i kako je sam film nastao, pa i nekoliko dogodovština sa snimanja i zanimljivih situacija.
Udruga solidarnosti mladih - SOMA novoosnovana je udruga na području Općine Brdovec te provode projekte fokusirane na neformalno učenje mladih putem ovakvih radionica ali i potpuno neformalnih pub kvizova, šetnji u prirodi, likovnih izložbi i drugih akcija.

4. 4. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte službeno je objavio popis odabranih filmova u slekciji BY 3.18, odnosno selekciji filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti. Animirani film Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt, tako će biti prikazan 9. svibnja u dvorani "Hangar 9" u općini Casalserugo te 15. svibnja u Gradskoj dvorani u Ponte San Nicolò. Casalserugo i Ponte San Nicolò nalaze se u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto, koja se nalazi oko 30 kilometara zapadno od Venecije i oko 8 kilometara jugoistočno od Padove. Uz obavijest o selekciji poslali su nam i malo statistike: prijavljeno je bilo 1106 filmova iz 70 zemalja. 39 filmova odabrano je u službenoj konkurenciji te još 67 kratkih filmova u selekciji BY 3.18. Predviđa se oko 1500 gledatelja u dobi od 5 do 80 godina koji će sve te filmove moći gledati od 8. do 20 svibnja 2023. godine. Čestitke našim autorima.

3. 4. 2023.  

Od 17. do 23. travnja 2023. u kultnom mjestu Sirifort Auditorium Complex u New Delhiju, ali i još na 50+ različitih mjesta širom Indije, održava se 9. izdanje Smile International Film Festival for Children & Youth, odnosno SIFFCY. I ove godine festival se odvija hibridno - malo online, malo uživo, sa svrhom pokretanja, obrazovanja, ohrabrivanja i osnaživanja dobre kinematografije djece i mladih. A kao predstavnici naše dobre kinematografije na tom festivalu sudjeluju tri animacije: Djevojčica i pas autorice Ines Himmelreich, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića te Invazija smeća kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec.
Svake godine na festivalu se prikaže oko 50 filmova iz više od 30 zemalja, a o svim filmovima u konkurenciji svoj sud će dati čak četiri različita žirija. Našim predstavnicima čestitamo na sudjelovanju u ovom tjedan dana dugom filmskom zbivanju u Indiji kojeg je organizator Smile Foundation.

1. 4. 2023.  

Jučer u podne započelo je prikazivanje međunarodne Junior selekcije irskog Fresh Film Festivala. Točnije, selekcija Ireland's Young Filmmaker of the Year Junior International sastavljena je od 14 filmskih ostvarenja autora starosti do 12 godina, a uz nju je i selekcija Senior sastavljena od filmova autora od 13 do 19 godina. Naravno, to nije sve od festivala jer je u programu i nacionalna selekcija, ali i razna druga zbivanja, radionice, forumi, uključujući i druge projekcije koje se odvijaju tijekom godine. U već navedenoj međunarodnoj sekciji Junior prikazuje se i jedan naš film Loše kampiranje kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Frane Krnić. Čestitke našim autorima, a cjelokupnu selekciju možete pogledati u online projekciji Fresh Film Festivala sve do 12. travnja, pa, eto, bacite pogled.

 

 

ožujak 2023.

23. 3. 2023.  

Upravo su otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, njihove nastavnike i sve druge zainteresirane, a otvorene su do 7. travnja 2023. Filmska naSTAVa jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je pritom potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora za učenike, od 11. do 15. travnja 2023. od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijaviti se možete na ovoj  poveznici. Spomenimo usput kako je u filmski portfolio online platforme uvršteno i nekoliko djela iz produkcije FKVKZ-a, a koji su nagrađeni na revijama HFS-a. Kopači zlata (Roko Damiani) i Nije svako zlo za zlo (Tea Pšeničnjak, Robertina Filković) su u osnovnoškolskoj skupini, dok su Strašni zmaj (Josip Skledar, Jurica Nikolić), Metamorfoze (Lucija Majnarić, Marija Nikolić, Jurica Nikolić, Lucija Petkoviček, Josip Skledar, Andrej Cirkveni, Irma Škaljo, Martina Anić), Slijepci (Lucija Petkoviček) i Prvo su došli... (Josip Skledar, Jurica Nikolić) u srednjoškolskoj skupini.
U zimskom ciklusu sudjelovalo je više od 240 učenika srednjih škola iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Duge Rese, pa zainteresirani za stjecanje znanja filmske metodologije i analize - požurite!

16. 3. 2023.  

Festival Internacional de Cortometrajes Infantil y Juvenil Cachinus de Cine održava se u gradu Cilleros, istočno od Madrida, u Španjolskoj. Grad se nalazi u provinciji Cáceres poznatoj po očuvanoj prirodi i tradiciji, okruženoj kristalno bistroj vodi, prirodnim jezerima i planinama. Za peto izdanje festivala prijavljeno je 346 kratkih filmova iz 37 zemalja svijeta. Još ne znamo točno koliko je filmova ukupno odabrano u tri natjecateljske kategorije podijeljene po starosti autora, ali smo saznali kako su među njima i dva naša animirana filma: Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, te Dva kralja kojeg je autor Ivor Krčelić. Cachinus de Cine pokrenut je sa željom približiti sedmu umjetnost mladima kako bi imali mogućnost kroz ovu umjetnost učiti i spoznati svijet oko sebe. Organizatori festivala su Cultural Association of Cilleros (A.C.D.C.) i Gradsko vijeće grada Cilleros, a održava se od 27. do 29. travnja 2023. godine. Čestitke autorima.

 

 

veljača 2023.

27. 2. 2023.  

Eto, kakav smo mi klub. Osjećam se k'o budala. Imamo tako vrijedne članove koji snime film, snime autorsku glazbu za film, potpišu ga kao FKVKZ produkciju, prijave ga na reviju, film bude primljen na reviju, a nitko (dobro, skoro nitko) u klubu nema pojma o tome. Ali, Stvarno niko nije kriv, Nisam bome niti ja, Ali ima takvih dana... Ovim putem ispravljamo ovu neparavdu uz velike isprike Jurici Nikoliću i Josipu Skledaru.
Dakle, oni su snimili film eksperimentalnog izričaja, odnosno, bolje rečeno, video spot za svoju pjesmu naziva Budala, pa se tako zove i film. Film je uvršten na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, riječ je o jednoj od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj sudjeluju neprofesionalci (oliti odrasli autori) kao i studenti raznih akademija. Revija je održana od 25. do 27. studenoga 2022. godine u Belom Manastiru, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film. Od ukupno 147 prijavljenih u službenoj konkurenciji sudjelovala su 34 filmska ostvarenja, specificirano 7 igranih, 12 dokumentarnih, 12 eksperimentalnih i 3 animirana filma. Još jednom hvala Joži & Juri (tako im se zove YouTube kanal, slobodno navratite) na produkcijskom spomenu, čestitke na sudjelovanju na Reviji, i, ako smijemo prigovoriti, možda da je idući put i kakva nagradica... hhm?
Al nema veze, al nema veze,
Objektivno govoreći, niko nije za to kriv
Al nema veze, ionako neću nikom reć

20. 2. 2023.  

U subotu, 18. veljače 2023. u zaprešićkoj Vršilnici, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, otvorena je izložba radova Ivana Čede Ostreša Triptih Seljačke bune posvećena 450-oj obljetnici Seljačke bune, ali i 50 godina od slikanja murala s istom tematikom na zidu pozornice kino dvorane Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. U program ovog obilježavanja uključio se MAX teatar s "Monologom Ambroza Gupca" u izvedbi Jadrana Grubišića te FKVK Zaprešić projekcijom filma Anno domini MDLXXIII. Film je nastao 2007. godine na temelju fotografija Damira Kosira dok montažu potpisuje Miroslav Klarić. Obzirom da je mural uništen prilikom sanacije zgrade POU Zaprešić od potresa, ovaj film i fotografije su vjerojatno jedini preostali zapis ovog djela Čede Ostreša i Dragutina Grgasa Belog naslikanog 1973. godine. Izložba je otvorena do 27. veljače.

 

 

siječanj 2023.

1. 1. 2023.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2023. godinu.