fkvkz

Vijesti iz 2023.

prosinac 2023.

24. 12. 2023.  

Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretan Božić i uspješnu 2024. godinu.

14. 12. 2023.  

Već sutra, 15. prosinca, u Colchesteru, Engleska, održava se drugi UpLift, međunarodni festival animiranog filma kojeg organiziraju studenti at the Department of Literature, Film and Theatre Studies (LiFTS) at University of Essex. Mjesto glavnog zbivanja festivala je Cine 10, gdje će biti sve projekcije filmova. Paralelna zbivanja i aktivnosti, poput radionica, izložbi, razgovora sa studentima i filmskim profesionalcima, druženja i završnog partyja, će se odvijati širom Colchester Campusa, University of Essex.
Naš tim je pedantno odabrao posebnu kolekciju kratkih animiranih filmova, kažu oni, obuhvaćajući različite teme i stilove koji su istovremeno provokativni i dojmljivi. A među njima je i animacija FKVKZ-a Na koncu, kojeg su autori Lucija Petkoviček, Karla Anić i Luka Bakonji. Službena selekcija prikazati će se u četiri filmska bloka tematski objedinjenih animacija. Prvi blok naziva World around us počinje u 12 sati. U ovom bloku je i film naše Stelle Hartman - Mačja posla. U drugom bloku, s početkom u 15 sati, je već spomenuti Na koncu s tematskim podnaslovom Loneliness. Treći blok nosi naziv Raising voices, a četvrti, koji počinje u 18 sati, ima znakoviti naziv Hope. Nakon toga je završni party i zatvaranje festivala uz dodjelu nagrada. Katalog festivala možete pogledati na ovoj poveznici, uz čestitke našim autorima - Stelli, Luciji, Karli i Luki.
Smješten unutar živahnog Colchester Campusa, UpLift je podjednako informativan i zabavan - tim riječima završavaju organizatori promociju svojeg festivala. Ne ulazeći u informativni dio programa, sigurni smo kako će se studenti Univerziteta u Essexu dobro zabaviti uz odabrane filmove i popratne sadržaje.

1. 12. 2023.  

S dolaskom zimskih školskih praznika u FKVKZ-u organiziramo još jedne po redu klupske Zimske filmske radionice.
Ako ne znate što je to, evo o čemu se radi: od prijavljenih polaznika formiraju se grupe prema uzrastu te svaka grupa radi na svojem filmu - animiranom, igranom, dokumentarnom, eksperimentalnom - prema dogovoru, na temu koju sami izaberu.
Započinje se od razrade ideje, zatim pripreme, snimanja, i završava montažom filma. Ako ne znate kako se snima film, ne brinite, radionica je namijenjena svim zainteresiranim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, bez obzira na prethodno iskustvo u stvaranju filmova.
Obzirom da su zimski školski praznici podijeljeni u dva dijela i ove radionice će biti dvodijelne. Počinjemo 27. prosinca 2023. u 10,00 sati radnim dogovorom i rasporedom dolaska, i prvi dio završava 5. siječnja 2024. godine. Drugi dio će se održati od 19. do 24. veljače 2024., onoliko koliko će biti potrebno za završavanje filmova.
Ukoliko ste zainteresirani na ovaj način provesti dio školskih praznika javite nam se:
telefonom na broj 01/4001565 ili na e-mail fkvkz@fkvkz.hr ili osobno na adresi kluba Matije Gupca 4 i rezervirate besplatno mjesto na radionicama.

 

 

studeni 2023.

24. 11. 2023.  

Friška roba na Filmskoj naSTAVi!
Objavom novih blokova filmova namijenjenih osnovnim i srednjim školama, kolekcija filmova na platformi Filmska naSTAVa prešla je troznamenkasti broj! I da podsjetimo, Filmska naSTAVa besplatna je digitalna platforma namijenjena osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima te učiteljima, nastavnicima i profesorima diljem Republike Hrvatske u izvedbi Hrvatskog filmskog saveza.
Na platformi Filmske naSTAVe@online dostupni su neprofesijski kratkometražni filmovi svih filmskih rodova te različitih nacionalnih kinematografija, uključujući i filmove djece i mladih koji su nagrađeni na Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu. Među njima su naravno i filmovi nastali u produkciji FKVKZ-a, pa su tako najnovija ostvarenja uključena u Filmsku naSTAVu dva animirana filma Različitost spašava Brune i Ivora Benčića te Sjene Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića u osnovnoškolskoj sekciji, kao i Mislim da si jednom Lucije Petkoviček i Televiziran poveće grupe autora (Josip Skledar, Petra Krišković, Jurica Nikolić, Katarina Ivanković, Janko Gross, Marta Barlović, Hana Tomić, Matej Tomić, Jelena Horvat, Borna Benčić, Lara Jakovina, Lucija Petkoviček, Mia Banovac) u srednjoškolskoj sekciji. Pa eto, ako želite pogledati ove, ali i druge filmove obrađene analitički i metodički i tako oplemeniti svoju filmsku pismenost i kulturu - svakako preporučamo!

17. 11. 2023.  

European Meeting of Young People's Audiovisual Creation- Camera Zizanio 2023 objavio je popis od 81 filma iz 34 europske zemlje koji su uvršteni u ovo 23. izdanje susreta mladih filmaša. Camera Zizanio održati će se od 2. do 9. prosinca 2023. godine u Pyrgosu, paralelno s 26. Olympia International Film Festival for Children and Young People, festivalom za djecu i mlade profesionalnih autora.
Filmovi su podijeljeni u tri dobne skupine: A - autora do 12 godina, B - od 13 do 16 godina i C - od 17 do 20 godina starosti. I ove godine u selekciju nam je uvršteno nekoliko filmova, tri točnije, iz recentne produkcije FKVK-a Zaprešić, i sva tri su animirani filmovi. Prvi je 4 puža, autori kojeg su Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić u kategoriji A. Ostala dva filma su u B kategoriji, Novine, autori su Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, te Ljeto iz svemira kojeg su ovog ljeta snimili Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić i Simona Sermazi.
Camera Zizanio nije festival, naglašavaju organizatori, već susret mladih autora do 20 godina starosti za koji smatraju da je važnije od natjecanja mjesto gdje se mogu družiti, vidjeti kreacije drugih mladih ljudi, pričati, zabaviti se, stvoriti prijateljstva i planirati budućnost. Osim Europske sekcije filmova na susretu je prisutna i Međunarodna te Grčka sekcija. Mladi filmaši i njihovi voditelji iz 14 europskih zemalja, zajedno s grčkim vršnjacima tijekom tih osam dana, osim gledanja filmova sudjelovati će i u stvaranju filma u sklopu 13. međunarodne radionice Mythos Project. Čestitke autorima!

16. 11. 2023.  

U Centru za kulturu mladih Pionirski dom u Ljubljani danas je projekcijom srednjoškolskog natjecateljskog programa i dodjelom nagrade najboljeg filma u istom, završio Međunarodni filmski festival za djecu i mlade ZOOM.17. Mi smo jučer, u srijedu 15. 11., "skoknuli" do Ljubljane na projekciju osnovnoškolskog natjecateljskog programa i dodjelu nagrada pa ćemo biti toliko slobodni prenijeti očitovanje žirija o nagrađenom filmu.
"Kratki film na maštovit način spaja animaciju i glumu kako bi prikazao dječji pogled na medijski svijet odraslih. Kad dijete otvori novine, bljesnu slike suvremenosti: vojnici i tenkovi pucaju jedni na druge; divovski brod koji tone; utakmica između dva nogometna tima. Jednostavne, ali vizualno efektne lutke i pozadine od novinskog papira oživljavaju pred našim očima. Mladi autori smisleno koriste izvorne materijale i tehniku ​​stop animacije kako bi stvorili uvjerljivo živ svijet vijesti. Taj svijet, međutim, nije nimalo prijateljski raspoložen prema dječjem pogledu, pa na kraju završi kao hrpa papira u smeću. Otvoren kraj omogućuje gledatelju imati vlastitu interpretaciju."
Eto tako su članovi žirija Kolja Saksida, režiser, producent i pedagog, Barbara Kelbl, scenaristica, autorica kratkih filmova i televizijskih emisija, prevoditeljica i novinarka te Aliaksandra Ihnatovich, kulturna djelatnica, feministička filmska pedagoginja, istraživačica i stvarateljica, objasnili svoju odluku. A ako niste već prepoznali po opisu, nagrađeni film je animacija FKVK-a Zaprešić Novine kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak.
Nagradu naziva "Klapa za najbolji dječji film" film je dobio između 11 odabranih naslova u dječjoj konkurenciji. Osim ovog filma, u konkurenciji srednjoškolskog filma bila nam je uvrštena i animacija Eastwood autora Filipa Prše.
Na ovogodišnje izdanje ZOOM-a bilo je prijavljeno 107 dječjih i 255 filmova mladeži iz cijeloga svijeta pa je ova nagrada lijepo priznanje na čemu zahvaljujemo žiriju i organizatorima festivala. I čestitamo autorima.

12. 11. 2023.  

Završetak ovogodišnjeg 13. međunarodnog festivala filma djece i mladeži Enimation Festival 2023 preklopio se s proslavom Martinovanje v Mariboru, jednim od najprepoznatljivijih i najpopularnijih događanja u glavnom gradu Štajerske. Bacili smo kratak pogled na rijeku ljudi koji su se zabavljali na trgovima uz živu glazbu, hranu i piće, ali kako smo ovdje ipak službenim poslom, nismo se pridružili zabavi. Umjesto toga pogledali smo dvije projekcije filmova, a kasnije, nakon obilnije okrepe, prisustvovali proglašenju nagrađenih filmova i zatvaranju festivala. Da u povratku ipak imamo neku trajniju uspomenu na festival, osim pogleda na sniježno Pohorje, muvinga po Mariboru i štajerske tradicionalne glazbe, pobrinuo se film Brune i Ivora Benčića T-Rex glistix, kojem je stručni žiri dodijelio 3. nagradu u kategoriji MINI international.
Zahvaljujemo žiriju na nagradi, organizatoru Društvu ENIMATION i Hani Repše na gostoprimstvu, a čestitke idu naravno autorima.

9. 11. 2023.  

Projekcijom najboljih radova i koncertom grupe Eho u sklopu projekta Animirane improvizacije u Velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića završen je 2. međunarodni festival kratkog animiranog filma AniMaroolic 2023.
Međunarodni stručni žiri odabrao je najbolje radove u službenoj Glavnoj i Studentskoj konkurenciji, dok su o najboljim radovima u Dječjoj konkurenciji glasali najmlađi članovi knjižnice.
U Dječjoj konkurenciji splitski su osnovnoškolci najviše glasova dali našem filmu Četiri puža, čiji su autori njihovi vršnjaci Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić.
Zahvaljujemo djeci na glasovima, čestitamo našim autorima i prenosimo djelić atmosfere sa festivala putem nekoliko fotografija s facebooka.

4. 11. 2023.  

Točno na isti datum kada je prije 28 godina održana osnivačka skupština FKVKZ-a (usput budi rečeno, bio je također četvrtak) obilježili smo i taj (za nas) značajan događaj. Drago nam je što je prostor Vršilnice u Novim Dvorima bio popunjen, iznosili su se i dodatni stolci, i nadamo se da je prikazani program bio na visini očekivanog.
Ali, kako je rekao John Donne, no man is an island, pa tako ni ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez pomoći mnogih. Zahvaljujemo se Multimedijskom centru Vršilnica i Turističkoj zajednici grada Zaprešića na ustupljenom prostoru za ovu projekciju, POU Zaprešić, TV Zapad, Radio ZFM na medijskoj podršci i, prvenstveno, Gradu Zaprešiću bez kojeg bi sve ovo bilo nemoguće.
Zahvaljujemo se i dogradonačelniku grada Zaprešića, gospodinu Alanu Labusu, na kao i uvijek lijepim riječima.
Svakako treba zahvaliti i brojnim institucijama, organizacijama i udrugama koje nas potpomažu i s kojima surađujemo ne samo ove godine već tijekom dužeg niza godina: Hrvatski filmski savez, Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Zaprešićka zajednica tehničke kulture, osnovne škole i srednja škola s područja grada Zaprešića ali i okolnih općina i grada Zagreba. Zahvaljujemo i svima vama koji ste bili na ovoj projekciji, svima koji nas prate u našem radu i, naravno, našim članovima i prijateljima koji su uvijek tu kad treba pomoći i zbog kojih ovaj klub postoji.
I na kraju, ogromne zahvale i zasluge za organizaciju ove fešte pripadaju našoj mladeži čijim je trudom i brojnim utrošenim satima i danima omogućeno da sve bude na vrhunskom nivou. Hana Tomić, Nino Goran Tosenberger, Sara Biškup, Magdalena Raković, Petar Jakovina, Matija Gagulić, Lovro Sabljak, Lara Jakovina, Filip Prša, Nola Škrbec, Simona Sermazi, Josip Skledar, Jurica Nikolić, Lucija Majnarić i Lucija Petkoviček - hvala vam.


 

 

listopad 2023.

28. 10. 2023.  

27. listopada održan je 11. Fifes Junior, odnosno Filmski festival kratkih i smiješnih filmova autora do 18. godina, odnosno Međunarodni Filmski Festival Smijeha, ili ukratko - FIFES. Projekcije i kasnije proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, kao i druženje "uz čačkalicu i čašicu" održani su u novom prostoru udruge Foto Film Video Amateri Luke - FFVAL koji su i organizatori festivala.
Novi prostori FFVAL-a nalaze se u zgradi stare škole koja je izgradnjom nove škole dana na korištenje udrugama općine Luka. Ovom prigodom FFVAL je obilježio 14. godina rada pa se okupljenim uzvanicima pohvalio i svojim brojnim uspjesima. Čestitamo FFVAL-u rođendan i želimo im još više uspjeha u novom prostoru i nadolazećim godinama.
A čestitamo i svim nagrađenim filmovima i njihovim autorima ovog 11. Fifes Juniora među kojim su i dva naslova iz FKVKZ-a. Tako je u kategoriji autora do 13 godina Stručni žiri filmu Od svađe do prijateljstva kojeg su autori Kaja, Lili, Jakov i Dora Klarić dodijelio 3. nagradu, a filmu T-Rex glistix Ivora i Brune Benčić 2. nagradu. Inače, o nagradama su odlučivala dva žirija, dječji i stručni, u tri kategorije: autora do 13 godina, 13 do 18 godina i otvorenoj kategoriji.
Eto, čestitamo još jednom i FFVAL-u i filmašima.

26. 10. 2023.  

Filmska i kazališna profesorica Sara Šabec, filmski redatelj Vid Hajnšek i diplomirani filozof Jelena Dragutinović ovogodišnji su selektori Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade ZOOM.17. Oni su od pristiglih prijava odabrali ukupno 26 filmskih naslova koje će biti moguće vidjeti u dvije projekcije u dva dana.
U srijedu, 15. studenoga s početkom u 12,30 sati prikazuje se program službene konkurencije filmova djece u kojem je uvršten i film FKVK-a Zaprešić Novine kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak. Idućeg dana, u četvrtak, 16. studenoga, također s početkom u 12,30 sati je projekcija službene konkurencije filmova mladih u koju je uvršten opet jedan film FKVKZ-a: Eastwood autora Filipa Prše.
Nakon svake projekcije članovi žirija Kolja Saksida, režiser, producent i pedagog, Barbara Kelbl, scenaristica, autorica kratkih filmova i televizijskih emisija, prevoditeljica i novinarka te Aliaksandra Ihnatovich, kulturna djelatnica, feministička filmska pedagoginja, istraživačica i stvarateljica će proglasiti najbolje filmove i dodijeliti nagrade autorima.
Cjelokupni program, a tu su osim natjecateljskih projekcija i filmske radionice za djecu i mlade, održava se u Pionirskom domu - Centru za kulturu mladih, Vilharjeva cesta 11, u Ljubljani, Slovenija. Sudjelovanje na festivalu je besplatno, a Ljubljana nije daleko. Dakle...

24. 10. 2023.  

AniMaroolic, Međunarodni festival animacije otvoren je za animacijske produkcije svih tehnika, žanrova, tema, formata i medija prikazivanja (film, video, televizija, internet, pametni telefoni, video igre, VR, AR, fulldome itd.).
AniMaroolic je međunarodni festival animacije i izložba animiranih likova u Splitu, Hrvatska. Festival je osnovao, uspostavio i vodi Odjel za multimediju Marka Marulića Gradske knjižnice Split.
Tijekom trodnevnog festivalskog događanja održat će se projekcija natječaja Gradske knjižnice Marka Marulića u multimedijalnim dvoranama i izložba natječaja dizajniranih likova u showroomu i Multimedijskom odjelu.
Održat će se od 6. do 8. studenog 2023. u Gradskoj knjižnici Split, Ulica slobode 2, Split, Hrvatska.

Evo, toliko smo saznali o festivalu sa stranice prijave i još da su nam u ovo drugo izdanje AniMaroolica selektirana dva filma - 4 puža, kojeg su autori Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić, te Tri najbolja prijatelja autora Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula.
Za sada možemo samo čestitati autorima na selekciji, a za sve ostalo treba se obratiti gospodinu Poirotu i njegovim malim sivim stanicama.

23. 10. 2023.  

Neobično je kako nešto što se održava već po dvanaesti put može biti svaki puta drugačije. Isto, a ipak različito. Nekako smo se prisjetili davne 2012. godine kada je ekipa s DUFF-a - Đive, Dube, Igor, Miro, po prvi puta nam rekla 'Dobrodošli!'. A sada kaže Đive 'Evo van njih, tu su svake godine!' Svake osim jedne, i to nam zamjera, jer nam je bila važnija 20. obljetnica našeg kluba nego DUFF. I još jedne, kada je sve bilo online, ali to stvarno nije naša krivica.
A u tih dvanaest godina nakupilo se i nas i naših filmova i nagrada. 49 filmova. 5 nagrada za animirani film. 2 nagrade dječjeg žirija. 2 Grand Prixa. Bilo je godina i kada smo se vratili u Zaprešić bez nagrade, kao i ove godine. Ponekad bez nagrade, ali nikad bez uspomena. Sjećamo se i kupanja u moru i prženja na suncu i plovidbi karakom. Ali i toplih jakni i kišnih oblaka i dekica na Srđu. Ipak, čini mi se ovo je prvi put da nam je priređeno i olujno jugo. Pa su nam propale karte do Srđa. Bez refundacije. Srećom, mi nikad ne njorgamo.
Zato nas domaćini i vole pa ćemo sigurno doći i iduće godine na sretno trinaesto izdanje Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade zemalja Mediterana - DUFF. Unaprijed se zahvaljujemo.

18. 10. 2023.  

Nakon uspješne prošlogodišnje projekcije, Foto Kino Video Klub Zaprešić se vraća u Vršilnicu s novim setom odabranih filmova iz svoje produkcije.
Na ovogodišnjoj projekciji bit će prikazani ponajbolji filmovi nastali 2023. godine te će se obilježiti i 28. rođendan kluba. Očekuje se lepršava i zabavna večer zaslugom zlatne mladeži FKVKZ-a koja je inicirala i organizirala ovaj event pa pozivamo sve stare i nove članove, prijatelje i suradnike na ponovno okupljanje i ugodno druženje.
Projekcija će se održati 2. studenog u Vršilnici s početkom u 19:00 sati, a poslije projekcije slijedi mini-kviz te druženje uz hranu i piće.
Dođite! Ulaz je besplatan.

17. 10. 2023.  

Grad Batumi, glavni grad autnomne pokrajine Adžarije, u državi Gruziji, poznat je još od antičkih vremena pod imenom Batis. Naziv potiče od grčke fraze batis limin, što znači "duboka luka". (Nisam to ja pametan, to je Wikipedija.) Osim kao crnomorska luka, u novije vrijeme Batumi je poznat i po turizmu (i kockarnicama - zovu ga Las Vegas Crnog Mora), ali nama je važniji kao mjesto gdje se održava Međunarodni festival animiranog filma TOFUZI. Ove godine po petnaesti puta ovdje će se okupiti mnoštvo animacija grupiranih po natjecateljskim kategorijama Filmova za odrasle (hhmmm), Filmova za djecu, Debitantskih kratkometražnih filmova, Eksperimentalnih filmova, TV serija, Studentskih filmova i Filmova djece.
Nama je, silom prilika, ipak najzanimljivija ova posljednja kategorija na kojoj su uvrštena i naših ruku djela. Foto kino video klub Zaprešić u Gruziji će od 13. do 18. studenoga 2023. godine predstavljati tri naša filma: Zagađenje svemira kojeg su autori Tonka i Frane Krnić, Novine grupe autora: Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, te Horror Vacui autorice Lare Jakovina kojima čestitamo na selekciji.
Kao jedan od svojih ciljeva festival TOFUZI navodi "približiti animaciju kao atraktivnu vrstu kulture djeci onih regija Gruzije gdje su kulturni događaji vrlo rijetki" pa tako, nakon ovog međunarodnog izdanja, održavaju i regionalne verzije festivala s radionicama animacije u više od 20 regija Gruzije. Nama je čast biti dijelom toga makar i ovako, na daljinu.

16. 10. 2023.  

I ovaj trinaesti po redu (sretan broj) međunarodni festival filma djece i mladeži Enimation Festival 2023 neće proći bez filmova iz FKVK-a Zaprešić. Upravo nam je stigla obavijest kako su između 221 filma iz 32 zemlje, koliko ih je pristiglo na selekciju ove godine, iz naše recentne produkcije odabrane tri animacije u službenu konkurenciju. Riječ je o filmu Brune i Ivora Benčića naziva T-Rex glistix, zatim Praizlet autorice Petre Kolanović te radionički film Marketplace nastao na radionici u FKVKZ-u u sklopu Erasmus + projekta Bon Appetite Europa u organizaciji OŠ Otona Ivekovića u kojem su sudjelovali učenici škola Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko iz Češke Republike, Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll iz Španjolske, Agrupamento de Escolas Cego do Maio iz Portugala te OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba. Čestitke autorima.
Cjelokupni program festivala podijeljen je u tri dobne skupine u slovenskoj i međunarodnoj kategoriji: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - 11 do 14 godina, i MAXI - mladi od 15 do 19 godina. Uz njih je još i tematska kategorija Human Rights, posebno za djecu i mladež. Ukupno će se u osam projekcija u tri dana prikazati 69 odabranih filmova trajanja oko 250 minuta počevši u četvrtak, 9. studenoga pa do subote, 11. studenoga, kada će proglašenjem nagrađenih filmova i dodjelom nagrada Mali slon završiti festival.
Organizator festivala je Društvo za razvoj filmske kulture, ENIMATION, mjesto prikazivanja je već poznato kulturno mjesto Vetrinjski dvor u Mariboru, a projekcije su besplatne pa, ako vas put nanese u Maribor u to vrijeme, vabimo Vas na prireditev.

14. 10. 2023.  

WAWA, Films made by kids to save the planet je mali filmski festival unutar velikog festivala Arica Nativa Film Fest koji se održavaju u gradu Arica u Čileu. I dok ovaj veći prikazuje filmove odraslih, profesionalnih autora, WAWA je usmjeren ka mlađim generacijama filmaša koji težnju za očuvanjem planete Zemlje od uništenja izražavaju putem audio-vizualnih sredstava. No, bez obzira na godine, i onom većem i ovom manjem festivalu zajedničko je okupljanje filmskih stvaratelja koji cijene prirodna i kulturna bogatstva ovog planeta, promiču održivi razvoj kroz očuvanje prirode uz posebnu pozornost usmjerenu na klimatske promjene.
Unutar ovih ekološki osviještenih filmskih poruka put do selekcijskog žirija pronašao je i film FKVKZ-a Invazija smeća koji ga je uvrstio u natjecateljski program ovog devetog izdanja festivala. Tako se film iz Zaprešića našao uz bok filmova iz SAD-a, Kolumbije, Argentine, Kazahstana, Slovenije, Španjolske, Rusije, Gruzije, Brazila, Irana, Perua, Belgije i Čilea.
Program WAWA je podijeljen u tri kategorije, Filmovi snimljeni u Arici, Kategorija od 7 do 13 godina i Kategorija 14 do 17 godina. Ukupno će biti prikazano 36 filmova koji se natječu za Arica Nativa Wawa Award ili priznanje WAWA Spirit koje dodijeljuju organizatori festivala, organizacija Fundación Altiplano. A sve to odžrava se između 6. i 12. studenoga 2023. godine u već spomenutom gradu Arica.
Inače, Arica je najsjeverniji grad u Čileu, udaljen tek 18 kilometara od granice Perua i glavni je grad istiomene provincije, kao i regije Arica y Parinacota. Iako je grad smješten uz pustinju Atacama, najsušu pustinju na svijetu, poznat je po nadimku "grad vječnog proljeća" jer česti pomorski vjetrovi iz obližnjih hladnih voda stvaraju umjerenu pustinjsku klimu. Arica je i jedna od najvažnijih luka Južne Amerike, bogate i burne povijesti i brojnih znamenitosti koje mi nećemo vjerojatno skoro vidjeti, ali za utjehu, barem naši autori filma Invazija smeća, Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec mogu reći kako su gledatelji u Arici vidjeli njih.

8. 10. 2023.  

Proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada danas su službeno zatvorene 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma u Zagrebu! I prije no što kažemo koje nagrade su stigle u Zaprešić evo nekih općih podataka o Reviji. Dakle, bilo je prijavljeno rekordnih 322 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. Mi smo sudjelovali sa deset filmova, točnije 9 animiranih i jednim radioničkim.
O najboljim filmovima odlučivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg su činili novinarka Maja Flego, Simon Bogojević Narath, redatelj i animator te redatelj Ivan Sikavica. Uz Stručni ocjenjivački sud najbolje filmove birao je i Ocjenjivački sud djece u sastavu učenika OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ dr. Ante Starčevića te polaznika Škole crtanog filma Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava) iz Zagreba.
Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organizirali su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i Narodnog sveučilišta Dubrava.
Dobro, a sad nagrade. Ocjenjivački sud djece treću nagradu za animirani film dodijelio je filmu Praizlet autorice Petre Kolanović, drugu nagradu filmu Skijanje kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko i Roko Karaula, dok je prvu nagradu dodijelio filmu Invazija smeća grupe autora: Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec.
Stručni ocjenjivački sud treću nagradu za animirani film dodijelio je filmu Čaj za dvoje Dore Bosnić, dok je prva nagrada za animirani film pripala filmu T-Rex glistix Brune i Ivora Benčića. Ukupno pet nagrada za animirani film s ovogodišnje Revije djece tako će krasiti naše police jednog dana kada ćemo opet imati police za nagrade. Do tada, gurati će se na našoj prozorskoj klupčici s ostalim trofejima. Čestitamo našim filmašima, ali i svim autorima i voditeljima nagrađenih filmova koje možete vidjeti na poveznici ovdje. Do iduće Revije!

7. 10. 2023.  

Na stranicama festivala Multimost Fest objavljena je kratka vijest o nagrađenim filmovima ovog četvrtog po redu izdanja međunarodnog festivala kratkog autorskog animiranog filma.
U kategoriji Filmovi djece (autori do 14 godina starosti) međunarodni stručni žiri filmu Dore Bosnić Čaj za dvoje dodijelio je drugo mjesto. A kad smo već spomenuli žiri, napomenimo kako je član tog žirija bio i Darko Kreč, profesor klasične animacije na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije u Zagrebu. Ostala dva člana bila su redatelji i producenti Vojin Vasović iz Srbije, te Sergej Strusovski iz Rusije. Čestitamo Dori na ovoj vrijednoj nagradi. I zahvaljujemo žiriju, naravno.
Festival je održan od 29. rujna do 1. listopada u dva grada u Republici Srbiji - u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu u organizaciji Studia za dječju i omladinsku animaciju DOM. U četiri natjecateljske kategorije prikazana su ukupno 62 filmska ostvarenja, a osim nagrađenog filma Dore Bosnić Čaj za dvoje, u kategoriji Filmova mladih prikazan je i film Eastwood Filipa Prše. Također, 30. rujna održana je i projekcija Zagrebačka škola crtanog filma povodom 70 godina Zagreb filma i stoljeća animacije u Hrvatskoj. Eto.

5. 10. 2023.  

Festival prava djece, ili kako kažu, mali festival za velike teme, održava se po petnaesti puta, a tema ovogodišnjeg izdanja je slobodno vrijeme mladih - zašto je važno imati dovoljno slobodnog vremena te kako ga najbolje iskoristiti. O tome će se pričati na okruglom stolu festivala, a osim razgovora, projekcija i radionica festival nudi i program filmova osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom Dječje stvaralaštvo i međunarodni izbor filmova mladih i učenika srednjih škola pod nazivom Stvaralaštvo mladih.
Filmovi su odabrani iz programa 61. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala te su ih birali Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu i filmski kritičar Boško Picula.
Naši filmovi Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić, te Invazija smeća, kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec, odabrani su u program Dječje stvaralaštvo te će se moći vidjeti u kinima u Glini i Zagrebu, ali i online na Youtube kanalu festivala. Kako su pravo na izražavanje, sudjelovanje, zajedništvo i jednakost te kultura dostupna baš svima glavna vodilja festivala, svi sadržaji su besplatni i inkluzivni, odnosno prilagođeni za osobe s oštećenjem vida i sluha. Organizator Festivala prava djece je udruga Alternator, a programe festivala možete početi pratiti od 11. listopada 2023.

4. 10. 2023.  

U studenome ove godine Festival Animanie će proslaviti svoju punoljetnost projekcijama animiranih filmova djece i mladih do 26 godina starosti. Od 16. do 19. 11. u gradu Plzeň, Češka Republika, će se prikazati 159 filmova s raznih strana svijeta u konkurenciji za jednu od glavnih nagrada Animánička i druge nagrade koje dodjeljuje dječji žiri, žiri publike i studentski žiri.
Inače, glavnu nagradu Animánička originalnog izgleda posebno dizajniraju studenti Univerziteta West Bohemia u Plzenu i svake godine je drugačijeg izgleda. A za ovo 18. izdanje međunarodnog festivala animiranih filmova u konkurenciju za navedene nagrade selekcijska komisija odabrala je nešto i naših filmova u dvije od tri dobne skupine.
Tako su u kategoriji MINI (autori do 13 godina) svoje mjesto u programu našli naslovi 4 puža, autori Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić, Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te T-Rex glistix, autori Bruna i Ivor Benčić.
U kategoriji MIDI (autori od 14 do 19 godina starosti) još su dva naša filma: Horror Vacui autorice Lare Jakovina te Invazija smeća, autori kojeg su Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec. Uz naše filmove primjećujemo u selekciji i filmove iz Škole crtanog filma Dubrava te VANIME, što čini Hrvatsku jednu od najzastupljenijih zemalja po broju naslova u programu, odmah iza Belgije. Čestitke svima.
Sve to, a naravno još i više, će se održati u Kulturnom centru Moving Station, bivšoj zgradi kolodvora Plzeň koja je pretvorena u prostor posvećen suvremenoj umjetnosti, obrazovanju, zabavi, kazalištu, plesu i koncertima.

3. 10. 2023.  

U nedjelju, 1. listopada, preminuo je naš član, kolega i prijatelj Mladen Kovačić - Rok. Jedan od osnivača FKVKZ-a, fotograf, filmaš i aktivni član kluba. Posljednji ispraćaj će biti u srijedu, 4. listopada 2023. godine u 14,00 sati na starom groblju Brdovec u Javorju. Počivao u miru.

 

 

rujan 2023.

26. 9. 2023.  

I za kraj (vjerojatno) mjeseca rujna stigli su rezultati službene selekcije za 17. izdanje festivala Anim!Arte - međunarodnog festivala animacije učenika u Brazilu. Filmovi su odabrani u dvije kategorije profesinalnih autora - Svjetske kulture i Ekološki film dok su filmovi učenika (studenata) podijeljeni u kategorije Mini (ispod 18 godina) i Maxi (iznad 18 godina). I ove godine prijavili smo dosta filmova (odnosno, sve novije animacije), a moramo se pohvaliti da nam je dosta filmova i odabrano, naravno u kategoriji Mini. A to su:
4 puža, autori Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić;
Različitost spašava, autori Bruna i Ivor Benčić;
Kopači zlata, autor Roko Damiani;
Život tigrova, autorica Ines Himmelreich;
Sjene, autori Petar Miklenić, Gita Vujnovac i Julija Jagodić;
Skijanje, autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Roko Karaula;
T-Rex glistix, autori Bruna i Ivor Benčić;
Čaj za dvoje, autorica Dora Bosnić;
Pad Gingergrada, autorice Lana Leljak i Laura Kekez;
Bezgovorna zbrka, autorice Sara Biškup, Tara Jović i Magdalena Raković;
Nema mira, autori Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj;
Invazija smeća, autori Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec.
Festival se održava od 5. do 20. studenog 2023. godine u brazilskom gradu zanimljivog imena - Siječanjska rijeka. Ili, kako to oni kažu, Rio de Janeiro. Tako će se u ovom gradu karnevala, sambe, Cristo Redentora i pješčanih plaža, puna dva tjedna odvijati fešta kratkih animiranih filmova djece i mladih iz cijelog svijeta, među njima i dvanaest naših, zaprešićkih. I čestitke idu našim mladim autorima. A mi? Eh. Ća će mi Rio De Janeiro, Honolulu il' Pariz, kad ja iman svoju kalu, kad ja iman svoju malu, tamo je moj cili svit...

22. 9. 2023.  

Prije dva dana završio je 11. Seoul International Children's Film Festival dodjelom nagrada koje su zatim objavljene na društvenim mrežama facebook i Instagram, dok na službenim web stranicama još nema ništa.
(Mala digresija: zanimljiv je taj trend festivala da se u potpunosti zanemaruju "službene" stranice i gotovo isključivo sve objave pojavljuju samo na donedavno "neslužbenim" društvenim mrežama. Je li to zato što nema tko pisati tekstove na webu ili znak kako je starije generacije pregazilo vrijeme?)
Uglavnom, nagrade su se dodijeljivale u različitim kategorijama, a kako smo mi imali samo jedan film u konkurenciji kratkog filma autora do 15 godina, animirani film Invazija smeća Dore Bosnić, Juraja Cara, Lucije Faltak, Hane Hohnjec, Leonarde Mešeg, Magdalene Mileusnić i Nole Škrbec, tako je jedna nagrada dodijeljena i tom filmu. Nagrada je nazvana "Participation Prize" i nismo baš sigurni što to točno znači, ali, hej, kako se kaže, nagradi se ne gleda u zube. Zadovoljstvo je znati kako se i naš film vidio u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje, u društvu filmova ...koji donose radost kroz genijalnu maštu i humor i koji ističu zrelu brigu o okolišu i Zemlji.... Čestitke autorima na nagradi i zahvale žiriju i organizatorima.

20. 9. 2023.  

11. Europski festival animiranog filma djece i mladih "Animator Fest" održao se od 6. do 10. rujna 2023. u Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini, Republika Srbija. Podsjetimo kako smo u konkurenciji festivala imali šest filmova: Loše kampiranje, Različitost spašava, Tri najbolja prijatelja, Čaj za dvoje, Orfej i Euridika i Eastwood u kategoriji filmova za djecu i mlade. Ukupno je u službenom programu bilo odabrano 36 filmova za djecu, 41 studentski film te 58 filmova djece i mladih koji su prikazani na tri projekcije filmova za djecu i tri projekcije studentskog filma, te četiri projekcije filmova djece i mladih.
Na službenim stranicama festivala još nisu objavljeni rezultati, ali su zato na Instagramu izašle objave o nagradama pa tako možemo sa zadovoljstvom priopćiti kako je filmu Čaj za dvoje Dore Bosnić dodijeljeno Posebno priznanje za filmove djece i mladih. Također na Instagram profilu festivala možete naći i više podataka i fotografija sa zbivanja tijekom tih pet dana. Čestitamo Dori i zahvaljujemo organizatorima i žiriju.

18. 9. 2023.  

U subotu je, kao što znate, završila 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u Karlovcu. U natjecateljskom programu imali smo, kao što znate, dva filma, Horror Vacui Lare Jakovina i Eastwood Filipa Prše, koji su boravili i sudjelovali na festivalu, zajedno s voditeljicama Lucijom Majnarić i Lucijom Petkoviček, tijekom svih pet dana događanja. I, kao što svi znaju, cijelo žuto ludilo je uvijek u Karlovcu nezaboravan doživljaj za sve sudionike pa je tako bilo i ove godine uz dodatne bonuse filmskog boravka u potpuno novom Kinu Edison, kao i predstavljanje naše Marte Bregeš u Žutom reflektoru. Hvala na gostoprimstvu i svim lijepim trenucima u Karlovcu Hrvatskom filmskom savezu, Kinu Edison i Kino klubu Karlovac, ali najviše svim dragim ljudima koji su sve ovo omogućili i bili prije svega dragi.
A nagrada? Nagradu, kao što znate, nismo dobili.

18. 9. 2023.  

Početkom ovog mjeseca pisali smo kako su tri filma naših mladih djevojaka (Život tigrova Ines Himmelreich, Pas i dućan Nole Škrbec i Čaj za dvoje Dore Bosnić) uvrštena na Noe Valley Girls Film Festival koji je održan 9. rujna u San Franciscu.
U međuvremenu, od organizatorica primili smo email s popisom nagrađenih filmova, no u vrijeme pisanja ove vijesti to još nije službeno objavljeno na stranici festivala. Kako smo mi nestrpljivi i ne da nam se čekati, ovime ćemo ove polujavne rezultate pretvoriti u poluslužbene i prikazati ovdje na znanje i uvid svih pet-šest posjetitelja naše stranice. Čestitamo Ines Himmelreich na osvojenoj trećoj nagradi (i 50 bucksa) u "mlađoj kategoriji 11 godina i manje", a čestitamo i ostalim autoricama nagrađenih filmova. Bravo.

17. 9. 2023.  

4. Multimost Fest (ili skraćeno - MM Fest, ili produženo - Međunarodni festival kratkog autorskog animiranog filma Multimost Fest) objavio je popis finalista, odnosno službenu selekciju filmova. U četiri kategorije programa festivala, a to su Filmovi djece (do 14 godina), Filmovi mladih (14-18 godina), Studentski filmovi te Filmovi profesionalnih autora, odabrana su ukupno 62 filmska ostvarenja koja će se prikazati u četiri projekcije posljednjeg vikenda u rujnu, točnije od 29. rujna do 1. listopada. U projekciji filmova djece prikazati će se i animirani film Dore Bosnić Čaj za dvoje, dok je u kategoriju Filmova mladih uvršten i film Eastwood Filipa Prše koji su se tako našli u konkurenciji za jednu od tri nagrada u svojoj kategoriji. Čestitke autorima na selekciji.
Festival se održava u dva grada u Republici Srbiji - u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu, a organizator je Studio za dječju i omladinsku animaciju DOM.
Inače, MM fest izrastao je iz projekta animacije Multimost pokrenutog 2016. godine na kojem je sudjelovalo više kreativnih studija iz Rusije i Srbije. Tijekom idućih godina projektu su se pridružili studiji iz Italije, Ukrajine i Izraela da bi u četvrtoj godini postojanja prerastao u međunarodni festival animacije djece i mladih MM fest. A kako bi održali multikulturalni koncept festivala i ugostili filmove iz velikog broja različitih zemalja, ograničili su broj filmova iz jedne zemlje koji mogu biti primljeni u službenu selekciju te moraju proći kvalitativnu selekciju po bodovnim kriterijima.

15. 9. 2023.  

Osmi festival "Zlatni puž 2023" sinoć je službeno završen i danas su objavljeni rezultati proglašenja nagrađenih filmova. "Moramo priznati, biti dio ovog žirija je bila prava vožnja roller-coasterom. Konkurencija je ove godine bila toliko žestoka da je izbor pobjednika bio jednak pokušaju da se slon smjesti u telefonsku govornicu - vjerujte mi, razmišljali smo o tome! Ali, avaj, prevladali su zdrav razum i zakoni fizike i vratili smo se na zastrašujući zadatak donošenja odluke." - objasnio je Mladen Đukić, predsjednik žirija, na pomalo šaljiv način njihove muke odabira nagrada. Iako suosjećamo s patnjama žirija, ipak nam je drago što su, kao zamjena slonu, dva naša filma utrpana u nagradnu telefonsku govornicu. U kategoriji do 15 godina film Nema mira, autori kojeg su Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj dobio je prvu nagradu uz obrazloženje: "Kreacija prvonagrađenika briljantna je potvrda njihovog pronicljivog razumijevanja univerzalnog humora, besprijekornog tajminga komedije i majstorstva kinematografije, bez napora nas vodeći kroz priču koja se odvija poput fino izrađene simfonije, izazivajući smijeh na svakom koraku."
U istoj kategoriji filmu Različitost spašava Brune i Ivora Benčića dodijeljeno je posebno priznanje za promicanje dobrih vrijednosti kroz čisto pripovijedanje.
Zahvaljujemo organizatoru festivala, Školi animiranog filma ŠAF iz Vranja, kao i žiriju na dodijeljenim nagradama i pridružujemo se čestitkama svim nagrađenim autorima. Čestitamo.

15. 9. 2023.  

Bliži nam se Fifes Junior, Filmski festival kratkih i smiješnih filmova koje su napravili autori do 18. godina. Pred selekcijskim odborom pronašlo se mnoštvo filmova od kojih je trebalo odabrati one koji će ući u uži krug i pronaći se pred našim stručnim žirijem. Popis filmova koji su ušli u užu selekciju nalazi se na slikama ili ga potražite na našoj web stranici https://www.ffval.hr/fifes-klub/ na kojoj možete potražiti i ostale novosti vezane uz festival. Fifes 11 Junior održati će se u petak 27.10.2023. u Luki. Vidimo se !!! - doslovno je prenesena objava (barem ovaj dio na hrvatskom jeziku) sa stranice festivala. Za one koji još ne znaju što je FIFES, a to znaju već i magarci, FIFES je međunarodni Filmski Festival Smijeha kojeg organizira udruga Foto Film Video Amateri Luke - FFVAL te koji ima svrhu poticati i promicati ljudsku vedrinu, radost i smijeh, kao važne čimbenike stanja ljudskog duha. Drugim riječima, prikazuju smiješne filmove autora u kategoriji do 13 godina i kategoriji od 13 do 18 godina. Tu je i otvorena kategorija autora do 18 godina za malo manje smiješne filmove. A 27. listopada u Luki posjetitelji festivala će se smijati i našim filmovima Od svađe do prijateljstva, autori kojeg su Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić, T-Rex glistix Ivora i Brune Benčića, te Eastwood Filipa Prše. Smijati ćemo se i mi, jer ćemo biti tamo. A kako i ne bi bili!

9. 9. 2023.  

Saznali smo danas (putem Filmfreewaya, naravno) kako nam je film Monotonija autorica Katarine Ivanković, Hane Tomić i Dorje Žuvela uvršten u 11. izdanje festivala Super! Super! je festival koji prikazuje umjetnost tinejđera, priređujući umjetničke izložbe, filmske projekcije, radionice, zabave, a održava se u Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske. Festival je pokrenut 2013. godine željom grupe tinejđera za mjestom gdje bi prikazali svoje filmove i susreli vršnjake koji dijele iste strasti prema filmu.
Na festivalu prikazuju radove mladih od 14 do 19 godina starosti i trajanja do 40 minuta. Traže talent i strast u filmu, a ne profinjenost filmskih škola ili visoke tehnologije. Pa tako čestitamo autoricama filma Monotonija čiji su talent i strast prepoznali selektori festivala.
Inače, o festivalu znamo još samo kako je u nacionalnoj kategoriji bilo prijavljeno 75 filmova, te 270 filmova u međunarodnoj kategoriji. Festival je trebao biti održan 31. kolovoza, ali, na žalost, službene stranice još su na prošlogodišnjem zbivanju pa ne znamo kako je sve prošlo. Bafta tuturor! poželjeli su organizatori svim sudionicima, a i mi festivalu želimo puno sreće.
22. listopada - ispravak netočnog navoda. Stranice festivala napokon su osvježene i na njima stoji novi datum održavanja - od 17. do 19. studenog 2023. Film Monotonija prikazuje se 18. studenog u 19 sati u bloku filmova nazvanom (u slobodnom google prijevodu s rumunjskog) "Ovdje sam ja. Ili ti?"

6. 9. 2023.  

I ove godine Grad Zaprešić organizira Sajam izvanškolskih aktivnosti! Udruge, sportski klubovi, škole stranih jezika te matematike, kao i dramske, plesne i glazbene družine, predstavit će svoj rad i pozvati djecu i mlade Zaprešića da im se pridruže.
"Veselimo se i vjerujemo da će i ovaj Sajam izvanškolskih aktivnosti biti koristan kako za izlagače tako i naše posjetitelje – djecu i mlade te njihove roditelje koji su u potrazi za odgovarajućom izvanškolskom aktivnošću za nadolazeću nastavnu godinu." - kaže organizator Sajma, Grad Zaprešić.
Među ostalima, i FKVKZ će biti prisutan na Sajmu izvanškolskih aktivnosti, četvrtom po redu, koji se održava u nedjelju 10. rujna od 10:00 do 13:00 na Trgu Ivana Pavla II. 
Vidimo se.

2. 9. 2023.  

Horror Vacui i Nostalgija će se gledati u listopadu u Dubrovniku!
Eto, sad kad se to zna, za one koji ipak ne znaju o čemu se radi, možemo malo i u detalje.
DUFF
(Dubrovnik film festival) je međunarodni filmski festival djece i mladih u dobi do 20 godina. Misija festivala je omogućiti, promicati i poticati filmsko stvaralaštvo djece i mladih. Vizija festivala je postati izlogom prvenstveno mediteranskog filmskog stvaralaštva djece i mladih. Organizatori su Javna ustanova u kulturi, Kinematografi Dubrovnik, Udruga za promicanje medijske kulture Luža te Udruga Škola filma Šipan. Natjecateljski program je podijeljen u dvije dobne skupine za animirani, igrani i dokumentarni film (do 15 godina i od 16-20 godina), dok su otvorena i tematska kategorija (ove godine to je ekologija mora) jedinstvene.
Ovaj dvanaesti DUFF održava se od 19. do 22. listopada 2023. godine te će se u Kinu Luža prikazati ukupno 59 filmova u konkurenciji. 9 filmova je u otvorenoj i 4 u tematskoj kategoriji, 22 filmska ostvarenja su u kategoriji do 15 godina (8 igranih, 9 animiranih i 5 dokumentarnih filmova) i 24 u kategoriji od 16 do 20 godina (od toga 10 igranih, 7 animiranih i 7 dokumentarnih filmova). Svih 59 naslova će se natjecati za jednu od 10 nagrada festivala, međutim iako izreka važno je sudjelovati vrijedi za svaki festival i reviju na svijetu, za ovaj festival ona je još i više primjenjiva. Prilika da se bude u Gradu, okruženi poviješću i ljepotom i u društvu s fenomenalnim domaćinima i gostima, nagrada je sama za sebe. Tako da bez obzira na nagrade možemo čestitati Lari Jakovina, autorici animiranog filma Horror Vacui (i voditeljici Luciji Petkoviček, naravno), kao i Katarini Ivanković, Martini Pervan i Hani Tomić, autoricama igranog filma Nostalgija. Čestitamo.
Inače, kad spominjemo povijest, latinsko ime Dubrovnika je Ragusium, koje dolazi od grčke riječi ragousa, što znači krševit, škrapast otok. Slavensko ime Dubrovnik potječe od riječi dubrava što znači šuma (hrasta), koja je prekrivala padine brda Srđ. A u 11. stoljeću uski kanal koji je dijelio taj škrapast otok (Laus) i dubravu je zatrpan i tu se danas nalazi Stradun, glavna ulica Grada. Stradun ili Placa, kako je nazivaju Dubrovčani, dugačak je oko 300 metara i direktno povezuje zapadni ulaz (Vrata od Pila) s lukom, odnosno istočnim ulazom (Vrata od Ploča) u Grad.

1. 9. 2023.  

Čak osam filmova FKVKZ-a uvršteno je u program 9. Međunarodnog festivala kratkog filma "Kratka forma" koji se održava od 26. rujna do 10. listopada 2023. godine u Gornjem Milanovcu, Republika Srbija. Pa kad smo već započeli vijest na takav način, možemo odmah i nabrojati koji su to selektirani filmovi: Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula; T-Rex glistix, autori Bruna i Ivor Benčić; Pas i dućan, autorice Nole Škrbec; Pad Gingergrada, animirani film Lane Leljak i Laure Kekez; Od svađe do prijateljstva, kojeg su autori Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić; animacija Novine, autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak; Lovro i Bobi, još jedan film Lovre Miljenovića; te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić. Čestitke!
Festival ima tri natjecateljske kategorije: Filmovi za Vas - europski dugometražni igrani i dokumentarni film, Kratka forma - filmovi trajanja do 15 minuta, te Filmsko stvaralaštvo djece, naslov već objašnjava o čemu se radi, koje je dodatno podijeljeno na dvije dobne skupine - filmovi djece do 15 godina i filmovi mladih od 15 do 19 godina starosti. Svi filmovi u programu biti će prikazani tijekom navedena dva tjedna u Kulturnom centru "Mija Aleksić", Gornji Milanovac, koji je i organizator festivala. Kao svoje glavne ciljeve festival navodi promicanje umjetničke vrijednosti suvremenog filmskog stvaralaštva kao i edukaciju u području audiovizualne kulture.
Inače, Gornji Milanovac jedan je od najmlađih gradova u Srbiji, osnovan 1853. godine kao Despotovac, prema rijeci na kojoj leži, a 1859. po nalogu kneza Miloša Obrenovića preimenovan je u Milanovac. Ovo je i jedini grad u Srbiji čiji su plan grada u cijelosti prije izgradnje projektirali bečki arhitekti, a zadržan je do danas. Iako Gornji Milanovac ima velik broj značajnih kulturnih, prirodnih i gospodarskih znamenitosti, oni malo stariji (hm, hm, 45+ godina) znaju ga prvenstveno po velikom broju stipova, časopisa i samoljepljivih sličica izdanih u nakladi izdavačke kuće "Dečje novine".

1. 9. 2023.  

"Misija Noe Valley Girls Film Festivala je potaknuti mlade djevojke na snimanje filmova s ciljem stvaranja nove generacije filmaša, promocije Noe Valleya, i zabaviti se pri tome. S današnjom tehnologijom, svatko može naučiti kako snimiti film."
Eto, tako objašnjava svrhu festivala grupa mladih djevojaka iz Noe Valleya koje su ga osnovale 2016. godine dok su još pohađale peti razred osnovne škole. "Uživale smo raditi filmove i htjele smo dati priliku drugim djevojkama da snime i prikažu svoje filmove pred pravom publikom." I tako, da bi sudjelovali na ovom festivalu morate biti djevojka, ne starija od 15 godina, i snimiti film.
A sve to su i tri naše mlade djevojke kojima su filmovi uvršteni u ovo osmo izdanje Noe Valley Girls Film Festivala: Ines Himmelreich, autorica animiranog filma Život tigrova, Nola Škrbec čija je animacija Pas i dućan, te Dora Bosnić, autorica još jednog animiranog filma Čaj za dvoje. Ukupno 13 filmova biti će prikazano 9. rujna 2023. godine u 16 sati ispred publike Noe Valleya koja će uživati u zabavnoj večeri ispunjenoj odličnim filmovima i zajedništvu. Organizatorice festivala čestitaju autoricama filmova, a čestitkama se pridružujemo i mi. Let's go girl filmmakers!!!!!!
E, sad se još pitate 'A gdje je taj Noe Valley?' Dakle, Noe Valley je ljupka i popularna četvrt za stanovanje u središnjem dijelu grada San Francisca, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države, namijenjena uglavnom mladim obiteljima. Četvrt obuhvaća uredno nanizane viktorijanske i edvardijanske kuće, a zahvaljujući okolnim brdima, jedna je od najsunčanijih gradskih četvrti, kaže Google.
Inače, četvrt je dobila ime prema političaru, vojniku i rančeru José de Jesús Noé (1805. - 1862.), posljednjem meksičkom gradonačelniku naselja Yerba Buena, sadašnji San Francisco, a današnja četvrt Noe Valley bila je dio njegovog posjeda Rancho San Miguel. Neki od poznatijih stanovnika Noe Valleya su Evan Williams, suosnivač Twittera, i Mark Zuckerberg, suosnivač Facebooka, dok je tamošnju srednju školu pohađao Carlos Santana. Oye cómo va?

 

 

kolovoz 2023.

25. 8. 2023.  

ŽELIŠ LI OSVOJITI SVIJET? Upiši se u FKVKZ i osvoji ga filmom!

Tijekom rujna možete se učlaniti i prijaviti u jednu od osnovnoškolskih ili srednjoškolskih filmskih grupa FKVKZ-a u školskoj godini 2023./24.
Kao i prijašnjih godina pružamo vam mogućnost da napravite svoj igrani, animirani, dokumentarni ili eksperimentalni film i kroz rad naučite sve o tome - od razrade ideje, korištenja filmske opreme, filmsko-izražajnih sredstava, pa sve do montaže slike i zvuka, naravno uz pomoć stručnih voditelja.
Završene filmove prijavljujemo na filmske festivale i revije u Hrvatskoj i širom svijeta, a na nekima od njih sudjeluju i autori.
Filmske grupe su sastavljene od manjeg broja polaznika, a termini su prilagođeni slobodnom vremenu članova grupe i održavaju se jednom tjedno tijekom školske godine u trajanju od dva školska sata. Donesite svoje ideje, zamisli i želje, a mi ćemo vam pomoći da one postanu film.
Godišnja članarina je 13,27 €. Prijave, kao i sve daljnje obavijesti, tijekom rujna možete dobiti upitom na e-mail: fkvkz@fkvkz.hr, telefonom 01/4001565 ili na adresi kluba: Matije Gupca 4, Zaprešić, svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati. Čekamo vas!

23. 8. 2023.  

REELS ON WHEELS međunarodni je festival kratkog filma i ambiciozna posveta prvim koracima kinematografije, kada su se filmovi prikazivali na tradicionalnim sajmovima, u barovima i drugim mjestima okupljanja. Ovaj festival organiziraju i vode samo dvije osobe: Wiebke Thomsen i Johannes Thomsen, kinematografski umjetnici, nagrađeni kinooperateri i filmski štreberi iz Hannovera (Njemačka), kao nekonvencionalan i nezavisan pogled na njemačku kinematografsku kulturu u 21. stoljeću i strastven pokušaj ponovnog povezivanja ljudi s kinom kao jednim od najmoćnijih i najljepših oblika umjetnosti koje imamo. Eto, to je otprilike ono što organizatori kažu o svojem festivalu, a kako im je ovo prvo izdanje želimo im puno uspjeha.
Puno uspjeha želimo i Lari Jakovina, autorici animiranog filma Horror Vacui koji je uvršten u program ovog festivala. Program je podijeljen u četiri kategorije u kojima će biti nagrađen po jedan film iz svake. A to su "The Fuzzbinder" za njemačke autore, "The Felleenee" za europske autore, "The Linsh" za autore iz ostatka svijeta i "The Reel" za filmove inovativnog koncepta. Nagrade su novčane, 200 €. Festival je programski orjentiran na filmove kratkog i srednjeg metra, trajanja do 60 minuta, koji će biti prikazani tijekom tjedan dana, od 16. do 23. rujna 2023. godine u Kino im Künstlerhaus u Hannoveru. Na žalost, program još nije objavljen pa ne znamo kolika je konkurencija i kakvog profila na ovom festivalskom prvijencu, ali Lari svejedno držimo fige. Možda koji euro podijeli i sa svojom mentoricom Lucijom Petkoviček, a možda počasti i širi krug ljudi. Koliko se to može sa 200 €.
Inače, kad već spominjemo prve korake kinematografije, prisjetimo se kako se njezinim rođendanom smatra 28. prosinca 1895. godine kada su braća Lumiere svojim univerzalnim uređajem "kinematografom" koji je služio kao kamera i projektor, održali u pariškom Grand Cafeu prvu projekciju svojih filmova.

17. 8. 2023.  

A evo nam i rezultata selekcije filmova za 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina. Recimo odmah da je naših filmova u programu deset, pa onda možemo dalje u detalje.
Bilo je prijavljeno ukupno 316 filmova (rekordnih), a u konkurenciju su odabrana 73 rada i to 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. Kako se ove godine zajedno održava Revija i Smotra, za Smotru hrvatskog školskog filma odabrano je 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih filmova pa će se svih 95 radova prikazati na nekoliko mjesta u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023. godine. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.
Što se tiče naše statistike, odabran nam je zavidan broj filmova, ali smo, što se kategorija tiče, vrlo monolitni, da ne kažemo monotoni. Od deset selektiranih devet ih je u kategoriji animiranog filma, a i ovaj deseti je animirani, ali u kategoriji radioničkog filma. Ali eto, takva je godina, što naravno ne znači da smo manje oduševljeni i ponosni na naše autore odabranih filmova. A oni su:
Sara Biškup, Tara Jović i Magdalena Raković sa filmom Bezgovorna zbrka; Dora Bosnić i film Čaj za dvoje; Dora Bosnić (opet), Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec autori su filma Invazija smeća; Lovro Miljenović za film Lovro i Bobi; učenici škola Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko iz Češke Republike, Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll iz Španjolske, Agrupamento de Escolas Cego do Maio iz Portugala te OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba autori su radioničkog filma Marketplace nastalog na radionici Erasmus + projekta Bon Appetite Europa u organizaciji OŠ Otona Ivekovića. Zatim tu su Dora, Jakov, Lili i Kaja Klarić sa filmom Od svađe do prijateljstva; Petra Kolanović autorica je animacije Praizlet; Juraj Škovrlj, Niko i Roko Karaula s animiranim filmom Skijanje; Bruna i Ivor Benčić imaju film T-Rex glistix, te na abecednom kraju je Ines Himmelreich i njezin film Život tigrova. Čestitke, čestitke.
Inače, FKVKZ se prvi puta pojavio na Reviji djece davne 1997. godine s dva filma. Tada je to bila 35. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i mladeži i održana je u Osijeku. Bilo je prijavljeno ukupno 58 filmova (i djece i mladeži!) dok je u program odabrano 46 naslova. Usporedi li se to s ovogodišnjom prijavom od 316 filmova i odabranih 73, sve je jasno. Evo još brojki: računajući i ovu godinu, FKVKZ je na Reviji djece sudjelovao s ukupno 205 dječjih filmova, a rekordan broj filmova u konkurenciji revije je iz 2011. godine - njih 18!

6. 8. 2023.  

Europski festival animiranog filma djece i mladih "Animator Fest" održava se po 11. puta ove godine. Kako je festival prvenstveno koncipiran oko animiranih filmova djece i mladih, natjecateljska konkurencija podijeljena je u dvije dobne kategorije - stvaralaštvo djece do 15 godina i mladih od 15 do 18 godina. 2018. uvedena je i treća kategorija - filmovi za djecu profesionalnih autora i studenata.
Na webu će, naravno, uskoro biti objavljena službena selekcija Animator Festa, no dok čekamo cjelovite rezultate, možemo unaprijed reći, à la Filmfreeway, što je uvršteno od naših filmova u ovogodišnji program. U prvoj kategoriji odabrana su četiri FKVKZ-ova filma: Loše kampiranje autorskog trojca Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Frane Krnić, zatim Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, Tri najbolja prijatelja, kojeg su autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić.
U drugoj kategoriji uvršteni su filmovi Orfej i Euridika, autori Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan i Matej Tomić, te Eastwood Filipa Prše. Svi zajedno će u periodu od 6. do 10. rujna biti prikazani u Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini, Republika Srbija, na čemu čestitamo autorima.
Inače, kad smo kod Jagodine, postoje dvije legende kako je grad dobio ime. Po jednoj, okolni obronci su bili puni jagoda pa otuda ime Jagodna i kasnije Jagodina. Po drugoj, naziv je došao od Jagode - lijepe krčmarice i noćne razbojnice koja je izgubila život zbog ljubavi. Grad se od 1946. do 1992. zvao Svetozarevo prema publicisti Svetozaru Markoviću.

2. 8. 2023.  

U glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, održava se od 18. do 22. listopada 2023. godine petnaesti po redu filmski festival mladih "Tbilisi Sunrise". Ovaj prvi i najstariji festival mladih u Gruziji prvi puta je održan još 1979. godine, a poznat je, kako kažu, po jedinstvenom stilu i originalnosti, različitosti programa te usmjerenosti festivala na goste i živoj interakciji pa tako nude, osim festivalskog programa, i različite aktivnosti poput koncerata i kulturnih zbivanja, izleta i obilazaka zanimljivih mjesta, vesele piknike i drugo.
Festival "Tbilisi Sunrise" ima 12 službenih i niz posebnih nagrada, a u konkurenciji za njih ove godine su i naša tri filma: Novine, kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, te Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić. Čestitamo našim mladim autorima.
Inače, Gruzija je europska država u južnom Kavkazu, na sjeveroistoku Crnog mora i graniči s Rusijom, Azerbajdžanom, Armenijom i Turskom. Po površini je nešto veća od Hrvatske (69.700 km²), a po broju stanovnika ima ih tek nešto malo manje od nas (3,7 milijuna) dok su neovisnost stekli također 1991. godine.

 

 

srpanj 2023.

22. 7. 2023.  

Danas je završio Filmski kamp Fužine, odnosno Filmske radionice za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza na kojoj je sudjelovalo, kako saznajemo, više od 50 mladih autora osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Troje među njima billi su i naši nagrađeni autori na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prošle godine u Malom Lošinju Gita Vujnovac, Julija Jagodić i Petar Miklenić. Što su točno tamo radili i kako im je bilo još ne znamo, ali iz fotografija koje su nam poslali, a i onih objavljenih na fb HFS-a, očito im je bilo zanimljivo. Kamp je trajao pet dana, a ove godine, nakon Kraljevice i Stare Sušice, filmski kamp po prvi puta održan je u Fužinama. Inače, Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama i četiri planinska vrha, crnogoričnim šumama, poznate po ugodnim ljetnim danima i prohladnim ljetnim noćima, tri akumulacijska jezera, špilji Vrelo i finoj papici. Koliko je sve to utjecalo na snimljene filmove jedva čekamo vidjeti, a i čuti detalje od navedene ekipe.

20. 7. 2023.  

Evo nam vijesti i iz Karlovca, čak koji dan ranije od najavljenog, objavljeni su rezultati selekcije za 28. Filmsku reviju mladeži i 16. Four River Film Festival. Tako saznajemo da će u gradu na četiri rijeke od 12. do 16. rujna 2023. biti prikazana 63 filmska naslova - 32 iz Hrvatske i 31 iz ostatka svijeta. Upravo će ovi filmovi i njihovi autori, tako se barem potiho priča po gradu, imati čast biti prvi gosti obnovljenog Kina Edison čije se otvorenje najavljuje tek nekoliko dana prije Filmske revije, 9. rujna. Selekciju je i ove godine provela komisija čiji su članovi bili dr.sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije te doktorica filmologije, filmski kritičar Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić, koji su razmrsili klupko od 1447 prijavljenih filmova iz 98 zemalja.
Eto, razloga za veselje i ponos svakako imaju autori 63 odabrana filma, a veseli i ponosni su i dvoje naših mladih autora i njihovih mladih mentora koji će sa filmovima Horror vacui, autorica Lara Jakovina, voditeljica Lucija Petkoviček, te Eastwood, autor Filip Prša, voditeljica Lucija Majnarić, braniti boje FKVKZ-a u Karlovcu. Čestitke, čestitke.

20. 7. 2023.  

I ovog ljeta u srpnju i kolovozu na otoku Mljetu održava se festival naziva MARS Festival koji, uz koncerte, kazališne predstave, partyje i svašta još nešto, u programu ima i filmske projekcije nazvane MARS cinema te MARS Kids cinema. Inače, MARS je kratica za udrugu Mljetski Avanturističko Robinzonski Savez "koja se između ostalog bavi i promicanjem i istraživanjem kreativnih aktivnosti mladih i za mlade, koristeći umjetnički i humanistički jezik."
S njima smo već surađivali prošlih godina, pa su tako odlučili prikazati i ove godine nekoliko naših filmova. U šumarku u Babinom Polju na Mljetu, 17. srpnja, na prvoj projekciji MARS cinema prikazan je Eastwood Filipa Prše. Na istom mjestu, 19. srpnja, na projekciji MARS Kids cinema gledali su se filmovi Čaj za dvoje autorice Dore Bosnić nastao ove godine, zatim Dome, slatki dome, autori Sven Balen, Lara Šišak, Leon Malinović, Ana Pavlić, Gloria Petrlić, Sven Šimunac i Lucrecija Popec iz 2018. godine, Mica-tica, autori Ana Pavlić, Lara Šišak, Sven Balen, Leon Malinović, Lucija Uroić, Gloria Petrlić, Lara Sekulić, Valentina Kljajić, Sara Popec, Stella Jalžečić i Tajana Tutić iz 2017., Zeka peka iz 2015. Marte Bregeš, Marije Nikolić i Lucije Majnarić, te Ulov iz 2015. autora Lucije Majnarić, Lede Globan, Daria Komara i Brune Rendulića.
Do kraja MARS festivala još su dvije projekcije MARS cinema, 27. i 30. srpnja na kojima će biti prikazani i filmovi Zaljubljen (2018.), autori Karla Puhak, Isabela Franolić i Toni Novak, Dr. Sveznalica (2017.), autorice Lucija Majnarić i Marija Nikolić, Prvo su došli... (2019.), autori Josip Skledar i Jurica Nikolić, prošlogodišnji Mislim da si jednom autorice Lucije Petkoviček, te potpuno friški uradak Lare Jakovina Horror vacui.
Eto, hrpa filmova na MARSu. Na Mljetu, naravno. Ne na crvenom planetu.

19. 7. 2023.  

Vijesti o festivalima su kao i ove vremenske prilike - dugo ništa, a onda kad krene, ne da pada nego pljušti. Pa se dogodilo da istovremeno imamo vijesti s tri festivala koje ćemo ipak objaviti zasebno, jer vijesti to i zaslužuju. Pa krenimo s prvom, bez nekog određenog redoslijeda.
Animirani film Lucije Petkoviček Mislim da si jednom uvršten je u YOUKI - International Youth Media Festival koji će se održati od 10. do 14. listopada 2023. godine u austrijskom gradu Wels. Još od 1998. godine, tako navode, YOUKI je mjesto gdje se susreću mladi ljudi, filmovi, glazba i mediji, sa ciljem podrške mladim filmskim umjetnicima i glazbenicima. Festival je namijenjen mladim autorima starosti između 13 i 27 godina, a najboljim filmovima po kategorijama dodijeljuje se i novčana nagrada. Eto, Luciji uz čestitke, želimo i puno šuškavog uspjeha na festivalu.

19. 7. 2023.  

11. MiCe - Mostra Internacional Cinema Educatiu, kojeg organizira Associació Cultural Jordi el Mussol, održati će se u Valenciji, Madridu i gradovima autonomne zajednice Valencije između 16. i 29. listopada 2023. MiCe (International Educational Film Festival) je središnji događaj svih MiCe aktivnosti kojima se teži prikazati na velikom platnu audiovizualne uratke učenika i studenata raznih obrazovnih centara, škola, udruga i radioničkih projekata tijekom godine, kao i filmove profesionalaca namijenjenih mladima. U takvom okruženju, u više gradova, ispred oko 65.000 gledatelja, promovirati će se i naša dva filma: Dva kralja Ivora Krčelića, u kategoriji do 12 godina, te Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, u kategoriji do 18 godina. Čestitamo autorima.
Inače, za one koji ne znaju, a žele znati, Valencia (španjolski Valencia, valencijski València) je glavni grad španjolske autonomne zajednice Valencijska Zajednica (špa. Comunidad Valenciana, val. Comunitat Valenciana). Eto, sad znate i to. Hvala Wikipedija.

19. 7. 2023.  

Škola animiranog filma ŠAF iz Vranja, Republika Srbija, organizira svake druge godine Svjetski dječji festival animiranog filma "Zlatni puž" koji se izmjenjuje s istoimenom Internacionalnom dječjom radionicom animiranog filma. Ove godine na redu je 8. izdanje festivala na kojem su filmovi podijeljeni u dvije dobne skupine, Mali puž, za pužeke do 15 godina starosti, i Veliki puž, za puževe od 15 do 18 godina. Svi selektirani puževi natječu se za nagrade Zlatni puž, Srebrni puž, Brončani puž i Grand prix (puž). Mi smo upravo saznali koji su naši filmovi prošli selekciju, dok će potpuni popis odabranih filmova biti uskoro na službenim stranicama ŠAF-a.
Dakle, filmovi su (drumroll): Dva kralja Ivora Krčelića, Nema mira, autori Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića, Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, te 4 puža (kako prigodno) kojeg su autori Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car i Gabriel Mileusnić. Čestitamo.
Festival se održava od 11. do 15. rujna 2023. godine, a kako se je uvijek do sada taj termin poklopio s Revijom mladeži , ispalo je da nismo nikad prisustvovali Zlatnom pužu, usprkos čestim pozivima.

18. 7. 2023.  

Stigao nam je mail Andreasa Heidenreicha, direktora Open Air Filmfest Weiterstadt, festivala na kojem smo prisutni filmovima još tamo od 2004. godine, a vrlo često znali smo i skoknuti do tamo, nekih 900 km sjeverozapadno do malo prije Frankfurta pa onda lijevo prema Weiterstadtu. I ove godine nekoliko naših filmova uvršteno je u projekcije koje se održavaju od 10. do 14. kolovoza na dvije lokacije, u Filmskom šatoru te na velikom platnu u festivalskom kampu.
12. kolovoza prijepodne u projekciji u Filmskom šatoru je film Ivora Krčelića Dva kralja, kao i Nema mira kojeg su autori Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj i Juraj Škovrlj. Idućeg dana, 13. kolovoza poslijepodne prikazuje se Različitost spašava Brune i Ivora Benčića.
Inače, Open Air Filmfest Weiterstadt ima i nadimak "Woodstock kratkog filma" i uključuje i koncerte, živu svirku, radionice, kampiranje, projekcije na otvorenom, projekcije u šatoru, goste iz svih zemalja, prezentacije... a ove godine održava se 47. puta pa im čestitamo na tome, kao i našim autorima na selekciji.

8. 7. 2023.  

Malo prije službene objave na stranici, a zahvaljujući dopisivanju s programskim koordinatorom festivala g. KIM Woo-jin saznali smo kako je animirani film Invazija smeća odabran u program 11. Seoul International Children's Film Festivala u dječjoj konkurenciji. Prvo izdanje Seoul International Children's Film Festivala održano je 2013. godine s ciljem poticanja mladih filmskih autora i filmova koji su orjentirani prema djeci. Program je podijeljen u četiri kategorije: Dugometražni film, Kratki igrani i dokumentarni film, Kratki animirani film te kategorija Kratkog filma mladih autora do 15 godina. Festival se održava od 13. do 20. rujna 2023. u Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje u kojem, eto zanimljivosti, živi čak 1/4 ukupnog stanovništva ove republike, te je sa 9,9 miliona stanovnika jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu.
Inače, službeni naziv grada je "Posebni grad Seoul" (pogledajte na Wikipediji zašto) pa u skladu s time možemo uputiti i posebne čestitke autorima filma Invazija smeća Dori Bosnić, Juraju Caru, Luciji Faltak, Hani Hohnjec, Leonardi Mešeg, Magdaleni Mileusnić i Noli Škrbec. Čestitke. Posebne.

 

 

lipanj 2023.

16. 6. 2023.  

Ovogodišnje izdanje, četvrto po redu, programa Stop Motion Scena 2023 održano je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu u srijedu, 14. lipnja 2023. Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video uradaka tehnikom stop animacije. Ovaj program upriličio je Kinoklub Karlovac, čiji su vrijedni članovi posložili, organizirali i izveli sve kako bi neprofesijski autori mogli pokazati okupljenoj publici svoje kratke animirane filmove u bilo kojoj tehnici stop animacije. Iako još nema službenog popisa nagrađenih filmova, mi smo ipak saznali koji su naši filmovi nagrađeni pa ćemo ovako neslužbeno prišapnuti barem te nagrade. Film Brune i Ivora Benčića Različitost spašava nagrađen je kao Najbolji film kategorije "niži razredi osnovne škole". Film Mislim da si jednom Lucije Petkoviček nositelj je nagrade Najbolji film kategorije "mladi od 15 do 30 godina". I u kategoriji "viši razredi osnovne škole" Posebno priznanje dobio je film Novine kojeg su autori Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić i Mihael Dučak. Čestitamo autorima navedenih filmova, a organizatorima zahvaljujemo.

8. 6. 2023.  

U utorak, 6. lipnja, preminuo je naš član, kolega i prijatelj Damir Kosir. Jedan od osnivača FKVKZ-a, fotograf i aktivni pratitelj filmskog stvaralaštva kluba. Posljednji ispraćaj će biti u ponedjeljak 12. lipnja 2023. godine u 10,00 sati iz velike dvorane krematorija u Zagrebu. Obitelj moli za tihu sućut. Počivao u miru.

5. 6. 2023.  

Četrnaesti VAFI održan je od 1. do 4. lipnja, odnosno prošli vikend, pa je malo manja ekipica iz FKVKZ-a no što je planirano, u subotu skoknula do Varaždina na posljednje dvije projekcije filmova, a ostala i na dodjeli nagrada održanoj u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.
Kad već spominjemo nagrade, cijeli popis nagrađenih filmova i malo više o cijelom festivalu možete pročitati u obavijesti VAFI & RAFI festivala. Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, tajnica Hrvatskog filmskog saveza i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić prvu nagradu su dodijelile filmu Različitost spašava Brune i Ivora Benčića. A ovogodišnji stručni žiri, kojeg su činili Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb, dodijelili su prvu nagradu u MINI kategoriji također filmu Različitost spašava. Tako su Ivor i Bruna otišli kući sa dva kipića u rukama.
Eto, čestitamo Bruni i Ivoru kao i autorima svih nagrađenih ali i svih prikazanih filmova na ovom internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih. Organizatori festivala su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke, kojima zahvaljujemo na gostoprimstvu. I nagradama, naravno. I hvala Mladenu na varaždinskim kovanicama. I Jasminki na varaždinskom sladoledu.

2. 6. 2023.  

Osim ako niste u Kanzasu ovog ljeta, odmah nakon završetla školske godine FKVKZ organizira Ljetne filmske radionice. LjFR namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice započinju u ponedjeljak, 26. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 8. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Matije Gupca 4, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

 

 

svibanj 2023.

31. 5. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte prije neki dan službeno je objavio i popis nagrađenih filmova onog "Grande" kao i "Piccolo" dijela festivala. Jasno je, "Piccolo" se odnosi na selekciju filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti i mi smo tu sudjelovali s animiranim filmom Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt. Žiri mladih pod nazivom THE BOX, a sastavljen je od djece koji su gledali program u prostoru zajednice općine Ponte San Nicolò, dodijelio je glistama nagradu istoimenog nazva - THE BOX. Obrazloženje žirija u slobodnom prijevodu glasilo bi: Rasprava je bila opsežna: mnogo je važnih pitanja kojima se bave žiriji. Naravno, kako su gostoprimstvo, suradnja, mir i očuvanje okoliša poruke koje mi djeca smatramo bitnima, žiri The Boxa odlučio je nagraditi, pod motom "smijeh će te pokopati", crni humor Života glista. Festival je trajao od 7. do 20. svibnja u Ponte San Nicolò, i još nekoliko drugih mjesta u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto u organizaciji "Corti a Ponte" Association APS. Zahvaljujemo na nagradi i čestitamo našim autorima.

17. 5. 2023.  

Četrnaesti VAFI & RAFI objavio je rezultate selekcije za VAFI sekciju Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, odnosno onaj dio festivala koji prikazuje filmove djece i mladih i odvija se u Varaždinu. U toj sekciji bilo je ispravno prijavljeno 282 animirana filma, a selekcijska komisija odabrala je njih 99 koji će se natjecati u službenoj konkurenciji i prikazati u Varaždinu od 1. do 4. lipnja u Kinu Gaj. Odabrani animirani filmovi podijeljeni su u tri kategorije prema starosti autora: MINI - djeca do 10 godina, MIDI - djeca od 11 do 14 godina i MAXI - mladi od 15 do 18 godina. Među ovih 99 filmova iz gotovo cijelog svijeta uvršteno je i pet naslova autora iz FKVKZ-a, pa evo i koji su to. U kategoriji MINI nalaze se 22 animacije, među njima su filmovi Tri najbolja prijatelja, autori Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić i Roko Karaula, te Različitost spašava, autori Ivor i Bruna Benčić. Zatim, u kategoriji MIDI je čak 41 film, a jedan od njih je Jedna je mačka mnogo jela, autorice Katarina Jakus, Lana Leljak i Laura Kekez. I u kategoriji MAXI je 36 naslova uključujući Sjene, autori Petar Miklenić, Gita Vujnovac i Julija Jagodić, te Orfej i Euridika, autori Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan i Matej Tomić.
Eto, čestitamo našim autorima kao i autorima svih odabranih filmova koje možete vidjeti ovdje, i spomenimo na kraju kako su organizatori festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke, dok je ovogodišnji partner festivala ANIMAFEST Zagreb, svjetski festival animiranog filma.

 

 

travanj 2023.

25. 4. 2023.  

Još jednom primili smo obavijest putem Filmfreeway-a kako nam je film primljen na festival iako (još) nemamo službene potvrde od samog festivala. Riječ je o Timeline Film Festivalu koji se održava u gradu Carate Brianza u Italiji i o našem filmu naziva Sjene kojeg su autori Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić. Festival bi se trebao održati od 4. do 6. svibnja s programom koji objedinjuje kratke filmove autora dobi 11-13 godina (secondary school), 14-18 godina (high school), te autora do 27 godina sa univerzitea, filmskih škola i općenito filmskih stvaralaca.
Više od toga ne znamo obzirom da su podaci na web stranici, Facebooku, Twitteru i Instagramu još uvijek iz prošlih vremena. To nas ipak neće spriječiti da čestitamo Juliji, Giti i Petru, makar i neslužbeno, na ulasku na festival.

24. 4. 2023.  

22. travnja u Staroj školi u Prigorju Brdovečkom održana je u organizaciji Udruge solidarnosti mladih - SOMA radionica medijske pismenosti "Mediji i društvo". Osim vrlo zanimljivog predavanja na temu što su dezinformacije, što su osobni podaci i autorska prava te kako ih zaštititi, predstavljen je i film Tko to tamo kopa filmske družine OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca nastao u suradnji s FKVKZ-om. Autori filma ispričali su i kako je sam film nastao, pa i nekoliko dogodovština sa snimanja i zanimljivih situacija.
Udruga solidarnosti mladih - SOMA novoosnovana je udruga na području Općine Brdovec te provode projekte fokusirane na neformalno učenje mladih putem ovakvih radionica ali i potpuno neformalnih pub kvizova, šetnji u prirodi, likovnih izložbi i drugih akcija.

4. 4. 2023.  

16. međunarodni festival kratkih filmova Corti a Ponte službeno je objavio popis odabranih filmova u slekciji BY 3.18, odnosno selekciji filmova djece i mladih od 3 do 18 godina starosti. Animirani film Život glista kojeg su autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt, tako će biti prikazan 9. svibnja u dvorani "Hangar 9" u općini Casalserugo te 15. svibnja u Gradskoj dvorani u Ponte San Nicolò. Casalserugo i Ponte San Nicolò nalaze se u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto, koja se nalazi oko 30 kilometara zapadno od Venecije i oko 8 kilometara jugoistočno od Padove. Uz obavijest o selekciji poslali su nam i malo statistike: prijavljeno je bilo 1106 filmova iz 70 zemalja. 39 filmova odabrano je u službenoj konkurenciji te još 67 kratkih filmova u selekciji BY 3.18. Predviđa se oko 1500 gledatelja u dobi od 5 do 80 godina koji će sve te filmove moći gledati od 8. do 20 svibnja 2023. godine. Čestitke našim autorima.

3. 4. 2023.  

Od 17. do 23. travnja 2023. u kultnom mjestu Sirifort Auditorium Complex u New Delhiju, ali i još na 50+ različitih mjesta širom Indije, održava se 9. izdanje Smile International Film Festival for Children & Youth, odnosno SIFFCY. I ove godine festival se odvija hibridno - malo online, malo uživo, sa svrhom pokretanja, obrazovanja, ohrabrivanja i osnaživanja dobre kinematografije djece i mladih. A kao predstavnici naše dobre kinematografije na tom festivalu sudjeluju tri animacije: Djevojčica i pas autorice Ines Himmelreich, Različitost spašava Brune i Ivora Benčića te Invazija smeća kojeg su autori Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec.
Svake godine na festivalu se prikaže oko 50 filmova iz više od 30 zemalja, a o svim filmovima u konkurenciji svoj sud će dati čak četiri različita žirija. Našim predstavnicima čestitamo na sudjelovanju u ovom tjedan dana dugom filmskom zbivanju u Indiji kojeg je organizator Smile Foundation.

1. 4. 2023.  

Jučer u podne započelo je prikazivanje međunarodne Junior selekcije irskog Fresh Film Festivala. Točnije, selekcija Ireland's Young Filmmaker of the Year Junior International sastavljena je od 14 filmskih ostvarenja autora starosti do 12 godina, a uz nju je i selekcija Senior sastavljena od filmova autora od 13 do 19 godina. Naravno, to nije sve od festivala jer je u programu i nacionalna selekcija, ali i razna druga zbivanja, radionice, forumi, uključujući i druge projekcije koje se odvijaju tijekom godine. U već navedenoj međunarodnoj sekciji Junior prikazuje se i jedan naš film Loše kampiranje kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Frane Krnić. Čestitke našim autorima, a cjelokupnu selekciju možete pogledati u online projekciji Fresh Film Festivala sve do 12. travnja, pa, eto, bacite pogled.

 

 

ožujak 2023.

23. 3. 2023.  

Upravo su otvorene prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe za srednjoškolce, njihove nastavnike i sve druge zainteresirane, a otvorene su do 7. travnja 2023. Filmska naSTAVa jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je pritom potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora za učenike, od 11. do 15. travnja 2023. od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijaviti se možete na ovoj  poveznici. Spomenimo usput kako je u filmski portfolio online platforme uvršteno i nekoliko djela iz produkcije FKVKZ-a, a koji su nagrađeni na revijama HFS-a. Kopači zlata (Roko Damiani) i Nije svako zlo za zlo (Tea Pšeničnjak, Robertina Filković) su u osnovnoškolskoj skupini, dok su Strašni zmaj (Josip Skledar, Jurica Nikolić), Metamorfoze (Lucija Majnarić, Marija Nikolić, Jurica Nikolić, Lucija Petkoviček, Josip Skledar, Andrej Cirkveni, Irma Škaljo, Martina Anić), Slijepci (Lucija Petkoviček) i Prvo su došli... (Josip Skledar, Jurica Nikolić) u srednjoškolskoj skupini.
U zimskom ciklusu sudjelovalo je više od 240 učenika srednjih škola iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Duge Rese, pa zainteresirani za stjecanje znanja filmske metodologije i analize - požurite!

16. 3. 2023.  

Festival Internacional de Cortometrajes Infantil y Juvenil Cachinus de Cine održava se u gradu Cilleros, istočno od Madrida, u Španjolskoj. Grad se nalazi u provinciji Cáceres poznatoj po očuvanoj prirodi i tradiciji, okruženoj kristalno bistroj vodi, prirodnim jezerima i planinama. Za peto izdanje festivala prijavljeno je 346 kratkih filmova iz 37 zemalja svijeta. Još ne znamo točno koliko je filmova ukupno odabrano u tri natjecateljske kategorije podijeljene po starosti autora, ali smo saznali kako su među njima i dva naša animirana filma: Sjene autora Julije Jagodić, Gite Vujnovac i Petra Miklenića, te Dva kralja kojeg je autor Ivor Krčelić. Cachinus de Cine pokrenut je sa željom približiti sedmu umjetnost mladima kako bi imali mogućnost kroz ovu umjetnost učiti i spoznati svijet oko sebe. Organizatori festivala su Cultural Association of Cilleros (A.C.D.C.) i Gradsko vijeće grada Cilleros, a održava se od 27. do 29. travnja 2023. godine. Čestitke autorima.

 

 

veljača 2023.

27. 2. 2023.  

Eto, kakav smo mi klub. Osjećam se k'o budala. Imamo tako vrijedne članove koji snime film, snime autorsku glazbu za film, potpišu ga kao FKVKZ produkciju, prijave ga na reviju, film bude primljen na reviju, a nitko (dobro, skoro nitko) u klubu nema pojma o tome. Ali, Stvarno niko nije kriv, Nisam bome niti ja, Ali ima takvih dana... Ovim putem ispravljamo ovu neparavdu uz velike isprike Jurici Nikoliću i Josipu Skledaru.
Dakle, oni su snimili film eksperimentalnog izričaja, odnosno, bolje rečeno, video spot za svoju pjesmu naziva Budala, pa se tako zove i film. Film je uvršten na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, riječ je o jednoj od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj sudjeluju neprofesionalci (oliti odrasli autori) kao i studenti raznih akademija. Revija je održana od 25. do 27. studenoga 2022. godine u Belom Manastiru, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film. Od ukupno 147 prijavljenih u službenoj konkurenciji sudjelovala su 34 filmska ostvarenja, specificirano 7 igranih, 12 dokumentarnih, 12 eksperimentalnih i 3 animirana filma. Još jednom hvala Joži & Juri (tako im se zove YouTube kanal, slobodno navratite) na produkcijskom spomenu, čestitke na sudjelovanju na Reviji, i, ako smijemo prigovoriti, možda da je idući put i kakva nagradica... hhm?
Al nema veze, al nema veze,
Objektivno govoreći, niko nije za to kriv
Al nema veze, ionako neću nikom reć

20. 2. 2023.  

U subotu, 18. veljače 2023. u zaprešićkoj Vršilnici, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, otvorena je izložba radova Ivana Čede Ostreša Triptih Seljačke bune posvećena 450-oj obljetnici Seljačke bune, ali i 50 godina od slikanja murala s istom tematikom na zidu pozornice kino dvorane Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić. U program ovog obilježavanja uključio se MAX teatar s "Monologom Ambroza Gupca" u izvedbi Jadrana Grubišića te FKVK Zaprešić projekcijom filma Anno domini MDLXXIII. Film je nastao 2007. godine na temelju fotografija Damira Kosira dok montažu potpisuje Miroslav Klarić. Obzirom da je mural uništen prilikom sanacije zgrade POU Zaprešić od potresa, ovaj film i fotografije su vjerojatno jedini preostali zapis ovog djela Čede Ostreša i Dragutina Grgasa Belog naslikanog 1973. godine. Izložba je otvorena do 27. veljače.

 

 

siječanj 2023.

1. 1. 2023.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2023. godinu.