fkvkz

Vijesti iz 2021.

prosinac 2021.

 

 

studeni 2021.

 

 

listopad 2021.

 

 

rujan 2021.

 

 

kolovoz 2021.

 

 

srpanj 2021.

 

 

lipanj 2021.

8. 6. 2021.  

Ovu je nedjelju emitiranjem uživo stručni VAFI žiri nakon odgledanih šest službenih projekcija dodijelio nagrade najboljim animiranim filmovima u VAFI sekciji 12. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. U svakoj kategoriji, MINI, MIDI, MAXI i Plavi VAFI dodjeljuje se jedna prva nagrada i četiri ravnopravne druge nagrade. Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija bio je Amerikanac Joshua Staub, animatorica Antonija Veljačić, voditeljica  „Male škole crtanog filma“ u Zagreb filmu, te profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije. Podsjetimo, u ovogodišnjem programu VAFI-ja sudjelovali smo s pet animiranih filmova kojima spomenuti žiri nije dodijelio ništa. Međutim, žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego, savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr dodijelio je jednu drugu nagradu našem filmu U Pablovom svijetu. Plavi VAFI je nagrada filmovima za promicanje dječjih prava koja se dodjeljuje od 2012. godine. Čestitamo našim autorima filma U Pablovom svijetu, čestitamo naravno i autorima svih nagrađenih filmova (koji su pogledajte ovdje), a žiriju Plavog VAFI-ja srdačno zahvaljujemo. Spomenimo kako će zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2022. godine biti Republika Češka, a organizatori se nadaju kako će trinaesto izdanje biti održano uživo u potpunosti.

7. 6. 2021.  

Svečanim otvaranjem u Kinu SC večeras u 19 sati počinje 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest ne treba posebno predstavljati - svaki zaljubljenik u film, a naročito u animirani film, zna o čemu se radi. Spomenimo samo kako u ovom izdanju, od 7. do 12. lipnja, natjecateljski program se sastoji od Velikog natjecanja kratkometražnog filma, Velikog natjecanja dugometražnog filma, Natjecanja studentskog filma, Natjecanja filmova za djecu, i Natjecanja hrvatskog filma. U ovoj posljednjoj kategoriji sudjeluje i film Mačja posla naše članice Stelle Hartman koja se pojavljuje evo već treću godinu za redom u službenom natjecateljskom programu Animafesta. Stella je trenutno pred diplomom na Odsjeku za animirani film Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njezin film je na programu u subotu, 12. lipnja u Kinu SC, u 13 sati. Svakako, ovo je još razlog više da posjetite Animafest. Barem u subotu. Bravo Stella.

7. 6. 2021.  

Jeste li čuli? Ha? Održavaju se ljetne filmske radionice u FKVKZ-u namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom ta dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice započinju u ponedjeljak, 28. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 10. srpnja. Obzirom da će biti ograničen broj polaznika u svakoj grupi, te uz pridržavanje epidemioloških mjera, bilo bi dobro čim prije rezervirati mjesto pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Vidimo se!

4. 6. 2021.  

Stigla nam je obavijest kako je film A gdje si nestao ti? (Where Have You Gone?) uvršten u Službeni program 29. HRVATSKOG FESTIVALA  JEDNOMINUTNIH FILMOVA. Autori filma, Luka Bakonji, Lucija Petkoviček i Karla Anić, priredili su film posebno za ovaj festival, odnosno, u formi jedne minute, od materijala iz njihovog novog filma koji, u ovom trenutku još nije gotov, a nema ni konačno ime. Sve što se može reći o filmu A gdje si nestao ti? je da je riječ o animiranom lutka filmu, glazbu je napisao Petar Jakovina, a montažne spone i filmske interpunkcije na filmskom materijalu je dizajnirala Lucija Petkoviček. Hrvatski festival jednominutnih filmova je međunarodnog karaktera i u organizaciji  GFR Film-video, Požega odvija se po 29. puta u Požegi, 25. i 26. svibnja, i nadamo se kako je ovo uvod u filmsko novo staro normalno. Autorima čestitke na uspjehu, a nestrpljivi pratitelji produkcije FKVKZ-a morati će se još malo strpiti do premijere ovog jednominutnog ostvarenja, kao i onog puno dužeg koji se još radi.

 

 

svibanj 2021.

26. 5. 2021.  

Na filmskom natječaju u sklopu 4. Dana medijske pismenosti koje organizira Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku te Hrvatski filmski savez, filmu debela si btw autora Jurice Nikolića i Josipa Skledara dodijeljeno je posebno priznanje u srednjoškolskoj kategoriji. Natječaj je bio tematski pod nazivom "Mediji i moji osjećaji" kao dio glavne teme ovogodišnjih Dana medijske pismenosti o utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih. Josip i Jurica su ovaj film snimili imajući na umu upravo ovu problematiku, o čemu i sami govore: "Većina nas je povezana društvenim mrežama te je automatski izložena dobrim i lošim stavovima. Smatramo da je ovu priču bilo bitno ispričati. Oduvijek smo htjeli snimiti film na ovu aktualnu temu te nam se ukazala savršena prilika kada smo pronašli prijavu za ovaj natječaj. Cijeli film sveli smo na dvije scene u kojima smo pokušali odgovoriti na pitanja: Na čemu počiva naš krhki identitet? Zašto je naš unutarnji glas tiši od tuđeg mišljenja? Kolike posljedice može ostaviti samo jedan komentar? Koliko je tuđih mišljenja potrebno da se promjeni naše vlastito?
Na natječaj je pristiglo čak 24 srednjoškolska rada te 15 osnovnoškolskih, a nagrađene filmove možete vidjeti na stranici portala medijskapismenost.hr. Čestitke našim autorima Josipu i Jurici, kao i njihovoj voditeljici Luciji Majnarić.

21. 5. 2021.  

Selekcijske komisije za 12. VAFI & RAFI odradile su svoj dio posla i odabrale filmove za programe koji će se održati od 27. do 29. svibnja u Rijeci (RAFI) i od 3. do 6. lipnja u Varaždinu (VAFI). Za program VAFI-ja, a to su filmovi autora djece i mladeži, od 218 prijavljenih animacija odabrano ih je 80 koje će se prikazati u šest projekcija podijeljenih u kategorije MINI, MIDI i MAXI. FKVK Zaprešić sudjeluje s pet animiranih filmova, svih pet je u kategoriji MIDI, autora starosti od 11 do 14 godina, i to su: Pogled kroz prozor Barabare Karmele Cvitan, Dom Robertine Filković i Tee Pšeničnjak, U Pablovom svijetu grupe autora (nastao tijekom ljetne filmske radionice), Just because... međunarodne grupe autora (nastao na radionici Erasmus+ projekt SWOT Scouts), te Zeko i potočić autora Petra Miklenića, Gite Vujnovac, Julije Jagodić i Leonarde Pili. Čestitke autorima odabranih filmova! Organizatori festivala su VANIMA iz Varaždina i Art Kino iz Rijeke, a ovogodišnji partner festivala je Republika Srbija.

20. 5. 2021.  

Povjerenstvo za dodjelu nagrada Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, koje su činili predstavnici tehničke kulture iz županijskih gradova i općina, donijelo je odluku o dobitnicima Nagrade tehničke kulture "Rudolf Perešin" za 2020. godinu. Nagrada tehničke kulture "Rudolf Perešin" dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Nagrada od 2002. godine nosi ime Rudolfa Perešina. S ponosom ističemo kako je jedna od godišnjih nagrada za 2020. godinu dodijeljena našim članovima Jurici Nikoliću i Josipu Skledaru u području filmskog stvaralaštva mladih. Svečanost službene dodjele Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2020. godinu planirana je za lipanj ove godine, ukoliko će epidemiološka situacija to dozvoljavati. Čestitamo Josipu i Jurici, kao i ostalim dobitnicima Nagrade "Rudolf Perešin".

12. 5. 2021.  

Plasencia Encorto spaja dvije različite koncepcije festivala: prikazuje najbolje nacionalne profesionalne kratke filmove (Plasencia Encorto) te najbolje međunarodne filmove djece i mladeži (International Youth Film Festival in Extramadura). Tako se mladi filmaši imaju prilike cijeli tjedan družiti s profesionalcima u gradu Plasencia smještenim u provinciji Cáceres, autonomnoj zajednici Extramadura, Španjolska. Naravno, ove godine festival se održava online pa će i druženje biti takvo, no, od 1. do 7. srpnja u ovom youth dijelu festivala prikazuje se 62 filma djece i mladih iz 26 zemalja. Među njima je i jedan naš film, već nagrađivana animacija Prvo su došli... autora Jurice Nikolića i Josipa Skledara. Sa zadovoljstvom primjećujemo da su u programu našla još dva filma iz Lijepe naše nastala u produkciji ŠAF-a Čakovec i Škole filma Šipan. Čestitke autorima svih odabranih filmova, uz nadu za skorim druženjem u ovom živopisnom povijesnom gradu.

3. 5. 2021.  

XIV. međunarodni festival kratkih filmova CORTI A PONTE obaviještava nas kako je film Pogled kroz prozor autorice Barbare Karmele Cvitan uvršten u njihov međunarodni natjecateljski program 3.25. Ovaj program posvećen je filmovima djece i mladeži, a Pogled kroz prozor prikazuje se u bloku s ciljanom publikom dobne skupine od 11 do 13 godina. Festival se održava od 10. do 22. svibnja 2021. godine. On-line, naravno, preko službene stranice putem Vimeo PRO streama. Inače, Ponte San Nicolò, mjesto u kojem se održava festival, je naselje u pokrajini Padova u talijanskoj regiji Veneto, smještenoj oko 8 kilometara jugoistočno od Padove, a u neka bolja vremena, osim u Ponte San Nicolò, program se održavao i u kinima i školama u Padovi. Na ovogodišnji festival prijavljeno je više od 2600 radova iz 101 zemlje od čega je odabrano 50 filmova u sekciji 3.25 te 43 filma u profesionalnoj konkurenciji pa je uvrštenje u program stvarno lijepi uspjeh. Čestitke Barbari!

 

 

travanj 2021.

8. 4. 2021.  

Još jednom međunarodna fešta kratkih animiranih filmova pod nazivom AnimArte! - International Student Animation Festival of Brazil događa se u Brazilu, kao online projekcija, od 24. svibnja do 13. lipnja. Ove godine obilježavaju 16. izdanje festivala i 20. godišnjicu postojanja te će, kao i prijašnjih godina, osim glavnog programa pripremiti izbor najboljih filmova pod nazivom AnimArte! Grand Prix koji će putovati (virtualno, naravno) u nekoliko većih gradova Brazila ali i širom svijeta. Doslovno. Program je podijeljen u nekoliko kategorija: međunarodni učenici - Maxi (iznad 18) i Mini (do 18 godina), međunarodni profesionalci - Ekološki filmovi i Svjetske kulture, kao i kategorije za brazilske učenike. Svima je zajedničko da su kraći od 15 minuta te da su ih radila djeca i mladi, ili su namijenjeni djeci i mladima. Na prošlom izdanju festivala (održanom 2019.) prikazano je čak 480 filmova iz 60 zemalja (i Hrvatske, dakako) odabranih među više od 4000 prijavljenih animacija. I u ovom izdanju festivala našlo se FKVKZ-ovskih animacija, sve su naravno uvrštene u kategoriju Mini, i s veseljem čestitamo autorima filmova Avanture maloga Ju Ju (radionica "Moj film" u organizaciji  Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.), Just because... (radionica Erasmus+ projekt SWOT Scouts), Nije svako zlo za zlo, Prvo su došli..., U potrazi za zakopanim blagom te Zgode i nezgode malog patuljka. Čestitke.

 

 

ožujak 2021.

22. 3. 2021.  

GUKIFF je kratica za Seoul Guro International Kids Film Festival koji se 2021. godine održava po deveti puta u prostorima Sindorim Techno Mart Seoul, CGV Guro, Guro Artsvalley Art Theater i Guro Community Service Center. U Seoulu, Južna Koreja. I po deveti puta predstaviti će izvrsne filmove za djecu, mlade i obitelji iz cijelog svijeta odabrane u nekoliko kategorija dugometražnih i kratkih filmova, ali i kategoriji "Kids Challenge" namijenjene kratkim filmovima mladih autora osnovne i srednje škole. Jedan od prikazanih filmova u ovoj kategoriji biti će i naš "                " (Naziv ovog filma je puno praznih polja) koji je nastao na prošlogodišnjem klupskom ljetnom filmskom susretu, a čiji su autori Gita VujnovacMatilda CrnčevićHana TomićMatej TomićKatarina Ivanković i  Jana Komesarović. Festival se održava od 1. do 7. srpnja 2021. Čestitke autorima.

19. 3. 2021.  

VRATILI SMO SE!!!

Nakon točno okruglo dva mjeseca i jednog dana izbivanja, od petka, 19. ožujka 2021. godine opet smo na pretpotresnoj adresi: Trg žrtava fašizma 11. Kod Pučkog otvorenog učilišta, po stepenicama dolje, ulaz je sa sjeverne strane, molim.

 

 

veljača 2021.

28. 2. 2021.  

Veljača je najkraći mjesec u godini, pa i inače, čak i u ona bolja vremena, nije obilovala zbivanjima. Tako je i ove godine te je najveća vijest da nema baš nekih vijesti. Grupe djece i mladeži stvaraju filmove, više-manje redovito, i još uvijek smo u starom-novom prostoru. U međuvremenu stigla nam je diploma i nagrada s 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece za film Pogled kroz prozor autorice Barbare Karmele Cvitan i s tom nagradom na prozoru ćemo popuniti rubriku za ovaj mjesec. Tek toliko da veljača ne zvrlji prazna. Još jednom čestitke Barbari i zahvala HFS-u.

 

 

siječanj 2021.

23. 1. 2021.  

15. međunarodni festival animiranih filmova djece, mladeži i studenata Festival Animánie 2020 održan je još prošle godine u studenome mjesecu i mi smo pomalo i zaboravili na sve to. A onda nam je jučer stigao e-mail s viješću kako je film Slijepci Lucije Petkoviček osvojio Animánička Award 2020 u MIDI International kategoriji i to: for the accurate metaphor of the urgent social theme, by defamiliarization of the Charles Baudelaire's poem, with its minimalist visual expression. A s e-mailom došla je i nagrada u neobičnom pakiranju - u obliku .stl datoteka za ispis na 3D pisaču te diploma za ispis na običnom pisaču. Eto, originalna i odlična ideja, pozitivno drugačija od većine festivala održanih online prošle godine. Podsjetimo Festival Animánie 2020 održan je u gradu Plzeňu, Republika Češka, dok je u šest kategorija prikazano 127 animiranih filmova autora starosti od 6 do 26 godina. Čestitamo Luciji na nagradi koju ćemo, nadamo se, ispisati vrlo brzo. Ako treba, i u više primjeraka.

14. 1. 2021.  

Obavijest svim našim članovima, suradnicima, prijateljima... Od ponedjeljka, 18. siječnja 2021. godine sve naše aktivnosti privremeno će se odvijati na novoj (ili, za dugogodišnje članove, staroj) adresi Matije Gupca 4 u Zaprešiću. S ove adrese FKVKZ odselio se u jesen 2006. godine da bi nam, nakon četrnaest godina, ovo još jednom postao privremeni dom. Ukoliko vam nije poznato mjesto kliknite dolje na kartu, adresa je udaljena 400 metara, ili 5 minuta pješice, ili 250 metara zračne linije, od dosadašnje adrese Trga žrtava fašizma 11. Dakle, vidimo se!

5. 1. 2021.  

Nakon provedenog brzog pregleda zgrade Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić na adresi Trg žrtava fašizma 11, u sklopu koje se nalazi i sadašnji prostor Foto kino video kluba Zaprešić, zgrada je proglašena privremeno neuporabljivom, a konačna odluka stanja donijeti će se nakon detaljnog pregleda. Sukladno tome obaviještavamo sve članove i korisnike naših programa kako Foto kino video klub Zaprešić obustavlja sve djelatnosti dok ne nađemo novi prostor. I da citiramo jednu našu članicu: "...klub nije prostor, klub smo mi."

1. 1. 2021.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2021. godinu.