fkvkz

Vijesti iz 2022.

prosinac 2022.

 

 

studeni 2022.

 

 

listopad 2022.

 

 

rujan 2022.

 

 

kolovoz 2022.

 

 

srpanj 2022.

 

 

lipanj 2022.

28. 6. 2022.  

Jučer su započele Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u i odmah nas je zadesio nestanak električne energije. Ubrzo nakon upoznavanja i uvodnog dogovora, i samo što je netko rekao "Idemo raditi!" nastao je mrak. Ipak dvadeset i nešto polaznika u čak tri grupe (jedna uzrasta do deset godina, jedna malo starija do 13 godina i jedna srednjoškolaca) plus tri voditelja nisu se dali smesti. Što uz pomoć svjetla s mobitela, a što uz malo danjeg svjetla s vrata odradilo se skoro sve predviđeno za taj dan.

23. 6. 2022.  

Animirani film Dom Robertine Filković i Tee Pšeničnjak osvojio je audience choice award u kategoriji autora 15 - 18 godina na Ocean Youth Eco International Film Festivalu. Ovaj godišnji festival okuplja filmove mladih autora do 18 godina, a čiji filmovi su fokusirani na podizanje svijesti o zaštiti oceana. Festival je održan 8. i 9. lipnja 2022. u Renaissance Collegeu u Hong Kongu, a u projekcije bilo je uvršteno deset filmova iz SAD-a, Španjolske, Rusije, Republike Koreje, Poljske, Australije i Hrvatske. Svi filmovi bili su dostupni online i moglo se glasovati za najdraži film. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u spomenutoj anketi, naročito onima koji su glasovali za Dom, a djevojkama čestitamo na nagradi.

11. 6. 2022.  

Jučerašnjom projekcijom završila je međunarodna radionica u sklopu eTwinning projekta čiji je nositelj OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba. Riječ je o projektu Bon Appetite, Europe! u kojoj, uz Hrvatsku, sudjeluju i učenici iz Španjolske, Portugala i Češke Republike. Kod nas se tijekom tri dana, od 6. do 8. lipnja, odvijala radionica animiranog filma kao i završna svečanost 10. lipnja kada je i premijerno prikazana radna verzija animiranog filma te reportažni zapisi sa same radionice. Sudionike radionice i goste i roditelje ispred grada Zaprešića pozdravio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus koji je sudionicima, zajedno s ravnateljicom OŠ Otona Ivekovića Biserkom Šćurić i voditeljicom projekta profesoricom Vlastom Kovačević Herzog podijelio diplome. Nadamo se kako je dvadesetpetero polaznika ponešto naučilo tijekom radionice, a prije svega i se dobro zabavilo. Film će se, nakon završnog peglanja, moći vidjeti i na stranici FKVKZ-a.

9. 6. 2022.  

Jučer je završila projekcija filmova na Ocean Youth Eco International Film Festivalu, godišnjem festivalu za mlade autore do 18 godina, a čiji filmovi su fokusirani na podizanje svijesti o zaštiti oceana. Festival je održan 8. i 9. lipnja 2022. u Renaissance Collegeu u Hong Kongu, a u projekcije je uvršteno deset filmova iz SAD-a, Španjolske, Rusije, Republike Koreje, Poljske, Australije i Hrvatske. Naime, animirani film Dom Robertine Filković i Tee Pšeničnjak svojom tematikom savršeno se uklopio u program festivala kojeg, ako želite, možete još uvijek, do 13. lipnja, pogledati online i glasovati za vaš najbolji film. Ne sumnjamo koji će biti vaš izbor za najbolji film, a mladim autoricama čestitamo, ne samo na sudjelovanju na festivalu, već i na prikazanoj svijesti i skrbi o našem okolišu.

6. 6. 2022.  

U nedjelju, 5. lipnja završio je i varaždinski dio VAFI & RAFI festivala, onaj koji prikazuje filmove autora djece i mladih podijeljenih u tri dobne kategorije: MINI - do 10 godina, MIDI - od 11 do 14 godina i MAXI - od 15 do 18 godina. U svakoj kategoriji dodijeljena je jedna prva nagrada i tri jednakovrijedne druge. I dok čekamo službene obavijesti rezultata stručnog žirija, onako neslužbeno, s raznih portala i live streamova saznajemo da je filmu Čovjek (preveden na engleski kao Human being, pa s engleskog natrag na hrvatski kao Ljudsko biće) kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Dorotea Bukvić dodijeljena prva nagrada u MINI kategoriji. Također, jedna od drugih nagrada dodijeljena je filmu Život glista, autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt u kategoriji MIDI. Velike čestitke našim nagrađenim autorima kao i ostalim autorima nagrađenih filmova, te zahvale organizatorima festivala Filmsko-kreativnom studiju VANIMA iz Varaždina i Art-kinu iz Rijeke, kao i članovima žirija.

 

 

svibanj 2022.

4. 5. 2022.  

A sada nešto potpuno drugačije!
Ljetne filmske radionice u FKVKZ-u namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom dva tjedna snimiti film: igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni ili bilo koje druge vrste, ovisno o dogovoru i odluci samih polaznika.
Radionice su besplatne, kako za članove kluba, tako i za one koji do sada nisu bili uključeni u filmsko stvaralaštvo. Dakle, nije potrebno nikakvo predznanje, tek dobra volja i možda kakva ideja za film. Ovo je idealna prilika za sve koji tijekom školske godine nemaju vremena ili mogućnosti posvetiti se filmu, kao i one koji bi htjeli vidjeti kako nastaje film, počevši od scenarija do završne montaže.
Radionice započinju u ponedjeljak, 27. lipnja u 10 sati kada će se dogovoriti termini za rad, posebno osnovnoškolske grupe, a posebno srednjoškolske, i završavaju 9. srpnja. Prijaviti se možete, ali i dobiti detaljnije informacije pozivom na broj 01/4001565 ili e-mailom na fkvkz@fkvkz.hr ili osobnim dolaskom na adresu kluba Trg žrtava fašizma 11, Zaprešić, tijekom radnog dana između 9 i 15 sati.
Veselimo se našem filmskom druženju.

4. 5. 2022.  

Sretni 13. po redu VAFI & RAFI objavio je rezultate selekcijskih komisija po sekcijama. VAFI sekcija su filmovi autora djece i mladih podijeljenih u tri dobne kategorije: MINI - do 10 godina, MIDI - od 11 do 14 godina i MAXI - od 15 do 18 godina. Između 223 prijavljena filma mladih autora iz 25 zemalja svijeta, njih 100 će biti prikazano u šest službenih projekcija. Za RAFI sekciju, a to je festival animiranih filmova za djecu i mlade ali odraslih autora, bilo je prijavljeno 772 filma, dok će u službenoj konkurenciji biti prikazano njih 88. RAFI se održava u Rijeci od 26. do 28. svibnja, dok se VAFI održava u Varaždinu od 2. do 5. lipnja 2022. godine. Unutar tih četiri dana i šest projekcija biti će prikazane i FKVKZ-ovske animacije u sve tri kategorije. U MINI kategoriji je film Čovjek, kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko Karaula i Dorotea Bukvić. U kategoriji MIDI uvršteni su filmovi Boje, autori Ema Andrec, Duje Mandić i Vilina Benčević, Kopači zlata, autor Roko Damiani, i Život glista, autori Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt. I na kraju, u MAXI kategoriji je film Strašni zmaj, autori Josip Skledar i Jurica Nikolić. Eto, velike čestitke našim autorima, a za kraj spomenimo kako su organizatori festivala Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke, te da je ove godine partner Republika Češka.

 

 

travanj 2022.

22. 4. 2022.  

Službenih informacija, odnosno barem onih javno publiciranih, o programu festivala Smile International film festival for children & youth (skraćeno SIFFCY) nemamo. Stigla nam je tek obavijest putem platforme FilmFreeway kako je naš film Život glista uvršten u projekciju filmova kategorije Take One (Films made by children) i to je to. Festival organizira Smile fundation i kroz tjedan dana održavanja okuplja više od 30000 gledatelja i preko 100 međunarodnih filmskih stručnjaka koji pomoću dobrih filmova imaju za cilj obrazovati, potaknuti i osvjestiti mlade umove. Pokrenut 2015. godine, 8. izdanje festivala se održava nakon dvogodišnje pauze, znate zbog čega, a ove godine će se odvijati po hibridnom modelu - online uz određene projekcije uživo. Spomenimo još kako su autori filma Život glista redom osnovnoškolci, Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš i Aria Ožbolt koji su ovaj film radili tijekom ljetnih školskih praznika prošle godine pa im eto čestitamo. A spomenuti možemo (i moramo) kako je od istog festivala putem FilmFreewaya prije tjedan dana stigla i obavijest da je animacija Na koncu Lucije Petkoviček, Luke Bakonji i Karle Anić također uvrštena u selekciju ali za 2021. godinu. Obzirom da festival prošle godine nije održan, pretpostavljamo kako se radi o putujućoj verziji festivala koji odlazi u udaljena mjesta, male gradove i naselja Indije svake godine tijekom prosinca. Čestitamo i autorima ovog filma. Na kraju, festival se održava od 24. do 30. travnja 2022. godine u Siri Fort Auditorium, August Kranti Marg,
New Delhi, Indija.

 

 

ožujak 2022.

23. 3. 2022.  

Već 25. godinu zaredom irski filmski festival u Limericku je svjež, ili, kako bi mi rekli, friški. Kako i ne bi kad im to stoji u samom nazivu. A ove godine na prvi april, međunarodni dan šale ili dan ludosti, prikazuju program najboljih međunarodnih filmova mladih autora, među njima i animirani film Boje autora Eme Andrec, Duje Mandića i Viline Benčević. Festival koji započinje 28. ožujka i traje do 2. travnja, održava se online i prikazuje razno razne programe, od online radionica, masterclassa, školskih radova i posebnih projekcija. Ovi programi su odabrani među više od 1300 prijavljenih filmova pa tim više čestitamo autorima na selekciji. Dakle, Fresh International Film Festival, 1. travanj 2022., od 10 sati.

16. 3. 2022.  

Festival Cachinus de Cine rođen je sa željom približiti sedmu umjetnost djeci i mladima. Održava se u gradu Cilleros, istočno od Madrida, u Španjolskoj. Grad se nalazi u provinciji Cáceres poznatoj po očuvanoj prirodi i tradiciji, okruženoj kristalno bistroj vodi, prirodnim jezerima i planinama. Gotovo 200 kratkih filmova prijavljeno je ove godine na ovaj festival iz 25 zemalja svijeta od kojih je žiri odabrao 82 rada u 7 različitih kategorija, a koje će publika u živo i online moći gledati od 28. do 30. travnja ove godine. Među njima, u kategoriji C2 (13-17 godina) gledati će film " " (Naziv ovog filma je puno praznih polja), autori Gita Vujnovac, Matilda Crnčević, Hana Tomić, Matej Tomić, Katarina Ivanković i Jana Komesarović. U kategoriji C3 (18-30 godina) tu je film Franjo, autori Jurica Nikolić, Andrej Cirkveni, Josip Skledar, Luka Lešić, Lucija Petkoviček, Jelena Horvat, Irma Škaljo i Marija Nikolić. I na kraju, u kategoriji Animación uvršten je film Jane Patafte i Kristine Aničić Technology Circle. Organizatori festivala su Cultural Association of Cilleros (A.C.D.C.) i the Gradsko vijeće grada Cilleros pa ih ovim putem srdačno pozdravljamo, a našim autorima čestitamo.

8. 3. 2022.  

Kalakari Film Festival je već četiri godine ekskluzivni događaj u Indiji za nadolazeće umjetnike i mislioce s prestižnim nagradama za animaciju, vizualne efekte i fotografiju. Kalakari događaj pod ravnanjem direktora festivala Rishi Nikam postao je odskočna daska za talente, a otvoren je prema studentima, profesionalcima i filmskim studijima iz cijelog svijeta. Festival započinje 20. ožujka u gradu Dewas, Indija. Putem FilmFreewaya stigla nam je obavijest kako je animirani film Na koncu autori kojeg su Lucija Petkoviček, Luka Bakonji i Karla Anić uvršten u program festivala. Na žalost, o festivalu ne znamo ništa više, ali sudeći prema fotografijama i popisu nagrađenih filmova iz prijašnjih godina, riječ je o stvarno prestižnom zbivanju s programom od oko 250 filmova. Čestitamo našim autorima.

5. 3. 2022.  

Festival Internazionale di Cortometraggi Corti a Ponte je talijanski festival koji se ove godine održava po petnaesti puta u gradu Ponte San Nicolò, a dio programa se prikazuje i u obližnjem gradu Padova. Festival je prvotno bio podijeljen u sekcije 3.20 (od 3 do 20 godina) i odrasle, a sada je gotovo odvojen u dva zasebna dijela. Sada se onaj dio za odrasle zove Grande Festival sa sekcijama službene konkurencije, profesionalaca i mladih autora od 18 do 25 godina. Dio festivala za djecu i mlade do 19 godina starosti zove se Piccolo Festival i podijeljen je u četiri dobne skupine: 3-7, 8-10, 11-13 i 14-18 godina. Film Blizanci, autor Tadej Ilić, uvršten je u ovu posljednju skupinu Piccolo Festivala 2022 koji će biti održan u svibnju, a točan datum i ostali detalji biti će objavljeni kasnije. Čestitamo Tadeju na selekciji filma u festivalski program.

 

 

veljača 2022.

26. 2. 2022.  

Iako su Zimske filmske radionice završile sa završetkom zimskih školskih praznika, rad na filmovima se nastavio sve do danas. Početkom ovog tjedna finaliziran je animirani film osnovnoškolaca pod nazivom Nema mira i možete ga vidjeti na našoj stranici i na klupskom Youtube kanalu. Devetero djece starosti od 7 do 11 godina snimilo je ovaj film u tehnici cut-out stop animacije. Glavni protagonist filma je miš Mirko koji pokušava malo sklopiti oči tijekom dana, ali na njegovu nesreću, stanuje ispod glazbene školu koju pohađaju, čini se, glazbeni početnici. Jadni Mirko. Srednjoškolci koriste ovaj drugi dio (zimskih) školskih praznika i završavaju svoj animirani projekt koji se sastoji od većeg broja zasebnih dijelova snimljenih različitim tehnikama i materijalima. Vizualno sve zajedno izgleda vrlo atraktivno i jedva čekamo premijeru i ovog filma. Na radu ovog filma sudjelovalo je čak dvanaestero polaznika srednjoškolaca, a pod ravnanjem voditeljice Lucije Majnarić.

 

 

siječanj 2022.

28. 1. 2022.  

Gimpo International Youth Film Festival održan je od 20. do 28. studenoga 2021. godine, kako smo i najavili u listopadu prošle godine. A ovih dana, (danas, da budemo precizni) javili su se organizatori i čestitali na nagradama. Kako izgleda, naša dva filma, Kopači zlata, autor Roko Damiani, i Zeko i potočić, autori Petar Miklenić, Gita Vujnovac, Julija Jagodić i Leonarda Pili osvojili su nagrade egzotičnih imena: "Singing Taiga Bean Goose Prize". Osim ove nagrade dodjeljivane su i nagrade imena "Dancing White-tailed Eagle Prize", "Steller's Sea Eagle in the Father River Prize", "White-naped Crane In Hongdo plain Prize", "Free Swan Goose Prize", "Short-eared Owl In Ramsar wetland Prize" da navedemo samo neka. Inače, sama ceremonija otvaranja festivala kao i svečane dodjele nagrada izgleda fantastično na fotografijama i bilo bi lijepo skoknuti do grada Gimpo u Južnoj Koreji. Eto, hvala njima i čestitke autorima.

1. 1. 2022.  


Svim članovima, prijateljima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu 2022. godinu.